Trza korzystać z sezonu truskawkowego ile się da...no i tak oto mamy drożdżówki z truskawkami i orzechową kruszonką..przepis gdzieś z netu..z moimi drobnymi zmianami. Owocowe szaleństwo trwa także u : Dagmary , Małgosi , Asy .. 500 g mąki około 250 ml mleka 60 g margaryny 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 duże jajko(...)żółtko Kruszonka 65 g mąki 25 g mielonych orzechów Skworcu 60 g roztopionego masła 5 łyżek cukru Dodatkowo 400 g truskawek 2 łyżki bułki tartej 1 białko Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać
Moje domowe kucharzenieWiosna i lato to czas kiedy testuję kolejne ciasta z owocami:) Królują zdecydowanie truskawki i czereśnie, które od kilku tygodni są dostępne, tanie i przede wszystkim smaczne. Dziś zapraszam na mocno wyrośnięte, jogurtowe ciasto. Zrobiłam je w tortownicy 21cm, ale polecam użyć większej formy - z pewnością zyska wtedy na puszystości i będzie mniej zbite. Choć ja za mokrymi, wilgotnymi(...)szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki mokre + cukier: 2 jajka M 400ml jogurtu naturalnego 150ml oleju 1/2 szklanki cukru Owoce: 250g truskawek 250g czereśni 1. Składniki suche i mokre wraz z cukrem mieszamy w osobnych miskach. Z truskawek usuwamy szypułki, z czereśni pestki. 2. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia
Szefowa kuchnioknem. Robisz go rano a po 2-3 godzinach jest już gotowy. Szybko i sprawnie - jak zawsze. Do tego dobierasz sobie dodatki jakie lubisz - u mnie z bananem, truskawkami i kawałkami mango. Jeśli nie masz mleka kokosowego, możesz zrobić na wodzie kokosowej. Jeśli nie masz wody - z rób własne mleko kokosowe - przepis pod linkiem . Składniki (1 porcja): - 3 łyżki(...)lodówki. Gdy nasiona zaczną robić się kleiste, przełóż je do szklanki. Połowę porcji nasion chia przełóż do szklaneczki/słoiczka (na dno możesz wyłożyć porcję owoców - u mnie truskawki), następnie niewielka warstwa ulubionych owoców (u mnie plasterki banana i mango), następnie wyłóż pozostałą porcję nasion i na to połóż pozostałe owoce (u mnie plasterki truskawek). Wsadź do lodówki, żeby masa się
CookYourselfMoja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :) Biszkopt makowy przełożony kremem budyniowym i nadziany dużą ilością truskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu? Spieszmy się, póki jeszcze są! Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35
Na Ciasteczkowych Papierachjestem fanką kaszki, więc ciasto bardzo mi smakuje. Jest dość specyficzne, pod zębami czuć ziarenka kaszy, ale przy tym przepyszne:) Ciasto piecze sie krótko w niskiej temperaturze, dzięki czemu truskawki nie wysychają i zachowują swój smak. Inspiracja z moimi zmianami pochodzi z bloga Moje Wypieki. 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki oleju 300g śmietany 18% 300-400g truskawek 1. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka wraz z cukrem ubijamy do powstania puszystej piany. Dodajemy olej po 1 łyżce, ciągle miksując. Dodajemy na zmianę suche składniki i śmietanę. Nie miksujemy zbyt długo. Ciasto wylewamy
Szefowa kuchnichruściki: 60 g mąki pszennej, 2 jajka, mleko (około 50-70 ml), olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), 1 kg truskawek, 300 ml śmietany 30%, 1 – 2 łyżki cukru pudru Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania. Mąkę wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na naleśniki. Białka ubić(...)gniazdka. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym. Śmietanę ubić z cukrem. Chruścik ułożyć na talerzu, ułożyć na nim truskawki i przybrać śmietaną. zastawa
królestwo garówNajprostszy i najlepszy deser - kruche babeczki z budyniem i bitą śmietaną, podane z owocami sezonowymi, u mnie jagodami, truskawkami i plasterkiem limonki, oprószone płatkami migdałów. Babeczki wypełniłam nie takim zwykłym budyniem bo bardziej był to krem budyniowy z dodatkiem masła i żółtek, dzięki czemu masa budyniowa jest bardzo subtelna i kremowa. Słodycz babeczek przełamałam kwaskowatym smakiem świeżych jagód i truskawek(...)czterech razy. Ale ja osobiście uwielbiam smak prawdziwej bitej śmietany, który z niczym się nie równa. Gotowe babeczki przyozdabiamy świeżymi owocami, ja użyłam jagód (tak, już są w lesie), truskawek i cieniutkich plasterków limonki. Całość oprószyłam płatkami migdałów. Gotowe! Babeczki powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, jeśli jakieś zostaną heheh ;-))) Życzę Smacznego
SMYKWKUCHNIpicia. Postanowiłam że tym razem soki będę robić z czego tylko się da. Na pierwszy rzut poszedł oczywiście truskawkowy. Składniki: Na ok 2 litry soku: 4 kg truskawek (przed obraniem) 1 kg cukru Sposób przygotowania: Owoce myjemy, usuwamy nadpsute i obieramy z szypułek. W dużym garnku układamy naprzemiennie warstwę truskawek i warstwę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy na 24 godz(...)truskawki puściły sok. Kolejnego dnia całość stawiamy na małym palniku i co jakiś czas mieszamy aż do momentu zagotowania. Z gotującego się soku usuwamy łyżką cedzakową owoce, a następnie przez siteczko położone na lejku rozlewamy do buteleczek pozostawiając ok 2 cm od góry. Butelki układamy na blasze od piekarnika i pasteryzujemy wkładając do zimnego piekarnika z temp ustawioną na 120st
Kuchnia w czekoladziejeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki: 450g mrożonych wiśni 1,5 szkl. truskawek 3 łyżki serka mascarpone 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy) 3 łyżki cukru* 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kluseczki lane: 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypta soli Sposób przygotowania(...)Wiśnie wkładamy do garnka (sprawdzamy, czy na pewno w żadnej nie ma pestki), dokładamy odszypułkowane truskawki, dolewamy sok z cytryny i tyle wody, aby stanowiła minimum drugie tyle co owoce. Gotujemy na wolnym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy
Kolorowy Przepisownikskładniki: 250 g sera białego ok. 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli truskawki (ilość zależy od wielkości) dodatkowo do podania: masło bułka tarta cukier śmietana wykonanie: Ser przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, cukier, sól oraz jajko i zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy placuszek(...)środku każdego umieszczamy po jednej truskawce, zlepiamy i formujemy kulkę. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch wody. Podajemy z roztopionym masłem i podsmażoną bułką tartą, cukrem lub śmietaną
Domowy Smak Jedzeniajajka 4 sztuki "L", drożdże świeże 100 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, truskawki 1 kg, kruszonka - w opisie wszystkie składniki temperatuta pokojowa - świeże drożdże wkruszyć do dużej miski, jajka roztrzepać rózgą na jednolitą masę, wlać na drożdże następnie wsypać cukier, cukier wanilinowy, wlać(...)gęste ale i nie za rzadkie forma duża z odpinanym rantem 35x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia - całe ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto gęsto całe truskawki, zostawić na 15 minut do miski po cieście włożyć margarynę 15 dag, wsypać 100 gram cukru, 1 opakowanie cukru cytrynowego, 150 gram mąki tortowej i mikserem utrzeć kruszonkę, jeśli jest za sucha
W Mojej Kuchni LubięDelikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto. Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)mleka * 2-3 łyżki wody * 3 łyżki roztopionego masła Kruszonka: * 4 łyżki masła * 4-5 łyżek cukru * 8 łyżek mąki * dodatkowo truskawki bądź dowolne owoce * cukier puder na lukier Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące!!!) mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć
Zrób to smaczniełyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 300g truskawek mięta do dekoracji 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem(...)Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa się nie zwarzyła. 3. Roladę rozwijamy, nakładamy masę śmietanową i kawałki truskawek (kilka zostawiamy do dekoracji). Zwijamy w roladę, którą smarujemy dookoła pozostałą masą. Dekorujemy truskawkami i miętą. Przed podaniem chłodzimy
Szefowa kuchniskładniki: 1500 g świeżych truskawek 250 ml spirytusu 1000 ml wódki 45 % 2 szkl cukru 1 laska wanilii wykonanie: Z truskawek usuwamy szypułki. Myjemy je, osuszamy i przekładamy do słoja przesypując je cukrem. Wierzch słoja przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 3-4 godz. w ciepłe miejsce aby puściły sok. Następnie dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż, zalewamy alkoholem. Słój zakręcamy
Domowy Smak JedzeniaBrakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a jest bardzo smaczne. Idealne do kawy, herbaty, albo poprostu kubka mleka. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 100g masła(...)łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 300g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Powoli wlać roztopione i wystudzone masło. Odstawić mikser i mieszając delikatnie łyżką wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe
kuchnia doski