wtedy wystarczy owoce wymieszać z cukrem żelującym zagotować i przekładać do słoików. Ile kucharek tyle sposobówJpodzielcie się zemną swoim sposobem przyrządzania. A o to jak robię dżem, dziś truskawkowy Przepis na kilo owoców 1 kg truskawek 500 g cukru Opcjonalnie sok z dwóch cytryn ( zaostrzy smak i nada ładny kolor) 1-Truskawki pozbawić szypułek umyci i osuszyć 2. Owoce
RAROSSAmąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny 400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru 80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa
Moje domowe kucharzeniekefir i znow razem mieszamy w blenderze Gotowy sos odkladamy Teraz gotujemy makaron, wedle przepisu na opakowaniu Ugotowany makaron nakladamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, jesli jest malo slodkie dosladzamy Smacznego! Ps Mozna robic taki sos z innych owocow tj. maliny. Ciekawym pomyslem jest zrobic makaron z serem (http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/07/makaron-z-serem.html) i polac sosem owocowym
Klaudynkowa kuchniajuż prawie koniec sezonu truskawkowego, lada moment znikną nasze cudowne, słodkie polskie truskawki, zostaniemy na resztę lata z importowanymi podróbkami, dlatego póki jeszcze są polecam zrobić sobie lekki, babski koktajl, drink na bazie czerwonego wina i truskawek. I uwaga, on uzależnia. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTruskawki już się kończą, te ostanie są najbardziej aromatyczne więc pora zrobić dżem. Truskawkowy dżemik cieszy się u nas największym powodzeniem, zimową porą niezastąpiony do naleśników i gofrów. Przepis prosty i wszystkim znany ale może jest ktoś komu się przyda:)składniki:2 kg oczyszczonych truskawekok 1 kg cukru2 opakowania środka żelującegoTruskawki wsypać do garnka, podgrzać aby puściły
Monia miesza i gotujekąpieli wodnej.Kremówkę ubić, ja nie słodziłam, ale można to zrobić wg.uznania.Truskawki umyć, odciąć szypułki i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany mus podgrzać.Na dno filiżanek nalać mus truskawkowy, na to gorącą czekoladę i dopełnić kremówką
Ze smakiem i z pasjąPróba nr 2 Pierwszy raz "Truskawkową rynienkę" zrobiłam zimą (zdjęcia zrobiła wtedy Aleksandra). Wtedy też miałam zbyt małą prostokątną blachę i ciasto "nie zwisało" po bokach. Za drugim razem wylałam na ciasto zbyt płynną galaretkę...i wsiąknęła mi w biszkopt. Dopiero teraz udało mi się zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba
Przepisy Aleksandryletnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu).Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić z truskawek:)Do przygotowania deseru najlepsze będą szklaneczki, miseczki lub foremki o ciekawym kształcie
Kraina Tysiąca SmakówPiliście kiedyś smoothie w McCafe? Smakuje całkiem nieźle, ale ostatnio przyjrzałam się niestety jak pani je robiła... lód, mleko i syrop truskawkowy... Tymczasem prawdziwe smoothie to dokładnie zmiksowane owoce z kruszonym lodem i ewentualnie dodatkiem mleka, jogurtu itp. Po polsku po prostu koktajl :)Idealnie nadaje się na dietetyczne śniadanie (ani grama cukru!) lub na deser w upalne popołudnie.Składniki
Kraina Tysiąca Smakówsójkę i wreszcie miałam w stu procentach wolną niedzielę. No może pomijając wyrywanie chwastów w cudownie rosnących kalarepkach :) A teraz pora na przepis na pyszny i bardzo prosty truskawkowy koktajl. Najbardziej lubię go z mlekiem, ale oczywiście można też użyć jogurtu naturalnego czy maślanki. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówJest ciepło, są też lody. Jako pierwsze w tym sezonie powstały truskawkowe, według przepisu znalezionego u Kasi . Kręciłam je w środku nocy, a następnego dnia dzieciaki miały niespodziankę. Składniki: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietanki 30 % 200 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę delikatnie ubijamy, ale ma pozostać lejąca. Dodajemy zimny jogurt, cukier i mieszamy. Większość
Sto kolorów kuchniTruskawki uwielbiam, więc gdy tylko zaczęły być dostępne w sprzedaży od razu zaopatrzyłam się w nie. Dziś proponuję koktajl truskawkowy z miętą, który przyrządziałam sobie wczoraj z siostrą jako dodatek do śniadania. Połączenie orzeźwiające i pyszne. Wspaniały aromat truskawek i mięty sprawia, że jeszcze nie raz wrócę do tego połączenia. Składniki: 0,5 kg truskawek pół kefiru listki
Pasja Smakulodach i pomyślałam czemu by nie przygotować podobnych... Ja do swoich dodałam jeszcze miętę i mocno zwiększyłam ilość truskawek. Są mocno owocowe i naturalne. Wraz ze mną truskawkowe specjały przygotowały: Karolina, Marlena, Wiosenka, Marta, Dorota, Ela, Agnieszka i Marta. Składniki: 500 g truskawek 2 banany 2 gałązki mięty Wykonanie: Banany obrać, pokroić w plasterki
Pasja SmakuOdkąd w odstawkę poszły kupne soki, a do picia pozostała tylko woda, chętnych na domowy kompocik nie brakuje. Od ubiegłego roku w przetworach zimowych swoje miejsce wyraźnie zaznaczył kompot truskawkowy, który u nas ma wielu zwolenników. Przepis z dawnych kompotowych czasów, zamieniłam tylko cukier na ksylitol.Składniki:- odszypułkowane truskawki (ilość dowolna)- ksylitol (na 8 litrowych słoików potrzebujemy
Smaczne ZdrowePrzepyszna konfitura truskawkowa, mnóstwo witamin w każdym słoiczku. Smak lata zamknięty w przetworach na jesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon
Smaczne Zdrowe