zbyt słodkie. Są w sam raz bez dodatków jak i zarówno z czekoladą czy dżemem. Dziś zapraszam na słodko wyglądające i przepysznie smakujące ciasteczka z kleksem z dżemu truskawkowego! Kruche ciastka. Składniki: 2 szklanki mąki 2 żółtka 16g cukru waniliowego 2/5 szklanki cukru pudru 200g margaryny dżem np. truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Wyrobić gładką masę
Tagebuch po polskuMasa lukrowa jest w poprzednich postach. Potrzebne nam będzie: * 3 blaty biszkopta * 2 upieczone serca biszkopty Masa truskawkowa: * 0,5 kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Miksujemy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Gdy pod stygnie dodajemy do truskawek, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć, jak zacznie chwytać pomału wylewać na biszkopt. Masa śmietanowa 0,5 l śmietany
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSezon truskawkowy już dawno minął, ale udało mi się zamrozić kilka paczek słodkich truskawek. I właśnie nadszedł moment, kiedy postanowiłam nacieszyć się ich smakiem w tym oto placku. Wiadomo, że połączenie truskawek, bitej śmietany i galaretki jest idealne, więc przy użyciu jeszcze dodatkowych składników powstało to ciasto bez pieczenia. Polecam Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)truskawek (użyłam rozmrożonych) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 - 3 garście kakaowych kulek okrągłe małe biszkopciki masa krówkowa 3 wafle (wycięłam koła o średnicy tortownicy) Wykonanie. Na spód tortownicy kładziemy wafel, następnie biszkopty. Wykładamy masę krówkową i wygładzamy. Kładziemy następny wafel. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem tak długo, aż powstanie gęsta bita śmietana
tojestpyszne.blogspot.compoprosiła mnie dla swojej córeczki Emilki- wielbicielki świnek- jej Mama. Jako że nigdy nie robiłam podjęłam się najpierw próby na własny użytek :) Pierwsze przygotowałam z dżemem jabłkowym, drugie z truskawkowym oraz z owoców leśnych. Do dekoracji oczu użyłam najpierw lukru i ciemnej czekolady, a do drugiej wersji cukrowych serduszek. Pomysł zaczerpnięty ze strony D omowe wypieki . Składniki(...)bułeczek: Ciasto: 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 60g cukru 250ml mleka 60g masła 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 2 żółtka 1 łyżeczka mleka dżem truskawkowy czarna lub ciemna posypka cukrowa w kształcie kuleczek lub czekolada (do zrobienia źrenic)- ja najpierw użyłam roztopionej kostki czekolady (ewentualnie dwóch), a za drugim razem różowych serduszek cukrowych Lukier: 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia w czekoladzieSkładniki (na 6 sztuk): Biszkopt: 6 dużych jajek 150 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Krem śmietanowo-truskawkowy: 1 białko 50 g cukru 250 ml śmietanki 36% (lub 30%) 20 g cukru waniliowego 200 g truskawek zmiksowanych 1 łyżeczka cukru 6 truskawek (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt: Jajka(...)stopniach. Biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i wykrawamy 12 kółek (np. za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm). Każde z wyciętych kółeczek przekrawamy na pół. Krem śmietanowo-truskawkowy: Białko wraz z cukrem ubijamy ok. 5 minut w kąpieli wodnej (miska z białkiem postawiona na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż powstanie
MyCookBook.pldwóch zaproszeniach. Drugie związane jest z pysznym, klasycznym włoskim deserem, który przygotowałam w oparciu o pierwszy ebook pobrany przez stronę smakjezyka.pl . "Klasyczna panna cotta z kokosowo-truskawkowym musem" Składniki: 500 ml tłustej śmietany 150 g cukru pudru 3 płatki żelatyny 1 laska wanilii około 20 truskawek (u mnie mrożone) 8 łyżek mleczka kokosowego light Przygotowanie: Żelatynę moczymy(...)wrzenia. Następnie łączymy żelatynę ze śmietaną, cały czas mieszając do dokładnego połączenia. Przekładamy nasz deser do wybranych szklaneczek (dobrze jest przetrzeć masę przez sitko), zostawiając miejsce na kokosowo-truskawkowy mus. Panna cottę wstawiamy do lodówki do stężenia (na około 4-5 godzin). Przed podaniem przygotowujemy mus. Do misy blendera wlewamy mleczko kokosowe i wkładamy na wpół rozmrożone truskawki. Całość miksujemy
Słodkie okruszki300ml śmietanki 30% 200g białej czekolady Sposób wykonania: Białą czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą dokładnie mieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków(...)mocno stężeje. Po schłodzeniu na galaretkę nakładamy pozostałą część masy mascarpone. Kładziemy drugi blat biszkoptu, ponownie nasączamy i rozsmarowujemy na nim 1/2 masy z białą czekoladą, następnie nakładamy galaretkę truskawkową i ponownie wkładamy tort do lodówki. Rozsmarowujemy masę czekoladową i kładziemy na wierzch ostatni trzeci blat biszkoptu. Cały tort dokładnie z wierzchu i z boków dokładnie smarujemy masą śmietanową. Następnie
Kuchnia Pani WiosnyDodajemy likier i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Gdy masa zgęstnieje formujemy z niej kulki i obtaczamy je w migdałach. Trufle truskawkowe Składniki: 1/2 szklanki śmietanki kremówki 225 g czekolady 2 łyżeczki likieru truskawkowego (można dodać inny likier np wiśniowy) kakao do obtoczenia Do dzieła!!! Postępujemy jak wyżej tylko kulki obtaczamy
sierotka maRysia w kuchniRolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu. Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki(...)mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku na nadzienie: 1 kg jabłek 1 szklanka czerwonej porzeczki 3 opakowania galaretki truskawkowej na wierzch: 100 g masła + 1 łyżka 50 g kokosu łyżka cukru pudru porzeczki do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybciutkie wilgotne ciasto na maślance truskawkowej do którego nie musimy użyć miksera, wystarczy nam sama łyżka lub mieszadełko :) Ciasto po upieczeniu przybiera ładnego złocistego kolorku, a w smaku daję się wyczuć truskaweczki. Ja postanowiłam dodać jeszcze resztę wisienek z nalewki które świetnie skomponowały się ze smakiem całego ciasta. Wiem że wiele osób pisze, że wychodzą im zakalce(...)zdarzyć, że nie zastosujemy się do powyższych rad, a ciasto nam wyjdzie :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 gr maki pszennej 250 ml maślanki ( dałam truskawkową ) 110 gr cukru 1/3 szkl oleju 2 jajka esencja waniliowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody owoce ( w moim przypadku wiśnie z nalewki ) Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Gotowanie...to proste !Składniki: woda 500 ml, jabłka 2 sztuki, sok truskawkowy 1/4 szklanki, cukier trzcinowy miętowy Royal Brand 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 3 łyżki jabłka ze skórką pokrojone na kawałeczki zagotować w 300 ml wody w 200 ml zimnej wody rozmieszać makę ziemniaczaną do jabłek wlać sok truskawkowy, wsypać cukier trzcinowy i gotowac z 2 minuty na małym ogniu makę ziemniaczaną wlać
W Mojej Kuchni Lubiędługim dniu. Spróbujcie. Składniki: 250 g chudego twarogu 2 1/2 łyżki cukru pudru 1 jajko klasy M 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka mleka 1/2 jabłka 2 łyżeczki dżemu truskawkowego Przygotowanie: Do miski przekładamy cały ser. Ważne żeby był miękki, wilgotny. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie wbijamy całe jajko. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy(...)ręcznie do połączenia składników. Kroimy 1/2 jabłka w kostkę. Do przygotowanych 2 foremek na babeczki przekładamy po 2 łyżki masy serowej. Następnie kładziemy kawałki jabłka i po łyżeczce dżemu truskawkowego. Wykładamy resztę masy serowej. Tak przygotowane serniczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom). Pieczemy 30 minut. Gdy serniczki przestygną wykładamy je na talerzyki (poprzez obrócenie każdej foremki
Słodkie okruszkiciasta, ale to nawet dobrze, bo wykorzystałam przy deserkach :) DODATKOWO: połamana kora czekoladowa i czekoladowe puzzle to gotowce, które pochodzą ze sklepu Słodki Świat , dokładnie poszłam na łatwiznę :) Mus Truskawkowy ze słoika w tym roku osobiście przygotowywał mój syn, bo to jego ulubiony perełki cukrowe No to lecimy dalej. Jak widać na zdjęciu wyżej dolny blat zamiast pączowania posmarowałam musem(...)truskawkowym ze słoika. Zabrałam się za krem. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 1 l śmietany kremówki 30% ok, 2 łyżki cukru pudru (dodajcie do smaku) 2 limonki (potrzebujemy i sok i skórkę) Limonki wyparzyłam i starłam skórkę na tarce do o drobnych oczkach. Potem wycisnęłam z obydwóch sok. Do dużej miski włożyłam serek mascarpone i wlałam śmietankę kremówkę
Blondynka Gotujelekki, orzeźwiający mini torcik. Pyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Master Cook Handel w mojej kuchni powstał ten truskawkowy deser. Składniki: 5 dag serka mascarpone 50 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane
Podróż w kulinariaśniadania. Bardzo szybka i prosta przekąska często może bez obaw zastąpić śniadaniowe kanapki. Koktajle możemy robić ze wszystkich owoców na jakie tylko mamy ochotę. Dziś polecam koktajl truskawkowy. Mimo, że już dawno skończył się sezon na te cudowne owoce, możemy bez obaw sięgnąć po te mrożone. Lekki Truskawkowy Koktajl Składniki: 250 g Truskawek
Gotowanie Patki