Błyskawiczny do przygotowania deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretki truskawkowej. Idealny na gorące dni. Poniższy przepis polecam tym osobom, które lubią mało słodkie desery. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek. Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody
UgotowaćTruskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych. Składniki: - ser twarogowy chudy - 5 kostek - truskawki - 0,5 kg - żelatyna - 20 g - jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 g) - miód (3 łyżki) lub stewia - ciasteczka owsiane - 1 opakowanie
Fit-aminasłodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie. Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g domowej konfitury
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkideser lub śniadanie na bazie kaszy kuskus. Robi się go bardzo szybko i smakuje naprawdę fajnie. Składniki: 1 szklanka wody 5 łyżek kaszy kuskus 1 banan kilka łyżek frużeliny truskawkowej Sposób przygotowania: 1. Wodę podgrzać, wsypać kaszę kuskus, zagotować i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. 2. Obrać banana. Owoc zmiksować na gładko z kaszą kuskus. 3. Krem nałożyć(...)szklaneczek i na wierzch dodać 2-3 łyżki frużeliny truskawkowej. Smacznego
Kuchnia domowa AniTaki dietetyczny koktajl truskawkowy zaserwowany z rana daje dużo energii na cały poranek :-) Jest bardzo smaczny i sycący. Truskawki można kupić zimową porą mrożone. Mają bardzo dużo cennych witamin, które szczególnie zimą przydadzą się naszemu organizmowi. Zamiast truskawek można użyć innych mrożonych letnich owoców , np. jagód, borówek , czy mieszanek kompotowych (ale tu uwaga! ważne żeby były bez pestek). Jogurt
Anielska Kuchnia Aniefekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccinoBiszkopt :5 jaj1/2 szkl. cukru1/2 szkl. mąki tortowej1/2 szkl. maki ziemniaczanej2 łyżki oleju2 łyżki wodypłaska łyżeczka proszku do pieczeniaI warstwa truskawkowa;1/2 kg truskawek3 galaretki truskawkowe2-3 łyżki cukruII warstwa serowa ;1 kg sera homogenizowanego waniliowego 2 galaretki o dowolnym smakuIII warstwa cappuccino ;2 szkl. cappuccino3 śnieżki ( jeśli(...)ostudzona i gęsta by nie wsiąkła w biszkopt.II warstwa :Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.Wymieszać z serkami. Masę wylać na warstwę truskawkową, która jest dość zimna. Schłodzić w lodówce.III warstwa :Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki
Garnkowe fanaberieSezon truskawkowy pomału się kończy więc wypadałoby go zakończyć pysznym dżemem.Wiem, że przepisów na dżem truskawkowy jest multum, ale i ja również chciałabym się z Wami podzielić swoim przepisem i zachęcić do zrobienia chociaż kilku małych słoiczków :)Uwierzcie, że ten sklepowy jest DUŻO gorszy od domowego, robionego własnoręcznie i z sercem :)Aaa, i ten cudowny zapach rozchodzący się
Kraina Miodem Płynącaciasto: 3 jajka 150 g cukru kilka kropli aromatu rumowego 180 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g stopionej margaryny 2 łyżki dżemu truskawkowego Składniki na poncz: 1 torebka herbaty ekspresowej 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny Składniki na krem: 1 łyżka żelatyny 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 250 ml śmietany(...)cukru pudru Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowymJajka utrzeć z cukrem i aromatem rumowym. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, masło i dżem truskawkowy. Ciasto nałożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 35 minut w temperaturze 180°C. Nie wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić
Świat CiastaMuffiny truskawkowe...Puchate, wilgotne, pachnące!Z kawałkami soczystych truskawek.Pyszny dodatek do kawy czy herbaty.Zapraszam do spróbowania!Składniki:375 g mąki pszennej;175 g białego cukru;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Szczypta soli;100 g masła;2 jaja;250 ml mleka (u mnie 0,5%);Kilka kropel aromatu śmietankowego;250 g truskawek + mąka do ich oprószenia.Sposób wykonania:W miseczce
Gospodyni MiejskaPyszne, cienkie i delikatne. Takie naleśniki, które lubię najbardziej. Z przepysznym dżemem truskawkowym, który otrzymałam w prezencie. Z rozpędu zjadłam cały słoiczek, pycha! Uwielbiam takie domowe przetwory, których sama nie robię, ponieważ nie mam takich zdolności (a bardzo chciałabym je mieć). No nic, czas udać się na szkołę do kogoś kto nauczy mnie robić dobre przetwory! Składniki:100 gram mąki(...)Rozgrzewamy patelnię oraz olej kokosowy i smażymy na niej naleśniki (niech będą cienkie). Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać 7 dużych naleśników. Ja moje naleśniki podałam z pyszną konfiturą truskawkową. Jednak jeśli pominiecie stewię w przepisie z powodzeniem możecie podać naleśniki z farszem wytrawnym. Wychodzą idealne
Mango Papajasobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem truskawkowym i przyozdabiamy truskawkami. Prosto i smacznie!***** First, we make the dough for pancakes, or we whip eggs, vanilla sugar and a pinch of salt together. Then, we add flour, milk(...)Again, we fry pancakes with cheese on both sides until golden brown. Before serving, we pour them strawberry mousse and we decorate strawberries. Simple and delicious!Przepis na mus truskawkowy / Recipe for strawberry mousse
Projekty ze smakiemSkładniki:truskawkikawałek arbuzaodrobina syropu truskawkowegowoda gazowanaczysta wódkalódWykonanie:Truskawki i arbuza kroimy na kawałki, miksujemy blenderem. Dolewamy odrobinę syropu truskawkowego, kieliszek czystej wódki. Miksujemy całość, dolewamy odrobinę wody gazowanej. Przelewamy do szklanek, dorzucamy kostki lodu ... wypijamy w miłym towarzystwie :)Oczywiście równie pyszna jest wersja bezalkoholowa
Walijskie Pichceniesztuka, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżeczka, mąka pszenna 250 gram, proszek do pieczenia - szczypta DODATKI: jogurt owocowy 380 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, truskawki 500 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 2 łyżki składniki na ciasto kruche zrobić w robocie, mieszać około 1 minuty na zakresie 1 - następnie na zakresie(...)minut - wystudzone ciasto przełożyć do tortownicy galaretkę brzoskwiniową wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do zimnego jogurtu brzoskwiniowego, wymieszać i dać na ciasto, schować do lodówki galaretki truskawkowe rozmieszać w 750 ml gorącej wody i wsypać mrożone truskawki, galaretka szybciej stężeje a truskawki będą jędrne, tężejącą galaretkę dać na stężały jogurt i schować do lodówki do stężenia zimną
W Mojej Kuchni Lubięmasę budyniową: 2 budynie waniliowe 3 i 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Dodatkowo: 5 łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego 2 galaretki truskawkowe WINIARY Zagotować mleko z cukrem, dodać budyń, wystudzić najlepiej całą noc. Następnego dnia zmiksować masło na puszystą masę i dodawać powoli po łyżce budyniu. Na kruche ciasto wyłożyć gotową(...)wody, 4 łyżki cukru brązowego i karmelizować. Przekłożyć na talerzyk do ostygnięcia. Ułożyć na masie i zalać galaretką, odstawić aby galaretka stężała. Delikatne ciasto z masą budyniową, nutą truskawkową i rabarbarem
CzarnawisienkaChocolate cake with strawberry. Składniki. Ciasto. 3 jajka 100g cukru 150g czekolady deserowej 50g masła 50g mąki tortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło
Kulinarny karnet ChristopheraSezon truskawkowy już się kończy, więc polecam ciasto z truskawkami i jagodamiCiasto jagodowo- truskawkowe SKŁADNIKI:jajka -7 sztcukier -1 szklmąka -2 i 1/2 szklcukier waniliowy -1 opakmargaryna palma -200 gmąka ziemniaczana -1 łyżkasólproszek do pieczenia -1 opaktłuszczcukier puder do posypania ciastatruskawki 250 gjagody 250 gPRZYGOTOWANIE:Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym. Pianę z cukrem
Kuchnia Danusiprzepis na najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na polska-gotuje.pl. Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukruWykonanie:Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku
Kulinarne przygody GatityMąż sprezentował mi maszynkę do robienia lodów, więc sprzęt nie może się kurzyć ! Dziś na tapecie lody truskawkowe na jogurcie, z przepisu Plate of joy. Serdecznie polecam ! Lody jogurtowo-truskawkowe Składniki: 250 g truskawek 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 150 g śmietany kremówki 30% Wykonanie: Truskawki myjemy i obieramy, wkładamy do miski, zasypujemy cukrem
Kulinarne przygody Gatitylodówce, żeby stężał. :-).Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy torcik bez pieczenia Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Na spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych 90 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka(...)masła 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1/2 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 400 g truskawki kaszubskiej 2 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy kakao i masło i ponownie miksujemy. Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko
Kulinarne przygody GatityPuszyste prawdziwe lody truskawkowe domowej roboty :) Pyszny pomysł na chłodzący kremowy deser ze świeżymi truskawkami. Wykonane bez maszynki do lodów. Składniki: 400 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny szklanka mleka szklanka śmietany kremówki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii Mleko wlać do rondelka, dodać ekstrakt waniliowy i zagotować. Wystudzić. Truskawki wrzucić do blendera, dodać(...)mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zaczęła wrzeć, ponieważ wtedy od razu się zwarzy. Ponownie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy razem z musem truskawkowym. Delikatnie wymieszać i przelać do pojemnika. Włożyć do zamrażalki. W trakcie chłodzenia mniej więcej co godzinę wyjąć mieszankę z zamrażalnika i zmiksować mikserem ręcznym, aby nie wytworzyły się kryształki
wyzwania kuchennesito. Stopniowo dodawać do białek. Dokładnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół.Krem truskawkowy:300g masła lub margaryny, 500g truskawek, 1i1/4 szkl. cukru.Masło utrzeć ze szkl. cukru na biały puch (ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie
Z miłości do słodkościmigdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start, 600 g świeżych truskawek, 200 g masła lub margaryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru. Kaszki zalać gorącym
Z miłości do słodkościDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówdodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota :)), która występuje prawie we wszystkich produktach o smakach truskawkowych. Nie dodajemy do nich jajek, więc nie ma się co bać o zatrucia pokarmowe. Tutaj macie tylko prawdzie truskawki i śmietanę, a nie chemiczną papkę. A smak? – rewelacja w porównaniu
Nerds Kitchenbabci udało się zjeść kilka sztuk reszta wszystko zgniło. Za dużo deszczu za mało słońca tego lata, w sumie tego roku. Mam nadzieje, że sierpień będzie ładniejszy. Kończąc sezon truskawkowy postanowiłam zrobić ciacho z truskawkami. Zdecydowanie z wszystkich wypieków truskawkowych tego roku ten smakował mi najbardziej. Łasuch również potwierdził moje przypuszczenia co do jakości wypieku. W końcu
ciastkarnia na kruchym spodziektóry bardzo odbiegł od głównego tematu na osłodę przed grudniowym szaleństwem zakupowym mam pyszne ptasie mleczko dla miętowych smakoszy. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm 2 galaretki truskawkowe 400 ml śmietany 30% 50 ml likieru miętowego 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy(...)tortownicy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie do pozostałej części śmietany wsypujemy cukier puder i ubijamy co chwile dodając po łyżce lekko tężejącej galaretki truskawkowej. Pamiętajmy aby wszystko dokładnie rozmieszać tak aby w ptasim mleczku nie pozostały nam grudki galaretki. Gotową masę wylewamy do tortownicy na zastygłe miętowe ptasie mleczko. Gdy wierzchnia warstwa
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo. Jednym słowem żyć nie umierać. Aby do takiej sielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie tego najbardziej mi tutaj brakuje. Ceny owoców są wysokie i nie mogę(...)kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj propozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe
Kolizje Smakówmalin, borówek, porzeczek. Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Tym razem zamiast soku z cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy z winem: 3 szklanki słodkich truskawek 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półsłodkie, czekolada do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając(...)godzin (mieszamy mniej więcej co godzinę). Sorbet wykładamy na talerzyki, obok można go podać np. z bitą śmietaną, udekorować świeżymi truskawkami, ja podałam z listkami mięty. The post Sorbet truskawkowy z winem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziękuję ..https://www.facebook.com/DrozdzeBabuni/app_467939593270340 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 jabłko 1 opakowanie budyniu malinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru Mąkę przesiać(...)paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta skręcić, a następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę rabarbarowo-truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Mega pyszne lody truskawkowe, o wiele lepsze niż te ze sklepu. Lody w moim wykonaniu z przepisu zaczerpniętego z bloga pani Doroty . Polecam na upalne dni dla ochłody, smakują wyśmienicie. Post Lody truskawkowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeOWOCOWA SAŁATKA Z TRUSKAWKOWĄ GALARETKĄ! NAJLEPSZA NA SŁONECZNE DNI! Przepyszna kolorowa, aromatyczna, wielobarwna sałatka owocowa z zatopionymi w galaretce truskawkami. Bardzo prosta bo to co proste jest najlepsze! Smakuje każdemu, nie zajmuje wiele czasu, pięknie się prezentuje! Czego chcieć więcej! ;-)) SKŁADNIKI: - truskawkowa galaretka Winiary - 10 truskawek - bezpestkowy winogron zielony - winogron różowy - banan Możecie użyć wszystkich tych owoców, które lubicie
SMYKWKUCHNIsię śmieje. :) Wszystkie książeczki skonstruowane są tak samo, na początku okładka, która zwykłą okładką nie jest. Można ją zamienić w układankę, wesołą zakładkę, karty "Piotruś" (pamiętacie czarnego Piotrusia?!) lub truskawkowe szałowe okulary! :) Na początku czytamy krótkie opowiastki o przygodach Cecylki, a następnie znajdujemy przeróżne przepisy. Rewelacyjny pomysł aby wykorzystać je ze swoimi Skarbkami w szczególności, że przepisy zawierają obrazki(...)razu przypomina mi się moja pierwsza książka kucharska :)). I tak na przykład w książeczce "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" znajdziemy propozycję truskawkowych zawijańców. Składniki: kubek serka homogenizowanego kilkanaście truskawek 2 łyżeczki miodu kubek mąki 1/2 kubka mleka 1/2 kubka wody 2 jajka 3 łyżki śmietanki szczypta soli łyżka oliwy trochę oliwy do smażenia naleśników Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą
Brzuszki ŁakomczuszkiRabarbar nigdy nie znajdował się na liście moich ulubionych warzyw i owoców, ale jego kwaskowy smak czasami jest pożądany. W tym przypadku dodał charakteru dżemowi truskawkowemu. Zapach wzbogaciłam o nutę mięty i całość jest naprawdę bardzo interesująca. Żarłoczek ocenił, że to jeden z najlepszych dżemów jakie robiłam a On przecież się doskonale na tym zna !Dodatek ziół do słodkich, owocowych(...)przetworów nadaje im nowego wymiaru - Dżem truskawkowy z ananasem i bazylią to najlepszy przykład na pyszny, nowy smak. Fajnym pomysłem jest też dodanie do owoców jakiegoś chrupkiego składnika. Wypróbuj przepis na Dżem truskawkowo-czereśniowy z migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki:1 kg zmielonego sera500 ml śmietany 30%4 łyżki cukru pudru4 czubate łyżeczki żelatynyskładniki na mus:150 gr truskawek1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka żelatynybiszkopty , truskawki I galaretka truskawkowa Wykonanie:Na początek rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody żelatynę. W jednej - pól szkl wody I 4 łyżeczki żelatyny , w drugiej 1/3 szkl wody I 1 łyżeczka żelatyny.Mus:Truskawki(...)ubijamy na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Teraz powoli dokładamy zmielony ser. Cały czas miksujemy . Dodajemy żelatynę- miksujemy do połączenia wszystkich skłądników. Wylewamy do formy. Na ser nalewamy mus truskawkowy I mieszamy łyżką , zanurzając łyżkę w masie- kopiemy :)Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.Dekorujemy truskawkami, zalewamy galaretkąGotowe:) Smacznego
Smaki EdytySezon truskawkowy za chwilę się skończy, a ja nie zrobiłam jeszcze ani raz mojego truskawkowego jogurtowca. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNapój w sam raz na ciepłe dni. Doskonale chłodzi i cudownie smakuje. Polecam na długi weekend. Zróbcie koniecznie, zanim krótki sezon truskawkowy dobiegnie końca. Lemoniadę zrobiłam na kolejne wspólne spotkanie z Edytką i Malwiną . Składniki: 500 g truskawek ok. 3 łyżek cukru (w zależności od truskawek i upodobań) sok z 2 cytryn (lub 3 limonek) ok. 500 ml wody mineralnej(...)kostki lodu, mięta do dekoracji Wykonanie: Truskawki miksujemy z cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy z wodą. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Lemoniadę truskawkową schładzamy. Podajemy z kostkami lodu i miętą
Sto kolorów kuchniuczciwie napisać o swoich wrażeniach. Panna Cottę oceniam zdecydowanie lepiej, a i wszystkim w domu smakowała. Mi panna cotta przypominała trochę w smaku budyń, a sos kisiel truskawkowy (który niewiele z truskawkami miał wspólnego), ale poza tym nie mam do niej większych zastrzeżeń. Może jeszcze to, że wystarcza tylko na 3 porcje w średnich filiżankach(...)własnoręczne przygotowanie tego słynnego deseru. Na szczęście nie jest tak źle, lecz czego można się spodziewać po deserze z torebki ;) Składniki: opakowanie "Pomysł na...Panna Cotta z sosem truskawkowym" 250 ml kremówki 250 ml mleka 50 ml wody Wykonanie: Zawartość większej torebki wymieszać z kremówką. W garnku zagotować mleko, zestawić z ognia, połączyć ze śmietanką i zagotować. Rozlać do foremek
Pasja SmakuSezon truskawkowy w pełni. Na ciepłe dni (ale nie tylko) polecam bardzo smakowity koktajl truskawkowy. Szybki, łatwy i bardzo orzeźwiający. Uwielbiany przez dzieci zarówno ta małe jak i duże... :-) Składniki: -100g ksylitolu -1,5 l kefiru -1-1,5 kg truskawek Do garnka wrzucić umyte i odszypułkowane truskawki, zasypać ksylitolem i zmiksować(ja używam ręczny blender). Następnie dodać kefir
Smaczne Zdroweoctem balsamicznym i sosem sojowym - dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu. Delikatne mięso z dorsza z nieco zaostrzoną salsą truskawkową i plastrem wędzonego twarogu wylądowały u mnie na talerzu. Było smacznie, zdrowo i naprawdę bardzo kolorowo! A po mojej uczcie zostały już tylko fotograficzne wspomnienia:) Dorsz z truskawkową salsa
Sajkofanka smakumnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności. Składniki: 700 g ziemniaków (obranych) 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 2 szkl mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej truskawki Przygotowanie:Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem(...)Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane knedle i polać masłem z bułką tartą
Ala piecze i gotujenieziemska w smaku. Tym razem użyłam silikonowej formy o pojemności 1,4 lt. Oczywiście trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje w przypadku naczynia o mniejszej pojemności. Panna cotta z musem truskawkowym Składniki na formę silikonową 1,4lt: 1 lt śmietany kremówki (30%) 400 ml pełnego mleka150 g cukru1/2 laski wanilii/ cukier z prawdziwą wanilią10 płatków żelatyny każdy(...)rozpuściły. Przelewamy do uprzednio przygotowanych pojemniczków, foremek, szklanek czy pojedynczej formy. Świetnie sprawdzają się formy silikonowe. Wstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia. Przed podaniem przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki szybko płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypuki, kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Przekładamy do blendera (zostawiamy parę kawałków do dekoracji
Mia Cucina Sofietapora, a może warto spełniać zachcianki swoje i swoich bliskich bez odpowiedniej pory. Tak tez było tym razem, kupiłam pyszne truskawki i postanowiłam zamiast ciasta greckie pączki z musem truskawkowym. Nazywają się papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki. A jeśli dodamy do tego pyszny mus truskawkowy to jest najcudowniejsze niebo w gębie
