gruszka #truskawki #bakłażan #sałatka #sałata #lunchbox #serpleśniowy #migdały Sałatka o smaku czerwca, myślę, że tak można byłoby ją nazwać. Połączenie wytrawnych dodatków i sosu truskawkowego współgra tu zaskakująco dobrze. W czasie upałów nie chce jeść się gorących rzeczy, więc zabranie sałatki do pracy jako lunchbox sprawdzi się idealnie. Składniki na 1 porcję: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 gruszka 1 garść(...)sałaty (dowolnej) 40 g sera pleśniowego Lazur 1 łyżka migdałów 1/2 szklanki truskawek 1/3 sztuki bakłażana sok z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatę umyć i rozłożyć na talerzu. Ser pleśniowy i gruszkę pokroić w kostkę lub w plasterki, a migdały rozdrobnić. Bakłażana pokroić w półplasterki, posolić i popieprzyć. Polać odrobiną oleju i zgrillować na patelni grillowej. Wszystkie
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyPołączenie moich ulubionych ciast :) Czyli sernika i biszkoptu z truskawkami. Idealne! (duża blacha) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę serową 0,5 kg sera ¾ szklanki cukru 2 całe jajka (mniejsze) 10 dag masła lub margaryny 1,5 budyniu śmietankowego(...)Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: 0,5 kg truskawek Mały słoiczek powidła śliwkowego 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę
Tradycyjna Kuchniazastąpić zwykłym naturalnym. Całość osłodziłam ksylitolem, jest go jednak dość niewiele, a wypiek jest wg mnie wystarczająco słodki. Polecam zrobić je szczególnie teraz, gdy mamy jeszcze dostępne świeże truskawki. Poza sezonem oczywiście można użyć mrożonych, ale należy je uprzednio rozmrozić do zrobienia musu. Składniki na formę kwadratową 20x20cm Ciasto: 250g mrożonego szpinaku 130g mąki ryżowej (niepełna 1 szklanka(...)oleju np. rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego) Szczypta soli Mus truskawkowy: 400g jogurtu greckiego (opcjonalnie naturalnego) 1,5 łyżki żelatyny + kilka łyżek gorącej wody 400g truskawek (poza sezonem można użyć mrożone) Opcjonalnie 1 łyżka słodzidła np. miód/ksylitol Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody. Zblendować na mus. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą
Fabryka pomysłówKrzyczą, że się kończą (!), więc na bezę z truskawkami to już ostatnia chwila. Aczkolwiek z każdymi innymi owocami sezonowymi beza będzie rewelacyjna! Sekret tkwi tak naprawdę w bezie. Ta wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale naprawdę warto. Jest idealnie krucha z zewnątrz i tak samo idealnie wilgotna wewnątrz. Składniki : 5 białek ze średniej wielkości jajek 250 g cukru (nie mniej(...)cytryny (jeśli użyjemy) i łączymy z masą. Krem nakładamy w zagłębienie bezy, na chwilę przed podaniem. Do tego czasu krem przechowujemy w chłodnym miejscu. Na wierzch układamy truskawki, bądź każde inne ulubione owoce sezonowe. Palce lizać
gutfutSkładniki: truskawki 70 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana zimna 30% 250 ml, puder cukier 1 łyżka, śmietanfix 1 opakowanie, biszkopt pojedynczy 1 opakowanie dżem morelowy niskosłodzony 250 ml, herbata z cytryną 1/2 szklanki gotowy pojedynczy blat biszkoptowy nasączyć np.herbatą z cytryną, wierzch posmarować dżemem niskosłodzonym morelowym galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić truskawki opłukać(...)śmietanfixem, wyłożyć na galaretkę na biszkopcie, na śmietanie rozłożyć resztę pokrojonej na kawałki galaretki, schować do lodówki - użyłam gotowy blat biszkoptowy, za gorąco dzisiaj było na pieczenie, do biszkoptu truskawki w galaretce, bita śmietana i jest pyszny deser..