Rozpływające się w ustach, puszyste, z delikatnym kremem karpatkowym i musem truskawkowym ciasto. Jest przepyszne. Zimowe przypomnienie lata. Nic więcej nie napiszę. Po prostu spróbujcie! 'biszkopt z masą karpatkową i musem truskawkowym' Składniki: * biszkopt: - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * krem karpatkowy: - 3 budynie waniliowe - 1 l mleka(...)łyżek cukru (jeśli budyń wymaga) - 200g miękkiego masła * mus truskawkowy: - 500g mrożonych truskawek - 3 łyżki żelatyny - 1/3 szklanki wrzątku Białka ubić na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodawać cukier. Utrzeć do uzyskania gładkiej masy (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodać pojedynczo żółtka, oraz przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką
CookYourselfZapraszam na pyszny torcik na zimno z kaszy manny i musu truskawkowego . Ciasto szybko znika z talerza , można go przygotować z dowolnymi owocami :) Składniki 1 l mleka 1/2 szkl kaszy manny błyskawicznej 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła 1 żelatyna 50 g Mus truskawkowy 0,5 l wymieszanego z 3 łyżkami cukru 1 truskawkowa galaretka Winiary(...)chwilę mieszać żeby się rozpuściła.. Odstawić do przestygnięcia. 2. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową . Na spód i boki poukładać biszkopty. 3. Przelać kaszę i odstawić do stężenia. 4. Mus truskawkowy rozpuścić z cukrem ( ja miałam swój mrożony) dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać . Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus wylać na kaszę . 5. Galaretki porzeczkowe rozpuścić w 1 l przegotowanej wody
Sama słodycz i szczypta chiliTIRAMISU TRUSKAWKOWE Z GLASSĄ BALSAMICZNĄ Tiramisu to jeden z moich ukochanych deserów. Mogę się nim zajadać bez końca. Dziś mam dla Was bardzo nietypową wersję, bo truskawkową z dodatkiem... glassy balsamicznej... To wyjątkowe połączenie sprawia, że truskawki zyskują niepowtarzalny, intensywny smak. Gęsta, idealnie gładka i słodka, z kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się(...)warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent w postaci polewy z glassy. Gwarantuję Wam prawdziwą rozpustę i cudowne doznania smakowe!:)) Bardzo
Słodko-Słony Świat Ilonycudownej, delikatnej konsystencji. A potem wyciągam lody z zamrażarki, zamykam oczy i niemal czuję promienie słoneczne na twarzy (choć później się okazuje, że to tylko lampa). Zrobiłam bowiem lody truskawkowe, i muszę napisać, że są to najlepsze lody, jakie kiedykolwiek zrobiłam, i chyba najsmaczniejsze lody truskawkowe, jakie dane było mi jeść. Pycha!Oczywiście o świeżych truskawkach można teraz pomarzyć(...)Doroty - wiadomo, że muszę się udać. Efekt? Oszałamiający. Te lody pachną czerwcem, cudownymi, soczystymi truskawkami, mają piękny, różowy kolor, i smakują po prostu bosko. Są kremowe, delikatne, obłędnie truskawkowe. Zakochałam się w nich od pierwszego liźnięcia, że tak powiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych truskawek...Lody truskawkowe z wanilią i czekoladąSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada śmietanowo-truskawkowa...Truskawkowo-śmietanowy mus otulony płaszczykiem z biszkoptowego ciasta.Słodki wyznacznik sezonu truskawkowego.Pyszna, szybka i prosta.Serdecznie zapraszam! Składniki:3 jaja;2 łyżki białego cukru;3 łyżki mąki pszennej;2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki;Cukier puder do posypania po wierzchu.Krem śmietanowo-truskawkowy:600 g świeżych truskawek(...)rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować.Stale miksując, do ubitej śmietany z cukrem dodawać kolejno i powoli sos truskawkowy, następnie ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i na końcu pokrojone truskawki.Krem wstawić do lodówki w celu zgęstnienia.Ostudzoną roladę rozwinąć. Szybko nałożyć na nią krem, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki
Gospodyni Miejskajeden, który oddałby to co miałam na myśli? Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany i czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać. Powstały 2 wersje z czekoladą(...)Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła/margaryny 1 szkl cukru dodatkowo: 200 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone 3 łyżki cukru cukier waniliowy czekolada herbatniki Z litra mleka odlewamy
Malinowe PocałunkiRodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód:330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa śmietankowa: 320g truskawkowego serka homogenizowanego, 250ml śmietanki 30%, 400g gęstego jogurtu naturalnego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 6 czubatych łyżeczek żelatyny. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić by napęczniała
Z miłości do słodkościnaszego wakacyjnego pobytu na Pojezierzu Drawskim, a konkretnie w Czaplinku! Sorbet to prosty, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się w gorące dni. Bardzo lubię sorbety owocowe, szczególnie truskawkowe, które doskonale smakują i orzeźwiają. Przy tym sorbety są mniej kaloryczne od tradycyjnych lodów, na żółtkach i śmietanie. Sorbety, granita i lody przygotowuję bardzo często, bo wiem co jem. Sorbety(...)nich zawsze truskawki są później niż u nas w Wielkopolsce. Truskawki były pachnące, soczyste i nie mogłam się oprzeć by nie zrobić z nich sorbet! Polecam też: sorbet truskawkowy z winem zamiast wody, albo zielony sorbet z melona, lub sorbet jagodowy. Idealny Sorbet truskawkowy „Trzy Znaki Smaku”na upalne dni przygotowałam specjalnie na konkurs „Blog ze Znakiem Smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJakiś czas temu dostałam do przetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z truskawkami. Foremka Liliana w kształcie babki ma pojemność 1,5 l. Służy do przygotowywania deserów i innego jedzonka na zimno. Foremka ma fajny kształt, kolor też bardzo mi się podoba. Jest łatwa w użytkowaniu(...)waniliowego1 żółtko1 żelatyna deserowa (Dr Oetker)+ woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu300 g małych truskawekmasa truskawkowa300 g truskawek1 galaretka truskawkowa250 ml wody do przygotowania galaretkiGalaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas
Monia miesza i gotujeSezon truskawkowy jest za nami ile? Ho, ho, ho i jeszcze więcej. Pomimo tego, ja dziś o truskawkach. W okresie obfitowania truskawkowych krzaczków, wpadłam na pomysł, by uwiecznić smak ten także w mieszance z alkoholem.. Normalni e nie pijam. Zapach piwa mnie odrzuca, wódka jest nie dla mnie, zostaje tylko dobre wino, jakiś likier albo lekka nalewka. Mam niestety(...)słabą głowę, upijam się już jednym piwem. Alkohol i ja to niezbyt zgrany duet. Na szczęście! Jednak.. Skusiłam się na zrobienie truskawkowego likieru. Podrajcowana trunkiem na innych blogach, postanowiłam też przyrządzić jakiś alkohol na bazie truskawek. I tak oto, z ogromnymi wątpliwościami, co z tego wyjdzie, powstał mój likier. LIKIER TRUSKAWKOWY. (autorski;) 500g truskawek 0,5 l wódki
W kuchni Karmel-itkimęża. Od tego czasu minął prawie miesiąc, a ja jeszcze nie dodałam przepisu, ani zdjęcia.Lecz dziś nadrabiam tę zaległość:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej Masa orzechowa: 1 szklanka cukru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 2 jajka(...)Dodatki: 1/2 litra śmietany 30% 2 łyżeczki kakao 2 łyżki musu truskawkowego Wykonanie: Najpierw piekę biszkopt. Wystudzony przekrawam na połowę. Truskawki myję, usuwam szypułki, wrzucam do misy blendera i miksuję na mus. Odkładam 2-3 łyżki, a resztę przelewam do rondelka i gotuję. Do gorącego musu wsypuję suche galaretki i mieszam do rozpuszczenia. Mus studzę i zimny wykładam
Ciasteczkowy PotwórDżem truskawkowy to ukoronowanie sezonu truskawkowego, który powoli przemija, dając miejsce innym sezonowym owocom. Jakoś nie udało mi się wcześniej zabrać za przygotowanie dżemu, ale podobno te ostatnie truskawki są najbardziej aromatyczne, więc nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.Dżem truskawkowy przygotowałam w najprostszy możliwy sposób, bez cukru żelującego i zbędnych dodatków. Powolne gotowanie truskawek(...)rodzaj użytych owoców - niektóre są bardziej soczyste, słodsze czy czerwieńsze. Równie ważny jest czas, w którym smażymy truskawki, gdyż im dłuższe podgrzewanie, tym bardziej gęsty produkt finalny. Dżem truskawkowy Składniki:1100g truskawek (po odszypułkowaniu)330g cukru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:- truskawki umyć, pozbawić szypułek i zepsutych części, mniejsze zostawić w całości, większe można przekroić na pół- oczyszczone i przebrane truskawki
Smakołyki Berenikiprzełożenie 14 biszkoptów okrągłych do przełożenia 70 dag truskawek cukier waniliowy 30 g kisiel truskawkowy 2 galaretki agrestowe przepis Biszkopty kruszymy na drobno. Margaryną rozpuszczamy na małym ogniu . Do biszkoptów wlewamy rozpuszczoną margarynę, mieszamy aby całość się dokładnie połączyła. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wysypujemy wilgotne biszkopty i rozprowadzamy ugniatając dłonią. Formę wstawiamy do lodówki . Do rondelka przekładamy(...)gorących truskawek dodajemy cukier waniliowy i kisiel całość bardzo dokładnie mieszamy. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje po czym odstawiamy z ognia i studzimy . W czasie gdy masa truskawkowa stygnie rozpuszczamy galaretki w połowie wody podanej na opakowaniu. Galaretkę odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Przestudzoną masę truskawkową wylewamy na spód biszkoptowy i dokładnie rozprowadzamy . Na masie truskawkowej układamy biszkopty
Smakowite DaniaOdrobina lata zimą Ciasto, które swym smakiem przypomina mi lato, na które z takim utęsknieniem czekam. SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY: 1 duży jogurt naturalny 1 opakowanie mrożonych truskawek 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę/galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej(...)wodzie, a następnie schłodzić. Formę wyłożyć biszkoptami. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowym , a następnie przełożyć na biszkopty
Zofianaciasto, to efekt mojej improwizacji z cyklu robię to, co mam w lodówce i w szafie. Gdy moja siostra spróbowała kremu stwierdziła, że smakuje jak Panna Cotta z sosem truskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody Truskawkowa masa: 2 szklanki zmiksowanych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 galaretki truskawkowe Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę, kakao
Jadło i czytadłociastek digestive 350 g kremowego serka białego4 łyżki cukru pudrunasiona z 1 laski wanilii1/2 szklanki jogurtu naturalnegokilka truskawek do dekoracjiSos truskawkowy:300 g truskawek1 łyżka cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytrynyNie mogąc się już doczekać sezonu owocowo-truskawkowego, postanowiłam go troszkę wyprzedzić i przygotować pyszny deser z truskawek mrożonych. Na szczęście do dekoracji udało(...)sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając. Ostudzić.Następnie na ciastka w pucharkach wykładać kolejno warstwy: serową, truskawkową, serową i truskawkową. Wierzch deserów udekorować truskawkami pokrojonymi w plasterki.Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 1 godzinę.Źródło: przystole.blox.pl
Świat Domowej KuchniSmakowite serniczki z orzeźwiającym sosem truskawkowym i delikatnym "piaskiem herbatnikowym". Idealny deser na letnie dni, szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny w smaku. Serniczki z Sosem Truskawkowym - Składniki:350 ml śmietanki kremówki 30%375 g twarogu dwukrotnie zmielonego6 łyżek cukru pudruekstrakt waniliowy 300 g truskawek3 łyżki cukru pudru ok. 100 g herbatników Serniczki z Sosem Truskawkowym - Sposób przygotowania:Twaróg(...)sera i dokładnie mieszamy.Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem. Herbatniki siekamy w food procesorze lub blenderze "na piasek".W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: zmielone herbatniki, masa serowa, sos truskawkowy itd. Na wierzch każdego deseru wykładamy śmietanę, polewamy sosem i oprószamy "herbatnikowym piaskiem". Moje posty
Słodka StronaShake Truskawkowy - prawdziwy powiew lata schowany w pucharku. Uwielbiane przez nas shake'i mają spore grono fanów wśród dorosłych, a szczególnie zachwycone są nimi dzieci. Ponadto nie od dziś wiadomo, że truskawki to witaminowa bomba dla zdrowia i urody. Zatem zamiast deseru warto podać zarówno sobie jak i maluchom witaminy ukryte pod postacią smakowitego shake'a. Shake Truskawkowy - Składniki(...)duże porcje)200 g truskawek300 mleka3 duże gałki lodów śmietankowychok. łyżka cukru (lub według uznania)Shake Truskawkowy - Sposób przygotowania:Truskawki obieramy z szypułek i miksujemy wraz z cukrem w blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.Shake Truskawkowy możemy podać z bitą śmietaną, dowolną posypką, wafelkami itd. - według własnych upodobań
Słodka StronaSkładniki: 1 opakowanie truskawkowej galaretki 1 Nestea Greentea Truskawkowa 700 g skondensowanego mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 13 łyżeczek żelatyny w proszku 1. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy, przelewamy do naczynia z płaskim dnem i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 400 ml Nestea Greentea truskawkowej wlewamy do garnuszka, podgrzewamy, dodajemy
My Culinary Artmiska do kręcenia lodów na stałe utknie już w zamrażarce. W zeszłym roku ani razu nie kupiłam gotowych lodów, domowa produkcja szła pełną parą ! Sezon zaczynam od domowych lodów truskawkowych z karmelizowanym rabarbarem. Duet idealny ! Oto moje inne propozycje lodowe: Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody(...)malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką amerykańską Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Lody rabarbarowe Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka330 ml śmietany 30% 400 ml mleka80 g cukru Mieszanka owocowa 350 g rabarbaru 200 g truskawki kaszubskiej
Kulinarne przygody GatityLekki biszkopt, pyszna masa truskawkowa i niebiańska pianka, a na wierzchu chrupiące ciasteczka... Do szczęścia nie trzeba mi nic więcej:) Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc koniecznie zapiszcie sobie ten przepis!! Ja znalazłam go u Agaty :) Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki pszennej,1/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić(...)zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. Masa truskawkowa: 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek, 1i1/4 szkl. wody, 2 galaretki truskawkowe, 2 budynie śmietankowe, szkl. cukru. Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody, dodać cukier i zagotować. Dusić
Z miłości do słodkościPyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na mus: Ok 400g truskawek(...)waniliowym, tak by papier do pieczenia pozostał na górze. Papier od razu odklejamy, a ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z cytryny. Do powstałego musu dodajemy przestudzona żelatynę. Śmietanę kremówkę
Kolizje Smakówpotem ...nie wiedziałam co dalej..ale pomału coś już zaczęło się składać w całość..ale jak to u mnie kiepsko bywa z czasem..i nie czekałam aż masa truskawkowa zastygnie..i układałam dalej..i nie wyszło tak jak miałam na myśli..ciasto mogłam też pokroić na węższe paski..ale i tak ciasto było pyszne.. ...Pomysł na masę z przetartych(...)jajek 22 dkg margaryny 20 dkg cukru 25 dkg mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 3/4 szk. cukru 2 galaretki [ u mnie wiśniowa i truskawkowa] 2 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szk. wody
Moje domowe kucharzenieSezon na truskawki w pełni, więc pora to wykorzystać. Tegoroczny rok szybko i wcześnie zawitał z pysznymi truskaweczkami, bo aż w połowie maja. Osobiście nie mogłam
Truskawkowa FiestaMój mąż bardzo lubi owoce zalane galaretką, dlatego zrobiłam takie truskawkowe ciasto, a może raczej deser z dużą ilością owoców pokrytych galaretką. Boki dodatkowo obsypałam zmielonymi orzeszkami w karmelu a wierzch udekorowałam kleksami z bitej śmietany. Ciasto wyszło soczyste, orzeźwiające i naprawdę smaczne;)) Spód: 100g margaryny, jajko, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru(...)włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!Masa truskawkowa: 1,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu, 4 łyżki konfitury truskawkowej, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościDomowy kisiel truskawkowy Czy wiesz, że kisiel, jogurt (lub inny produkt) "O SMAKU" truskawkowym może wcale nie zawierać truskawek? Co innego, jeśli jest "TRUSKAWKOWY"... A ten banalny w przygotowaniu kisiel zdecydowanie jest TRUSKAWKOWY i lista składników jest bardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden burak
Kraina Tysiąca Smakówklimatyzacji, jakimkolwiek ruchu powietrza. Nic, zero, zupełnie. Czas więc zakasać rękawy i wziąć sprawy w swoje ręce. Co powiesz na lody?Lody nie są jednak tematem dzisiejszego postu, lecz truskawkowy sos do lodów i deserów z prawdziwą wanilią. Gęsty, słodki i bardzo truskawkowy z waniliowym posmakiem. Znakomity! Idealny na uwieńczenie truskawkowego sezonu. SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW
W kuchni Karmel-itkidosyć tanie, wiec czas aby zamknąć je w słoikach. Nie chciałam przygotowywać truskawek wg przepisów jakie są już na blogu: Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem. Przygotowałam również frużeline truskawkową z nutą wanilii i karmelu, przepis będzie lada moment. Poszperałam w rodzinnym kajecie z przepisami i znalazłam przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony. Ten przepis na dżem truskawkowy niskosłodzony z truskawek(...)dosyć ciemny, prawie wiśniowy, Gorący dżem wlewamy do wyparzonych, zakręcanych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut w piekarniku w temp. 100 stopni. Studzimy w piekarniku. The post Dżem truskawkowy niskosłodzony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię