Składniki: opakowanie mieszanki sałat pół długiego ogórka ok. 20 mniejszych truskawek 1/3 kostki fety sos balsamiczny do podania Sałatę porwać w palcach lub grubo pokroić. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Fetę pokroić w kostkę. Na talerzach rozłożyć sałatę, ogórki, truskawki i fetę. Polać sosem balsamicznym
Czerwień i błękitwidać lody szybko topniały, ale spokojnie jeśli nie macie bardzo gorąco w domu na pewno wam tak szybko nie stopnieją ;) Składniki: 2 dojrzałe banany około 200 gr truskawek 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru pudru około 100 ml śmietanki 30 % 1. Szykujemy sobie wysokie naczynie w którym będziemy miksować nasze lody na początku oraz przez pierwsze(...)mrożenia ich. 2. Banany obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dolewamy śmietankę, dodajemy pokrojone truskawki i blendujemy na całkowita papkę. W tym momencie próbujemy i jeśli banany nie były zbyt słodkie, a truskawki były kwaśnawe to dodajemy jeszcze cukier puder. Miksujemy wszystko i chowamy do zamrażarki na 1 h. 3. Po tej 1 h wyjmujemy lody, miksujemy
Gotowanie...to proste !lato - jest prosty i szybki do zrobienia. CHŁODNIK BURACZKOWO-TRUSKAWKOWY Składniki: 500 ml jogurtu greckiego 2/3 szkl wody 1/2 szkl koncentratu barszczu Krakus 1-2 łyżki octu 100 g truskawek 1 ogórek świeży Przygotowanie: Wodę gotujemy, a następnie mieszamy z koncentratem barszczu, studzimy. Ostudzony, rozrzedzony koncentrat mieszamy z octem, a potem partiami z zimnym jogurtem greckim (zamiast jogurtu można też(...)użyc np. kefiru). Truskawki miksujemy blenderem na mus. Mus z truskawek przekładamy na dno misek , a następnie zalewamy chłodnikiem buraczkowym. Mus truskawkowy można także wymieszać od razu z resztą chłodnika lub zrobić nim tylko kleksy na wierzchu. Ogórek kroimy w kostkę i dodajemy do chłodnika przed podaniem. #sprytnieizdrowo #krakus #chlodnik #SPRYTNIEIZDROWO A to moja paczka niespodzianka od Krakusa
Bon appetit mon amieowoców, naturalnego jogurtu i niezwykle zdrowych nasion chia. Deser zawiera tylko łyżeczkę miodu, ale mimo to jest słodki dzięki przepysznym owocom. Doskonały dla osób dbających o linie :-) Składniki: truskawki 200 g, kiwi 2 szt, borówki 14 szt, winogrono 10 szt, jogurt naturalny 7 łyżek, miód 1 łyżeczka, chia 2 łyżki, Sposób przygotowania: W miseczce łączymy jogurt naturalny z nasionami(...)chia i miodem, odstawiamy na ok. 5 min. Truskawki miksujemy na gładki mus. W oddzielnym naczyniu miksujemy kiwi. W kieliszkach układamy warstwami. Najpierw nakładamy jogurt z nasionami chia, następnie mus z kiwi i mus z truskawek. Na wierzchu układamy borówki i winogrono. Smacznego
kulinarne odsłony patijajka -10 szt migdały zmielone - 20 dag cukier - 10 dag czekolada - 20 dag śmietana kremówka - 500 ml cukier puder - 10 dag cukier waniliowy -1 op żelatyna-2 łyżki truskawki - 40 dag listki melisy lub mięty żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku. następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać. białka ubić na sztywną(...)spęcznieje, rozpuścić ją i przestudzić. Śmietanę kremówkę- schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym., następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. ciasto przekładamy bitą śmietaną oraz paroma truskawkami, przykrywamy drugą częścią ciasta, przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na tacy jak motyl. wierzch tortu dekorujemy resztą śmietany, truskawek oraz listkami mięty lub melisy... odstawiamy do lodówki na co najmniej
Camilla w kuchnidorosłych. Składniki: * 1 galaretka truskawkowa * 1 galaretka jagodowa * 2 szklanki wrzącej wody * 3/4 szklanki świeżych jagód * 150 ml śmietany kremówki 36% * 150 g serka mascarpone * 150 g truskawek+ plus kilka do dekoracji * opcjonalnie cukier puder do smaku Wykonanie: Galaretkę truskawkową i jagodową rozpuścić każdą osobno w szklance wrzącej wody. W pucharki, szklanki lub inne naczynia rozlać galaretkę truskawkową (dla uzyskania(...)wlać galaretkę jagodową, do której dodałam świeże jagody. Ponownie odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić, gdy już masa jest prawie sztywna dodać serek mascarpone i pokrojone w drobne kawałki truskawki, wszystko wymieszać (w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem). W naczynia, pomiędzy galaretki nakładać masę z mascarpone. Udekorować truskawkami (ja dodatkowo polałam na wierzch odrobinę sosu truskawkowego i posypałam startą
Zrób to smacznieSkładniki : 400 ml kefiru 12-15 sztuk dojrzałych truskawek 1 łyżka otrąb pszennych, żytnich lub innych cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Sposób wykonania : T ruskawki dokładnie opłucz, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą. Gotowy koktajl rozlej do szklanek koktajlowych. Szklankę możesz ozdobić połówką truskawki. Z amiast truskawek możesz użyć innych