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Owocowy środek -1 dojrzały banan -mały pęczek rabarbaru -szklanka truskawek Dodatkowo -ulubione lody domowe lub kupne -gorzka czekolada do ozdoby -owocki do ozdoby 1. Rabarbar obrać, pociąć na mniejsze kawałki i z odrobiną wodę przez dosłownie chwilę dusić(...)patelni aby nieco zmiękł. Truskawki umyć a banan pociąć na plastry. 2. Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem. 3. Jajka rozmieszać. 4. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym. 5. Do mąk dodać jajka i rozpuszczony olej w napoju. Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny
Candy Pandastrochę inaczej. To upiekła na maśle z olejem. Dodałam również muscovado cukier, który nadał ciastu lekko ciągnącą konsystencję. Bardzo mi smakowała taka wersja czekoladowego ciasta. Bita śmietana i słodkie truskawki to świetny dodatek do niemalże każdego ciasta. Ciasto czekoladowe Składniki: foremka 15 cm x 25 cm 50 g masła 50 ml oleju 50 g gorzkiej czekolady, 70 % kakao 2 duże(...)muscovado cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Do podania 250 ml śmietanki kremówki 200 g truskawek 1 łyżka cukru pudru Nastaw piekarnik na 150ºC bez termoobiegu. Rozpuść masło z czekoladą, po czym dodaj olej i wymieszaj. Zmiksuj jajka z solą, cukrem i muscovado. Wlej czekoladową mieszankę i zmiksuj
codojedzeniaWitajcie, sezon wiosenno-letni obfituje w pyszne owoce. Na targowiskach i w zieleniakach możemy kupić pachnące truskawki, maliny czy borówki - wybór jest przeogromny. Przyznam, że zawsze z niecierpliwością czekam na ten moment kiedy to na moim stole będą królowały świeżutkie owoce. Z owoców można przyrządzić wiele smacznych deserów, koktajli czy po prostu zjeść je bez dodatków. Ale kiedy znudzą się(...)Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy do wielkości pizzy i grubości sosu - wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd. Wykonanie Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru
Health-Fit-LifePolecam :) Składniki ( na tortownicę 26 cm ) - 350 gram okrągłych biszkoptów - 500 gram śmietany 12% lub 18 % - 3-5 łyżek cukru pudru ( w/g smaku ) - 2 galaretki truskawkowe - 70 dag truskawek Wykonanie Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, zostawiam do ostudzenia. Truskawki myje i pozbawiam szypułek, zostawiam na sicie do osuszenia. Śmietanę mieszam łyżką z cukrem pudrem, maczam(...)niej biszkopty i układam cegiełkowo na dnie tortownicy ( dwie warstwy) Resztę śmietany wylewam na biszkopty. Na wierzch układam truskawki i całość zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki i zostawiam na kilkanaście godzin, do całkowitego stężenia. Smacznego :) Przepis podpatrzyłam na tej stronie odrobinę zmodyfikowałam
Kuchnia z widokiem na ogródPolub mnie na Facebooku Składniki: ( na 12 muffin ) truskawki 250 g mleko 0,5 szklanki olej kokosowy 0,5 szklanki ( roztopiony) mąka 250 g cukier 0,5 szklanki jajka 2 proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier puder do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dodać cukier(...)przygotowania babeczek nie używamy miksera mieszamy np. łyżką, trzepaczką, szpatułką. Formę do muffinek wykładam papilotkami papierowymi. do każdej nakładamy po łyżce ciastka następnie zanurzam po 3-4 kawałki truskawek w każdej muffince i przykrywam pozostałym ciastem. Na wierzch układam połówki truskawek. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po lekkim przestudzeniu posypuje cukrem pudrem i gotowe
