Truskawki. Pomalutku czyszczę zamrażarkę, robiąc miejsce na tegoroczne produkty. W ręce wpadł mi woreczek truskawek. Dziecko lubi kompot, więc decyzja zapadła szybko - kompot truskawkowy. Mięta tak ładnie uśmiechała się na balkonie - nie miałam serca jej nie użyć - wrzuciłam do gotujących się truskawek. prawie klasycznie - pysznie. Składniki: 1 woreczek truskawek - mrożone lub świeże 2 gałązki świeżej mięty cukier - do smaku(...)Czasu też nie dużo zajmuje. Mrożone truskawki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (świeże płuczemy i obieramy z szypułek) i wstawiamy na bardzo mały ogień. Już tyle razy zmywałam kompot truskawkowy z kuchenki, że od jakiegoś czasu ustawiam garnek na malutki ogień i pozostawiam do czasu, aż się zagotują. Przecież nigdzie się spieszyć nie muszę :) W momencie zagotowania wrzucam miętę zmiętoloną
Blondynka GotujeDżem, taki prawdziwy, domowy jest najlepszy, nawet gdy jest truskawkowy. Zdecydowanie wolę truskawki na świeżo a poza tym długo miałam wstręt do przetworów z tych owoców. Kiedyś, wiele lat temu, miałam okazję być w przetwórni warzyw i owoców właśnie w okresie skupu i przerobu truskawek. To, co tam zobaczyłam skutecznie, na bardzo długi czas zniechęciło mnie do truskawkowych przetworów. Odrzucało
Smaczna PyzaSezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją :)Składniki:- 3 szklanki mąki tortowej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 margaryna- 5 jajek- 1 szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy
Zainspirowana w kuchninieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy(...)każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić dużo dobroci ;) Wsypujemy po łyżeczce bułki tartej i nakładamy od serca mus rabarbarowo-truskawkowy, przykrywamy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, pieczemy 20 minut w 190-200 stopniach. Wszędzie deszcz i chlapa, jest więc i moja deszczowa piosenka
sama złodyczpołówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek Philadelphia 2 łyżki cukru pudru Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy
sama złodyczzmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie(...)serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą
Kulinarne przygody Gatityroku sezon truskawkowy będzie niestety krótki 😔. Korzystajmy więc z niego ile się da ! Dziś zapraszam Was na pyszny i delikatny torcik truskawkowy z biszkoptami. Przygotowałam go na bazie zmiksowanych truskawek i bitej śmietany. Do wypełnienia tortownicy użyłam podłużnych biszkoptów, powstał też nich taki mały płotek 😊. Zachęcam Was do przygotowania go w domu. I obiecuję, że zniknie z talerzy(...)ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo
Kulinarne przygody Gatityniej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową. 7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny Dekoracja
KreatywnePinyszklanki wody 3 łyzki cukru Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop odcedzić. Masa śmietanowo - truskawkowa 400 g śmietany 36% do ubijania 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru (lub więcej,jak kto lubi) mniej więcej 1 kg przekrojonych na połówki truskwek Schłodzoną śmietanę ubić, dodać
Pełny talerzmnie koktajl truskawkowy najlepiej smakuje zimą. Pyszny zapach i smak truskawek - wspomnienie lata. Polecam przygotować poniższy koktajl z mrożonych truskawek. Jeżeli lubicie mało słodkie napoje - pomińcie cukier. Składniki: 1 duży jogurt (naturalny) 1/2 szklanki mleka truskawki (mrożone lub świeże; ilość wg własnego uznania - ja użyłam 200 g) cukier do smaku cukier z prawdziwą wanilią Truskawki wsypać do wysokiego naczynia
UgotowaćDelikatny, rozpływający się w ustach deser śmietanowo-galaretkowy. Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny * dodatkowo do podania połówki pomarańczy (bez miąższu) 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, następnie wylać ją do pojemniczków. Poczekać, aż stężeje. 2. Następnie
Ugotowaćzimno, które powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą blendera zmiksować
UgotowaćOrzeźwiający koktajl truskawkowy - błyskawiczny do przygotowania. Idealny na gorące dni. Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki na 2 porcje: świeże lub mrożone truskawki (ilość wg uznania; ja zmiksowałam ok. 350 g truskawek) 250 ml maślanki cukier do smaku mięta lub bazylia do dekoracji Do wysokiego naczynia dodać truskawki bez szypułek. Wsypać 2 łyżki cukru i wszystko
Ugotowaćpieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 filiżanki cukru 6 łyżek masła (temp. pokojowej) 1 duże jajko i 1 białko (temp. pokojowa) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka konfitura truskawkowa cukier puder Do dzieła! Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubijamy cukier i masło
Kolejny blog o gotowaniucałe jajko 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 30 g roztopionego masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu Dodatkowo: dżem, np. truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do głębokiego smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Najpierw przygotujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę
My Culinary Art