Przepisy i porady kulinarnesiebie, że muszą być smaczne i pełne energii, dając nam odpowiednie paliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym, jak i młodszym uczestnikom wspólnie spędzonego czasu podczas piknikowych szaleństw. Obłędny zapach wody różanej powoduje(...)owsianych) szczypta cynamonu i imbiru dwie łyżki miodu dwa banany 1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 750 gram truskawek 1 łyżka wody różanej 50 gram płatków migdałów Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem wody różanej przez 15-20 minut, do momentu aż odparuje płyn
Mango PapajaSkładniki (na 1 porcję) - 2 garście rukoli (ok. 40 g), - 5 truskawek (ok. 75 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 90 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki przekrawamy na pół. 2. Ser typu feta(...)kroimy w kostkę. 3. Truskawki i ser układamy na rukoli. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Prażymy nasiona słonecznika. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasiona słonecznika. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsera 2 galaretki truskawkowe 120 g masła 160 g cukru pudru 500 ml gorącej wody dodatkowo: okrągłe biszkopty 1 galaretka truskawkowa na wierzch sernika 300 ml gorącej wody parę truskawek na wierzch sernika wykonanie: Tortownicę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło roztapiamy, odstawiamy do wystygnięcia(...)stanie się aksamitna. Przekładamy do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika układamy pokrojone truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej
Domowy Smak JedzeniaCrumble latem gości u nas obowiązkowo. Robię je zawsze z sezonowymi owocami jednak najlepsze to chyba jest z truskawkami. Do tego śmietankowe lody i mówię wam poezja smaku. A na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Składniki: 200 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa 100 g masła 100 g cukru 3 łodygi rabarbaru 400 g truskawek 2-3 łyżki cukru Przygotowanie(...)Mąkę, cukier i zimne masło zagnieść na kruszonkę. Uformować kulkę owinąć folią i włożyć na około godzinę do lodówki. Rabarbar pokroić na małe kawałki.Truskawki umyć i obrać z szypułek. Owocami wysypać dno naczynia posypać cukrem i pokruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec około 45 minut. Podawać na ciepło z lodami. Naczynie o wymiarach
Ala piecze i gotujeSezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak tutaj ,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl.cukru (55 g) 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)szkl.wody (65 ml) 55 g masła [lub margaryny ] 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml) nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru 1 -2 łyżki kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego
Moje domowe kucharzenieZapraszam Was dziś na pyszny domowy sorbet. Taki deser ma niewiele kalorii a przyjemnie chłodzi w upalny dzień. Składniki: 200 g świeżych truskawek 200 g miąższu arbuza bez skórki i pestek 3 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Truskawki myjemy i osuszamy a następnie odcinamy szypułki. Truskawki kroimy na mniejsze części i przekładamy do kielicha blendera. Dosypujemy 2 łyżki cukru i blendujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepysznego ciasta na stole. Z racji upałów wybieramy częściej te na zimno. Tak, jak dzisiaj u mnie kokosowy sernik wegański, z aromatyczną i soczystą czerwoną porzeczką, nasionami chia i truskawkami. Lubię takie ciasta, są to najlepsze letnie desery, które też po troszku pełnią funkcję takich niby lodów, bo sięgamy po nie do lodówki, i jemy w mocno schłodzonej postaci(...)wymieszaj. Dodaj czerwoną porzeczkę, masę wstaw do lodówki na 10-15 minut, aby zgęstniała. MASA NR 2: - 100 ml śmietanki kokosowej z puszki (stała część) - 100 ml zmiksowanych dojrzałych truskawek - 100 ml zmiksowanych czerwonych porzeczek - 2 płaskie łyżki cukru Diamant - 1/3 łyżeczki pyłku kwiatowego - 8,5 g żelatyny - 50 ml wrzątku Śmietankę, truskawki, porzeczki i pyłek kwiatowy wymieszaj w misce
SMYKWKUCHNImąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 100 g cukru • 2 łyżki cukru z wanilią • 25 g oleju • 2 duże jaja • 1 szklanka jogurtu greckiego • 500 g truskawek • cukier puder do posypania składniki powinny mieć temperaturę pokojową Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Jajka wbić do misy, dodać oba rodzaje cukru i ubić na puszystą masę. 2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem(...)dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, jogurt. 3. Mieszać przy pomocy kopystki – czas 20s/obr.2 Kolejne etapy przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. 2. Truskawki pokroić na mniejsze części. 3. Blaszkę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia. 4. Na blaszkę wyłożyć ciasto, ułożyć na wierzchu truskawki. 5. Piec 30-35 min w temperaturze
W mojej kuchni