truskawkowa - 3039 przepisów (strona:10/203)

Kompot Truskawkowy z Miętą 133

Truskawki. Pomalutku czyszczę zamrażarkę, robiąc miejsce na tegoroczne produkty. W ręce wpadł mi woreczek truskawek. Dziecko lubi kompot, więc decyzja zapadła szybko - kompot truskawkowy.  Mięta tak ładnie uśmiechała się na balkonie - nie miałam serca jej nie użyć - wrzuciłam do gotujących się truskawek. prawie klasycznie - pysznie. Składniki: 1 woreczek truskawek - mrożone lub świeże 2 gałązki świeżej mięty cukier - do smaku(...)Czasu też nie dużo zajmuje. Mrożone truskawki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (świeże płuczemy i obieramy z szypułek) i wstawiamy na bardzo mały ogień. Już tyle razy zmywałam kompot truskawkowy z kuchenki, że od jakiegoś czasu ustawiam garnek na malutki ogień i pozostawiam do czasu, aż się zagotują. Przecież nigdzie się spieszyć nie muszę :) W momencie zagotowania wrzucam miętę zmiętoloną

Blondynka Gotuje
Dżem truskawkowy z jagodami goji 85

Dżem, taki prawdziwy, domowy jest najlepszy, nawet gdy jest truskawkowy. Zdecydowanie wolę truskawki na świeżo a poza tym długo miałam wstręt do przetworów z tych owoców.  Kiedyś, wiele lat temu, miałam okazję być w przetwórni warzyw i owoców właśnie w okresie skupu i przerobu truskawek. To, co tam zobaczyłam skutecznie, na bardzo długi czas zniechęciło mnie do truskawkowych przetworów. Odrzucało

Smaczna Pyza
Letnie ciasto truskawkowe 178

Sezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją  :)Składniki:- 3 szklanki mąki tortowej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 margaryna- 5 jajek- 1 szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy

Zainspirowana w kuchni
Bułeczki drożdżowe z musem rabarbarowo-truskawkowym 198

nieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki 14 g drożdży łyżka miodu jajko pół szklanki mleka 1/5 kostki masła szczypta soli wanilia Mus owocowy(...)każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna od szklanki - powinno być dosyć konkretne, żeby pomieścić dużo dobroci ;) Wsypujemy po łyżeczce bułki tartej i nakładamy od serca mus rabarbarowo-truskawkowy, przykrywamy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, pieczemy 20 minut w 190-200 stopniach. Wszędzie deszcz i chlapa, jest więc i moja deszczowa piosenka

sama złodycz
Makaroniki truskawkowe 256

połówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów 120 g białek (60+60) w temperaturze pokojowej 50 ml wody barwnik (żelowy/sypki) Krem truskawkowy: pół filiżanki truskawek serek Philadelphia 2 łyżki cukru pudru       Migdały mielimy na proszek starając się, żeby ziarenka były jak najdrobniejsze, nie mogą jednak zamienić się w pastę - wilgotne orzechy

sama złodycz
Zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu 144

zmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego  i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie(...)serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą

Kulinarne przygody Gatity
Torcik truskawkowy z biszkoptami 177

roku sezon truskawkowy będzie niestety krótki 😔. Korzystajmy więc z niego ile się da ! Dziś zapraszam Was na pyszny i delikatny torcik truskawkowy z biszkoptami. Przygotowałam go na bazie zmiksowanych truskawek i bitej śmietany. Do wypełnienia tortownicy użyłam podłużnych biszkoptów, powstał też  nich taki mały płotek 😊. Zachęcam Was do przygotowania go w domu. I obiecuję, że zniknie z talerzy(...)ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo

Kulinarne przygody Gatity
Sernik truskawkowy bez pieczenia 176

niej napęczniałą żelatynę. 3. Serek zmiksować przy użyciu miksera razem z cukrem pudrem. 4, w osobnej miseczce zmiksować przy użyciu blendera wszystkie truskawki, na gładki mus. 5. Dodać mus truskawkowy do masy serowej, zmiksować a następnie dodać żelatynę. 6. Wyjąć z lodówki spód i wlać masę serową.  7. Odstawić do schłodzenia do lodówki na 2-4 godziny Dekoracja

KreatywnePiny
Tort śmietanowo - truskawkowy 136

szklanki wody 3 łyzki cukru Truskawki umyć, odszypułkować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop odcedzić. Masa śmietanowo - truskawkowa 400 g śmietany 36% do ubijania 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru (lub więcej,jak kto lubi) mniej więcej 1 kg przekrojonych na połówki truskwek Schłodzoną śmietanę ubić, dodać

Pełny talerz
Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym 112

mnie koktajl truskawkowy najlepiej smakuje zimą. Pyszny zapach i smak truskawek - wspomnienie lata. Polecam przygotować poniższy koktajl z mrożonych truskawek. Jeżeli lubicie mało słodkie napoje - pomińcie cukier. Składniki: 1 duży jogurt (naturalny) 1/2 szklanki mleka truskawki (mrożone lub świeże; ilość wg własnego uznania - ja użyłam 200 g) cukier do smaku cukier z prawdziwą wanilią Truskawki wsypać do wysokiego naczynia

Ugotować
Panna cotta z galaretką truskawkową 113

Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietanowo-galaretkowy.  Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 galaretka truskawkowa 4 łyżeczki żelatyny * dodatkowo do podania połówki pomarańczy (bez miąższu) 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance wrzącej wody, następnie wylać ją do pojemniczków. Poczekać, aż stężeje.  2. Następnie

Ugotować
Truskawkowy sernik na zimno 153

zimno, które powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach wrzącej wody. Za pomocą blendera zmiksować

Ugotować
Koktajl truskawkowy na maślance 87

Orzeźwiający koktajl truskawkowy - błyskawiczny do przygotowania. Idealny na gorące dni. Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki na 2 porcje: świeże lub mrożone truskawki  (ilość wg uznania; ja zmiksowałam ok. 350 g truskawek) 250 ml maślanki cukier do smaku mięta lub bazylia do dekoracji Do wysokiego naczynia dodać truskawki bez szypułek. Wsypać 2 łyżki cukru i wszystko

Ugotować
Mini muffiny waniliowe z konfiturą truskawkową 157

pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 filiżanki cukru 6 łyżek masła (temp. pokojowej) 1 duże jajko i 1 białko (temp. pokojowa) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 filiżanki mleka konfitura truskawkowa cukier puder Do dzieła! Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.  W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubijamy cukier i masło

Kolejny blog o gotowaniu
Delikatne pączki z dżemem truskawkowym 688

całe jajko 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 30 g roztopionego masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu Dodatkowo: dżem, np. truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do głębokiego smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Najpierw przygotujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę

My Culinary Art