truskawki - 19264 przepisów (strona:446/1285)

Deser jaglany z nasionami chia, daktylami, truskawką, melonem i żurawiną 118

bazie kaszy jaglanej z bardzo zdrowymi dodatkami. Gwarantuję, że nawet ten, kto ma wyraźne opory przed kaszą jaglaną, chętnie po niego sięgnie. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana truskawki olej kokosowy żurawina suszona daktyle nasiona chia melon śmietana 36 % ozdoby cukiernicze z czekolady sos do deserów u mnie mango Najlepszą kaszą jaglaną będzie w tym wypadku kasza ugotowana na sypko(...)poprzedniego dnia. Upraż ją na oleju kokosowym. Wymieszaj z nasionami chia. Rozłóż do szklanek lub pucharków. Dodaj truskawek pokrojonych drobno i daktyle w plasterkach. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj ponownie kaszy jaglanej, ale już bez nasion chia. Uzupełnij truskawkami i melonem pokrojonym drobno. Śmietanę ubij na sztywno i udekoruj deser. Polej delikatnie sosem mango. Całość wykończ ozdobami z czekolady . Możesz

Z Kuchni Do Kuchni
Deserki piankowe z galaretką i truskawkami 130

pech to pech...truskawki zebrane, galaretki przyszykowane-studzą się..śmietana prawie gotowa do ubijania...a tu przez wichurę prądu brak...no i co zrobić?planowałam zrobić co innego [ w sumie to już chłodzi się w lodówce]..ale z braku prądu nie było możliwości dalszego działania...tak więc do małych szklaneczek wlałam po troszku jednej galaretki , odstawiłam [przechylając szklaneczki ]do zastygnięcia(...)dnia działałam dalej... Truskawkowo mi ..akcja na fb ..biorą udział: 3 różne galaretki 3 szkl.wody  0,5 l śmietany 30 %  cukier do smaku 2 łyżeczki żelatyny  truskawki Galaretki [ osobno] rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody.Odstawić do wystygnięcia.  Do małych szklaneczek wlać po troszku jednej galaretki , odstawić [przechylając szklaneczki - niekoniecznie , ale efekt wizualny jest fajniejszy

Moje domowe kucharzenie
WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM OWOCOWYM 137

deser jest zdrowy i bardzo smaczny. Nie zawiera cukru, więc może być fajną odskocznią w nudnej diecie ;) SKŁADNIKI: 400 ml mleka 1/3 szkl tapioki 1 laska wanilii 15 truskawek 10 jeżyn 2 łyżki naturalnego jogurtu owoce do dekoracji A jak to zrobić: Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać wszystko do rondelka, dodać ziarenka(...)wanilii, wymieszać. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż kuleczki tapioki zrobią się miękkie i przezroczyste. Truskawki umyć i drobno pokroić, następnie rozgnieść je przy pomocy widelca, aż powstanie owocowy mus. Podobnie przygotować jeżyny i dodać do nich jogurt, wymieszać. Na dno słoiczków lub pucharków, przelać mus z truskawek. Następnie przełożyć pudding z tapioki, a na wierzch wylać jeżynowy

Kuchnia w opałach
Ciasto cytrynowe z truskawkami 122

zrobiłam. Składniki: mąka pszenna 500 g Kłos-Pol ksylitol ( cukier brzozowy) 1 szklanka Kłos-Pol jaja 4 szt jogurt cytrynowy 350 g proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki truskawki 400 g olej 1 szklanka Krok 1 Truskawki myjemy i kroimy na połowę, zostawiamy na sicie i zabieramy się za robienie ciasta. Krok 2 Do misy wsypujemy przesianą mąk(...)wlewamy olej. Całość mieszamy łopatką( Ciasto jest dosyć geste, takie ma być nie przejmujcie się tym). Formę okrągłą silikonową smarujemy masłem, obsypujemy maka i przekładamy ciasto. Krok 3 Truskawki wcześniej przygotowane kładziemy na ciasto i lekko je wciskamy.Pieczemy 55 minut  w 170 stopniach. Można po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Jednak uważam że to zbyteczne

