truskawki - 19264 przepisów (strona:282/1285)

CIASTA NA WIOSNĘ 155

Najbardziej popularne przepisy na wiosnę. Sprawdzone przepisy na ciasta z truskawkami, rabarbarem. Na puszystą i babciną drożdżówkę. Na idealny sernik na zimno. Sprawdź sam i się przekonaj! CIASTO Z RABARBAREM  CIASTO Z TRUSKAWKAMi, krem budyniowym i bezą BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ!  UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE(...)OWOCAMI! DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

SMYKWKUCHNI
Koktajl arbuzowo - truskawkowy z miętową nutą 144

Mocno arbuzowy, z dużą ilością świeżych truskawek orzeźwiający koktajl z wyczuwalnym miętowym smakiem idealnie chłodzi i gasi pragnienie w letnie, upalne dni. Składniki: 700g truskawek 700g obranego arbuza 200ml wyciśniętego soku z pomarańczy garść listków mięty 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, podzielić na mniejsze kawałki, a arbuza pokroić w kostkę(...)Truskawki, arbuza, liście mięty przełożyć do blendera kielichowego, wlać sok z pomarańczy i miksować do postaci koktajlu. 3. Dodać do smaku miód, sok z limonki i całość zmiksować. Podawać schłodzony

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii 155

Klasyczne ciasto drożdżowe najeżone truskawkami, pachnące wanilią i posypane chrupiącą kruszonką, do tego szklanka zimnego mleka to ulubiony smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci na wsi. Składniki: Ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 100g masła extra 40g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Masa serowa: 300g sera białego 2 żółtka(...)łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 500g świeżych truskawek 3 łyżki cukru 1/2 laski wanilii Kruszonka: 120g mąki pszennej 60g masła extra 60g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić

Szalona Kuchnia Eweliny
truskawkowy sernik na zimno 192

Pojawiają się już truskawki, nie mogłyśmy się im oprzeć, kupiłyśmy wiec i zrobiłyśmy z dziewczynkami sernik na zimno. I tym właśnie deserem oficjalnie rozpoczynamy sezon na ciasta bez pieczenia i zimne desery. Nareszcie ! *tortownica 26 cm Składniki: 2 opakowania galaretki cyrtynowej 4 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 kg serka na sernik ( z wiaderka) 3/4 szklanki cukru szklanka(...)mleczka zagęszczonego niesłodzonego (takiego do kawy) 600 g truskawek 4 żółtka Galaretki rozpuścić: cytrynowe razem w 1/2 szklanki wrzątku, dwie truskawkowe w 1/2 szklanki wrzątku, pozostałe dwie truskawkowe w 1/2 litra wrzątku, krystaliczne w 1/2 litra wrzątku. Odstawić do wystygnięcia.  Metalową miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać na parze, powoli dosypując cukier aż masa będzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Biskwity z kremem budyniowym 187

Zapraszam na delikatne omleciki biszkoptowe z kremem budyniowym oraz truskawkami. Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne. Polecam Składniki: ciasto: 2 jajka L 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej szczypta soli krem: 400 ml  mleka bez laktozy od Mlekovita 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego na 500 ml mleka 100 g masła bez laktozy kilka świeżych truskawek(...)Gotujemy budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy razem na krem. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je na części. Składanie deseru: Krem budyniowy przekładamy do szprycy i nadziewamy nim biskwity. Potem do kremu wciskamy delikatnie truskawki. Gotowe biskwity przekładamy do lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Najlepsze chrupiące naleśniki 122

chrupkość ma wyjątkowe znaczenie – w jednym prostym daniu będziemy mieć połączonych kilka tekstur i temperatur: od gorącego chrupiącego naleśnika, przez idealnie gładką, lekko schłodzoną bitą śmietanę po soczystą truskawkę. No to co? Zapraszam! Najlepsze chrupiące naleśniki Składniki: 250 g mąki 2 jajka 250 ml baaaardzo zimnej wody gazowanej 250 ml zimnego mleka ½ łyżeczki cukru szczypta soli Olej do smażenia Kubeczek(...)śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru Opakowanie truskawek Przygotowanie: Składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy za pomocą miksera na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy złociste naleśniki. Śmietaną wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Truskawki kroimy na ćwiartki lub na ósemki. Gotowe naleśniki składamy w kopertki, nakładamy na nie bitą śmietanę, której część rozkosznie

Kate's Kitchen
Naleśniki szpinakowe na słodko 82

Zapraszam na smaczne zielone naleśniki ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Dzięki użyciu szpinaku (polecam mrożony od Hortex) naleśniki mają piękny kolor i są zdrowsze od tradycyjnych. Polecam Składniki: naleśniki: 1 szkl mleka 1/2 szkl rozmrożonego szpinaku Hortex 1 szkl mąki 1 jajko 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz(...)śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek Przygotowanie: Szpinak blendujemy razem z mlekiem, następnie przelewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na naleśniki. Miksujemy razem i odstawiamy ciasto na 30 minut. W tym czasie myjemy truskawki, odcinamy szypułki i kroimy owoce drobno, odkładamy na puźniej. Śmietankę (z lodówki) ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno i odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zakupy dietetyka – oceniamy produkty #1 153

czym warto się skupić, żeby dokonywać właściwych wyborów podczas zakupów. Nie wszystko, co przetworzone jest złe, ale zawsze warto analizować składy. Dzisiaj zrecenzuję: SANTE Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia bez dodatku cukru ONE DAY MORE musli skoncentrowanych w tubie DIET FOOD bezglutenowy makaron spaghetti zero kalorii LUXURY Makaron z fasoli lub ciecierzycy NATURAVENA Masło orzechowe kremowe SOLEVITA Napój(...)chia 1. Sante Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia 3,99/225 g (Tesco) Składniki : Płatki zbożowe z pełnego ziarna 96,5% (jęczmienne, ryżowe), owoce liofilizowane 2,2% (wiśnia, truskawka, malina), zagęszczone soki owocowe 1,2% (jabłkowy, wiśniowy), aromat naturalny. Plusy: bardzo niska zawartość cukru – 2,8 g na 100 g produktu (łyżeczka cukru waży 5 g) brak dodatku

Powiedz dietom nie
Kulki mocy - truskawkowe szaleństwo 117

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 300g daktyli 60g suszonego jabłka 40g płatków migdałowych 30g suszonej truskawki 20g orzechów nerkowca Odkładam łyżeczkę płatków migdałowych i mielę je z dwoma suszonymi truskawkami, by uzyskać migdałowo-truskawkową posypkę.  Daktyle blenduję ze wszystkimi składnikami, gotową masę przekładam na deskę(...)łyżeczką nabieram porcje. Roluję kulki i obtaczam w posypkach. Posypki widoczne na zdjęciach: kulki "gołe" płatki migdałowe zmielone z suszonymi truskawkami zmielone suszone truskawki biały mak Złote rady - przygotowanie dowolnych kulek mocy: Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce. Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw na 30 minut

Gotowanie i blogowanie
Kulki mocy - burakove love 134

Dziś przepis na kulki mocy z dodatkiem buraka, maliny i truskawki. Smakują obłędnie! Składniki: 300g daktyli 30g orzechów brazylijskich 30g suszonego buraka 20g suszonej maliny 15g suszonej truskawki Suszone buraki przelewamy ciepłą wodą, odcedzamy. Daktyle blendujemy z orzechami, dodajemy buraki, maliny i truskawki, blendujemy jeszcze chwilę i wstawiamy masę do lodówki na 30 minut (lub dłużej, jeśli macie czas). Łyżeczką(...)nabieramy porcję masy, rolujemy kulki i obtaczamy w dowolnych posypkach. Na zdjęciach są: kulki "gołe" w posypce z drobno zmielonych suszonych malin w posypce z drobno zmielonych truskawek Złote rady - przygotowywanie dowolnych kulek mocy: Kulki mocy najlepiej przechowywać w lodówce. Zrób test daktyli, spróbuj zblendować małą porcję. Jeśli Twój blender sobie nie radzi, zalej daktyle ciepłą wodą i zostaw

Gotowanie i blogowanie
Szampańskie truskawki. 92

Świetny, szybki i prosty przepis na efektowny, walentynkowy deser. ;) Składniki: - świeże, duże i jędrne truskawki - ulubiony szampan - polewa toffi - polewa biała czekolada - posypki do dekoracji - sos czekoladowy - sos toffi - bita śmietana + mała strzykawka jednorazowa z igłą Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i dokładnie suszymy.  Na każdą truskawkę odmierzamy ok. 1  ml szampana i powoli wstrzykujemy. Umieszczamy owoce w lodówce(...)minut. W tym czasie rozpuszczamy polewy. Każdą truskawkę zamaczamy w polewie, czekamy, aż jej nadmiar spłynie i układamy np. na papierze do pieczenia. Dekorujemy posypkami i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Podajemy z sosami i bitą śmietaną. Smacznego

DominikaDolci
Ciasto "Chocolate Chip Cookie" z bogatym wnętrzem. 114

Wielkie Chocolate Chip Cookie, z czekoladowym nadzieniem, czekoladkami Kinder i truskawkami. :) Bardzo proste i efektowne. Prawdziwy raj dla łasuchów. :) Składniki: I. Ciasto: 170 g (3/4 szklanki) miękkiego masła 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 1 duże jajo 1 żółtko 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 250 g (2 szklanki) mąki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli(...)mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 4-5 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Dodatkowo: 10 średniej wielkości truskawek 1 duże opakowanie czekoladek Kinder Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 ° C. 2 ranty, o średnicy 18 cm umieszczamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zamiast rantów można użyć form

DominikaDolci
Tort urodzinowy dla dziewczynki 236

łatwiznę wykorzystując opłatek z ulubioną postacią córki. Tym razem postawiłam na fantazyjne posypki i róż. Wszak to tort dla dziewczynki. Tak powstał tort przekładany śmietaną z mascarpone z truskawkami oraz z masą maślaną . Składniki: biszkopt: - 5 jajek (u mnie wielkość M) - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru masa do przełożenia: - 500 ml śmietanki(...)mascarpone - 3-5 łyżek cukru pudru dodatki: - dżem truskawkowy - 450 g mrożonych truskawek poncz: - 1/2 szklanki posłodzonej słabej herbaty z cytryną masa maślana do dekoracji: - około 250 g masła 82% - cukier puder - 3 łyżki mleka - kilka kropel barwnika spożywczego czerwonego (Dr. Oetker) dodatki do dekoracji: - galaretka w cukrze (u mnie wiśniowa Makarena) - kolorowe fasolki (The Jelly Bean) - kolorowe mini

Kuchnia co dnia
ciasto chałwowe z truskawkami w galaretce i bitą śmietaną... 106

Składniki: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, truskawki mrożone bez szypułek Hortex 1/2 kg opakowanie, jajka 3 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna miękka 12,5 dag, mąką pszenna tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, chałwa 200 gram, śmietana 30% 330 ml, puder cukier 1 łyżka, zagęstnik do bitej śmietany 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba galaretkę cytrynową rozmieszać(...)gorącej wody i zostawić do tężenia, mrożone truskawki bez szypułek wysypać do miski do odmrożenia jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Pudding chia z domowym kisielem i owocami 137

Zapraszam na smaczny oraz bezglutenowy pudding chia z domowym kisielem oraz świeżymi truskawkami. Kisiel ugotowałam na napoju pomarańczowo-brzoskwiniowym od Hortex.  Pudding w pięknych kolorach zachęca do jedzenia. Polecam na śniadanie lub podwieczorek.     Składniki: 1/2 szkl mleka 3 płaskie łyżki nasion chia 1 szkl napoju pomarańczowo-brzoskwiniowego Hortex 1 łyżeczka masła 1 żółtko jaja 1 łyżka mąki(...)kukurydzianej kilka świeżych truskawek Przygotowanie: Do szklanki przelewamy mleko, wsypujemy chia, mieszamy i odstawiamy na ok. 4 godziny. Robimy kisiel: do garnka przelewamy 3/4 szkl napoju pomarańczowo-brzoskwiniowego, dodajemy roztrzepane żółtko oraz masło i wstawiamy na gaz i podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego napoju wsypujemy mąkę kukurydzianą i mieszamy, aż nie będzie grudek. Gdy napój w garnku zacznie się

słodkie i nie tylko historie kulinarne