Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba z nich korzystać ile tylko się da. Tym razem zapraszam po przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, truskawkowa wersja ciasta 3 bit. Budyniowy krem, masa truskawkowa i śmietana a pomiędzy każdą warstwą herbatniki. Idealne ciasto na upalne dni, kiedy to ma się ochotę na coś słodkiego i nie trzeba włączać piekarnika :) Koniecznie(...)masa kremu. Do masy budyniowej dodałam jedną łyżeczkę żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody (gdy żelatyna nasiąknie wodą, należy ją podgrzać, by się rozpuściła). Masa truskawkowa: * 700 g świeżych truskawek * 2 galaretki truskawkowe * 200 ml wrzącej wody Wykonanie: Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, dodać je do tężejącej galaretki, wymieszać
Zrób to smacznieJogurtowe naleśniki bez cukru z kwiatami bzu i konfiturą z truskawek. Jest to wersja bez cukru bo same owoce już w sobie go mają. Polecam dodać kwiaty bzu bo są zdrowe. Naleśniki z truskawkami i jogurtem to moje ulubione. Kiedyś smażyłam kwiaty bzu w cieście naleśnikowym, teraz dodaję kwiaty do ciasta. ciasto naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli(...)mleka 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/3 szklanki wody gazowanej 2/3 szklanki kwiatów czarnego bzu po obraniu 30 g masła olej rzepakowy farsz: 200 g jogurtu greckiego 40 dkg truskawek mięta świeża kwiatki bzu Ciasto naleśniki: Do pojemnika wsypuję mąkę,dodaję mleko, jogurt, wodę, jajko, sól, roztopione masło i miksuję blenderem. Do ciasta dodaję kwiatki bzu i mieszam łyżką
wesoła kuchniaCamembert grillowany z karmelizowanymi truskawkami to zaskakująco świetne połączenie wyrazisty smak sera przełamany słodyczą truskawek świetnie się razem komponują . 1 serek camembert (można teraz dostać w sklepach fajne mniejsze ) Ok.5 /6 truskawek 2 łyżki octu balsamicznego 1 solidna łyżeczka miodu Przygotowanie tego dania jest banalnie proste a efekt was zaskoczy Camembert grillujemy na średnio rozgrzanym grillu. Na patelni rozgrzać(...)miód ,dodać pokrojone na połowę truskawki , większe na trzy części, karmelizujemy ok. 2 minuty na średnim ogniu dodać ocet balsamiczny zwiększyć ogień i dalej podgrzewać następne 2/3 minuty. Smacznego. Przepis ukazał się również w wydaniu 6/2019 gazetki Przyślij Przepis
Andzia Pichcipyszne, szczególnie kiedy są jeszcze ciepłe. Polecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe Przygotowanie: ok 2,5 h Ilość : 9-10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 3/4 szklanki letniego mleka – 4 łyżki(...)cukru – 1 jajko – 1 żółtko – 1/4 łyżeczki soli – 60 g roztopionego masła – 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży Składniki nadziewanie : – 8-10 truskawek – 1-2 laski rabarbaru Składniki kruszonka: – pół szklanki mąki pszennej – 5 łyżek cukru – 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią – 60 g roztopionego masła dodatkowo
nietylkopasta.plWitam Kochani sezon na truskawki zaczął się na dobre, dlatego dziś zapraszam na pyszne i proste kruche babeczki z kremem i truskawkami :) SKŁADNIKI *z proporcji wyszło mi 26 babeczek KREM -1 litr mleka -3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 żółtka -3/4 szkl cukru -250g masła lub margaryny CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml(...)jajko -200g miękkiego masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% DODATKOWO -1 galaretka truskawkowa -400 ml wrzątku -300g truskawek Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je do woreczka i odkładamy na około 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek smarujemy lekko olejem. Ciasto wałkujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŚwieże truskawki już są! to zrobienie sosu nie sprawi kłopotu :) Składniki : około 20 dag truskawek łyżka octu balsamicznego cebulka szalotka drobno pokrojona ząbek czosnku, drobno pokrojony łyżeczka miodu ewentualnie sok z cytryny szczypta pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej (łyżkę lub dwie) i zeszklić cebulę. Następnie dorzucić czosnek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać truskawki (te małe(...)przekroić na pół, większe na ćwiartki), wlać ocet oraz miód, wsypać szczyptę pieprzu. Całość smażyć ok. 10 min. na niedużym ogniu, co jakiś czas lekko mieszając, aby truskawki zachowały jędrność i kształt. Pod koniec spróbować (uwaga gorący!) i wedle własnego smaku można dodać więcej octu. Jeśli okaże się, że za słodki, można też dodać trochę soku z cytryny. Taki
Proste PotrawyTruskawki zapanowały na dobre w mojej kuchni. Dziś mam na obiad pyszne...knedelki :) Składniki : ok. 40 dag ugotowanych , zmielonych ziemniaków( jeszcze starych!) ok. 5 dużych łyżek mąki ziemniaczanej ok. 5-6 łyżek mąki pszennej 1 dużo jajko, sól mąka do podsypania ciasta podczas wyrabiania 13 truskawek Przygotowanie: Do zmielonych ziemniaków dodałam mąki, jajko i sól, zagniotłam ciasto podobnie(...)kopytka Umyłam średniej wielkości truskawki i osuszyłam je na ręczniku papierowym Wałek ciasta podzieliłam na 13 części i rozgniotłam je na krążek delikatnie, a potem kładłam truskawkę i zaklejałam ją w cieście dość ściśle- na kulkę Gotowałam w posolonym wrzątku ponad 5 min. Można podać z bułką tartą z masełkiem albo ze słodkim sosem truskawkowym
Proste PotrawyAbsolutnie dla mnie najlepsze ciasto z truskawkami i galaretką. Już mamy świeże truskawki i możemy poszaleć. Rozpoczęłam mój sezon truskawkowy tym o to ciastem. Składniki Biszkopt według przepisu Wesoły torcik:: https://gotuj-ze-mna.pl/torty/wesoly-torcik/ Dodatkowo 2 galaretki truskawkowe 36% śmietanka 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki żelatyny 300 g truskawek folia aluminiowa Biszkopt przygotować według przepisu i upiec w … Czytaj dalej(...)Biszkopt z truskawką
gotuj ze mnąłyżki nasion chia 2 duże jajka 3 łyżki erytrytolu (możecie użyć cukru lub ksylitolu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć) świeże truskawki Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu. Kilka(...)dużych truskawek kroimy w plasterki. Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy kilka plasterków truskawek na wierzchu ciasta. Patelnię przykrywamy i wstawiamy na najmniejszy palnik. Na wolnym ogniu pozwalamy plackom swobodnie urosnąć, gdy mają zwartą konsystencję przewracamy je. Przewrócone placki smażymy krótko, by nie przypalić truskawek. #WYZWANIE5PORCJI
Gotowanie i blogowanieSałatka z aromatycznym, wyrazistym, pełnym charakteru łososiem w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci truskawek, mango, polana wyrazistym dressingiem na bazie francuskiej musztardy, słodkiego miodu oraz orzeźwiających cytrusów smakuje wyśmienicie i jest świetnym pomysłem na letni obiad, przystawkę oraz drugie śniadanie do pracy. Składniki: 300g świeżego, surowegołososia pure Mowi (2x150g) 150g świeżych truskawek 1 mango(...)około 30 minut do lodówki. Po tym czasie kawałki łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 - 18 minuty. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. 4. Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a cebulę pokroić w piórka. 5. Roszponkę umyć i osuszyć. 6. Orzechy uprażyć
Szalona Kuchnia Ewelinygalaretka czarna porzeczka 350 ml wody krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki galaretka pozostała od serduszek 1 łyżka cukru pudru dekoracja: 1/2 galaretki truskawkowej czekoladowa posypka mięta 20 dkg truskawek obręcz: 100 g czekolady białej serduszka czekoladowe czerwone truskawki liofilizowane 1/2 cytryny 50 ml wody Serduszka galaretka: Do gorącej wody dodaje galaretkę i rozpuszczam. Jak przestygnie wylewam ją po plastikowego(...)Nasączam sokiem z cytryny i wody. Wykładam dwie łyżki śmietanki, układam w trzech rzędach serduszka z galaretki, przykrywam znowu śmietaną. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 200 ml wody gorącej. Truskawki kroje na plastry i układam na śmietanie. Jak galaretka truskawkowa zacznie lekko tężeć wylewam ją na truskawki i wstawiam do lodówki.Wyjmuje z obręczy. Obręcz: Czekoladę białą kroję drobno, przekładam
wesoła kuchniaKompot z rabarbaru to świetny napój na wiosenne i letnie upały. Dzięki dodatkowi truskawek i malin kompot nabiera naturalnie lekko słodkawego smaku i ma cudownie czerwony kolor. W upały można podawać go z dodatkiem kostek lodu i listkami mięty. 4 łodygi rabarbaru bez liści (około 300 g) garść malin garść truskawek pół łyżeczki cynamonu syrop z agawy 2 litry wody(...)garnka. Dodajemy pół łyżeczki cynamonu i zalewamy 2 litrami wody. Całość zagotowujemy. Rabarbar gotujemy przez 10 minut aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy maliny i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec kompot można lekko dosłodzić (ja dodaję 3 łyżki syropu z agawy). Kompot studzimy w garnku i przecedzamy. Gotowe! Ugotowane w kompocie owoce można
Dieta bez mlekawątróbki jagnięcej lub cielęcej, ale bez żadnego problemu w ten sposób można takze przygotować drobiową czy wieprzową. Składniki (4 porcje) -600 g wątróbki (u mnie jagnięca) -400 g truskawek -2 łyżki oleju rzepakowego -2 łyżki cukru -50 ml wody -rukola -opcjonalnie: sól i pieprz Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w małe kawałki. Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki(...)patelni rozgrzać olej. Obsmażyć kawałki wątróbki. Dodać plasterki truskawek i całość deliaktnie przesmażyć. Zmniejszyć moc palnika, wsypać cukier. Chwilę przesmażyć mieszając wszystkie składniki. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do częściowego odparowania (razem z cukrem i sokiem z truskawek powinien powstać gęsty syrop). Podawać na ciepło na rukoli. Smacznego ;-) Przepis bierze udział w akcji
Zielona KuchniaDeser zawierający zdrowe nasiona, jogurt naturalny oraz soczyste truskawki to doskonała propozycja dla fanów deserów z owocami i galaretką. Składniki: 1 truskawkowa galaretka 250g jogurtu naturalnego 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 1 kiwi 8 truskawek Wykonanie: 1. Galaretkę truskawkową rozpuścić w ilości podanej na opakowaniu. Następnie przestudzić, wlać do pucharków ustawionych pod skosem aby uzyskać fikuśny skos(...)zostanie trochę galaretki należy wlać ją do pojemniczka i pozostawić aby stężała, a następnie pokroić w kostkę (wykorzystamy ją do dekoracji). 2. Kiwi obrać i pokroić w plastry, a truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. 3. Jogurt naturalny dokładnie wymieszać z nasionami chia i miodem, wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie przełożyć do pucharków
Szalona Kuchnia Ewelinym.in. żelazo, fosfor, cynk, magnez i wapń, który wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie. Jest cennym warzywem ze względu na wysoką zawartość potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca. Truskawki Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca. To skarbnica witamin: z grupy B (B1, B2), a także A i PP. Ma też więcej witaminy C niż cytrusy(...)ponadto stanowi cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, a także źródło magnezu i manganu. Żelazo zawarte w truskawkach wspomaga procesy krwiotwórcze, a wapń wzmacnia kości. Dzięki właściwościom odtruwającym i moczopędnym te sezonowe owoce wspomagają oczyszczanie organizmu. Czytaj więcej – przepisy na truskawki Agrest Tak naprawdę jest odmianą porzeczki. Posiada w swoim składzie dość dużą zawartość kwasów organicznych takich jak kwas cytrynowy
365 dni dookoła kuchni