Zapraszam na gęsty i smakowity koktajl truskawkowy z awokado, który został posłodzony miodem lipowym od Huzar . Koktajl świetnie smakuje jako przekąska lub zdrowy deser. Składniki: 1 awokado 200 g truskawek 1 łyżka miodu lipowego Huzar 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl mleka Przygotowanie: Awokado i truskawki myjemy. Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę a miąższ wyjmujemy łyżeczką wprost(...)kielicha blendera. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na połówki, dodajemy do awokado. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz miód i wlewamy mleko. Blendujemy na gładki koktajl. Podajemy od razu. Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnechyba najprostsze i zarazem najsmaczniejsze ciasto - deser na lato. Kiedy upały za oknem nikt z Nas nie myśli o uruchamianiu piekarnika. Zimny deser z lodówki z dużą ilością truskawek to zdecydowanie jest to. Przepisów na sernik na zimno na moim blogu jest już trochę. Ten to taki najprostszy z możliwych. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI(...)serka waniliowego z wiadereczka (3/4 opakowania) - 250 ml zimnego mleka bądź jogurtu bądź maślanki bądź śmietanki - 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej - 15 g żelatyny - OWOCE: około dwie garście truskawek i 3-4 łyżki borówek przepis na małą/ średnią tortownicę 1 całe i 1/2 opakowania galaretki, plus żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Mieszaj długo aż się cała masa
SMYKWKUCHNIMakaron ze świeżymi, zmiksowanymi truskawkami, posypany pokruszonym twarogiem to smak dzieciństwa, do którego z chęcią wracam. Jest świetną propozycją na lekki, chłodzący obiad w upalne dni. Składniki: 500g świeżych truskawek 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki cukru 200g makaronu o dowolnym kształcie sok z połowy cytryny starta skórka z 1 cytryny 150g białego sera sól Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić
Szalona Kuchnia Ewelinyhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dodatkowo: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych Rabarbar obieramy ze skórki, truskawki myjemy i suszymy. Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy: rabarbar, truskawki. Całość posypujemy 1-2 łyżkami cukru. Kruszonka 100 g masła
kulinarnyswiatdomikokosa, a żeby były jeszcze lepsze to w wersji dla dorosłych podałam obficie polane likierem kokosowym. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 350 ml śmietanki kremówki 30% 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki z cukrem pudrem rozdrobnić blenderem. Kremówkę ubić na sztywno, ubijając wlewać mleczko kokosowe i zmiksowane truskawki. Kiedy wszystko dobrze się połączy przelać masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadwoje dzieci. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić na puszystą masę. Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie. Obrać gruszkę i pokroić na cienkie plastry, truskawki umyć wysuszyć i odciąć szypułki. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzać odrobinę masełka i rozłożyć gruszkę i połówki truskawek. Skropić miodem. Smażyć na średnim ogniu około 30 sekund. Wylać
Kuchnia PokoleńSkładniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży kubek jogurtu naturalnego (ok. 350g) 2 szklanki mąki tortowej truskawki Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą kremową masę. 2. Dodać proszek do pieczenia oraz olej. Krótko miksować. 3. Dodać na przemian jogurt oraz przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować na małych obrotach(...)Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (lub tortownicy), rozłożyć przygotowane truskawki. (Ważne jest, aby truskawki ułożyć przekrojoną stroną do góry) 5. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika do "suchego patyczka". 6. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem
A Ty Smakuj Mnieamerykańskich ciepłych przysmaków. Monte Cristo Sadwich to jedna z klasycznych kanapek w stylu tostów, obtaczana w rozkłóconym jajku, pełna szynki i sera. Często serwowana jest z ćwiartkami pomarańczy, plasterkami truskawek lub borówkowym dżemem. Składniki (1 porcja) -3 kromki -2 łyżki majonezu -2 plasterki sera gouda -2 plasterki wędliny z indyka -1/4 szkl.mleka -2 jajka -2 łyżeczki oleju do smażenia(...)łyżeczka masła -opcjonalnie: plasterki truskawek, cząstki pomarańczy, lub dżem borówkowy Przygotowanie 2 kromki chleba posmarować majonezem po 1 stronie. Na jedną położyć plasterek wędliny i sera, przykryć trzecią kromką chleba. Na nią ułożyć plasterek wędliny i sera, przykryć kromką posmarowaną masłem. Przygotowaną kanapkę przykryć deską do krojenia lub talerzykiem i przycisnąć cięższym przedmiotem (np.dzbankiem z wodą) i pozostawić
Zielona KuchniaMożecie je zrobić, zawsze kiedy przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie kilkanaście minut, potem już tylko pozostaje czekać, aż się upiecze. Proponuję tu wersję z truskawkami, bo akurat mamy sezon, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Co kto lubi, pełna dowolność. Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki(...)maki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Cały czas miksując powoli wlewać roztopioną margarynę. Kiedy
Agusiowe smakołykijogurtu naturalnego 1/2 szkl cukru 1 mały cukier wanilinowy 3 jajka 2 budynie truskawkowe w proszku 2 łyżki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej) 1/2 szkl wiórków kokosowych pianka: 500 g truskawek 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa w proszku oraz: 1 szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe do posypania blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy na patelni(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasteki. Przekładamy owoce do garnka, dolewamy wodę i na małym gazie zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut i zdejmujemy z gazu a następnie wsypujemy galaretkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneTruskawki to owoce mające wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Korzystajmy z okazji, że jest ich obecnie pod dostatkiem i przygotujmy z tych wspaniałych owoców pyszne desery, ciasta i koktajle. Dzisiaj zapraszam na pyszny koktajl truskawkowo- waniliowy. SKŁADNIKI: 300g świeżych truskawek, 300 ml pitnego jogurtu waniliowego, 1 łyżeczka brązowego cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki obieram z szypułek. Przekładam do wysokiego naczynia
Tradycyjna kuchnia Kasikiepskiej jakości składników. W poszukiwaniu inspiracji trafiłam w nowościach wydawniczych na książkę Zielona spiżarnia , która to proponuje zrobić domowa mrożoną herbatę z dużą ilością melisy i truskawek, a cukier zastąpiłam syropem z agawy. Wyszło bardzo orzeźwiająco!!! Mrożona herbata, składniki: - 3 litry wody - 3 torebki herbaty rooibos - 10 truskawek - 1 brzoskwiania - 1 cytryna - 3 gałązki melisy cytrynowej(...)łyżki syropu z agawy 1. Zagotuj wodę, dodaj herbatę i zostaw na kilka minut, żeby się zaparzyła. Posłodź napar syropem z agawy, dodaj melisę i pokrojone kawałki truskawki i brzoskwini. Odstaw żeby ostygł. Wlej sok z połowy cytryny, drugą połowę pokrój w plasterki i również dodaj do dzbanka z herbatą. Odstaw herbatę w chłodne miejsce
Apetyczna babeczkakruszonką, które przygotowałam z mąki orkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele. Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 4 łyżki cukru trzcinowego jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło) 250 ml mleka 80 g roztopionego masła 40 g świeżych(...)drożdży Kruszonka: 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej 3 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego Owoce: szklanka truskawek 2 łodygi rabarbaru pół szklanki jagód 4-5 moreli W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione masło i cukier. Zagniatamy ciasto
Mienta blogbiałej mąki, głównie owsianej, dzięki czemu są bardziej pożywne. Lubię dodatek jogurtu do ciasta, który sprawia, że nasze pancakes mają delikatny smak. Podałam je w towarzystwie sosu na bazie truskawek i rabarbaru z chia i kleksem jogurtu naturalnego. Nasiona chia lekko zagęściły sos i nadały mu nietypowego charakteru. Przygotowałam jego większą ilość i w pozostałą część tygodnia mieszałam z jogurtem(...)sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej do smażenia Sos ok. 400ml, przygotowałam więcej, dodaję do jogurtu naturalnego, jeżeli chcesz tylko do placuszków, pomniesz ilość składników 3-4 razy 250g truskawek 250g rabarbaru ½ szklanki wody 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki chia Przygotowanie: Placuszki: Suche składniki wymieszać ze sobą. Do miski dodać jajko i jogurt naturalny. Wymieszać. Patelnię posmarować olejem, smażyć placuszki
Fabryka pomysłówksylitolu 8 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( ok. 3/4 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka domowego aromatu cytrynowego 2,5 łyżki oleju o neutralnym smaku 20 dag truskawek WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki opłukać, dokładnie osączyć i oderwać szypułki. Większe owoce pokroić na 2-4 części. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik(...)ubić z ksylitolem na jasną pianę. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na małych obrotach. Dolać olej i aromat cytrynowy, ponownie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, na wierzchu rozłożyć truskawki. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut, do suchego patyczka
Kuchenne zapiski Edyty