ciasto znam od swojej babci, resztę jak zwykle dodałam od siebie i wyszło to cudo. :) To ciasto zawsze piecze moja babcia, dodaje do niego jagody lub truskawki i zalewa truskawkową galaretką. I w tej wersji jest przepyszne, ale ja poszłam o krok dalej i ciasto nasączyłam i dodałam lekki krem. Co tu dużo mówić - jest genialne! I takie śliczne. :) Ciasto(...)zużyjecie całej galaretki, to też wyczarujcie z niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy lekko stężeje w misce, przelewamy ją delikatnie na ciasto. Całość wkładamy
Cooking Monstertarczycą zmusiły mnie do dalszego kombinowania, stąd na mym stole pojawił się jagielnik! Jagielnik w smaku jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą wanilii. Przygotowałam go na owsiano-orzechowym spodzie. Truskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem(...)się truskawek. Sam wywar wlewamy z powrotem do garnka i stawiamy na gazie. Agar agar mieszamy w szklance z 4-5 łyżkami zimnej wody, dodajemy do gotującej się wody truskawkowej, dokładnie mieszamy i po zagotowaniu (powinno się gotować min. 30 sekund), wyłączamy gaz. Lekko wystudzoną (ale jeszcze ciepłą) galaretkę przelewamy na ciasto. W galaretce umieszczamy parę przekrojonych truskawek. Wsadzamy
Fill The Bowlpiwa pić nie mogą, nie chcą, nie lubią itd ;) Ps. A jaki wynik typujecie...? Składniki: 1 mały kubek jogurtu naturalnego (ok 200g) 1 duży banan 2 łyżeczki dżemu truskawkowego 1/3 granatu (ok 4-5 łyżek) Sposób przygotowania: Do misy blendera przekładamy jogurt naturalny, pokrojony w plastry banan oraz dwie łyżeczki dżemu truskawkowego (u mnie z dodatkiem mięty). Całość miksujemy
Kuchnia w czekoladzieprzez ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 700 g sera białego 60 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 1 galaretka truskawkowa 150 ml ciepłej wody dodatkowo: ok. 500 g świeżych truskawek, bez szypułek wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zmielony ser miksujemy z cukrem(...)Gotową masę serową równomiernie wykładamy na spód czekoladowy i wciskamy w nią świeże truskawki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. składniki na mus truskawkowo różany: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 250 ml wody 20 g świeżych płatków róży 50 g cukru wykonanie: Cukier miksujemy z pałatkami róży. Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy suche galaretki
Domowy Smak Jedzeniażywności, a oferuje nam produkty prosto z natury. Składniki na budyń jaglany: ½ szklanki kaszy jaglanej, zmielonej w młynku 2 szklanki mleka kokosowego (sojowego lub zwykłego) 2 łyżeczki ksylitolu Mus truskawkowy: 300 g truskawek 1 łyżeczka ksylitolu Wykonanie: Wszystkie składniki na budyń umieść w rondelku. Gotuj, co jakiś czas mieszając, jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień i często mieszaj , aby nie przypalić(...)budyniu. Gotuj około 15 min, aż kasza będzie miękka. Truskawki zblenduj z łyżeczką ksylitolu (odłóż kilka sztuk do dekoracji). Budyń nałóż do pucharków przekładając go musem truskawkowym (można podawać z różnymi innymi ulubionymi owocami). Wierzch ozdób pozostałymi truskawkami. Gotowe J Jeśli wciąż szukasz naturalnych i zdrowych produktów do przygotowania swoich potraw to zapraszam do sklepu internetowego NATURALNIE ZDROWE
Kulinarna (nie)codziennośćSezon truskawkowy chociaż krótki, może być naprawdę smaczny. Dzisiaj przyszła pora na domowy kisiel, którego smak jest o niebo lepszy od tego kupowanego w sklepie. Jestem przekonana, że pokochasz taki domowy kisiel i będziesz przygotowywać nie tylko deser z truskawek, ale i innych owoców! Wykorzystać można zarówno świeże jaki i mrożone truskawki. Akurat miałam właśnie te mrożone. Domowy kisiel truskawkowy
Moja smaczna kuchniasię idealnie jako słodka, letnia przekąska. Ponadto do jego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika ani miksera. Ciasto grysikowe składa się z herbatników, białej masy z kaszy manny, galaretki o smaku truskawkowym i świeżych truskawek. Łatwe, proste i bardzo smaczne. P.S. Grysik to inaczej kaszka manna :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 20/25 cm: 1 szklanka kaszy manny(...)szklanka zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 l mleka 2 galaretki o smaku truskawkowym 3 szklanki wrzącej wody świeże truskawki herbatniki Galaretki rozpuścić w 3 szklankach (750 ml) wrzącej wody. Ostudzić. W międzyczasie truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Do garnka wlać 3 szklanki mleka. Dodać masło i cukier (zwykły oraz wanilinowy). Całość zagotować
Ugotowaćtego, co mam w lodówce. Teraz wymyśliłam sobie, że składniki podsmażę na patelni i ułożę je na ciepłych i chrupkich grzankach. Nadzienie zrobiłam z papryki czerwonej i żółtej, pomidorków truskawkowych, czosnku i posiekanego świeżego rozmarynu. Grzanki smakowały super. Najlepsze są na ciepło, ale zimne też są pyszne. GRZANKI Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ. Składniki(...)długa bagietka 200 g pomidorków truskawkowych 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ząbki czosnku oliwa sól pieprz czarny pieprz ziołowy 1 łyżka świeżego rozmarynu Sposób przyrządzania: Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać
Zakątek rozkoszy kulinarnychlepszego niż przygotowany w domu sorbet truskawkowy. Nie trzeba mieć maszyny do lodów, aby powstał pyszny, owocowy i orzeźwiający sorbet. Wystarczy malakser, który wykorzystałam właśnie do przygotowania tego deseru. Truskawki w sezonie zamrażam i gdy tylko mam ochotę sięgam po porcję i miksuję sorbety. Zdecydowanie polecam taką opcję, bo w kilka chwil deser będzie gotowy. Jeśli masz świeże truskawki, proces(...)przygotowania srobetu wydłuży się. Za każdym razem jednak efekt będzie podobny, a w takie upalnie dni nie ma nic lepszego! W Wersji dla dorosłych można dodać nieco prosecco. Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g mrożonych truskawek cukier puder Przygotowanie: Do malaksera wkładamy truskawki i wsypujemy cukier puder. Miksujemy, aż powstanie gładka masa, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru. Deser można
Moja smaczna kuchniapieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 185 gram masła (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany (dałam 30%) 1 kg rabarbaru 6 - 8 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub innego) 1 łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka 185 gram mąki pszennej 100 gram cukru 125 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego Zagnieść składniki i odstawić do lodówki. Przygotowanie(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy rabarbar, zasypujemy go 6 łyżkami cukru i dusimy ok. 2-3 minut. Rabarbar puści sok - możecie go wykorzystać na kompot.... 4. Spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym. Możecie dać inne, ja miałam akurat ten :) Odcedzony rabarbar mieszamy z 1-2 łyżkami cukru, 1 łyżką cynamonu i 1 -2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy go na dżem, a wierzch
Kuchnia smakówTruskawki to owoce mające wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych owoców ma korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Teraz kiedy trwa sezon truskawkowy warto sięgnąć po te pyszne owoce. Możecie z nich przygotować smakowite ciasta, takie jak Maziak. SKŁADNIKI: Ciasto ciemne: 6 żółtek, 2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku(...)oleju, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 500g świeżych truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej
Tradycyjna kuchnia Kasitruskawki normalnie mnie oszałamiają, można z nich robić cuda kulinarne, jednym z takich "cudów" jest tiramisu truskawkowe. Ależ one pyszne wyszło.Ten kolorek i smak, moje kubki smakowe są na tak . Składniki: truskawki 400 g cukier brzozowy( ksylitol Kłos-Pol) 4 łyżki do truskawek Dodatkowo: cukier brzozowy 3 łyżki do białek i 2 łyżki do żółtek herbatniki biszkoptowe(...)warstwa namoczonych herbatnikowi w musie z truskawek i reszta masy .Tiramisu trafia do lodówki przynajmniej na 4-6 godzin. Krok 4 Wyjmujemy tiramisu z lodówki i posypujemy wiórkami z truskawkowej czekolady
Różowa kuchniaSezon truskawkowy nabiera tempa, a jak dla mnie to najcudowniejszy moment w ciągu roku. Truskawki to zdecydowanie jedne z moich ukochanych owoców. Z pewnością pojawią się jako dodatki do dań i podstawy deserów jeszcze wiele razy w mojej kuchni! Dzisiaj zapraszam na coś niesamowicie prostego do zrobienia a zarazem bardzo efektownego w smaku. Crumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką cudowny(...)dodatek do lodów, świeżych owoców jak i idealny deser sam w sobie. Do zrobienia crumble truskawkowego i malinowego potrzeba nam: 300-500g truskawek 300 g malin 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki 1 laska wanilii 100g zimnego masła Całość przygotowania crumble to coś niesłychanie prostego. Do pieczenia nadają
Kuba GotujeSezon truskawkowy już się rozpoczął ... a więc i wypieki z truskawkami goszczą w wielu domach. U mnie na początek tegorocznych truskawkowych ciast takie proste , mocno waniliowe , wilgotne i szybkie w wykonaniu . Składniki : Foremka 18x25 cm 2 kubeczki serka danio waniliowego po 150g każdy ( ja użyłam w zastępstwie serków tutti z Biedronki ) 2 kubeczki cukru
Malinowa KawiarenkaTruskawki, to moja miłość. Dzisiaj przygotowałam pyszny mus truskawkowy z kaszą jaglaną. Jest bardzo pożywny i energetyczny. Bardzo łatwo i szybko go przygotować. Serdecznie polecam! Składniki: 6 łyżek suchej kaszy jaglanej szklanka truskawek (250 g ) 2 łyżeczki miodu 1 mały jogurt naturalny, kefir lub maślanka szczypta soli Przygotowanie: Kasze ugotuj według instrukcji, dodaj szczyptę soli. Truskawki(...)umyj, obierz ze szypułek, zmiksuj z jogurtem i miodem. Przestudzoną kaszę przełóż do szklanki, zalej musem truskawkowym. Smacznego
Kukuleczki