Wyciskamy na maksa sezon truskawkowy, przecież trzeba nimi naładować baterie na cały rok. Chłodnik truskawkowy to nic innego jak jogurt z truskawkami i makaronem. Ja lubię w tej kolejności a dzieciaki wolą więcej makaronu a mniej płynnego i wtedy to po prostu makaron z sosem truskawkowym. Jakby tego nie nazwać to danie jest genialne. Tanie, banalnie proste, szybkie a palce(...)dzieciństwie jadał. A jeśli znajdzie się ktoś, kto nie jadł to obowiązkowo ma spróbować. W końcu podwieczorek musi być:) Składniki na 4 porcje: 600 g mocno dojrzałych truskawek 400 g greckiego jogurtu 2 łyżki cukru pudru makaron muszelki szczypta cynamonu Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Truskawki umyć, odszypułkować. Zasypać cukrem i blenderem rozdrobnić. Połowę musu truskawkowego wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSezon na truskawki w pełni. Uwielbiam je i dlatego wzięła się nazwa bloga (taka ciekawostka). Kefir i truskawki? Brzmi doskonale! Jeszcze tylko dodać mąkę i niezbędne składniki do wypieku - mamy ciacho! Składniki: 3 łyżki mąki gryczanej 30ml kefiru 2 jaja 2 łyżki erytrytolu szczypta proszku do pieczenia aromat 2-3 truskawki + mąka do obtoczenia dekoracja: płatki migdałowe Sposób przygotowani(...)Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, kefir, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno wrzucamy pokrojone i obtoczone w mące truskawki. Masę mieszamy łyżką. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestałyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli krem 2 kostki masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady 150 ml mleka 2 kostki białej czekolady 250 g truskawek Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Na samym końcu dodać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na dużej blasze(...)rozpuszczonej czekolady. Dwie kostki gorzkiej czekolady włożyć do małego woreczka strunowego, to samo zrobić z białą czekoladą. Woreczki włożyć do ciepłej wody i poczekać aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W woreczkach obciąć po jednym rogu i płynną czekoladą polać truskawki, najpierw gorzką a potem białą. 2/3 kremu nałożyć na blat bezowy i przykryć
Jadło i czytadłoGęsty koktajl podawany w pucharku z różnymi dodatkami będzie idealnym śniadaniem i zaspokoi głód na kilka godzin. Zmrożone truskawki sprawiły, że koktajl smakował jak lody. 2 szklanki mrożonych truskawek 1 banan ¾ szklanki mleka Cukier kokosowy Płatki migdałowe Migdały Truskawki (mrożone) wkładamy do blendera. Dobrze by było aby blender był o wysokiej mocy, ponieważ słabsze mogą mieć trochę ciężko z miksowaniem(...)truskawek kroimy kawałki banana, wlewamy mleko. Całość miksujemy na gładki krem. Płynne zimne smoothie przelewamy do pucharków, dekorujemy cukrem kokosowym, migdałami i płatkami migdałowymi
VioletoweKucharzenieBardzo tanie,proste i szybkie do zrobienia ciasto-a do tego bardzo wilgotne i puszyste,możne zrobić z różnymi owocami u mnie dziś z truskawkami,ale super sprawdzą się również wiśnie,śliwki czy jabłka-polecam gorąco Składniki: ok. 300g truskawek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g(...)24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając. Piekarnik
Swojskie jedzonkobudyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 800 ml wrzącej wody 1 kg truskawek podłużne biszkopty ok. 15 szt. Esencja herbaciano - cytrynowa 4 torebki herbaty earl grey 350 ml gorącej wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy(...)Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku. Galaretka - 2 opakowanie galaretek rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić do stężenia Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku Masa waniliowa - ugotować budyń
Ciastka - domowe słodkościskładniki ok 1kg truskawek occzyszczonych 1 dojrzały banan 1 puszka mango 390 g jogurtu naturalnego 4 dkopiate lyzeczki zelatyny cukier zwykły lub stewia, ja dałam 3 łyżeczki jak ktoś lubi bardziej słodkie to dać 1 łyżeczkę wiecej 2 warstwa truskawkowa 4 kopiate łyżeczki żelatyny 200 g truskawek 2oo g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru stewii przygotowanie: mała tortownica wykładamy folią(...)spożywczą, część truskawek przecinamy na połówki i obkładamy na około tortownicy tak jak widać na zdjęciu Teraz robimy 1 masę: Banan i mango już odsączony dajemy do pojemnika, wlewamy jogurt, cukier i miksujemy blenderem a na końcu wlewamy żelatynę Dajemy do lodówki żeby zastygło i robimy 2 masę 2 masę do pojemnika dajemy truskawki jogurt cukier i miksujemy blenderem
Moje Wyrobymokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ugnieść łyżką, aby dokładnie przylegały do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Mus truskawkowy 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondla. Wsypać cukier i smażyć do momentu aż cukier się roztopi(...)truskawki zmiękną. Wszystko zmiksować blenderem na gładko i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masa serowa 1 kg sera wiaderkowego 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka przezroczysta (bezbarwna) 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru Ser wymieszać z cukrem pudrem i jogurtem na gładko. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić
O kuchni z uczuciempodchwyciłam pomysł z TEGO bloga. No bo wiecie, jest już w sumie czerwiec (miałam pisać że maj- tak to jest jak się do szkoły nie chodzi), że truskawki na każdym kroku i z każdym dniem tańsze, to i wykorzystać należy je na wszelkie możliwe sposoby. No ale skoro wiecie już, że ja taka trochę niedyspozycyjna teraz, to i sama(...)delikatnie tylko zmodyfikowałam po tym, jak w żadnym z pobliskich sklepów nie znalazłam budyniu malinowego. Nie wiem, co będzie kolejną inspiracją, ale zamówiłam u Pana Męża następną partię truskawek, więc chyba należy zacząć szukać. Choć na samą myśl, że powinnam spiąć poślady i coś zrobić ogarnia mnie niemoc. Liczę, że za jakiś czas mi ta "faza" przejdzie i wrócę
Kuchnia w czekoladziebardziej letniego obiadu niż makaron z truskawkami:). Łączny czas przygotowania to około 15 minut, czyli w sam raz kiedy jest zbyt gorąco na długie stanie w kuchni. 200g makaronu, u mnie falbanki 300g truskawek 300ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru borówki i świeża mięta do dekoracji 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy(...)przelewamy zimną wodą. 2. Z truskawek usuwamy szypułki, rozgniatamy je widelcem (zostawiamy kilka do dekoracji). Dodajemy jogurt, cukier, mieszamy. 3. Makaron mieszamy z powstałym sosem truskawkowym. Umieszczamy w miseczkach. Dekorujemy truskawkami, borówkami i miętą
Szefowa kuchniZapraszam po przepis na ciasto kruche z budyniem, truskawkami i kruszonką . To bardzo proste do zrobienia ciasto, które pięknie wygląda i cudownie smakuje. Kuszące ciasto kruche, budyń i truskawki.. poezja! Jeśli szukasz ciekawych przepisów na pyszne wykorzystanie truskawek, to koniecznie zobacz jak zrobić kisiel truskawkowy. Zerknij też na przepis na naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną
AniaGotuje.plSezon truskawkowy czas zacząć. W końcu można zacząć się nimi objadać i chociaż truskawki są jeszcze dość drogie to warto z nich zrobić lekki sernik na zimno. Będziecie zachwyceni. Zróbcie coś dobrego :) SERNIK TRUSKAWKOWY Składniki: spód: 200 g herbatników 80 g margaryny Palma masa serowa: 500 g serka mascarpone 250 g sera białego 200 ml śmietany 30% 3/4 szkl cukru(...)pudru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl ciepłej wody mus truskawkowy: 450 g truskawek 1 galaretka truskawkowa 3/4 szk wody 1 cukier waniliowy Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczoną margaryną i wysypujemy na dno tortownicy. Dociskamy łyżką do dna. Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. masa serowa: Galaretkę
Bon appetit mon amieMamy sezon na truskawki na banany więc praktycznie mówiąc użyłam moje ulubione smaki,ale można je zmieniać .Są bardzo proste do zrobienia i szybko się je robi . składniki 1 mały serek mascarpone ja akurat miałam taką końcówkę co mi została , 150 g truskawek zmiksowanych z jedną łyżką miodu i 1 kopiatą łyżką serka ,wcześniej truskawki umyć i oczyścić 1 banan(...)obrać dodać 1 łyżkę miodu i mascarpone 1 kopiata łyżka i ta sama czynność co przy truskawkach ja miałam gotowe pojemniki na lody więc 1 masę rozlałam dałam na chwilę do zamrażalnika i jak miałam gotową masę bananową to wyjełam i znów dołożyłam bardzo proste są do zrobienia polecam i pozdrawiam serdecznie
Moje Wyrobyłyżka octu, Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1,5 łyżki kakao, Masa truskawkowa: 800 g truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 700ml śmietany 30%, 2 opakowania śmiet fixu, 1,5 łyżki cukru pudru, 150g borówek, Dodatkowo: 100 ml likieru truskawkowego, 100g płatków migdałowych, świeże kwiaty i owoce(...)proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym. 3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia KasiNareszcie są moje ulubione owoce czyli truskawki. Nie wyobrażam sobie by nie korzystać z tej okazji i nie upiec z nimi ciast, deserów a także knedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru(...)zimnej kremówki 30% 2 śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów * 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu 2 galaretki truskawkowe 800 ml wrzątku truskawki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do ubitej masy
Ala piecze i gotuje