Starannie je oglądamy i wybieramy. Potem przynosimy do domu i… ziemniaki puszczają pędy, sałata więdnie, a truskawki pleśnieją. Jest logiczne, że nie wszystko co kupimy w weekend, zjemy na raz, dlatego warto pamiętać, że prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców może znacząco przedłużyć ich świeżość. Ha! – istnieją jeszcze magiczne sposoby, aby dodatkowo wydłużyć ten czas! Nie lubię marnować jedzenia(...)chłodzie (ale nie w lodówce). W ciemności lepiej przechowa się także czosnek. Jeśli dodatkowo będzie zapleciony w warkocz i powieszony , będzie świeży bardzo długo. Delikatne owoce jagodowe: truskawki, maliny, poziomki, jeżyny, jagody czy borówki – warto przechowywać razem z szypułkami . Bez nich są mniej trwałe. Owoce zgniją w foliowej reklamówce – lepiej je z niej wyjąć i równomiernie rozłożyć w pojemniku
Poezja smakubezpiecznie jadane przez osoby z problemami autoimmunologicznymi. Przepis na lody owocowe paleo – bez cukru i mleka (laktozy i kazeiny) – dozwolone na protokole autoimmunologicznym : banany – 4 średnie truskawki – 400 g miód – 1 łyżka Będą jeszcze potrzebne foremki do lodów – najlepiej takie, które mają osobną podstawkę. Jak chcesz uniknąć lizania plastiku, to postaraj się też(...)drewniane patyczki. Oczywiście truskawki są tylko przykładem – można użyć praktycznie dowolnych owoców. Ja najbardziej lubię lody truskawkowe i czereśniowe (na zdjęciu powyżej). Wypróbuj inne smaki i nie bój się eksperymentować! Przyrządzenie lodów nie zajmuje dużo czasu (10-15 minut), jak masz oczyszczone i przygotowane owoce, co w niektórych przypadkach może zająć dłuższą chwilę. Zobacz też: Lody czekoladowe (bez cukru
PaleoSMAKteraz róża. Z tej ostatniej zrobiłam spore zapasy w słoiczki. Truskawkowe przetwory też na zimę zrobione, żeby mieć w te mroźne dni namiastkę lata. A co do knedli, to truskawki mrożone też się do nich świetnie nadają i śmiało możemy je zrobić o dowolnej porze roku, polecam. Składniki: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Ja swoje podałam ze śmietaną
Gosia gotujeowocami zawsze cieszą się sporą popularnością. Nie dość, że smakują niesamowicie to na dodatek świetnie wyglądają. Mnóstwo kolorów i naturalnych witamin. Ostatnio przygotowałem tartę, na której znalazły się truskawki, mandarynki, banany, borówki amerykańskie i kiwi. Oczywiście każda tarta musi mieć jakiś ładny wzorek, dlatego postanowiłem je układać „w koło” i myślę, że wyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki(...)Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek
Programista w kuchniProsty, smaczny i pełen zdrowia czekoladowy krem jaglany z dodatkiem moreli oraz dekoracją z truskawek i płatków migdałów. Wyśmienita propozycja nawet dla tych, którzy twierdzą, że kaszy jaglanej nie zjedzą w żadnej formie. Składniki (2 duże porcje): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka 3 morele + do dekoracji 2 łyżki kakao 1 łyżka(...)kawy rozpuszczalnej (proszek) 2 łyżki miodu truskawki i migdały w płatkach do dekoracji Kaszę jaglaną zmiksuj z mlekiem, kakao, kawą, miodem i morelami na gładką masę, najlepiej bez grudek. Przygotowany krem przełóż do miseczek i udekoruj truskawkami, morelami i migdałami. Możesz przed podaniem schłodzić lub zjeść od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSłodki, aromatyczny i orzeźwiający smoothie owocowy Sweet, aromatic and refreshing fruit smoothie SKŁADNIKI: 1 dojrzałe mango Sok z połówki pomarańczy 4 lekko zmrożone truskawki 1 łyżeczka nasion goji 1 łyżeczka siemienia lnianego INGREDIENTS: 1 mango Juice of half an orange 4 lightly frozen strawberries 1 teaspoon of goya seeds 1 teaspoon flaxseed PRZYGOTOWANIE: Świeże truskawki wkładamy(...)godziny do zamrażarki. Nasiona goji zalać niewielką ilością ciepłej wody. Do blendera wrzucamy w wszystkie składniki, w tym delikatnie rozmoczone nasiona goji oraz zamrożone truskawki. Blendujemy i pijemy naszą bombe witaminową :) PREPARATION: Fresh strawberries put for 30 minutes to an hour in the freezer. Goya seeds pour a little hot water. Add all of the ingredients into the blender
Better Life By Auntie JuAromatyczny migdałowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy manny i likieru amaretto na biszkoptowym spodzie. A na zakończenie lata otulony ogromną ilością truskawek i galaretki. Składniki na masę serowo - migdałową: 250 g sera z wiaderka 250 ml mleka migdałowego 2-3 łyżki kaszy manny 100 g likieru amaretto 2-3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody pozostałe(...)truskawki 1 op ulubionej galaretki 500 ml wrzącej wody biszkopty Przygotowanie: Na początek kaszę mannę gotujmy na mleku migdałowym, studzimy. Dodajemy ser, cukier i likier amaretto i miksujemy na gładki krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z masą serową. Wstawiamy na chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Masę serową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: 1 biszkopt 1 kg twarogu w wiaderku 1 kg truskawek cukier 5 łyżeczek żelatyny 5 bananów 3 galaretki (użyłam 2 cytrynowe i 1 pomarańczową) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt przygotować według wcześniej podanego PRZEPISU 2. Umyte truskawki dokładnie zblędować. Dodać cukier do smaku. 3. Twaróg przełożyć do dużej miski, miksować dodając stopniowo truskawki (jeśli masa będzie zbyt mało
A Ty Smakuj Mnienagrodą za trudy. Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym. W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można tutaj poszaleć z innymi miękkimi owocami. Składniki - na dużą tortownicę: Biszkopt: 3 jaja wielkości L - ogrzane do temperatury pokojowej 60 g cukru białego(...)rafinowanego 70 g mąki bezglutenowej lub zwykłej pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% ok 200 g miękkich owoców - najlepsze truskawki, jagody lub borówki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka owocowa - najlepiej o smaku owoców, których będziemy używali Na wierzch: Świeże lub mrożone owoce do dekoracji Galaretka Przygotować biszkopt
Ze smakiem bez glutenuowocami, kokosem i chrupiącymi orzechami smakuje przepysznie! 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka 2% 1 łyżka miodu (płynnego) 2 łyżki wiórków kokosowych Targroch 1 szklanka świeżych truskawek 1 łyżka orzechów arachidowych Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko. Przelewamy ją wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Przekładamy do garnka, zalewamy zimnym mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu(...)mieszamy. Dodajemy miód. Kasza wchłonie nam prawie całe mleko. Po ugotowaniu mieszamy ją z wiórkami kokosowymi oraz pokrojonymi w małe kawałki truskawkami. Wierzch obsypujemy orzechami arachidowymi. Dekorujemy truskawkami
VioletoweKucharzeniecukru Pianka - 4 białka - 50 ml zimnej wody - 9 g żelatyny - sok z 1/2 cytryny - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g słodzika lub cukru Masa truskawkowa - ok 100 g truskawek ( u mnie były to zamrożone, które wcześniej rozmroziłam) - 3 łyżeczki żelatyny - 50 ml wody Wykonanie Spód Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej(...)bardzo powoli wlewamy do białek cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wlewamy na przestudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny aż pianka się schłodzi. Masa truskawkowa Truskawki blendujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i delikatnie wlewamy do truskawek ponownie blendując. Tak przygotowany mus wlewamy na zastygłą piankę. Ponownie wkładamy do lodówki
Health-Fit-LifeKońcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl.cukru (55 g) 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)szkl.wody (65 ml) 55 g masła [lub margaryny ] 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml) nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru 1 -2 łyżki kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego
Moje domowe kucharzenieryżu jaśminowego (lub 170g kaszy jaglanej) -3 szkl. napoju ryżowego/mleka kokosowego (lub mleka o obniżonej zawartości laktozy) -ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji) -200g truskawek Dodatkowo -dżem truskawkowy (u nas świeży domowej roboty :D) -truskawki (do ozdoby) -krem: jogurt grecki/ serek/ śmietanka kokosowa (do ozdoby) PANDKI Jajko w całość ubić na kogel-mogel z ksylitolem, następnie(...)małym ogniu do miękkości i do wchłonięcia większości płynów. Następnie dodać ksylitol, wszystko wymieszać i zostawić pod przykryciem (już nie gotować). Gdy masa przestygnie wszystko zblendować razem z truskawkami. Uwaga!: Masa nie może być zbyt luźna, bo rolada nie zachowa kształtu. Roladę delikatnie nieco odwinąć i zdjąć papier. Pod spód również włożyć papier (może być ten na którym
Candy Pandasjabłkowy z koncentratu 4%, naturalny aromat. truskawkowy z chrupkami – daktyle 43%, chrupki sojowe 17% ( soja, skrobia z tapioki, sól), orzechy nerkowca 17%, rodzynki 17%, sok jabłkowy z koncentratu 4%, truskawki 2%, naturalny aromat. Masa netto: 35g – energetyczne, 30g – proteinowe Wartości odżywcze: kakaowa pomarańcza – 100g/415 kcal, tłuszcz – 20g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,2g, węglowodany – 45,1g w tym cukry(...)lekka kwaśność i odświeżenie soku jabłkowego. Jedynie orzechy nerkowca gdzieś się po drodze zgubiły. truskawkowy z chrupkami – ta wersja jest bardzo podobna do poprzedniego batona tylko zamiast kakao dodano truskawki. Słodycz daktyli znów gra tutaj główną rolę jednak tym razem sok jabłkowy z rodzynkami i truskawkami stanowią dla niej opozycje, dzięki czemu batonik nie jest za słodki. Chrupki tutaj też
Candy Pandasmnie najwspanialsza metoda jest zapieczenie owoców pod kruszonką. Tak naprawdę jest to sposób na każde owoce także te zimowe! Tym razem wykorzystałam jagody i ostatnie truskawki. Truskawki i jagody pod migdałową kruszonką 200 g truskawek 100 g jagód pół łyżeczki mąki ziemniaczanej kruszonka: po 60 g mąki pszennej, masła, oraz cukru trzcinowego 1/8 łyżeczki soli
Dzieje kuchennej Wiewióry