rozpoczęcie dnia. Składniki: 3 łyżki nasion chia 3 łyżki jogurtu greckiego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka skórki z cytryny 1 łyżka syropu klonowego garść truskawek Nasiona mieszam z mlekiem i odstawiam na całą noc do lodówki. Kiedy nasiona wchłoną płyn mieszam je z jogurtem naturalnym, skórą cytryny oraz syropem klonowym. Truskawki miksuję(...)dnie naczynia układam truskawki, następnie nakładam pudding chia. Dekoruję pokrojonymi truskawkami i podaję od razu... lub zakręcam słoik i zabieram do pracy! :) Smacznego, Klaudia
Mango Papajakońcu ma być świetna Czemu więc nie osłodzić go sobie czymś pysznym? Na przykład bezglutenowym ciastem z rabarbarem albo właśnie możemy przygotować takie pyszne domowe lody z rabarbarem i truskawkami. Do przygotowania w kilka chwil, a bez tych wszystkich dodatków, które serwują nam w kupnych lodach ( soi, zbóż, glutenu, syropu glukozowego, itp. ). A i co najważniejsze, nie potrzeba żadnej maszynki(...)lodów do ich przygotowania, tylko blender. Składniki: 500 gr rabarbaru 2 dojrzałe banany zamrożone 2 szklanki truskawek (zamrożonych) 2/3 szklanki śmietanki kokosowej Przygotowanie: Rabarbar myjemy, tniemy na kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Banany obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i mrozimy. Do blendera wrzucamy ugotowany rabarbar, truskawki (mogą być
PaleoLifespecjalną dedykacją dla wszystkich Mam z okazji ich święta, proponuję Wam dzisiaj przepis na aromatyczny sernik z udziałem truskawek na spodzie z herbatników i korzennych ciasteczek speculoos. Przygotowanie: 40 min Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie: 4 godz. Dla 6-8 osób: ● 250 g truskawek ● 500 g twarogu sernikowego mielonego z wiaderka lub serka homogenizowanego o smaku naturalnym ● 30 cl gęstej(...)misce wymieszaj mielony twarożek sernikowy (lub serek homogenizowany), śmietanę, 130 g cukru, cukier wanilinowy, dodaj ubite jajka, i dokładnie wymieszaj całość. Wylej uzyskaną masę sernikową na schłodzony spód ciasteczkowy. Truskawki umyj, osusz i obierz z szypułek. Odłóż kilka truskawek do dekoracji, pokrój resztę na małe kawałki. Wrzuć do rondla z resztą cukru (30 g) i gotuj przez około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPuszyste, słodkie drożdżowe bułeczki ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Polecam na śniadanie lub podwieczorek :) Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 ml mleka 3 łyżki cukru 7 g drożdży suchych jajko 50 g masła szczypta soli 400 g truskawek dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej roztrzepane jajko(...)łyżek zimnego masła 5 łyżek cukru Masło roztopić, przestudzić. Truskawki pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać mleko oraz jajko i wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, pod koniec dodając masło. Wyrobić na gładkie ciasto, z którego uformować kulę
wyzwania kuchenneDelikatna, chrupiąca pavlova wypełniona kremem z marakui, truskawkami i borówkami. Idealny i oryginalny deser nie tylko na święta! Pavlova piekę zawsze jak mi zostają białka, co zdarza się bardzo często! Moja rodzina uwielbia deser z bezą zwłaszcza z jagodowymi owocami. Zazwyczaj wystarczy bita śmietana do przełożenia bezy ale nie zaszkodzi przyrządzić lekko kwaśny krem z marakui . Pavlova to beza(...)ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z marakui 3 owoce marakui sok z połowy cytryny 3 lyżki cukru 1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej 25 g masła Do dekoracji ½ kg truskawek 150 g czarnej borówki 250 ml śmietanki kremówki killa listków mięty 1 łyżka cukru pudru Nastaw piekarnik na 120ºC bez termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj
codojedzeniapelargonii. Do przepiśnika zanotowany nowy przepis do wypróbowania. Na wieszaku nowa, turkusowa, letnia sukienka. Mama przynosi mi białe tulipany, ja kupuję jej białe piwonie. Kroję majowe, pyszne ciasto. Z truskawkami. Częstujcie się! Składniki: 600g twarogu półtłustego 400ml mleczka kokosowego 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej skórka i sok z 1 pomarańczy skórka(...)limonki 6 łyżeczek żelatyny 200g białej czekolady 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 paczka biszkoptów Wykonanie: Twaróg zmielić, przełożyć do misy miksera, dodać cukier, pastę i gęstą masę mleczka kokosowego. Zmiksować. Następnie zetrzeć skórkę z limonki i pomarańczy, dodać do masy serowej. Sok z limonki i pomarańczy oraz pozostałą wodę kokosową wymieszać z kubeczku, dosypać żelatynę, aby namoczyła się, następnie
Raj dla Podniebieniajagody, melony, poziomki, morele i brzoskwinie zwane „ufo”. Robię koktajle,kompoty, ciasta z owocami, naleśniki, rano do owsianki dorzucam garść pokrojonych sezonowych darów. Teraz żegnam się z truskawkami. Te babeczki jedliśmy na śniadanie, po obiedzie, zdążyłam nawet zachomikować je dla swojej przyjaciółki na popołudniowe spotkanie. Polecam, bo pyszne! Składniki: (na 8 dużych sztuk) 170g mąki 150g dobrego masła(...)100g cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel esencji waniliowej 150g świeżych truskawek Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny. Następnie przesiać mąkę, proszek oraz sodę. Krótko zmiksować. Ciasto przekładać do papilotek, napełniając je do 3/4. W ciasto powciskać delikatnie pokrojone na kawałki truskawki
Raj dla PodniebieniaPrzyznaję, że rzadko sięgam po owoce z puszki, ale tym razem ochota wzięła górę. Słonecznie wyglądające brzoskwinie, kilka mrożonych truskawek i świeże awokado dodały energii na cały dzień. Koktajl wyszedł pyszny, choć lepiej smakuje niż wygląda, zapewniam. Wiosna to dobry czas, aby wzmocnić swój organizm codzienną porcją owoców. Miksujmy więc! Składniki na 3 porcje: 1 puszka brzoskwiń(...)awokado garść mrożonych truskawek Wykonanie: truskawki rozmrozić, brzoskwinie odsączyć z syropu, awokado obrać, usunąć pestkę. Owoce umieścić w blenderze, zmiksować. Gotowe! Artykuł Koktajl brzoskwiniowy z truskawkami i awokado pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniamój ukochany lubi najbardziej, a następnie staram się stworzyć coś unikatowego. Tak dzieją się u nas najlepsze wypieki :-) Zapraszam więc na przepis: Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami, który jednocześnie wziął udział w Światowym Dniu Pieczenia, bo maj to przecież także Światowy Dzień Pieczenia z Kasią. Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami. Tortownica 24 cm Ciasto(...)wyszedł prawdziwie puszysty. Dodatkowe składniki: 100 ml kremówki i 100 g czekolady mlecznej jako polewa (czekoladę połamać i podgrzewać z kremówką do rozpuszczenia) espresso do nasączenia ciasta świeże truskawki do dekoracji - 200 g Chłodne blaty nasączyć kawą i przełożyć kremem. Na dno tortownicy wyłożyć mocny papier do pieczenia, położyć pierwszy krążek ciasta, przełożyć go kremem, położyć drugi krążek ciasta
Poezja Smaków - blog kulinarnySKŁADNIKI: ( 10 porcji po ok 140 g ) 1 porcja = 170 kcal 500 g truskawek 0,5 l mleka 1,5 % 2 budynie śmietankowe 10 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g maki pszennej jajko łyżka cukru 120 g zimnego masła 82% łyżka zimnej wody WYKONANIE: Kruche ciasto(...)ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. 7. Truskawki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Krem budyniowy: 8. Do garnka wlej 350 ml mleka. 9. Do 150 ml mleka dodaj 2x budyń wraz z cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszaj
Atlas Smakówmąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 750 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białka 1 łyżeczka(...)śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
Wędrówki po kuchnijuż świeże, nasze polskie owoce. To rabarbar i pierwsze truskawki. Warto upiec właśnie teraz najzwyklejsze ciasto biszkoptowe z owocami, oprószone cukrem pudrem, bo zwłaszcza jeszcze nawet lekko ciepłe, jest prawdziwym rarytasem :-) U mnie wersja z truskawkami, jednak z tym wypiekiem nie ma ograniczeń - czy dacie truskawki, czy jabłka, czy całkowicie zamrożone inne owoce - to nie ma znaczenia, ciasto powinno(...)jest wilgotne, to moje odpowiedź brzmi: TAK. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi oleju. Z czystym sumieniem polecam każdemu, nawet tym, którzy twierdzą, że wypiekać nie umieją. Biszkoptowe ciasto z truskawkami. Przepis na łatwe ciasto z sezonowymi owocami. Składniki na tortownice 24 cm: 4 duże jaja (lub 5 mniejszych) pół szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej
Poezja Smaków - blog kulinarnyKażdy chyba lubi galaretkę. A najbardziej przepadają za nią dzieci. Zapraszam na prawdziwą galaretkę domową. Składniki: 200 g mrożonych truskawek(można użyć świeżych) 1/4 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Truskawki przekładamy do garnka i posypujemy cukrem. Zostawiamy do rozmrożenia-najlepiej poprzedniego dnia wieczorem. Do rozmrożonych truskawek dolewamy wodę i zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut i zdejmujemy(...)ognia. Dodajemy żelatynę do gorących truskawek i mieszamy tak długo aż się rozpuści. Następnie blendujemy aż galaretka będzie gładka i przelewamy do naczyń w których będziemy ją jeść. Odstawiamy do stężenia. Podajemy z jogurtem naturalnym
słodkie i nie tylko historie kulinarnewykorzystanie kaszy, która została z obiadu dnia poprzedniego Składniki 1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej 1 jajko ok 1 szklanki maki ziemniaczanej 500 g truskawek (miałam mrożone ) cukier cukier waniliowy Sposób przygotowania 1. • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto 2. • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować(...)spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę 3. • Powstałe kluski wrzucić do wrzątku gotować do wypłynięcia 4. • Pozostałe truskawki odmrozić zmiksować dodać 1/2 szklanki wody zagotować posłodzić wg uznania ,dodać cukier waniliowy • W 1/2 szklance wody rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej wlać na gotujące truskawki zagotować. • Sosem polać ugotowane kluski
W królestwie smaków Beaty