Dżem truskawkowy - najprostszy

Dżem truskawkowy - najprostszy

Dżem truskawkowy - najprostszy

Dżem truskawkowy - najprostszy  dżem truskawkowy  Składniki: 4 kg truskawek  sok z wyciśniętej cytryny  2 i 1/2 opakowania cukru żelfix 3:1 Przygotowanie:  Rozpoczynamy od dokładnego umycia i obrania ze szypułek truskawek , kroimy je na pół i wrzucamy do dużego garnka myjemy cytrynę i wyciskamy z niej sok  rozgotowujemy truskawki ,tak by pozostały w nich większe kawałki (nam taki dżem najbardziej smakuje) , co jakiś czas mieszając  im dłużej gotujemy tym dżem będzie gęstszy... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Aromatyczne Podróże

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.