ciasto na jogurcie, on również nie przysparza problemów. Piekłam to ciasto już czterokrotnie i zawsze było idealne. Mam tylko jedną małą uwagę, moja ostatnia wersja była z rabarbarem i truskawkami i ciasto wyszło bardzo mało słodkie, wręcz kwaśne, nie wystarczył mu nawet puder, musiałam ciacho polukrować. Wcześniej, z innymi owocami było ok. Tak więc do rabarbaru proponuję dodać więcej cukru(...)pół na pół cukier z ksylitolem - 2 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 jajka - 2 szczypty soli - 100g masła - 150g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: - ok.500g owoców (rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka
Smaczne Zdrowepożywnym, pysznym i lekkim posiłkiem. Przygotowanie słoiczka śniadaniowego trwa kilka minut, dlatego nawet Ci najbardziej zapracowani mogą pozwolić sobie na przyjemne , zdrowe i pyszne co nieco. TRUSKAWKI +WAFLE RYŻOWE+JOGURT POTRZEBUJEMY: garść truskawek 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka serka z prawdziwą wanilią 1 duży wafel ryżowy 1 łyżka ulubionych płatków 2 łyżki miodu Truskawki
WYSPA SZCZĘSLIWAJuż dawno chodziły za mną gofry... dziś z pysznymi truskawkami! Składniki na gofry: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smarowania gofrownicy Składniki na sos truskawkowy: 2 szklanki truskawek 3 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa Wykonanie gofrów: Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, proszkiem(...)piane z białek, wymieszać łyżką i piec gofry w wcześniej natłuszczonej gofrownicy. Piec na złoty kolor i podawać z sosem truskawkowym. Wykonanie sosu: Galaretkę rozpuścić według opisu na opakowaniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić i zmiksować z cukrem. Wlać ciepłą galaretkę i polać wcześniej upieczone gofry. Można udekorować bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniaszklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-truskawkowo-bananowa 800 g zmielonego sera może być z wiaderka 400 g truskawek świeżych lub mrożonych 400 g obranych bananów 100 g masła 5 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 4 i 1/2 łyżki żelatyny na wierzch 3-4 banany 2 galaretki truskawkowe Wszystkie(...)składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy truskawek mrożonych należy je rozmrozić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu dodać ubite białka. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką
Monia miesza i gotujedzieci je lubią i ja również czasami chrupię. Przeczytany tekst popchnął mnie do ponownego użycia piekarnika. Powstała inspirowana książka "Warzywo" granola, choć może bardziej chrupiące musli, pachnące rabarbarem i truskawkami. Chrupiące musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa 200 g płatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych(...)migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy w il. 125 ml lub taki jak poniżej :) 3 ogonki liściowe rabarbaru 1 szkl. truskawek 200 ml wody 4 łyżki cukru trzcinowego sok i skórka z 1/2 cytryny Zagotowujemy w rondelku wodę z cukrem. Owoce myjemy, drobno kroimy i wkładamy do rondelka. Dolewamy sok z cytryny i wsypujemy skórkę
Dzieje kuchennej Wiewiórysezonie rabarbarowym choć raz staram się upiec ciasto z kawałkami kwaskowatych łodyżek. Do tego ciasta dodałam również mrożone truskawki. Ciasto i kruszonkę wykonałam z mąki żytniej. Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki(...)cukru 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soli 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 250 g rabarbaru ok. 250 g truskawek (mrożonych nie rozmrażać Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce umyć, rabarbar pokroić na kawałki, młodego nie obierać. Mąkę, proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć. Mikserem utrzeć masło
Czerwień i błękittargu można dostać już rabarbar, co prawda truskawki u mnie w wersji mrożonej, ale i tak wspaniale smakuje. Jeśli lubicie kwaskowaty smak, to koniecznie wypróbujcie, ten przepis. Składniki: 2 łodygi rabarbaru banan garść truskawek woda miód Przygotowanie: Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i gotuj w wodzie do miękkości. Garnek zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia(...)Banana, truskawki przełóż do kielicha dodaj rabarbar, trochę wody, w której się gotował oraz miód. Całość zmiksuj na gładki koktajl
KukuleczkiKolejna odsłona lodów z owoców. Tym razem kiwi, truskawki i brzoskwinie. Składniki: * 2 brzoskwinie * 2 kiwi * 8-10 truskawek Wykonanie: Brzoskwinie obrać ze skórki, oddzielić od pestki. Kiwi również obrać ze skórki, truskawki oczyścić. Wszystkie owoce osobno potraktować blenderem w miseczkach. W pojemnikach do lodów układać warstwy owoców i wstawić do zamrażalnika, by się zamroziły
Zrób to smacznieSzybki i prosty deser bez dodatku cukru . Kasza jaglana z musem truskawkowym i kawałkami owoców smakuje świetnie. Składniki: na cztery porcje 1 szklanka kaszy jaglanej 1 kg truskawek Na jedną szklankę suchej kaszy potrzebujemy 2 i 1/4 szklanki wody .Wstawiamy wodę w garnku z grubym dnem ,a kaszę wsypujemy na suchą patelnię i prażymy często potrząsając patelnią ,aby wszystkie ziarenka(...)gotującą się wodą i gotujemy ją na małym ogniu około 15 minut ,aż wchłonie cały płyn .Nie mieszamy .Po ugotowaniu przekładamy do suchego naczynia i gotowe . O,5 kg truskawek myjemy ,odcinamy zielone końce i blendujemy na mus. Resztę truskawek kroimy na kawałki . W słoiczkach ,szklankach umieszczamy najpierw kilka łyżek zimnej kaszy ,potem wlewamy mus truskawkowy i na wierzch dokładamy
Ladylaura.Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na sernik na zimno- tym razem każdy może ukroić sobie z ulubionym owocem- truskawkami lub bananami :) Taki sernik zajmuje trochę więcej czasu, bo najpierw musi stężeć masa sernikowa, później jeden kolor galaretki i dopiero drugi kolor, ale chyba warto ;) Tym bardziej, że w trakcie można zrobić wiele innych rzeczy ;) Składniki: 500 g serka 'Mój(...)Dr.Oetker , 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker , 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker , kilkanaście okrągłych biszkoptów, 1 łyżka soku z cytryny, 1 banan, ok.7-8 truskawek. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 75 ml zimnej wody
Aga w kuchnijogurtu i truskawek.Takich deserów to możemy sobie i na dwa pozwolić bo kalorii ma tylko 112 kcal.Zapraszam. 1 kubek jogurtu naturalnego 150 g. 1 ulubiona galaretka 2- 4 truskawek świeżych ****************************************** Truskawki umyć ,pokroić w kostkę , dwie zostawić do przystrojenia.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu ,ostudzić.Podzielić Galaretkę na 3 części ( jedna ma być mniejsza).Pierwszą porcję(...)miseczki lub kieliszka i wstawić do lodówki , jak się zetnie zalać drugą warstwą galaretki wymieszanej z jogurtem i kawałkami truskawek.Wstawic do lodówki..Po zastygnięciu dwóch warstw wkładamy truskawkę i zalewamy ostatnią porcją galaretki i deser gotowy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSałatka owocowa o zaskakującym smaku. Jest i ostra i słodka, taki miks ;) Rukola, ser feta i papryczka chilli, kontra banany, truskawki, jabłko i miód... Moim kubkom smakowym ta kompozycja bardzo spasowała. Przepis dla osób, którym znudziły się tradycyjne sałatki owocowe, podana z dressingiem na bazie miodu i oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego(...)proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 200 g rukoli 175 g truskawek 1 jabłko 1 banan 1/4 opakowania sera feta płatki migdałowe Dressing: 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki cukru pudru czarny pieprz
Domowa cukiernia Ewydzisiejsza propozycja. Kompozycja owoców i warzyw cieszy się ostatnio dużym powodzeniem i właśnie dziś na taką pyszność chcemy Was namówić. Potrzebujemy tylko kilku składników - ulubione owoce, w tym przypadku truskawki i borówki, a do tego mój ulubiony seler naciowy. Wszystko blendujemy, dodajemy kefir i gotowe. Koktajl truskawkowo borówkowy z selerem naciowym SKŁADNIKI : 5-6 dużych truskawek około(...)borówek amerykańskich 2 pędy selera naciowego 180 ml kefiru mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Truskawki szypułkujemy, przekrawamy na pół i wraz z umytymi i osuszonymi borówki przekładamy do malaksera. następnie dodajemy pokrojony w plastry seler naciowy - całość blendujemy przez kilkanaście sekund. Dolewamy schłodzony kefir i ponownie blendujemy. Uzyskany koktajl rozlewamy do szklanek, dekorujemy świeżą miętą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipełen pyszności, doskonały pomysł na słodki deser. Błyskawiczny i prosty w przygotowaniu, idealny przysmak dla najmłodszych, na wyjątkowe okazje. składniki na 3 porcje : 400 g truskawek 3 kiwi 150 g sezamków 3 gałki lodów waniliowych przepis na lody 50 g mlecznej czekolady Przepis : Sezamki siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy je na dnie pucharków. Umyte i osuszone(...)truskawki przekrawamy na pół a owoce kiwi kroimy w kostkę. Pokrojone truskawki układamy na sezamkach, jedna obok drugiej dookoła pucharków a do środka wrzucamy pokrojone kiwi. Na owocach kładziemy gałkę lodów. Gotowy deser dekorujemy startą na tarce o małych oczkach czekoladą. Artykuł Błyskawiczny deser owocowy z lodami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasoku z cytryny lub limonki 1 i 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju nierafinowanego 1/4 łyżeczki musztardy Dijon sól i pieprz do smaku świeże owoce: 2 pomarańcze 50-60 g truskawek lub ziaren granatu 1 pomarańcza mix młodych listków warzyw (baby mix) :botwinka, szpinak, rukola, sałata itp. (u mnie roszponka) 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 pokrojonej w pół-krążki czerwonej(...)Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pozostałe składniki: skórkę z pomarańczy, pestki dyni, żurawinę i cebulę oraz kapustę. 4-Obraną pomarańczę podzielić na ząbki i pokroić w mniejsze kawałki. Również truskawki pokroić w plastry. 5-Wymieszać zielone listki z truskawkami lub granatem i kawałkami pomarańczy. Ułożyć kopczyki na talerzach z zieleniny, na to rozłożyć zamarynowaną kapustę z cebulą i na koniec
Sztuka gotowania w/g Samiry