truskawki - 19264 przepisów (strona:425/1285)

Truskawkowy pudding z sucharków Mamut. 143

zasada - nie spieszymy się! Pudding także świetnie spełni rolę podwieczorka, a więc zapraszam!  Składniki; ok 10 małych sucharków  Mamut 4 jajka 1 szkl śmietany 30% 30 dag truskawek (mogą być mrożone) 4 łyżki cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru trzcinowego 150 ml powideł truskawkowych Przygotowanie; Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,( wymiary mojego to 20x17cm) w misce(...)roztrzepujemy jajka ze śmietaną, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dno naczynia wykładamy truskawkami. Jeśli są mrożone najlepiej je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Każdego sucharka smarujemy powidłami i układamy w naczyniu tak aby na siebie delikatnie nachodziły. Na sucharki wylewamy masę jajeczną. Po wierzchu rozsypujemy kilka truskawek i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 6 przepisów na zdrowe słodkie śniadania 223

tarce czekoladą i orzechem brazylijskim, lekko polane miodem. Skyr i owoce leśne 150g skyr naturalny 250g owoców leśnych mrożonych (u mnie to mieszanka jagód, borówek, jeżyn, malin, wiśni i truskawek)+ 2 łyżki mleka 80g granoli owocowej bez cukru truskawki i bita śmietana do dekoracji   W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje skyru , granoli i świeżo zblendowanych z mlekiem owoców(...)leśnych, które konsystencja będą przypominały gęsty owocowy sorbet. Rozciągamy warstwy słomką lub patyczkiem, poruszając nim z dołu do góry po ściance szklanki. Dekorujemy szczyt świeżą truskawką i odrobiną bitej śmietany. Podajemy od razu. To śniadanie im dłużej stoi, tym bardziej się rozwarstwia (woda oddziela się od owoców i rozrzedza skyr). Grillowany ananas 1 średniej wielkości dojrzały ananas 3 łyżeczki syropu

Karo in the Kitchen
Serowe serduszka czyli placuszki dla zakochanych 139

Delikatne, puszyste serowe placuszki z cytrynową nutą, podane z afrodyzjakiem w postaci świeżych, orzeźwiających truskawek to świetny pomysł na słodką przekąskę lub mały deser dla naszej drugiej połówki. Sprawdzą się również w roli śniadania na słodko. Składniki: 3 jajka 250g serka z wiaderka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100g mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia skórka(...)cytryny świeże truskawki olej kokosowy cukier puder do posypania Wykonanie: 1.  Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać serek, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2.  Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, nakładać łyżką porcję ciasta i uformować za pomocą formy zgrabne serduszka. Następnie odwrócić i usmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Koktajl śniadaniowy 163

jest sycący a dzięki owocom zawiera sporo witamin. Polecam zamiast tradycyjnego śniadania. Składniki: 2 sucharki od Mamut Polska 1 szkl mleka 1 łyżka miodu 1 mały banan 2 spore truskawki 2 garście borówek amerykańskich Przygotowanie: Owoce myjemy i osuszamy. Od truskawek odcinamy szypułki, banana obieramy ze skórki i kroimy go w plastry. Sucharki łamiemy na mniejsze części i mielimy. Przesypujemy(...)pojemnika do blendowania. Do zmielonych sucharków wlewamy mleko, miód oraz dodajemy truskawki, banana oraz borówki amerykańskie. Blendujemy na gładki koktajl. Przelewamy do dwóch szklanek. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
PYSZNE HERBATKI , TEST 126

Jest to pyszna mieszanka wysokiej jakości zielonych i białych herbat. Rewelacyjna kompozycja, ciesząca się dużą popularnością ze względu na ciekawy i nietuzinkowy smak. Obecność ananasa i truskawki nadaje herbacie ciekawy, lekko słodkawy smak. W skład wchodzi - Chun Mee, Pai Mu Tan i Pi Lo Chun, Gunpowder, ananas, truskawka, kwiat słonecznika, delikatny aromat truskawki

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO LETNIE MARZENIE 151

Ciasto zrobiłam ze składników, które aktualnie miałam w domu :) Wyszło delikatne i nie za słodkie. Wykorzystałam truskawki i maliny zamrożone latem.  Ciasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku(...)dobrze zmielonego twarogu 2 wiśniowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru WIERZCH: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa ok. 60 dag mrożonych owoców np. truskawek lub malin WYKONANIE: OWOCE: Wyciągamy z zamrażarki żeby się lekko rozmroziły. BISZKOPT: Ubijamy białka i dosypujemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem i powoli wlewamy do białek, ciągle miksujemy. Mąkę

Pani na deser
Sałatka z truskawkami i pistacjami 169

sklepach pojawiły się truskawki, nieco drogie ale czego się nie robi aby poczuć ten słodki smak lata. Składniki : 200 gr fit mixu sałatek 100 gr twarogu półtłustego 150 gr serka kanapkowego 5-6 truskawek 50 gr pistacji 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny pieprz Przygotowanie : Oba serki mieszamy ze sobą i z ilości(...)miodu, oliwy z oliwek, soku z cytryny i odrobiny pieprzu robimy dip miodowy którym polewamy mix sałat. wymieszaną sałatę z dipem przekładamy na talerz następnie na nią układamy kawałki truskawek oraz przygotowane wcześniej serowe kuleczki w pistacjach. Sałatkę podajemy od razu

Mechanik w kuchni
Pavlova z kremem limonkowym i truskawkami 102

Najlepszy deser który ostatnio jadłam. Przepyszna i krucha beza z limonkowym kremem i góra w truskawkach. Nie chcę się przechwalać, ale to najlepsza beza na świecie! Polecam! Składniki : * 6 białek  * 300g cukru * łyżka soku z cytryny  * łyżka mąki ziemniaczanej  * 200g mascarpone  * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru  * sok i skórka z limonki * truskawki i limonka(...)Bezę piec a właściwie suszyć około godzinę w 150 stopniach. Wystudzić. Śmietankę i mascarpone ubić z cukrem, sokiem z limonki i otartą skórką. Wyłożyć na bezę. Całość udekorować ćwiartkami truskawek oraz limonki. Posypać startą skórką limonki. Podawać od razu po przygotowaniu. Chociaż według mnie jest lepsza gdy się nasączy kremem

Magiczne Życie Marty
Ciasto „Kuszące orzeźwienie ” 259

biszkopta POLSKIE MŁYNY, jajka 4 szt, woda ok. 4 łyżki, warstwa jogurtowa: jogurt naturalny 3 szklanki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda 1 szklanka, mus truskawkowy: truskawki mrożone 1 kg, cukier 4 łyżki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, żelatyna 1,5 łyżeczki bita śmietana: śmietanka 30%  330 ml, śnieżka w proszku 2 opakowania, dodatkowo: starta czekolada mleczna(...)wody i odstawiamy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. Następnie do jogurtu stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. Gdy masa zgęstnieje to wylewamy ją na gotowy biszkopt.  Mus truskawkowy: Truskawki wkładamy do garnka, stawiamy na palnik i gotujemy do momentu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie owoce miksujemy blenderem na gładki mus.  Powinniśmy otrzymać 5 szklanek

kulinarne odsłony pati
Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami 179

wszystkich zapracowanych, przepis na ciacho, które zrobimy w kilka chwil. W zamrażarce znalazłam jeszcze truskawki,  więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-) Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) : ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 5 szt, olej 3/4 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, starta skórka z pomarańczy(...)łyżeczka, kruszonka: mąka pszenna 1 szklanka, margaryna 0,5 kostki, cukier puder 0,5 szklanki, dodatkowo: truskawki mrożone 600 g, bułka tarta, cukier puder, Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie

kulinarne odsłony pati
TRUSKAWKOWY SERNIK JAGLANY 107

mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy. Biszkopt: 4 jaja 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 500g truskawek ½ szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ½ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka sojowego 250g twarogu bez laktozowego 2 łyżki żelatyny ¼ szklanki wody Ponadto: 250ml śmietanki 30% 1 cukier waniliowy 1 płaska(...)szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie. Na gotujące mleko sojowe wsypujemy kaszę pozostawiamy tak na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.   W malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę. Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy

Słodki Zakątek
CIASTO KOKOSOWO – TRUSKAWKOWE 373

KREM BUDYNIOWY: * mleko – 450 ml * budyń śmietankowy – 1 op * cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier – 5 łyżek * galaretka truskawkowa – szt * budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem(...)mleka gotujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy cały czas mieszając. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem do białości, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki kroimy w kosteczkę, zalewamy 0,5 szkl wody, dodajemy cukier, gotujemy ok. 5 minut, aż się rozpadną. W 0,5 szkl wody rozpuszczamy budyń, wlewamy do truskawek, gotujemy . Zdejmujemy

Ostra na Słodko
Bezglutenowe truskawkowe bułki "chmurki" z pastą tahini, dżemem truskawkowym i ekspandowaną quinoą 159

wszystko posypane wesołymi kuleczkami ekspandowanej quinoy i podane z kwaśną herbatką z hibiskusa. Połączenie perfekcyjne, zapewniam Was. Składniki: 1 czubata łyżeczka mąki quinoa 2 łyżeczki pudru z liofilizowanych truskawek 1 duże jajko pół łyżeczki miodu pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz 3 łyżki pasty tahini 3 łyżki ekspandowanej quinoy szczypta soli Wykonanie: Rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko(...)białka. Białko ubijamy ze szczyptą soli na gęstą pianę, pod koniec ubijania dodajemy sodę oczyszczoną. Żółtko ucieramy z miodem, mąką z quinoy i pudrem z liofilizowanych truskawek. Następnie łączymy łyżką utarte żółtka i ubite białko. Wykładamy na papier do pieczenia (powinny wyjść 3 porcje) w kształcie 3 w miarę możliwości okrągłych i wysokich kleksów. Pieczemy około 20 minut w temperaturze

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania