jakim wydaniu najchętniej zjadłaby czekoladowy makaron. Odpowiedziała, że z serkiem i owocami i cytuję „Ale zjemy go na działce?”. Prosze bardzo :) Przygotowałam makaron z kremową ricottą, truskawkami i malinami, w wersji do zabrania na działkowy piknik. Takie danie świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno więc można je zabrać nawet na dłuższą wakacyjną wycieczkę :) 3 porcje(...)czekoladowego makaronu Lubella MINI świderki 250 g ricotty łyżka soku z cytrny skórka starta z połowy cytryny łyżka miodu szklanka malin szklanka truskawek mięta Makaron gotujemy do miękkości, około 6 minut. Ricottę mieszamy z sokiem i skórką z cytryny, oraz z miodem. Nakładamy ją do słoiczków. Przykrywamy warstwą truskawek oraz porcją makaronu. Na wierzchu układamy maliny i dekorujemy świeżą miętą
Mienta blogCiasta z truskawkami na pewno goszczą na każdym stole. W połączeniu z serem i "murzynkiem" zaskoczą wszystkich największych łasuchów. Składniki: (forma 25cm x 23cm) Ciasto "murzynek" 25 dag margaryny 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 10 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę(...)dodajemy ubitą na sztywno pianę. Sernik: 450 g serka homogenizowanego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Serki miksujemy z jajkami, mąką i budyniem. Dodatkowo: pół kilograma truskawek 2 galaretki truskawkowe Połowę ciasta "murzynek" wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę serową, którą pokrywamy pozostałą częścią "murzynka". Ciasto pieczemy ok. 45 minut
Pyszności Słodkościoczyma wyobraźni pochłaniasz czekoladę. Składniki na 8 babeczek: ok 100 gram ugotowanego makaronu ok 100 gram białego twarogu 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 16 truskawek odrobina masła i bułki tartej do posmarowania formy na muffinki papilotki lub forma do muffinek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy i odsączamy z wody. Białka oddzielamy(...)żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, żółtka natomiast ucieramy mikserem z twarogiem i cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodajemy makaron i 8 pokrojonych truskawek. Mieszamy, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Formę na muffinki smarujemy masłem, posypujemy lekko bułką tartą. Nakładamy masę do foremek do 3/4 wysokości, a nawet całe. Na wierzch kładziemy truskawkę pokrojoną
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki soli 125 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 40 g orzechów włoskich 300 g świeżych truskawek Dodatkowo: cukier puder Diamant Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą cynamonem i solą przesiać. Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy(...)jogurt - lekko wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą - dokładnie wymieszać. Potem dodać posiekane orzechy włoskie - wymieszać robotem. Na koniec dodać pokrojone truskawki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzony chlebek
Ciastka - domowe słodkościhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: truskawki (pozostałe z produkcji soku)* 1 litr maślanki naturalnej Truskawki blendujemy na gładką masę, dodajemy maślankę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklaneczek i gotowe. *Można użyć także świeżych truskawek, wtedy koktajl
kulinarnyswiatdomitortowa 250-300 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana 30% 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto(...)minut, lekoo wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić
W Mojej Kuchni Lubiępage-u widzieliście już ten torcik, więc teraz przyszła pora na przepis. Tort powstał z okazji moich urodzin i jest połączeniem moich ulubionych smaków: kokosu i truskawek! Niebo w gębie! Poza tym uwierzcie mi że przygotowanie jego jest banalnie proste ale za to bardzo efektowne. Podstawa to jak zawsze puszysty biszkopt. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę(...)pieczenia Składniki na masę: 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 300 ml śmietanki 30% opakowanie żelatyny na 0,5 l płynu 100 ml wody 4 łyżki cukru pudru duuużo truskawek Przygotowanie : Biszkopt: Wszystkie składniki do przygotowania toru powinny być w temperaturze pokojowej, nigdy z lodówki. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne
Życie zaczyna się w kuchniżelatyny 200 g cukru 3 opakowania galaretek, różnych kolorów (np. o smaku kiwi, pomarańczy, wiśni) 750 ml gorącej wody dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody parę świeżych truskawek wykonanie: Trzy galaretki (o smaku kiwi, pomarańczy i wiśni) rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą w 250 ml wody. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Gdy galaretki będą gotowe, kroimy(...)śmietanę, wsypujemy pokrojone galaretki i wszystko delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na wystudzony biszkopt. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek idealnie dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę(...)rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamini świderki z czekoladą. Mam nadzieję, że Wasze dzieci polubią taką sałatkę. #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki: 1 szkl suchego makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 100 g świeżych truskawek 1 brzoskwinia 1 gruszka kilka winogron zielonych bezpestkowych 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Makaron czekoladowy Lubella gotujemy wg instrukcji z opakowania. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą(...)odstawiamy do ostygnięcia. Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je na kawałki. Brzoskwinię obieramy ze skórki i wycinamy pestkę. Miąższ kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy ze skórki i wycinamy gniazdo nasienne. Gruszkę kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miski, dodajemy do niego truskawki, brzoskwinię, gruszkę i winogrona. Mieszamy delikatnie. W oddzielnej miseczce mieszamy razem
słodkie i nie tylko historie kulinarneDżem ten robiłam na próbę w zeszłym roku i teraz po przetestowaniu mogę spokojnie go Wam polecić :) Składniki: - 2 kg truskawek - 1 kg cukru kryształu - sok z 1 cytryny - 1 łyżeczka startego imbiru Przygotowanie: Truskawki myjemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na całą noc lub na 3 godziny by puściły sok. Następnie truskawki zagotowujemy z sokiem z cytryny. Cały czas
Zainspirowana w kuchnikonfiturę z róży, ale ta ciągle jeszcze kwitnie, tymczasem bez zasusza powoli kwiaty, przygotowując się do zbioru owoców. Zatem zapraszam po przepis na pyszny dżemik. Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 10 dużych baldachimów czarnego bzu 500 g cukru 1 opakowanie żelfix-u 2:1 sok z 1 cytryny otarta skórka z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Truskawki, umyć(...)osuszyć i pokroić na ćwiartki, Przełożyć do miski i zasypać żelfix-em oraz cukrem. Po 45 minutach truskawki przełożyć do garnka. Zagotować i na małym ogniu dusić pięć minut, ciągle mieszając. Dodać skórkę z cytryny, oraz sok. Na końcu wrzucić kwiatostany czarnego bzu. Dżem zacznie się pienić, ale po kilkuminutowym mieszaniu nabierze wspanialej barwy. Będzie gotowy aby, go przelać
Gosia gotujelubią "czystej" wody. Ja sama chętniej sięgam po wodę z dodatkiem chociażby cytryny. Teraz w sezonie owocowym mamy wiele możliwości smakowych. Moja dzisiejsza propozycja to woda z dodatkiem truskawek, cytryny, pomarańczy i mięty, oczywiście w taki upał z obowiązkowymi kostkami lodu ;) Składniki: * 1 litr wody niegazowanej * 6-7 truskawek * 3 plasterki cytryny * 3 plasterki pomarańczy * kilka listków mięty * kilka kostek(...)lodu Wykonanie: Truskawki odszypułkować, przekroić na pół. Każdy plasterek cytryny i pomarańczy przekroić na pół. Do dzbanka wlać wodę, dodać owoce, listki mięty. Odstawić na godzinkę. Po tym czasie dodać kostki lodu i już jest gotowa orzeźwiająca woda owocowa
Zrób to smaczniełatwy do zrobienia. Składniki na 4 porcję : śmietana 30% 250 ml mascarpone 250 gr cukier 1 łyżka Dodatkowo: słonecznik łuskany 100 g krakersy słone te takie maleńkie 100 g truskawki świeże z 300 g Wykonanie: Śmietanę ubijam na sztywno,dodaje serek mascarpone i cukier,wstawiam do lodówki aby się schłodziło. Słonecznik prażę na suchej patelni z odrobinka soli. Do przygotowanych(...)szklaneczek wkładam po jednej łyżce śmietany, wsypuje krakersy dodaje pokrojone w plasterki truskawki i posypuje prażonym słonecznikiem. Następna warstwa śmietany krakersów słoneczniku i truskawek.Dekoruje truskawka z szypułką.Deser schładzam w lodówce na godzinkę i podaje
Różowa kuchniaCIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Ciasto jogurtowe to klasyk. Proste ciasto ucierane, które najlepiej smakuje ze sezonowymi owocami. Najlepiej jeszcze jak jest chrupiąca kruszonka na wierzchu. Ja bardzo lubię takie ciasta, bo przy robieniu nie brudzi się dużo naczyń :D a smakuje obłędnie. Do odmierzania składników potrzebny będzie kubeczek po jogurcie, który zużyjemy do ciasta, aby proporcje były(...)łyżeczki jaja duże 3 szt. olej rzepakowy 3/4 kubeczka Kruszonka: mąka około 4 czubatych łyżek cukier 4 łyżki masło ok. 20 g. Dodatkowo: truskawki ok. 400 g. ~~METODA~~~ Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misie od miksera zmiksować jaja z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt i olej i ponownie zmiksować
Kuchnia Paulettes