Różowa kuchnia
O zapachu rumu i wanilii, a smaku rabarbaru z morelą i truskawką! 100 lat! 97

lubię najbardziej! Ma w sobie smak prawdziwej wanilii i nutkę rumu. Kwaskowaty rabarbar rozprażony z prawdziwym masłem, cukrem i rumem na żeliwnej patelni. Słoneczne pomarańczowe morele i słodkie truskawki marmolada. Ciasto jest delikatne, niesamowicie kruche przygotowane z trzech rodzajów mąki, tak aby idealnie współgrało z całością.  Przepyszne ciasto na letni podwieczorek gdzieś w ogrodzie, przy małym stoliczku pod gałęziami(...)OWOCAMI: - 60 g masła - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu - 1/2 laski wanilii (ziarenka) - 200 g obranego i pokrojonego w podłużne cienkie plastry rabarbaru - 5 moreli - 200 g truskawek Rozgrzej żeliwną patelnię i rozgrzej masło, dodaj rabarbar, wanilię i cukier, ciągle mieszaj, tak aby się równomiernie rozprażył, podlej rumem. Alkohol powinien odparować, pozostawiając w sosie swój aromat. Całość mieszaj

SMYKWKUCHNI
Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy 99

przy ich miksowaniu świetnie się bawić, zachęcić rodzinę do wspólnego, codziennego picia owocowych i warzywnych pyszności.  Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Składniki: 250 ml zimnego jogurtu naturalnego 1 brzoskwinia kilka truskawek około 1/3 szklanki zimnego mleka cukier lub miód do smaku Przygotowanie: Jogurt przelewamy do blendera kielichowego. Dodajemy truskawki i brzoskiwinię, bez pestki, ze skórką, podzieloną na mniejsze kawałki. Miksujemy(...)otrzymamy jednolity płyn. Dodajemy tyle mleka, w zależności od gęstości koktajlu, jaką chcemy uzyskać oraz cukier do smaku. Miksujemy ponownie. Można wykorzystać mrożone truskawki, a zamiast brzoskiwini dodać np. morele. Dla bardziej orzeźwiającego smaku możemy dodać kilka listków świeżej mięty lub melisy

Moja smaczna kuchnia
Kluski na parze z truskawkami 194

piątkowy poranek zapraszam na pyszne kluski na parze z truskawkami. Kluski zasmakują szczególnie dzieciom. Z doświadczenia wiem, że mali smakosze mogą się nimi zajadać bez końca.  Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest doskonały. Kluski możemy parować z specjalnym garnku do gotowania na parze, parowarze lub zwykłym garnku. Kiedy chcemy parować w zwykłym garnku musimy(...)przykrywamy miską i parujemy.  SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka, 1 jajko 20g drożdży, 1 łyżka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1,5 łyżki masła lub margaryny, szczypta soli, 250g truskawek, 100g masła, 3 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko i sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Na końcu do ciasta wlewam rozpuszczone

Tradycyjna kuchnia Kasi
Waniliowo - kardamonowa zupa z truskawek i czereśni! 186

miesiąc? Kocham CZERWIEC! Za wszystko, za to że dzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność(...)wyszło tak jak sobie to wymyśliłam w głowie, począwszy od smaku po konsystencję zupy. Boski smak! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 500 g czereśni (wybierz te dojrzałe jak najciemniejsze) - 350 g truskawek (odmiana marmolada będzie idealna) - 4 ziarenka kardamonu - 1/2 laski wanilii - 6-8 goździków - cukier brązowy 1 łyżeczka (resztę dosłodziłam stewią) - makaron taki jak lubisz (ugotuj tylko all dente) - do zagęszczenia zupy

SMYKWKUCHNI
Ciasto serowe z truskawkami i czereśniami 291

Pyszne, wilgotne ciasto z wyraźnym posmakiem twarogu. :-) Jest ciężkie, zbite, najlepiej smakuje na świeżo, pierwszego dnia. Naszpikowałam je owocami sezonowymi, czyli truskawkami i czereśniami. J est bł yskawiczne w przy gotowaniu, najdłużej trwa drylowanie czereśni... i czekanie na wyjęcie z piekarnika. ; -) 2 szklanki mąki 200g twarogu 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60ml oleju 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 200g truskawek 200g czereśni cukier puder 1. Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, mlekiem i jajkami. Kiedy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Z czereśni usuwamy pestki, z truskawek szypułki.  3. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 21 cm), do ciasta wciskamy owoce

Szefowa kuchni
Kwiaty cukinii z truskawkami 103

kwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, zimna woda gazowana (ok. 150 ml), Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić(...)parę minut. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kawałki o boku około 1 cm. Groszek umyć, obrać, pokroić w poprzek w cienkie paski. Wymieszać kuskus z truskawkami i groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem (mniej więcej szczypta pieprzu). Tempura: wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji płynnej śmietany. Kwiaty cukinii lekko

królestwo garów
CIASTKA FRANCUSKIE (składane na 2 sposoby) 349

wyszły piękne i pyszne ciasteczka. Składniki: * 2 paczki gotowego ciasta francuskiego * 250 g serka typu Philadelphia * 1 łyżka cukru * dowolne owoce (u mnie były to truskawki i borówki amerykańskie) * cukier puder do posypania Wykonanie: Serek typu Philadelphia wymieszać dokładnie z cukrem. Najpierw opiszę jeden sposób zwijania ciastek, następnie drugi. Płat ciasta rozciąć na kwadraty(...)Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko na pół na kształt trójkąta. naciąć brzeg, nie nacinając do końca (wszystkie etapy wykonania widoczne są na zdjęciach). Kwadraty rozłożyć

Zrób to smacznie
Truskawkowe oczko 130

Trochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało. Ciemne ciasto: 8 żółtek 2 białka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)Masło utrzeć na krem z cukrem pudrem, połączyć z masą krówkową. Ponadto: 2 opakowania galaretki truskawkowej (rozpuścić w 3 szklankach wody) około 1 kg świeżych truskawek           Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozprowadzić krem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić

Praktyczna pl
Galaretka z truskawkami 182

dodałam takich deserów na bloga. Może dlatego, że są zbyt banalne i proste? Ale co tam, mam nadzieję że znajdą się chętni na takie deserki. Składniki: 1 galaretka truskawkowa truskawki bezy 150 ml kremówki 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną rozlać do kieliszków, dodać pokrojone z 3-4 truskawki. Włożyć do lodówki by galaretka(...)stężała. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na galaretkę pokruszyć 3-4 bezy, nałożyć szprycą bitą śmietanę i udekorować listkiem mięty, truskawką i czekoladową rurką.  Porcja na 4 kieliszki

Ala piecze i gotuje
Rurki z ciasta francuskiego z kremem truskawkowym 195

Nadziałam je pysznym kremem truskawkowym. Napiekłam, naowijałam się a one migiem zniknęły :) składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g 1 galaretka truskawkowa 300 ml śmietanki 30% 200 g truskawek 1 jajko cukier waniliowy do posypania Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby trochę się ogrzało ok 20-30 minut, dzięki temu będzie ładnie się nawijać na foremki. Następnie pokroić(...)dobrze się zrumienią, funkcja termoobieg. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe ściągnąć z foremek i ułożyć na desce do wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Masę wstawić do lodówki aby lekko stężała, dzięki temu nie będzie wypływać z rurek. Za pomocą

Monia miesza i gotuje
Clafoutis z truskawkami w wiórkach kokosowych 104

proporcjach: 1 jajko = 1 łyżka mąki = 1 łyżka mleka, itp., jeśli 4 jajka to 4 łyżki mąki i 4 łyżki mleka. Proste? To pieczemy:) Składniki: 500 g truskawek 4 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mleka 3,2% lub 2,0% 4 łyżki śmietanki 36% szczypta soli łyżeczka cukru pudru tłuszcz do wysmarowania formy mąka kukurydziana do podsypania(...)formy Wykonanie: Truskawki umyj, wysusz i pokrój wzdłuż na dwie części. Resztę składników wsyp do miski i wymieszaj razem mikserem na gładką masę. Na końcu dodawaj jajka cały czas mieszając. Wysmaruj tłuszczem formę i posyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania