Ostatnio walczę z kilogramami truskawek. Nie to, żebym narzekała, bo strasznie je lubię, ale czasem kilka godzin więcej na tarczy zegara w ciągu dnia byłoby mile widziane :-). Zrobiłam ciasto, zrobiłam dżem domowej roboty i nalewkę truskawkową (za kilka dni będą na blogu!), trochę też zamroziłam. Ale to właśnie ciasto skradło moje serducho, dlatego wrzucam je w pierwszej kolejności. Pyszne! Lubicie(...)królował w naszym domu zamiast kremów na bazie budyniu czy bitej śmietany. Jest nie do zepsucia, znosi ciepło dłużej niż większość kremów, a przy tym idealnie pasuje do truskawek, dżemu i herbatników. Zachęcam do przygotowania, bo ciacho jest łatwe i pyszne. Składniki na blaszkę 25 x 30 cm: herbatniki - około 30 dag (tyle by starczyło na trzy warstwy
Poezja Smaków - blog kulinarnySmoothie to ulubiony deser mój i mojej córki w letnich miesiącach. A mango i truskawki kochamy najbardziej! Zimny koktajl to pyszny sposób na ochłodę i poprawę nastroju. Spróbujcie sami :) Składniki: 1 dojrzałe mango 1 szklanka truskawek 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki kostek lodu Przygotowanie: Mango obrać, oddzielić od pestki, pokroić w kostkę. Truskawki odszypułkować, umyć(...)kielichu miksera umieścić mango, połowę jogurtu, połowę kostek lodu i pół łyżki cukru. Zmiksować. To samo zrobić z truskawkami. Wlać smoothie do szklanek i podawać od razu
Cakes By Kejtczubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny – zimnej 1 cukier waniliowy 1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany – gęstej 1 jajko nadzienie : 0,5 kg truskawek 2 łyżki cukru Składniki na ciasto muszą być zimne – prosto z lodówki . Umieszczamy je w jednej misce i wyrabiamy na gładkie ciasto , jak będzie jednolite , zawijamy w folię i wkładamy(...)się porozklejać – jak plastelina ) . Blaszkę z ciastem wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut . Wyjmujemy , układamy na nim, dość grubą warstwą , przecięte na pół truskawki, sypiemy cukrem ( z punktu -nadzienie ) i przykrywamy rwanym w małe kawałeczki , pozostałym ciastem . Wkładamy z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 45 -50 minut , najlepiej
Ogrodnik w podróżySezon na truskawki w pełni, więc czas na słodki obiad. Tym razem pyszne i proste knedle serowe, które można podawać ze śmietanką i cukrem lub smażoną bułką tartą. Jeśli nam zostanie trochę z obiadu polecam podsmażyć na patelni na rumiano. Składniki: (około 22-24 sztuki) 500 g sera twarogowego 2 jaja 2 szklanki mąki szczypta soli około 24 ładne(...)duże truskawki Truskawki umyć, osuszyć i szypułkować. Ser rozgnieść na miazgę tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Do twarogu dodać jajka, mąkę i sól. Całość zagnieść na gładką masę. Jeśli ciasto lepi się do rąk należy posypać je mąką (nie dodawać więcej do ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24 równe części. Każdy kawałek rozgnieść
talerz przyjemnościJest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca z silikonowej formy, można wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach. 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 250-300ml śmietanki 30% 300g truskawek biszkopty 1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy(...)dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia. 2. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając. 3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po trochu przestudzoną galaretkę. 4. Warstwę śmietankową wylewamy do formy, na to układamy biszkopty, wciskając je w masę
Szefowa kuchniprzebojowości i kreatywności, a przede wszystkim rozwoju i sukcesu! I aby zawsze było tak smacznie jak dzisiaj u mnie heheh ;-))) PUSZYSTE DESERY URODZINOWE SKŁADNIKI: - 1 szklanka zmiksowanych słodkich, wiejskich truskawek najlepiej odmiany: marmolada - 100 g serka mascarpone - 2 krople aromatu różanego - 1 łyżeczka cukru pudru - 10 g żelatyny deserowej-fix Serek mascarpone, ubij na puch za pomocą trzepaczki, dodawaj(...)malutku zmiksowane truskawki, połącz na gładką masę z cukrem i aromatem. Żelatynę zalej 35-40 ml wrzątku, dokładnie wmieszaj i dodaj do masy. Bardzo dokładnie wymieszaj, wlej do naczynek i wstaw na godzinę do lodówki. - 100 g sera białego półtłustego - 100 g jogurtu greckiego 10% tłuszczu - 1/2 laski wanilii (nożem wyjmij ziarenka) - 1 łyżka cukru pudru - 12 g żelatyny deserowej
SMYKWKUCHNIpodpatrzyłam tutaj . Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka(...)jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce myjemy
Kuchnia Bazyliiowocowych, podobnie jak gzika , jak mówi to koszmar jego dzieciństwa, ale ja zrobiłam mu swoją wersję, gdyż temu daniu warto dać drugą szansę! Jak przygotować chłodnik truskawkowy ? Składniki: 500g truskawek 100 ml wody ok. 1 łyżka miodu (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny makaron kokardki listki mięty, jogurt do dekoracji Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Kilka truskawek zostawiamy(...)soku z cytryny, aby zrównoważyć jej smak. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do miseczek wlewamy schłodzoną zupę truskawkową, układamy kokardki z makaronu, dekorujemy gęstym jogurtem, listkami mięty i cząstkami truskawek. Smacznego! The post Chłodnik truskawkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto idealne na letnie dni- lekkie, soczyste a co najważniejsze: bez pieczenia. Do jego użycia można użyć dowolnych ulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek(...)papierem do pieczenia. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wody, tak samo galaretki o smaku owoców leśnych. Biszkopty zamaczać w galaretce truskawkowej i układać na dnie blaszki do pieczenia. Truskawki pokroić i wymieszać z wystudzoną galaretką, jagody wymieszać z galaretką o smaku owoców leśnych. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na 2-3 porcje: 80 g szpinaku, świeżych, młodych listków 250 g truskawek, świeżych 100 – 200 g białego sera 2 garstki płatów migdałowych miód, płynny oliwa z oliwek wykonanie: Szpinak płuczemy, odsączamy i osuszamy. Rozkładamy do miseczek. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser dzielimy na kawałki lub kroimy w kostkę i dodajemy(...)liści szpinaku i truskawek. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz polewamy oliwą i miodem. *Proporcję składników możemy dowolnie zmieniać wg własnego smaku
Domowy Smak Jedzeniasezonie letnim trzeba korzystać z dobrodziejstw naszych ogródków. dlatego też proponuję wam pyszne ciasto z mascarpone z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Nie ma kremów i galaretek więc z pewnością sprawdzi się przy grillu a także można go ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Składniki: 3 jajka 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią(...)mascarpone Mlekoma 0,5 szkl oleju rzepakowego 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki cukru 150 g truskawek Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Zasypać cukrem, wymieszać i odłożyć na 1-2 godziny. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Ubić mikserem na puszystą masę jajka
Ala piecze i gotujeWczoraj naszła mnie ochota na pierogi z truskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi (przepis tutaj) *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto(...)części i każdą po kolei wałkować na cienki placek grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka, na środku każdego położyć kawałek truskawki. Składać każde kółeczko ciasta na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę. Do gotującej wody wkładać po kilka pierogów. Gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów
Zrób to smacznieksiążki "Z drowa woda. Eliksir młodości i piękna " autorstwa Soni Lucano . Mam nadzieję, że będzie Wam smakował :) Składniki - porcja na półlitrowy słoik, czas przygotowania - 10 minut 4-5 truskawek pół cytryny 1 spora gałązka świeżej mięty ok. 400 ml wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie Opłucz truskawki i gałązkę mięty Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą. Przekrój truskawki na pół(...)pomocą szatkownicy lub noża pokrój cytrynę na cienkie plasterki Ułóż truskawki, a następnie miętę i plasterki cytryny na ściankach słoika. Wrzuć do słoika kostki lodu, tak aby przytrzymać owoce Nalej wody mineralnej do pełna Zamknij słoik i wstaw go na noc do lodówki. Woda jest gotowa do spożycia następnego dnia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagotowe, pożywne śniadanie, które da mi zastrzyk energii na cały dzień. Taki posiłek możecie również zabrać ze sobą do pracy. Dziś mam dla Was propozycję sezonową z truskawkami i duszonym rabarbarem, wzbogaconą bananem, który daje słodycz. Ps. W ten sam sposób możecie przygotować owsiankę z wykorzystaniem innych owoców i bakalii. Świetnym urozmaiceniem jest dodatek kakao. Mam kilka swoich ulubionych wersji(...)smakowych, które postaram się z czasem pokazać na blogu, a truskawka-rabarbar to jedna z nich. Składniki na 1 porcję: 1/3 banana 100g rabarbaru + kilka łyżek wody i 1 łyżeczka cukru (lub więcej) Kilka truskawek 1 łyżka wiórek kokosowych 2 łyżki mleka 4 łyżki wody 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki płatków owsianych Opcjonalnie miód do smaku
Fabryka pomysłówniejednego ciasta.U mnie propozycja nieco odchudzona,bo zamiast śmietany kremówki dałam do przełożenia warstw owoców jogurt naturalny ,odrobinę śmietanki ,a na niej pokruszone bezy i dużo owoców – morele ,truskawki . Składniki : trzy porcje Truskawki 200 g morele 3 sztuki jogurt naturalny jeden mały kubeczek bita śmietana 38% ,można z niej zrezygnować ,ale pokruszone bezy szybko rozpuszczą się na warstwie jogurtu(...)więc lepiej odrobinę dać bezy 6 małych Układamy warstwami : truskawki jogurt odrobina śmietany pokruszona beza truskawki morele jogurt śmietana beza Smacznego
Ladylaura.