zaproponować domowe lody truskawkowe. Robi się je ekspresowo, a smak rewelacyjny. Moje dzieci właśnie się nimi zajadają :) Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 400 g truskawek Truskawki umyć, usunąć szypułki i dokładnie zmiksować blenderem. Śmietanke ubić na sztywno, dodać mleko skondensowane i krótko zmiksować. Na koniec wlać zblendowane truskawki i dokładnie wymieszać. Przelać do zamykanego pojemnika
kuchnia doskiodpuścił i musiałam robić. Zrobiłam z gorzką czekoladą (deser wyszedł mało słodki, dla mnie w sam raz, ale jak ktoś woli bardziej, musi dać czekoladę mleczną), do tego truskawki. Fajne te kulki, tapioka jest to produkt skrobiowy, który otrzymujemy z manioku, krzewu, który rośnie sobie w Brazylii, Meksyku, Indiach, Boliwii, czy Paragwaju. Kulki są bezglutenowe, różnej wielkości (ja miałam małe(...)kuleczek tapioki 400 ml mleka (może być kokosowe lub inne, u mnie zwykłe krowie) 2 łyżki cukru trzcinowego 3 - 4 kostki czekolady gorzkiej owoce (u mnie truskawki) Tapiokę wrzucam do mleka i moczę 1 godzinę. Po tym czasie stawiam na gaz, dodaję cukier i gotuję około 10-15 minut, często mieszając, żeby nam nie przywarły. Gotowa tapioka (kuleczki) jest
kruche babeczkiPrzecież jestem taka jak Ty . Wtedy muszę wrócić do tradycyjnych dań, które bardzo rzadko lądują na moim stole. Składniki: 500g mąki 125 ml wody sól śmietana Farsz: 1 kg truskawek przekrojonych na pół, na cztery w zależności od wielkości zostawić kilka do musu cukier wedle uznania Sposób: Przenosimy mąkę na stolnicę, robimy dołek, wlewamy do niego niewielka ilość(...)rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Dużym kubkiem, szklanką odciskujemy koła ,i odkładamy na bok. Następnie nadziewamy farszem w tym przypadku truskawki i sklejamy opuszkami palców , a następnie przyciskamy widelcem. Są specjalne maszynki do robienia pierogów które uformują nam nasze pierogi. Ja osobiście nie lubię tego wynalazku. Wrzucamy do posolonego wrzątku
Viola cooks with passionSkładniki: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, czereśnie 20 dag, biszkopty okrągłe 150 gram, sernik 1 opakowanie/w proszku, serek homogenizowany waniliowy 300 gram, mleko 3,2% 1/2 litra galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia sernik w proszku mikserem utrzeć z zimnym mlekiem, serkami homogenizowanymi z 3 minuty na dużych(...)obrotach, wsypać 1 szklankę pokrojonych truskawek i mikserem z 2 minuty ucierać użyłam 2 formy: 18 i 14 cm, wyłożyć folią spożywczą, poukładać biszkopty, wyłożyć sernik do foremek, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia galaretki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i mocno tężejącą wyłożyć na wierzch galaretki truskawkowej, powkładać
W Mojej Kuchni LubięKoktajl ananasowy Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy Orzeźwiający koktajl truskawkowy z miętą Koktajl witaminowy z brokułem, truskawkami, żurawiną i bananami Owocowy miks z maślanką truskawkową Koktajl ananasowo-truskawkowy Zimowy koktajl witaminowy z kiwi Koktajl arbuzowo-truskawkowy Koktajl pomarańczowy Koktajl malinowo-bananowy Koktajl(...)burakami i marchewką A na kaca drink... z kefiru Koktajl z mango Koktajl czekoladowy E. Wedel Zielony koktajl z roszponką i truskawkami Cytrusowy zawrót głowy Koktajl owocowo-warzywny z truskawkami, szpinakiem i sałatą Koktajl truskawkowy z mleczkiem kokosowym Koktajl truskawkowy z białą czekoladą
Passions hobbies lifePyszne jak lody, lekkie jak chmurka i pełne truskawek. Cudowny włoski deser semifreddo dziś w wersji truskawkowej. Składniki: (foremka keksówka lub tortownica minimum 23cm) 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 400g kremówki 36% 500g umytych truskawek bez szypułek mrożone owoce do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem(...)pudrem na gęsty kogel-mogel. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Truskawki umieszczamy w kielichu blendera (używam Nutri Boost od Russell Hobbs ) i miksujemy na gładki mus. W dużej misce delikatnie mieszamy ubite białka, ubite żółtka, bitą śmietanę i mus truskawkowy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używamy silikonowej), wypełniamy ją masą. Foremkę owijamy folią spożywczą i wsadzamy
Gotowanie i blogowanieśmietankowego bez cukru 5 łyżek cukru 500 g masła o temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru pudru Składniki na masę truskawkową 1,5 kg truskawek (umyte i bez szypułek) + 1 ¼ szklanki wody 2,5 opakowania galaretki truskawkowej 2,5 opakowania budyniu śmietankowego + ¾ szklanki wody 1 ¼ szklanki cukru(...)rzadki, należy przestrzegać ważnej zasady: budyń musi być cieplejszy niż masło. Gotowy krem odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Podzieliłam na 5 części. Do wykonania masy truskawkowej zagotowałam truskawki z wodą i cukrem. Zmiksowałam i wsypałam galaretkę w proszku. Budyń rozmieszałam z wodą (3/4 szklanki) i wlałam do masy truskawkowej. Wymieszałam i na małym gazie zagrzałam aż masa zaczęła
Kuchnia u Krysisumie to już po ptokach, bo truskawki są w takiej cenie, że można przygotować kilka słoiczków na skosztowanie. Smak jest wybitny...dżem nie tylko nada się do samodzielnego szamania. Można też na jego bazie przyrządzić sos do mięsa. Zielony pieprz jak zwykle zaskakuje. Składniki 1,5 kg truskawek 250 g cukru 50 g marynowanego zielonego pieprzu Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do rondelka i przez 15 min dusimy na małym ogniu. Następnie dosypujemy cukier, osączony z zalewy zielony pieprz i smażymy przez 2-2,5 godz, często mieszając. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy wieczka, ustawiamy do góry dniem i ostudzamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenDzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie 25 min Gotowanie 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe(...)rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaŁatwy kompot z truskawek, bez konieczności gotowania syropu cukrowego. Jako dziecko widziałam jak w ten sposób przygotowuje kompoty moja mama, teraz sama też tak robię. Kompoty wychodzą pyszne. Trochę po sezonie, ale może skorzystacie w przyszłym roku :) Składniki: truskawki cukier wrzątek goździki Przepis jest prosty. Każdy słoik napełniamy do połowy truskawkami, dodajemy goździki i cukier. Zalewamy wrzątkiem i pasteryzujemy
Gotowanie i blogowanieBRIOCHE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI posypane słodką kruszonką. Pyszne, a... Artykuł Brioche z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESezon truskawkowy w rozkwicie, więc dziś klasyka gatunku połączenie w jednym smoothie truskawki i banana oczywiście u mnie z dodatkiem quinoy :) Polecam Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 10 - 12 truskawek 1 banan 200 ml wody Wykonanie: Banana obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, truskawki obieramy z szypułek i przekrawamy na pół. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowymi
Quinoa Raz!Chłodniki świetnie się w takiej sytuacji sprawdzają, zarówno te wytrawne - nasz chłodnik z botwinki, czy hiszpańskie gazpacho, jak i te owocowe. Ostatnio zrobiłam bardzo proste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka kokosowego i żeby było trochę bardziej sycące dodałam chrupiące krakersy z quinoy z orzechami włoskimi, czarnym sezamem, olejem kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić(...)łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy 6 łyżek wody pół łyżeczki różowej soli himalajskiej łyżeczka ksylitolu pół kilograma dojrzałych truskawek 150 ml mleka kokosowego pół łyżeczki zmielonego kardamonu Wykonanie: Truskawki myjemy obieramy z szypułek i blendujemy z dodatkiem kardamonu i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Mleko kokosowe można dodać
Quinoa Raz!zdrowe, pełne "superfoods". Są daktyle, mąka kokosowa, orzechy włoskie, nasiona chia, no i oczywiście nie mogło zabraknąć mojej ukochanej quinoy, a całe to dobro skrywa w środku soczyste polskie truskawki. Przepis przyda się osobom z nietolerancją glutenu, laktozy, wegetarianom i weganom, nie ma w nim również cukru, ponieważ cała słodycz pochodzi z daktyli i dojrzałych owoców. Zatem do dzieła(...)suszonych daktyli 3 łyżki mąki kokosowej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki mleka kokosowego 15 niedużych truskawek nasiona chia i kakao do obtoczenia kulek Wykonanie: Suszone wypestkowane daktyle należy namoczyć na noc. Następnie blendujemy je z quinoą, mlekiem i olejem kokosowym na gładką masę. Dodajemy suche składniki (mąkę
Quinoa Raz!Uwielbiam ten deser i wykorzystuję do niego wszystkie sezonowe owoce, tym razem soczyste truskawki z zaprzyjaźnionego ogródka i leśne jagody, a na wierzchu złocista kruszonka z mąki kokosowej, gryczanej, orzechów włoskich i lnu. Proste, szybkie i pyszne :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 15 truskawek pół szklanki jagód 2 łyżki domowej konfitury truskawkowej 25 gram oleju kokosowego(...)zmielonego siemienia lnianego pół gałki muszkatołowej Wykonanie: Quinoę mieszamy z konfiturą truskawkową i przekładamy na dno kokilek, lub większego naczynia do zapiekania. Następnie układamy warstwę owoców - jagód i połówek truskawek. Posypujemy je starą gałką muszkatołową. Z oleju kokosowego, ksylitolu, mąki kokosowej, gryczanej, zmielonych orzechów i lnu zagniatamy kruszonkę. Jej kawałki układamy na warstwie owoców i tak przygotowany deser wkładamy
Quinoa Raz!