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć!Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc jeśli chcecie zrobić prawdziwą, domową konfiturę, to teraz jest na to idealna ( i ostatnia) chwila. Postanowiłam, że konfiturę wykonam bez żadnych żel fixów i innych sztucznych substancji, postanowiłam, że będę stać nad garnkiem ile będzie trzeba, żeby była taka jak sobie wymarzyłam. Słodka, gęsta, w sam raz na kromkę świeżego chleba, posmarowaną masłem(...)Kwintesencja sezonu truskawkowego zamknięta w małym słoiczku, który będzie cieszył nasze podniebienia w trakcie zimy :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpotrafią cieszyć się nawet najdrobniejszym głupstwem. I ta ich bezinteresowność. Zaprzysięgłam sobie, że nie wydorośleję nigdy do końca. Nie chcę. Kto lubi truskawki? To zapraszam na deser! GALARETKA TRUSKAWKOWA. (no, chyba każdy zna ten deser ;P ) na 4 porcje 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 375ml kremówki (1 kartonik) 3 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Galaretki przyrządziłam według przepisu z tyłu
W kuchni Karmel-itkijest sama w sobie pyszna, ale jak dodamy do niej owoce jest jeszcze lepiej :) Ja dzisiaj wybrałam truskawki. Żeby maksymalnie ograniczyć kalorie zamiast cukru użyłam słodzika. MANNA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM (1 porcja) - szklanka mleka - 3 łyżki kaszy mannej - 4 pastylki słodzika - kilka truskawek - ja dodałam jeszcze owoce goji Truskawki zmiksować w blenderze z dodatkiem 2 słodzików (ja roztapiam słodzik(...)wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać kasze manną, gotować jeszcze około 3 min ciągle mieszając. Kasza powinna być dość gęsta. Gdy będzie gotowa, przelać do miseczki, dodać mus truskawkowy, z wierzchu można posypać np. owocami goji. Smacznego
Zgrabne GotowanieRobiąc Czekoladki z Panna Cotta i Musem Truskawkowym zostanie nam trochę nadzienia, czyli naszej klasycznej Panna Cotty. Co z nią zrobić? No właśnie. Ja wylałam do płaskiego naczynia i po zakrzepnięciu wycięłam foremką serduszka, polałam podgrzanym Musem Truskawkowym. Podlinkowane nazwy przekierują Was do odpowiednich przepisów, chyba tak Wam będzie wygodniej ;) Nie muszę pisać o smaku Panna Cotty
Blondynka GotujeTruskawki. Pomalutku czyszczę zamrażarkę, robiąc miejsce na tegoroczne produkty. W ręce wpadł mi woreczek truskawek. Dziecko lubi kompot, więc decyzja zapadła szybko - kompot truskawkowy. Mięta tak ładnie uśmiechała się na balkonie - nie miałam serca jej nie użyć - wrzuciłam do gotujących się truskawek. prawie klasycznie - pysznie. Składniki: 1 woreczek truskawek - mrożone lub świeże 2 gałązki świeżej mięty cukier - do smaku(...)Czasu też nie dużo zajmuje. Mrożone truskawki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (świeże płuczemy i obieramy z szypułek) i wstawiamy na bardzo mały ogień. Już tyle razy zmywałam kompot truskawkowy z kuchenki, że od jakiegoś czasu ustawiam garnek na malutki ogień i pozostawiam do czasu, aż się zagotują. Przecież nigdzie się spieszyć nie muszę :) W momencie zagotowania wrzucam miętę zmiętoloną
Blondynka GotujeDżem, taki prawdziwy, domowy jest najlepszy, nawet gdy jest truskawkowy. Zdecydowanie wolę truskawki na świeżo a poza tym długo miałam wstręt do przetworów z tych owoców. Kiedyś, wiele lat temu, miałam okazję być w przetwórni warzyw i owoców właśnie w okresie skupu i przerobu truskawek. To, co tam zobaczyłam skutecznie, na bardzo długi czas zniechęciło mnie do truskawkowych przetworów. Odrzucało
Smaczna PyzaSezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją :)Składniki:- 3 szklanki mąki tortowej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 margaryna- 5 jajek- 1 szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy
Zainspirowana w kuchninieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy(...)każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić dużo dobroci ;) Wsypujemy po łyżeczce bułki tartej i nakładamy od serca mus rabarbarowo-truskawkowy, przykrywamy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, pieczemy 20 minut w 190-200 stopniach. Wszędzie deszcz i chlapa, jest więc i moja deszczowa piosenka
sama złodyczpołówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek Philadelphia 2 łyżki cukru pudru Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy
sama złodyczzmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie(...)serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą
Kulinarne przygody Gatityroku sezon truskawkowy będzie niestety krótki 😔. Korzystajmy więc z niego ile się da ! Dziś zapraszam Was na pyszny i delikatny torcik truskawkowy z biszkoptami. Przygotowałam go na bazie zmiksowanych truskawek i bitej śmietany. Do wypełnienia tortownicy użyłam podłużnych biszkoptów, powstał też nich taki mały płotek 😊. Zachęcam Was do przygotowania go w domu. I obiecuję, że zniknie z talerzy(...)ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo
Kulinarne przygody Gatityniej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny Dekoracja
KreatywnePinyszklanki wody 3 łyzki cukru Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop odcedzić. Masa śmietanowo - truskawkowa 400 g śmietany 36% do ubijania 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru (lub więcej,jak kto lubi) mniej więcej 1 kg przekrojonych na połówki truskwek Schłodzoną śmietanę ubić, dodać
Pełny talerzmnie koktajl truskawkowy najlepiej smakuje zimą. Pyszny zapach i smak truskawek - wspomnienie lata. Polecam przygotować poniższy koktajl z mrożonych truskawek. Jeżeli lubicie mało słodkie napoje - pomińcie cukier. Składniki: 1 duży jogurt (naturalny) 1/2 szklanki mleka truskawki (mrożone lub świeże; ilość wg własnego uznania - ja użyłam 200 g) cukier do smaku cukier z prawdziwą wanilią Truskawki wsypać do wysokiego naczynia
UgotowaćDelikatny, rozpływający się w ustach deser śmietanowo-galaretkowy. Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny * dodatkowo do podania połówki pomarańczy (bez miąższu) 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, następnie wylać ją do pojemniczków. Poczekać, aż stężeje. 2. Następnie
Ugotowaćzimno, które powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą blendera zmiksować
UgotowaćOrzeźwiający koktajl truskawkowy - błyskawiczny do przygotowania. Idealny na gorące dni. Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki na 2 porcje: świeże lub mrożone truskawki (ilość wg uznania; ja zmiksowałam ok. 350 g truskawek) 250 ml maślanki cukier do smaku mięta lub bazylia do dekoracji Do wysokiego naczynia dodać truskawki bez szypułek. Wsypać 2 łyżki cukru i wszystko
Ugotowaćpieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 filiżanki cukru 6 łyżek masła (temp. pokojowej) 1 duże jajko i 1 białko (temp. pokojowa) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka konfitura truskawkowa cukier puder Do dzieła! Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubijamy cukier i masło
Kolejny blog o gotowaniucałe jajko 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 30 g roztopionego masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu Dodatkowo: dżem, np. truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do głębokiego smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Najpierw przygotujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę
My Culinary Artdotyku i elastyczne. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w 180 stopniach ok 20 min ( do ze złocenia się ) Masa jabłkowa: 1 litr prażonych jabłek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie masy: Jabłka podgrzewamy i wsypujemy 2 galaretki, mieszamy do połączenia się składników. Jeśli masa jabłkowa jest zbyt płynna może nam "uciec" z ciasta czekamy ,aż się wystudzi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamniejsze kawałki żeby ciasto lepiej się kroiło. Ciasto jest kremowe, puszyste i delikatne, bardzo zasmakowało mojemu mężowi ;) Składniki na małą blaszkę 20x25cm: paczka maślanych herbatników 1 galaretka truskawkowa 250 ml kremówki 36 % szklanka mrożonych truskawek (najlepiej niedużych) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka posypka lub świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem
Ze smakiem i z pasjąstopionego masła Masa z kaszy: 3 szklanki mleka 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka kaszy manny 80 g gorzkiej czekolady opakowanie (450 g) mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 g masła oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała
Czerwień i błękitWydaje mi się, że nie ma nic przyjemniejszego jak chwila spędzona z kawałkiem dobrego ciasta. Dziś przygotowałam dla Was przepis na Tartę truskawkową z kremem waniliowym i migdałami. Co mogę powiedzieć o tym wypieku? Niebo! Jednogłośnie nadany tytuł najlepszego wiosennego ciasta ever! Koniecznie wypróbujcie, tylko pamiętajcie, na jednym kawalku się nie skończy! Słodkiego dnia!"Składniki250 g ciasta francuskiegoKrem6 żółtek130
Słodkie Przyjemnościletnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc.Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę
Słodkie Przyjemnościczyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :)Składniki:pulpa z owoców truskawekcukierodrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytrynySposób przygotowania:1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając.2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak.3. Gorący dżem przekładamy
Kuchnia domowa Anizapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na blogu!A dziś mam dla Was przepis na kolejne – tym razem z musem truskawkowym i czekoladą.W sklepach są już pierwsze truskawki , dlatego też nie mogłam się opędzić.I choc nie są tak smaczne , jak te , które będziemy mieć w lecie , to i tak smakowały
Ostra na Słodkoubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać ją powoli do masy, miksując na najwolniejszych obrotach lub mieszając łyżką.Mus truskawkowy:200 g truskawek2 łyżki cukruTruskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus.Dodatkowo:1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji)200 g ciastek owsianych z czekoladą typu
Food SquarePropozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystaniasyrop truskawkowy.Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym
Maminek kulinarnypodobnie jak ja średnio czują się w wypiekach. Powodzenia. Trzymam kciuki za wasze kulinarne eksperymenty! Składniki:100g miękkiego masła200ml mleka500g mąki + jeszcze trochę70g cukru + 5łyżek50g świeżych drożdży1 jajkokonfitura truskawkowa lub dowolny dżem50g płatków migdałowych Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 50g masła rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy mleko. W misce mieszamy 500g mąki, 70g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy, dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnyspora dawka endorfin. Ale tym razem nie w postaci tabliczki czekolady. To byłoby zbyt proste i oczywiste! Postarajmy się więc sprowadzić w nasze cztery kąty trochę lata. Przygotujmy koktajl truskawkowy, prawdziwą bombę witaminową, a nasz organizm na pewno się nam odwdzięczy zdrowiem i promienną cerą. Potrzebne nam:- 500 g mrożonych lub świeżych truskawek- pół litra jogurtu naturalnego
W poszukiwaniu inspiracjiMamo....zrobisz koktajl truskawkowy? Moje dzieciaki w sezonie na truskawki bardzo go lubią, z wielką niecierpliwością czekamy na Nasze truskaweczki,ale nie mogłam im odmówić i juz teraz kupiłam ich troszkę aby spełnić te zachcianki, nie tylko dzieci zresztą :)Składniki:1/2 kg truskawek300 ml maślanki ( można też użyć mleka)2 łyżki miodu- ja użyłam z mniszka lekarskiego ( przepis
Z Majeczką w kuchniSezon truskawkowy trwa, warto więc zamknąć te pachnące chwile w słoiki na zimę Składniki:2 kg truskawek2 op.Konfitur Fixu Diamant700 g cukru kryształu4 duże łyżki miodu3 łyżki soku z cytryny2 laski waniliiWykonanie:Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut
Z Majeczką w kuchniPolecam przepis na koktajl truskawkowy. Idealny na ciepłe, letnie dni. Jest bardzo łatwy, ale smakuje cudownie :)Tutaj najważniejsze są truskawki, dlatego postarajmy się, żeby znaleźć truskawki wysokiej jakości :)SKŁADNIKI:200 g truskawek (kilka zostawić i pokroić w ćwiartki)pół szklanki mlekałyżka cukruWYKONANIE:Ja zrobiłam koktajl w robocie. Szybciutko i wygodnie :)Truskawki dajemy do robota, miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleko
Serce zamknięte w formie pysznościTruskawkowe serduszka Jeśli nie macie czasu na przygotowanie cukrowych dekoracji (nawet tych prostych) mam dziś dla Was szybką, efektowną i smaczną alternatywę. Mimo, że kalendarzowo mamy środek zimy gdzie nie gdzie można kupić świeże truskawki (te, które widzicie na zdjęciu znalazłam wczoraj zupełnie przez przypadek w Lidlu – 3,50 zł za małe pudełko). Zazwyczaj niezależnie od pory roku truskawki
Ciastkozercypowyższymi dodatkami to ... zjem grzecznie bez wydziwiania. Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet. Dziś podaję prościuteńki przepis na pyszny truskawkowy sorbet :). Wspaniały, aromatyczny i niskokaloryczny deser smakiem przywołujący słoneczne lato ... Składniki: 0.5kg truskawek 0.5 szklanki cukru odrobina wody(2-3 łyżki) 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Walijskie Pichcenierzeczy... Składniki: 250 g swojej roboty ciastek pieczonych z olejem rzepakowym* 100 g ciemnej czekolady 100 g masła/margaryny 2 łyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego bita śmietana i truskawki do dekoracji. Ciastka z olejem rzepakowym
Malinowe Pocałunkicukierni, w przerwie podczas wyprawy rowerowej :) Tak się rozmarzyłam i nastroiłam słońcem, które coraz śmielej do nas wychodzi i intensywniej rozdziela promyczki, że postanowiłam zrobić domowy deser - lodowe smoothie truskawkowe. Składniki: paczka mrożonych truskawek kubeczek jogurtu naturalnego kilka łyżek cukru opcjonalnie: bita śmietana, polewa owocowa, herbatniki Wykonanie: Do przygotowania podstawowej wersji smoothie o tej porze roku potrzebujemy opakowanie mrożonych truskawek
Taste Of My Daypatyczka twarożek, truskawki, cukier puder zmiksować żelatynę 1 łyżkę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i zostawić na 20 minu7t do napęcznienie - podgrzać w mikrofali i dodać do masy truskawkowej i wymieszać szprycką nakładać krem i posypać kolorową posypką.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwszystko zmiksować na dość gęste nadzienie odpowiednią porcję nadzienia położyć na naleśniku - brzegi podwinąć i zawinąć ciasno jemy od razu podane jeszcze letnie, można na talerzyk polać ciut soku truskawkowego - naleśniki są syte i smaczne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj u nas szybka wersja truskawkowej frużeliny...idealna do gofrów. My używamy ją również do pavlovej i....makaronu:) Oczywiście do kanapek też jest świetna.Składniki; 1 kg truskawek, 6 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, Wykonanie;Truskawki myjemy i obieramy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Gdy już puszczą sok, gotujemy, dodajemy ocet
Anioły w kuchnisama tylko, że dużo ładniejsza. Wszystkim Mamom, nie tylko dzisiaj, życzę dużo zdrowia, dni pełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był coraz lepszy i słodszy…. Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów
Kulinarny karnet ChristopheraKrem. 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 5 truskawek z konfitury Wykonanie. Utrzeć cukier z jajkiem i masłem na pulchną masę. Dodać truskawki i utrzeć krem truskawkowy . Każdą babeczkę napełnić kremem. Na wierzchu położyć truskawkę i ozdobić listkiem mięty. Ułożyć na paterze i niestety szybko znikną
Kulinarny karnet Christopheraciepłą wodę do 3/4 wysokości ramekinów i zapiekać około 20minut.Próba patyczka. Sos-truskawki zmiksować i wymieszać z kremowym octem balsamicznym i pieprzem. Zapieczone truskawki podać z sosem truskawkowym
Kulinarny karnet Christopheraracji, że sezon truskawkowy w pełni a raczej na wykończeniu, a z moim żołądkiem o wiele lepiej i już mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach, ale zawsze to coś) surowe owoce i warzywa. Postanowiłam zamieścić przepisik na moje udziwnione risotto na słodko. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboLody truskawkoweSKŁADNIKI:śmietana kremówka- 450 mltruskawki - 200 mlcukier puder -1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Truskawki umyć osączyć, zmiksować. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do
Kuchnia DanusiMoje ulubione pierożki truskawkowo- jagodowe. Mam nadzieję że każdy z was skusi się choć na jednego pierożka.Pierożki jagodowo- truskawkowe SKŁADNIKI:CIASTO:mąka - 300 gciepła woda - 1 szkloliwa - 1,5 łyżkisólNADZIENIEtruskawki - 100 gjagody - 120 gcukierDEKORACJAtruskawkilistki miętyPRZYGOTOWANIE:Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Ciasto
Kuchnia DanusiSzybki, prosty i jaki smaczny śmietankowo -truskawkowy torcik z płatkami migdałowymi. Składniki:15 okrągłych biszkoptów,400 ml kremówki 30%,3 łyżki cukru pudru,2 śmietan fixy,300 g truskawek,50 g płatków migdałowych.Przygotowanie: Biszkopty układamy na dnie tortownicy (o średnicy 25 cm). Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem
Aga w kuchnimiksujemy blenderem z 1 łyżką cukru pudru. Następnie do przezroczystych szklanek wsypujemy na dno 3 łyżeczki granulowanych otrębów. Na to układamy 2 łyżki ubitej kremówki i 2 łyżki musu truskawkowego. Robimy jeszcze jedną taką warstwę. Podajemy od razu
Aga w kuchniUwielbiam truskawki w każdej postaci! Biszkopty, kremy, napoje z dodatkiem truskawek są pyszne, ale najlepszy wyrób z truskawek, to jest dżem, no zresztą chyba wszyscy uwielbiają dżem truskawkowy. Zapraszam! Składniki: 1 kg truskawek1 duża szklanka cukru (350 ml) Przygotowanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i układamy w dużym garnku w którym będziemy gotować dżem. Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy
Kuchnia Łukaszaniestety z powodu braku słońca nie są jeszcze takie dorodne i słodkie, jak być powinny... Ale i tak nie mogłam się oprzeć i powstał szybki niskokaloryczny koktajl. Najprostszy koktajl truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 500 ml zimnego mleka 4 kopiaste łyżki cukru pudru 5 listków mięty Wykonanie: Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko, cukier
Kulinarne przygody GatityPrzepis wypatrzony na blogu Crispy Biscuits. Wymarzony sposób na schłodzenie się w te upalne dni. Przepis nie wymaga dużo pracy, a efekt końcowy boski ! Mrożony jogurt truskawkowy Składniki na 2 porcje 200 g truskawek 180 g jogurtu naturalnego 60 g śmietanki 30%, 2 łyżki cukru Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę. Następnie przelewamy do pojemnika
Kulinarne przygody Gatitychyba, ale nie na pewno ) ostatni post truskawkowy :) Składniki : 2 kg truskawek 4 duże jabłka 4 szklanki cukru, jeśli mało słodkie dodać więcej sok z dwóch cytryn Przygotowanie : Truskawki umyć i osączyć, jabłka obrać ze skórki - pokroić drobno i gotować je na wolnym ogniu do miękkości, dodać odrobinę wody by nie przypalić (przykryć garnek pokrywką) Teraz truskawki pokroić dość drobno
Proste Potrawyszklanki zmiksowanych truskawek z odrobiną cukru 3 - 4 łyżki jagód, mogą też być owoce leśne (np.mrożone ) około 300 g jogurtu ewentualnie cukier puder do smaku Przygotowanie : Mus truskawkowy wlać na dno pucharków Jagody również zmiksować i przelać chwilowo do kubka Jogurt wlać do miksera (nie myjąc go) i zmiksować Na truskawki wlać jogurt, a na wierzch wlać ostrożnie
Proste Potrawysól, pieprz WYKONANIE: - Młode buraczki obierz, pokrój w kosteczkę, podpraż na maśle z rondelku, dodaj chrzan z żurawiną. Dopraw do smaku. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Sałatka truskawkowa: - łyżka soku z cytryny - łyżka soku z ananasa - łyżka miodu - 250 g truskawek Truskawki kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy sosem z w/w składników. Podajemy od razu. Smacznego! ;-) przepis zgłaszam
SMYKWKUCHNIbułeczki na śniadanko. Można dodać do nich wszystko co lubimy. Moje są w nieco słodkiej wersji z dodatkiem pysznych i zdrowych otrębów z truskawkami, dzięki czemu bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki:4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli,4 jajka, 125g masła, szkl. śmietany
Z miłości do słodkościSezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak smaczny, że zniknął przy pierwszym podejściu:) Jeśli lubicie połączenie budyniu i truskawek, koniecznie zróbcie taką kopułę... Składniki: 350g świeżych truskawek, 2 budynie waniliowe, 300ml mleka, 200ml śmietany 12%, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościpyszne pancakes z truskawkami i rabarbarem. Nie byłabym sobą gdybym ich nie spróbowała:) Żałuję tylko, że przepis odkryłam tak późno, bo placuszki są rewelacyjne - lekkie, puszyste, mocno truskawkowe... Polecam! Składniki:czubata szkl. mąki pszennej, 1 szkl. maślanki, jajko, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki miodu, 20g masła, 2 łodygi rabarbaru, 10 dużych świeżych truskawek.Przygotowanie Mąkę
Z miłości do słodkościKolejna porcja moich truskawkowych przetworów;) Tym razem skorzystałam z tego przepisu, nieco go zmieniając. Truskawki i mięta to idealne, znane od dawna połączenie. Jednak pierwszy raz użyłam ich razem do dżemu. Konfitura wyszła przepyszna, z nutką świeżej, aromatycznej mięty... Spróbujcie! Składniki:1 i 1/2 kg truskawek, 90dag cukru, pęczek mięty, 200ml zimnej herbaty miętowej. Przygotowanie
Z miłości do słodkościBlondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego 300 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki na lody miksujemy ze sobą, przelewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika na całą
sama złodyczsłone i dodaje się do niego chilli. Na szczęście istnieje owocowa wersja, która postanowiłam wykorzystać, na blogach kulinarnych istnieje wiele inspirujących przepisów na których się wzorowałam. W końcu sezon truskawkowy dobiega końca więc postanowiłam wykorzystać w moich pomysłach mój ulubiony owoc. Oczywiście brak truskawek za niedługo będę sobie rekompensować borówkami. Zostałam poinformowana, że pięknie rosną sobie w ogródku, więc
ciastkarnia na kruchym spodzieTrochę orzeźwienia w te ciepłe dni? Nic prostszego! Wystarczy trochę chłodnego jogurtu, brązowego cukru i... truskawek :) Wszystko miksujemy razem i mamy przepyszny koktajl truskawkowy! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 duże szklanki Składniki: 400ml jogurtu naturalnego ( duże opakowanie) Ok 500g truskawek Ok 2 płaskie łyżki brązowego cukru Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z szypułek. Do wysokiego
Kolizje Smakówokazje gościć u naszej Cioci w pięknym mieście zwanym Jawor, a tam mój mały rozrabiaka, który zazwyczaj jest ogromnym niejadkiem nagle zaczął pochłaniać ogromne ilości chleba z.. dżemem truskawkowym. Zaskoczona, ale i niebywale szczęśliwa namówiłam Ciocie by zrobiła ze mną kilka słoików do domu. Okazało się, że wykonanie takiego dżemu to dosłownie kilka chwil, a satysfakcja i radość dziecka
Kolizje SmakówZupa truskawkowa, czyli wystarczy miec 500 g truskawek, cukier, wode i smietane, no i oczywiscie makaron. Truskawki szypulkujemy, zalewamy woda i stawiamy na ogniu. Po zagotowaniu truskawek, gotujemy je ok 20 min. Potem dodajemy do smaku cukier. Poniewaz ja lubie slodka zupe dodaje ok 10 duzych lyzek cukru. Potem zaprawiamy smietana i odstawiamy, zeby wystygla zupa. W tym czasie gotujemy
Klaudynkowa kuchniagotowania więc polecam na bieżąco sprawdzać stan widelcem. Później pierogi odcedzić, ostudzić i... GOTOWE! :)Jednak samym pierogom czegoś brakuje. Warto tutaj pomyśleć o jakimś dodatku.SOS JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY:W prawdzie truskawek już coraz mniej, ale ciągle można je jeszcze dostać. A więc sos jest równie prosty jak cały przepis. Umyte truskawki pozbawione szypułek rozgniatamy widelcem w miseczce (lub ewentualnie blendujemy). Warto
All My Fit Lifewtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobówJpodzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy Przepis na kilo owoców 1 kg truskawek 500 g cukru Opcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor) 1-Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć 2. Owoce
RAROSSAmąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru 80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa
Moje domowe kucharzeniekefir i znow razem mieszamy w blenderze Gotowy sos odkladamy Teraz gotujemy makaron, wedle przepisu na opakowaniu Ugotowany makaron nakladamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, jesli jest malo slodkie dosladzamy Smacznego! Ps Mozna robic taki sos z innych owocow tj. maliny. Ciekawym pomyslem jest zrobic makaron z serem (http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/07/makaron-z-serem.html) i polac sosem owocowym
Klaudynkowa kuchniajuż prawie koniec sezonu truskawkowego, lada moment znikną nasze cudowne, słodkie polskie truskawki, zostaniemy na resztę lata z importowanymi podróbkami, dlatego póki jeszcze są polecam zrobić sobie lekki, babski koktajl, drink na bazie czerwonego wina i truskawek. I uwaga, on uzależnia. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTruskawki już się kończą, te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)składniki:2 kg oczyszczonych truskawekok 1 kg cukru2 opakowania środka żelującegoTruskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły
Monia miesza i gotujekąpieli wodnej.Kremówkę ubić, ja nie słodziłam, ale można to zrobić wg.uznania.Truskawki umyć, odciąć szypułki i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany mus podgrzać.Na dno filiżanek nalać mus truskawkowy, na to gorącą czekoladę i dopełnić kremówką
Ze smakiem i z pasjąPróba nr 2 Pierwszy raz "Truskawkową rynienkę" zrobiłam zimą (zdjęcia zrobiła wtedy Aleksandra). Wtedy też miałam zbyt małą prostokątną blachę i ciasto "nie zwisało" po bokach. Za drugim razem wylałam na ciasto zbyt płynną galaretkę...i wsiąknęła mi w biszkopt. Dopiero teraz udało mi się zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba
Przepisy Aleksandryletnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu).Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić z truskawek:)Do przygotowania deseru najlepsze będą szklaneczki, miseczki lub foremki o ciekawym kształcie
Kraina Tysiąca SmakówPiliście kiedyś smoothie w McCafe? Smakuje całkiem nieźle, ale ostatnio przyjrzałam się niestety jak pani je robiła... lód, mleko i syrop truskawkowy... Tymczasem prawdziwe smoothie to dokładnie zmiksowane owoce z kruszonym lodem i ewentualnie dodatkiem mleka, jogurtu itp. Po polsku po prostu koktajl :)Idealnie nadaje się na dietetyczne śniadanie (ani grama cukru!) lub na deser w upalne popołudnie.Składniki
Kraina Tysiąca Smakówsójkę i wreszcie miałam w stu procentach wolną niedzielę. No może pomijając wyrywanie chwastów w cudownie rosnących kalarepkach :) A teraz pora na przepis na pyszny i bardzo prosty truskawkowy koktajl. Najbardziej lubię go z mlekiem, ale oczywiście można też użyć jogurtu naturalnego czy maślanki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówJest ciepło, są też lody. Jako pierwsze w tym sezonie powstały truskawkowe, według przepisu znalezionego u Kasi . Kręciłam je w środku nocy, a następnego dnia dzieciaki miały niespodziankę. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30 % 200 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę delikatnie ubijamy, ale ma pozostać lejąca. Dodajemy zimny jogurt, cukier i mieszamy. Większość
Sto kolorów kuchniTruskawki uwielbiam, więc gdy tylko zaczęły być dostępne w sprzedaży od razu zaopatrzyłam się w nie. Dziś proponuję koktajl truskawkowy z miętą, który przyrządziałam sobie wczoraj z siostrą jako dodatek do śniadania. Połączenie orzeźwiające i pyszne. Wspaniały aromat truskawek i mięty sprawia, że jeszcze nie raz wrócę do tego połączenia. Składniki: 0,5 kg truskawek pół kefiru listki
Pasja Smakulodach i pomyślałam czemu by nie przygotować podobnych... Ja do swoich dodałam jeszcze miętę i mocno zwiększyłam ilość truskawek. Są mocno owocowe i naturalne. Wraz ze mną truskawkowe specjały przygotowały: Karolina, Marlena, Wiosenka, Marta, Dorota, Ela, Agnieszka i Marta. Składniki: 500 g truskawek 2 banany 2 gałązki mięty Wykonanie: Banany obrać, pokroić w plasterki
Pasja SmakuOdkąd w odstawkę poszły kupne soki, a do picia pozostała tylko woda, chętnych na domowy kompocik nie brakuje. Od ubiegłego roku w przetworach zimowych swoje miejsce wyraźnie zaznaczył kompot truskawkowy, który u nas ma wielu zwolenników. Przepis z dawnych kompotowych czasów, zamieniłam tylko cukier na ksylitol.Składniki:- odszypułkowane truskawki (ilość dowolna)- ksylitol (na 8 litrowych słoików potrzebujemy
Smaczne ZdrowePrzepyszna konfitura truskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon
Smaczne Zdrowesmaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać
Ala piecze i gotujeNareszcie mamy słoneczko. Długo wyczekiwane ale w końcu jest. Latem musimy dużo pić więc ja chcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi i syropu klonowego. Stewię i syrop klonowy otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowe FFS. Stewia jest polecana dla osób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru
Ala piecze i gotujetruskawek wzięła górę)) Tym słodkim akcentem dołączam do Durszlakowej akcji “Ramekin”. Polecam bardzo…. Truskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces Składniki na 6 kokilek: Kruszonka: 130 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Mia Cucina Sofietanaszych ciasteczek. Przykrywamy gorna polowka i odstawaimy na godzinke do lodowki.Po tym czasie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy truskawkami i liscmi miety.Smacznego!Przepis dodaje w ramach zabawy "Sezon truskawkowy 2010" zorganizowanej przez Olge Smile
Przysmaki Karolkiczekolada będzie już chłodna dokładamy do niej partiami ubitą śmietanę i za każdym razem dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Na dno szklaneczek lub kieliszków wlewamy sos truskawkowy, następnie nakładamy śmietanę z czekoladą, a na górę resztę pokrojonych truskawek. Dekorujemy groszkami bialej czekolady i listkami miety lub bazylii. Deser odkładamy do lodówki na dosłownie 15 minut
Przysmaki Karolkichłodnik. Idealny na ten upał. A chłodnik niecodzienny, bo mimo zastosowania słodkich truskawek jest wytrawny. Połączenie pomidorów z truskawkami i bazylią ukazało się strzałem w dziesiątkę. Chłodnik pomidorowo-truskawkowy składniki: dla 2-3 osób 4 dojrzale pomidory 200 g truskawek kilka listków bazylii 4 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki migdałów w płatkach sól i pieprz - opcjonalnie wykonanie Z pomidorów ściągamy
Przysmaki KarolkiObiecałam, ze wybrane przepisy zrobię i przedstawię na blogu,. Miał być to co prawda jeden, ale ze przepisy fajne to postanowiłam zrobić 3 a może i 4. Jako pierwsze truskawkowe serce Magdaleny. Pyszny, lekki serniczek na zimno. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmakują pysznie , ale truskawki ze śmietaną i cukrem to już rozkosz dla podniebienia. Dlatego też dziś postanowiłam przenieść to połączenie smaków na sernik . Śmietankowa delikatna masa serowa,,,, i słodki truskawkowy mus ... Na spód :150 g pokruszonych herbatników100 g stopionego masłaPołączyć składniki i taką masą wysypać spód foremki.Masa serowa :1 kg sera na sernik3/4 szklanki cukru pudru4 jajka1,5 op budyniu
Malinowa Kawiarenkapozostałym cukrem waniliowym. Do jogurtu dodac żelatynę , szybko ucierając ,żeby nie porobiły się grudki. Połączyć z ubitą śmietaną. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki. Frużelina truskawkowa : 70 dkg truskawek 20 dkg cukru (niepełna szklanka ) 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny. Truskawki wymieszać z cukrem , duże można przekroić na pół. Postawić
Malinowa Kawiarenkaciężko będzie włączyć Wam piekarnik by coś piec, dlatego ciacho na zimno będzie idealne. Polecam, nie tylko na Dzień Mamy. Składniki : * 2 śmietanki kremówki * pół kg truskawek * 2 galaretki truskawkowe Winiary Przygotowanie : Jedną galaretkę rozpuścić we wrzątku według wskazówek na opakowaniu. Wylać do płaskiego naczynia i odstawić do całkowitego stężenia. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wymieszać. Kremówkę lekko ubić
Magiczne Życie MartyCześć!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejny pomysł na kreatywne drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella!Tym razem padło na muffinki z truskawkami, w końcu sezon truskawkowy się zbliża wielkimi krokami. Zapraszam!Poprzednie pomysły znajdziecie tutaj :#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musli #5 Wafelki w czekoladzie i pszennej posypce Czytaj więcej
Pora coś zjeśćpojawiają się deszcze z gwałtownymi burzami.Jednak czy gorący dzień, czy burza - warto sobie umilić czas pysznym napojem. Tym pysznym napojem jest moja kolejna propozycja lemoniady, tym razem o smaku truskawkowym!Bardzo smaczna, orzeźwiająca dzięki mięcie, polecam! A inne lemoniady, które znajdziecie na blogu to lemoniada rabarbarowa i cytrusowa.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdzięki czemu moja zamrażarka praktycznie nic, prócz truskawek, nie kryje. A może dżem?Na zdjęciach propozycja podania - orkiszowe bułeczki posmarowanegreckim jogurtem i tym właśnie dżemikiem.Wrażenia smakowe... mniaam! DŻEM TRUSKAWKOWY. (prościzna!) 2 kg truskawek 1 kg cukru sok z 1 cytryny 2 opakowania "żel-fruct" Owoce opłukałam pod bieżącą wodą, wyszypułkowałam. Truskawki zasypałam cukrem, wcisnęłam sok z cytryny
W kuchni Karmel-itkizaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek truskawek z mojego ogródka. Pierwsza myśl? Koktajl! Nieee.. Od razu sama sobie zaprzeczyłam. Szkoda mi ich! No, to powstało crumble. CRUMBLE /kruszonka/ TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 3/4 szklanki mąki1/2 kostki masła100g płatków owsianych3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia500-600g mrożonych truskawek 3/4 szklanki cukru100g płatków migdałowych+ cukier do pospaniapłatki owsiane do kokilekłyżka mąki
W kuchni Karmel-itkinaleśniki muszą być nudne? Wcale nie. Dziś naleśniki kukurydziane ze zwykłym białym serem na słodko. Polane musem truskawkowym. Efekt? Szkoda, że na blogu nie mogę umieścić próbek do spróbowania ;) Przepis na naleśniki pochodzi z Moje Wypieki . Podanie i dodatki to już mój pomysł ;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 mleka
Blondynka Gotujejest Mus Truskawkowy, za którym szaleje mój kochany Syn:) Gdy truskawki mam już w domu przychodzi i osobiście dopilnowuje, żebym czasami nie zapomniała zrobić jego ulubionego musu. Ten mus i ja czasami wykorzystuję do ciast, jako polewa do lodów, do naleśników. Składniki na 5 słoików po 500 ml: 2 kg truskawek 0,5 kg cukru 1 torebka żelfix, dżemix
Blondynka GotujeSkoro mamy juz sezon na truskawki no to proponuje zrobić zapasy na zimę w postaci pysznej naleweczki truskawkowej.Zaczynamy od przygotowania truskawek (około 1,4 kg)po
Zainspirowana w kuchnimnie wyjątkowy dzień a mianowicie mój blog kończy pierwszy rok, dziękuje Wszystkim i Każdemu z osobna za to, że jesteście ze mną a w ramach podziękowania zapraszam na truskawkowy torcik :)Składniki:- 1/2 szklanki cukru kryształu- 15 dag masła- 2 łyżki kakao- 4 łyżki wody- 3/4 szklanki mąki- 2 jajka- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 250 g mascarpone
Zainspirowana w kuchni