Kolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami w serowej panierce. Ciekawie się prezentują i są pyszne. Jeśli szukacie pomysłu na przekąski lub przystawki zapraszam do zapoznania się z innymi moimi propozycjami Składniki (na około 8 porcji) : 2 puszki tuńczyka(...)soli i rozbełtać. Obrane jajka przepiórcze maczać w jajku, potem w bułce tartej z serem. Czynność powtórzyć. Smażyć w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik. Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Dodać majonez, ketchup i wymieszać. Na dno malutkich salaterek nałożyć warstwę tuńczyka, na to warstwę posiekanej natki pietruszki, potem odsączoną kukurydzę i starty
Oryginalny smakZamiast wędlin na kanapkach doskonale sprawdzają się różne pasty. Wystarczy zmiksować lub rozdrobnić składniki, dorzucić jogurt lub majonez i pyszne smarowidło gotowe. Polecam połączenie jajek i tuńczyka. składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu sól,pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Tuńczyka osączyć z zalewy(...)Dodać pokrojone na kawałki jajka oraz majonez lub jogurt. Wszystko zmiksować na gładką masę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Gdy nie mamy rozdrabniacza czy blendera można po prostu tuńczyka rozdrobnić widelcem a jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wszystko wymieszać. Gotową pastę podawać z ulubionym pieczywem. Polecam też: Pastę z czerwonej fasoli i tuńczyka
Monia miesza i gotujePowiem Wam szczerze, że robiąc te danie bałam się efektu końcowego😮 Nigdy jeszcze nie łączyłam pesto z tuńczykiem. Ale oczywiście jakby nie wyszło to nie dzieliła bym się z Wami przepisem😀 Ogólnie tuńczyk (ten w puszcze) ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Ja osobiście go uwielbiam, lecz tutaj w razie nie przepadania za tym gatunkiem ryby możecie śmiało zamienić(...)mięso. Moim zdaniem tuńczyk tutaj dodaje wyjątkowy smak, ale nie każdemu może wejść w gusta. Składniki na 2 porcje: -130 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany) -puszka tuńczyka -3 łyżki pesto zielonego -2 średnie brokuły -1 łyżka słonecznika łuskanego +40 g sera żółtego po posypania Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Brokuły blanszujemy(świeże) lub gotujemy do miękkości (mrożone). 3. Ugotowany
Zdrowie i pysznie na talerzudotyczące odżywiania i wcale nie trzeba się bać węglowodanów na kolację, a nawet całkiem przeciwnie – lepiej je jadać na kolację niż śniadanie! SKŁADNIKI : makaron razowy kokardki – 300 g tuńczyk w oleju – 1 puszka cebula czerwona – połówka dużej lub 1 mała groszek zielony – 1 szklanka jogurt – 2 łyżki czosnek – 2 – 3 ząbki ser cheddar lub inny żółty – do posypania sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ( dla makaronu razowego czas jest krótszy niż dla białego). Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Otworzyć puszkę tuńczyka i trochę oleju odlać na patelnię, a resztę wylać. Cebulę obrać i drobno pokroić. Przesmażyć z czosnkiem na oleju z tuńczyka. Po kilku minutach dorzucić groszek i tuńczyka. Smażyć 5 minut
kuchniabellissima.wordpress.compotrzebowali: 200 g ryżu brązowego lub białego około 300 g pomidorów 1 jabłko winne (około 200 g) 1 cebula czerwona (około 100 g) około 20 oliwek zielonych 1 puszka tuńczyka duże kawałki pęczek szczypiorku na sos: około 6 łyżek oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cukru(...)pudru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z ryżem i tuńczykiem Przygotowanie: Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu, następnie odstawiam do wystudzenia. Zimny ryż przekładam do miski i kroje pozostałe składniki sałatki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, pomidory kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę, umyty szczypiorek drobno kroję, cebulę kroję w drobna
Uwaga Babcia Gotujemiodowo-musztardowym , z makrelą i porem , i też przepyszną z awokado i rzodkiewką . Wszystkie cudownie sprawdzą się na kanapki w leniwy poranek. Dziś do kompletu proponuję sałatkę jajeczną z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym, czyli idealną na jesienne dni. Szybka, łatwa i przyjemna, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z tuńczykiem (4-5 porcji) Składniki: 4 jajka ugotowane(...)twardo, obrane i pokrojone w kostkę 2 korniszony, pokrojone w kostkę 1 (170 g) tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj tuńczyka, jajka, korniszony, musztardę i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj na chrupiącym chlebku. Smacznego! English version Tuna egg salad (4-5 servings
karmelowySałatka z tuńczykiem i ananasem – lekko słodka sałatka z makaronem, rybą i ananasem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4-5 Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ½ puszki kukurydzy ½ puszki ananasa 100 g makaronu kokardki 3 łyżki majonezu 100 g szparagi mrożonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Szparagi i makaron ugotować zgodnie(...)opisem na opakowaniu. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka z tuńczyka i ananasa Artykuł Sałatka z tuńczykiem i ananasem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plKolejny pomysł na pyszny i ekspresowy obiadek. Makron spaghetti podany z dobrej jakości tuńczykiem z puszki, świeżymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i cebulką dymką. Doprawiony suszoną natką pietruszki i szczyptą lubczyku. Przed podaniem skropiony sokiem z cytryny i oprószony świeżo mielonym czarnym pieprzem. SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy (np ze słoiczka z tuńczykiem(...)ząbki czosnku 2 cebulki dymki duża garść pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory malinowe 160 g tuńczyka z puszki cząstki cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili / można pominąć WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją
cool and mintyOstatnio w moim domu często gości makaron 😊 Bardzo lubię dania z makaronem bo nie dość, że są smaczne, to jeszcze szybkie w wykonaniu. Dziś jest to spaghetti z tuńczykiem. Sos pomidorowy z dodatkiem tuńczyka. Przepis jak na spaghetti bolognese, tylko mięso mielone wymieniłam na tuńczyka 😉 Danie dla amatorów ryb... Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g) 2 cebule(...)spaghetti parmezan (po posypania ) olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem podsmażmy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy tuńczyka z puszki. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem, odrobiną soli, papryką słodką oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu około 10 min. Makaron gotujemy
Kuchnia MagdaLenyKolejna propozycja na paprykarz domowy. Jeśli lubicie, zachęcam do zrobienia, bo smak jest o wiele lepszy niż tych sklepowych. O składzie już nie wspomnę. Tym razem użyłam tuńczyka wędzonego. Nadał paprykarzowi delikatny rybny aromat. Składniki: 2 puszki wędzonego tuńczyka, w oleju (po odsączeniu łącznie 200 g tuńczyka) 50 g ryżu 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 duża(...)mnie przyprawy Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Marchew ścieramy
Smak mojego domuJajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej(...)soli, wystudzić przelewając zimną wodą i obrać. Przekroić jajka na pół i oddzielić żółtko od białka. Żółtko przełożyć do miseczki, dodać do niego odsączonego tuńczyka i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą pastę. Jajka nafaszerować masą. Krok po kroku: 1. Ugotować i obrać jajka 2. Pokroić jajka na połówki
KuchniaWeDwoje.plJajka faszerowane tuńczykiem to nie tylko idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie, ale również doskonała przekąska. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt jest przepyszny! Jajka faszerowane tuńczykiem: Składniki Jajka – 8 sztuk 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Szczypiorek Sól i pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, hartujemy w zimnej wodzie(...)razu obieramy, by skorupka ładnie odeszła. Następnie kroimy na pół, delikatne wyjmujemy żółtka. Żółtka wrzucamy do miseczki, dodajemy tuńczyka z puszki, majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie mieszamy Połówki białek wypełnij przygotowanym farszem, posyp szczypiorek i gotowe. Smacznego! Sprawdź również ten przepis – Wielkanocny gulasz z wołowiny . Artykuł Jajka faszerowane tuńczykiem pochodzi z serwisu Blog kulinarny
ale Pysznieplastrach garść rukoli Przygotowanie: Placka do tortilli wysmarować serkiem, posypać rukolą i wyłożyć kawałki łososia. Całość zwinąć w rulon i gotowe. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 placek tortilla 4 łyżki tuńczyka w sosie własnym (około 70g) 1 jajko na twardo(...)łyżki kukurydzy 1 łyżeczka musztardy garść mix sałat świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ugotować jajko. Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzić. Jajka pokroić w kostkę wymieszać z rybą oraz kukurydzą, doprawić pieprzem. Placki do tortilli wysmarować musztardą, wyłożyć sałatkę oraz wymieszane wcześniej składniki i zawinąć w rulon. Gotowe. Tortilla z szynką, serkiem
KuchniaWeDwoje.plTuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Mięso tuńczyka charakteryzuje się ciemnym kolorem, od różowego po fioletowy. Tuńczyk to bogate źródło witamin, głównie witaminy A, D oraz witamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz(...)wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka to najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z obu stron, średnio wysmażony – po 2 minuty, a dobrze wysmażony – po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty
To co kochamWitam serdecznie Propozycja na szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z tuńczykiem i porem. Sałatka jest bardzo smaczna i zdrowa. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować: 1 puszka tuńczyka duże kawałki 1 puszka kukurydzy 400 g 3 – 4 łyżki majonezu 1 ogórek sałatkowy (około 300 g) 1 jabłko (około 200 g) 1 por (biała część około(...)jajka ugotowane na twardo 2 łyżki usiekanej natki pietruszki do smaku sól, pieprz Link do filmu z przepisem: Sałatka z tuńczykiem i porem Przygotowanie: Odsączonego z zalewy tuńczyka przekładam do miski i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję odsączoną z zalewy kukurydzę. Umyty ogórek kroję razem ze skórką w kostkę i dodaję do sałatki. Białą część pora przekrawam wzdłuż na pół
Uwaga Babcia Gotuje