Kulinarne przygodyletnia babcia, która opowiada nam różne historie, a prawnuczki bardzo lubią ją słuchać. Bardzo lubimy spędzać czas razem kuchni na wspólnym pieczeniu i gotowaniu. Do upieczenia drożdżówek z truskawkami użyłyśmy naszej ulubionej margaryny Palma firmy Bielmar , którą zawsze mamy w lodówce, gdyby akurat naszła nas ochota na wspólne pieczenie i spędzenie razem czasu. Ciasto: 1 kg mąki 25 dag margaryny(...)Palma firmy Bielmar 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 10 dag drożdży 4 żółtka szczypta soli Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania jajko do posmarowania 1. Margarynę Palma firmy Bielmar roztapiamy w garnku i odstawiamy żeby przestygła. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski dajemy mąkę, wyrośnięte
Kuchnia u Bietkizaskoczy Wracając do rożków, sprawdziły się w zupełności! Tutaj możecie je kupić: link Podaję Wam również link do sklepu All 4 Celiac: http://www.sklepbezglutenowy.com.pl/ Składniki: 500 g truskawek mrożonych 300 ml mleka roślinnego 1 budyń bezglutenowy (ja użyłam jagodowego) 3 łyżki cukru bezglutenowe rożki do lodów Sposób przygotowania: Połowę mleka zagotuj, a drugą połowę wymieszaj z budyniem i cukrem(...)Teraz dodaj ją do gotującego się mleka. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Stosujemy mniej mleka, aby budyń był twardszy. Gotowy budyń odstaw do przestudzenia. Mrożone truskawki zblenduj z budyniem tak, aby powstały gładkie lody. Gotowe lody możesz włożyć na chwilę do lodówki, jeśli nie mają odpowiedniej konsystencji. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji
Via Gustowłoski charakter. Doskonały do każdej sałatki. PRZEPIS NA SAŁATKĘ ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ Składniki: garść świeżych liści szpinaku garść drobnych liści botwinki lub buraka liściowego 1 pomidor 10-15 truskawek 1 kulka sera mozzarella kawałeczek arbuza dressing włoski beztłuszczowy Folwark Przygotowanie: Liście szpinaku i buraka opłukać i osuszyć. Większe listki porwać na mniejsze kawałki, drobne zostawić w całości. Pomidora(...)umyć i pokroić w kostkę. Opłukać truskawki i pokroić ich w ćwiartki, mniejsze owoce wystarczy przeciąć na pół. Nieduży kawałek arbuza pokroić w kostkę. Do miski przełożyć liście szpinaku oraz buraka. Dołożyć pokrojonego w kostkę pomidora i arbuza oraz pokrojone truskawki. Na wierzch sałatki ułożyć porwaną lub pokrojoną mozzarellę. Sałatkę polać gotowym dressingiem włoskim beztłuszczowym marki Folwark. Lub przygotować swoją
kolorowotorcikowoRewelacyjny sernik na zimno! Podstawą tego sernika są znane wszystkim serki wiejskie. Dodatek galaretki agrestowej sprawił, że z masy powstała delikatna pianka. Smaku ciastu nadają sezonowe truskawki! Uwielbiam takie lekkie domowe ciasta! Zgodnie z nazwą akcji ,,Zróbmy coś dobrego" przygotowałam to ciasto z pomocą mojej małej 2-letniej Nadusi. Fajnie było robić coś razem, patrzeć jak pomoc sprawia jej ogromną(...)pełnoziarnistych 60 g margaryny Palma spółki Bielmar 400 g ziarnistego serka wiejskiego 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki nasion chia 2 galaretki agrestowe 3 szklanki wrzątku 300 g świeżych truskawek Foremkę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na drobny pył. Łączymy z rozpuszczoną, ciepłą margaryną. Ciastkami wykładamy dno tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia
VioletoweKucharzenieZapraszam na pyszny koktajl słodzony miodem od Huzar w pięknym różowym kolorze. Każda mała dziewczynka (i nie tylko) będzie nim zachwycona. Polecam Składniki: 200 g truskawek 1 banan 1 łyżka miodu lipowego Huzar 1 szkl mleka waniliowego oraz: bita śmietana i kolorowa posypka Przygotowanie: Myjemy truskawki i odcinamy szypułki. Przekładamy truskawki do kielicha blendera, dodajemy banana oraz miód lipowy
słodkie i nie tylko historie kulinarne