truskawkowa - 3039 przepisów (strona:73/203)

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami 163

ciasto robię najczęściej w sezonie truskawkowym bo jest przez nas uwielbiane. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 60 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1. Biszkopt: białka

Kuchnia u Bietki
Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną 123

również uroczo się prezentują. Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?! Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. (Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.)  Zresztą co ja będę dużo pisać... Sami spróbujcie! (8 sztuk)  1 szklanka/140g mąki pszennej(...)szklanka = 250ml) 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki , śliwki , berberys , morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru

Di gotuje
Tort rafaello z frużeliną truskawkową 188

znikał w takim tempie, że nie było szans na zrobienie lepszych, a do tego jest tak pyszny, że po prostu musiałam się podzielić z Wami przepisem, zwłaszcza, że sezon truskawkowy się powoli rozpoczyna. Co do tortu to jest lekki, nie za słodki, truskawki idealnie się komponują z kokosem i delikatnym biszkoptem.  Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)rozpuści. Studzimy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy śmietanę, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone oraz wiórki kokosowe. Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody Truskawki

Cynamonowe szczęście
Piankowy torcik z truskawkami (na zimno) 152

okazji ich święta.   (Tortownica średnicy 24 cm) Składniki: 100 g biszkoptów 40 g stopionego masła 2 budynie śmietankowe (bez cukru) 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe (w proszku) 180 g miękkiego masła 350 g dużych truskawek 1 galaretka cytrynowa 250 g mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Na spód tortownicy: Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam(...)cukrem. Dwa budynie wymieszałam ze szklanką mleka i wlałam na gotujące się mleko. Nie przerywając gotowania ciągle mieszałam, żeby nie powstały grudki. Do gorącego budyniu wsypałam 2 galaretki truskawkowe. Szybko wymieszałam, żeby ta mieszanka się dobrze połączyła. Odstawiłam do wystudzenia. Masło zmiksowałam na puch. Do masła dodawałam porcjami masę budyniową. Stopniowo. Każdą następną porcję dodawałam po wmieszaniu się poprzedniej. Masę

Kuchnia u Krysi
KOKOSOWY JAGIELNIK Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ BEZ PIECZENIA – wegański, beglutenowy, bez laktozy, FIT 832

jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * wiórki kokosowe – 2 łyżki * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka wegańska truskawkowa ( z agar-agar ) – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę(...)minut. Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę. Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Projekt powstał we współpracy z marką JAWO Kraków – producentem zdrowej żywności. Bakalie ( i mnóstwo innych rzeczy ) niezbędne do wykonania

Ostra na Słodko
Galaretka truskawkowa z różowym winem 77

siebie, postanowiłam urozmaicić jej smak, a w zasadzie, wzmocnić Truskawki zatopione w galaretce moczyłam w różowym winie, które również użyłam do przyrządzenia galaretki. Polecam! Składniki: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1/2 szklanki różowego wina 7-8 truskawek do dekoracji: bita śmietana, owoce Wykonanie: Truskawki pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia, zalać winem, Schłodzić w lodówce ok.1h. Po schłodzeniu truskawki odcedzić(...)pucharków, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kawałki truskawek powrzucać do chłodnej już galaretki. Schłodzić w lodówce, aby stężała. Przed podaniem udekorować dowolnie, np. bitą śmietaną lub owocami. Artykuł Galaretka truskawkowa z różowym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami 634

zagląda ten wie, że ja gustuję w prostych i nieskomplikowanych przepisach z łatwo dostępnymi produktami. Teraz zaczął się sezon truskawkowy więc będą pojawiać się przepisy z truskawkami. Wiem cena jeszcze dosyć wysoka ale mam nadzieje, że będzie spadać. Ciasto powiem krótko "pychotka". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej ekologicznej 1,5 łyżki kakao(...)wanilią 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250 g masła Dodatkowo: 800 g świeżych truskawek 900 ml gorącej przegotowanej wody 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 150 ml zimnej kremówki 30% Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia

Ala piecze i gotuje
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM Z RABARBARU 128

miękkiego masła 5-6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny   400 g rabarbaru 400 g truskawek, mogą być świeże lub mrożone 1/2 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe 4 łyżki cukru   biszkopty do wyłożenia formy WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Przygotować mus truskawkowo-rabarbarowy. Rabarbar pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka(...)wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować, chwilę gotować aby rabarbar się ugotował i rozpadł na małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia. Masa serowa.  Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko

Mała w garnku miesza
Dżem truskawkowy. Bez cukru, za to z chia 153

dzisiaj mam dla Was przepis, który przyda się może nie dziś i nie jutro, ale że sezon na truskawki zapasem stwierdziłam, że to już najwyższy czas na truskawkowe przepisy. Pomysł na ten dżem znalazłam u nieocenionej Angie , i od razu mi się spodobał. Wprost przepadam za puddingami chia, dżem wydawał się więc doskonałym krokiem naprzód w naszej znajomości. Przygotowałam(...)udającą frużelinę, konsystencję. Delikatny miodowy smak świetnie uzupełnia truskawki, naprawdę ciężko się od niego oderwać.  I muszę przyznać, że mam ogromną ochotę na kolejne owocowe eksperymenty z chia... Truskawkowy dżem z chia Składniki: (na 3 słoiki) 1 kg truskawek 3 łyżki miodu 4 łyżki nasion chia Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki. Owoce przekroić na połówki lub ćwiartki, umieścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owoce i warzywa sezonowe – wiosna 134

rzodkiewkach, botwince, boćwince, kalarepce. Niektóre składniki jemy tylko raz do roku np. szparagi, smardze czy szczaw. Kiedy zaczynają się truskawki można nie jeść niczego innego. Czasami robię sobie tydzień truskawkowy, kiedy na śniadania i kolacje robię sobie przepyszny koktajl truskawkowy. Minusem sezonowej kuchni wiosennej jest to, że wiele składników trzeba zjeść od razu po kupieniu, bo szybko więdną

Ugotowane pozamiatane
Tort w kształcie samochodu 222

Tort idealny na urodziny lub świętowanie zdanego egzaminu na prawo jazdy :) Jasny biszkopt nasączony sokiem z cytryny i przełożony kremem śmietanowo-czekoladowym oraz dżemem truskawkowym. Na sam koniec ozdobiony różowo-białym kremem maślanym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków! Składniki na 1 tort: biszkopt* 5 dużych jaj 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru (400 g) barwnik w proszku, np. czerwony/różowy dodatkowo sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego pisaki z lukrem do napisów 4 delicje *biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm Na samym początku (lub dzień wcześniej) przygotować jasny biszkopt.  Białka oddzielić od żółtek

Ugotować
Makaron czekoladowy z twarogiem, sosem truskawkowym i owocami 171

dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Oba sosy posmakować i ewentualnie dosłodzić. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Na talerze wyłożyć sos twarogowy i sosu truskawkowego ( odrobinę sosów pozostawić do dekoracji!) . Następnie dodać makaron, a na sam wierzch ułożyć maliny oraz jagody. Delikatnie przełożyć sos twarogowy i całość polać pozostałym sosem truskawkowym. Od razu podawać

Ugotować
Pierogi z truskawkami 137

Pyszne pierogi z truskawkami podane z pysznym, słodkim sosem truskawkowym. Pierogi robi się dość szybko, a efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy(...)łyżki cukru i gotujemy przez około 10 minut. Jeśli sos jest mało słodki, należy dodać więcej cukru i gotować jeszcze przez około 3 minuty. Pierogi podajemy z sosem truskawkowym. Smacznego

Klasyka Gotowania
SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ 216

kolejny sernik – tak, tak, one chyba nigdy mi się nie znudzą! Dziś serwuję jednak ten bez pieczenia – sernik gotowany. Idealnie kremowy, delikatny, wręcz rozpływający się w ustach. Truskawkowy mus i palona beza włoska sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jest to sernik bez pieczenia, ale nie sernik na zimno. Masę serową zamiast piec gotuje się jak budyń(...)przypalenia. Pod koniec wsypujemy budyń i dokładnie rozprowadzamy. Foremkę wykładamy folią spożywczą, spód pokrywamy herbatnikami. Wylewamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy kolejną warstwą herbatników oraz resztą masy serowej. MUS TRUSKAWKOWY: Jeśli używacie mrożonych truskawek ( a można śmiało! ) najpierw musimy je rozmrozić. Blendujemy dokładnie na gładko, a dodatkowo przecieramy przez sito, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru. Wlewamy

Ostra na Słodko
Tort dla Olgi 126

jest się raczej bez wyboru- trzeba nauczyć sie piec torty!  Oto jeden z nich. Tort dla Olgi.  Bardzo prosty i smaczny. Z  jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany.  Praca z tym tortem może być fajną zabawą.  Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie biszkopty(...)wstawić do lodówki na 12 godzin lub na całą noc. Schłodzoną masę czekoladową ubić.  Nie ubijać za długo aby krem się nie zważył.   Zrobić dzień wcześniej galaretkę truskawkową (według przepisu na opakowaniu).  Wlać ją do okrągłego naczynia, rozmiarem podobnym do rozmiaru tortownicy. Odstawić aby stężała. Później okrągły blat galaretki przełożyć na pierwszą cześć biszkoptu, przykryć kolejnym blatem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk