biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki maku białego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru galaretka: 35 dkg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżki cukru krem budyniowy: 1budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka 4 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 łyżeczki żelatyny dekoracja: migdały prażone truskawki(...)Wlewam cienkim strumieniem do kremu cały czas mieszając mikserem. Krem wstawiam do lodówki na 30 minut. Galaretka: Rabarbar kroję na małe kawałki, przekładam do garnka, wsypuję cukier, dodaję truskawki pokrojone, wlewam 50 ml wody i przesmażam aż owoce będą miękkie. Dodaję do gorącego musu galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Studzę i odstawiam do lekkiego stężenia. Wykonanie: Biszkopt
wesoła kuchniałyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem – 500 g serka mascarpone – 3-4 łyżki cukru pudru Galaretka – 2 galaretki truskawkowe – ok. 700 g truskawek – 750 ml wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia i stężenia. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko mieszamy(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni góra – dół ok. 25 minut ( do suchego patyczka). Wyciągamy i studzimy. Truskawki płukamy i suszymy, większe kroimy na pół Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Następnie truskawki. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach
I LOVE LIFENajbardziej w sezonie uwielbiam owoce... truskawki.. to zawsze nr jeden <3 Więc czas na szybki kompot z truskawek <3 SKŁADNIKI: 700g truskawek 2l. wody 6 łyżek Ksylitolu (kupicie go u biosmakosz.pl) WYKONANIE: 1. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, zalewamy wodą, gotujemy. 2. W trakcie gotowania dosładzamy go ksylitolem około 6 łyżek. 3. Gdy owoce się rozprażą
Dziś Ja gotujeOmlet biszkoptowy to klasyk na śniadanie, ale ja tą klasykę bardzo lubię! Uwielbiam jeść jajka, a omlety kocham robić w każdej wariacji. Dzisiaj omlet kokosowy smażony z truskawkami. Jest bardzo sycący, prosty do zrobienia i to jedno z tych śniadań, które w czerwcu trzeba zjeść! Jak z robić puszysty omlet biszkoptowy? Nic prostszego wystarczy najpierw ubić na sztywno białka, potem(...)ilość, lub dodać do masy dwie łyżki mleka. Obie opcje są smaczne i fajne. Polecam wypróbować! PRZEPIS NA OMLET BISZKOPTOWY - 2 jaja - płaska łyżka mąki kokosowej - 2 łyżki mleka - truskawki Mleko wymieszaj z mąką kokosową. Jajka wybij do misy i ubijaj aż będzie puszysta i bardzo jasna masa, dodawaj po troszku masy kokosowej. Omlet smażę bez tłuszczu na patelni
SMYKWKUCHNISezon na truskawki w pełni, więc warto korzystać póki jeszcze mamy okazję. Te ciasteczka to świetny pomysł na wykorzystanie świeżych owoców. Nie nadają sie co prawda na dłuższe przechowywanie, ale raczej im to nie grozi. Moje znikneły w ciągu jednego popołudnia. Składniki: 150 g truskawek 250 g mąki 120 g cukru (ja dałam brązowy) 1 op. cukru z wanilią(...)masła jajko łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Truskawki pokroić na kawałki. Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać kawałki truskawek i delikatnie przemieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę
wyzwania kuchenneTruskawki, truskawki, kto ich nie lubi :) Dziś mam propozycję deseru. Powstał oczywiście spontanicznie :) Miał być mus truskawkowy z bitą śmietaną, ale patrzę, stoją sobie serki waniliowe w lodówce :) Już miałam pomysł. Pomyślałam i zrobiłam. Mówię Wam, pycha. Dzielę się przepisem, żebyście też mogli spróbować. Czekam na Wasze opinie. Z podanych składników, zrobiłam 5 deserów. Składniki(...)truskawek 3 łyżki cukru 250 ml. śmietanki 30 % 2 małe serki waniliowe Wykonanie: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zblendować z cukrem na mus. Śmietankę ubić na gęsty krem. Do ubitej śmietany dodać serki. Zmiksować do połączenia składników. Do pucharków, wlać mus truskawkowy. Mniej więcej do 1/3 wysokości. Trochę musu zostawić na górę deseru. Na mus wyłożyć
Agusiowe smakołykiCiasto truskawkowe Wibracje Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami oraz delikatnym ciastem Składniki na ciasto: · 20 dag margaryny · 1 szk. cukru pudru · 8 żółtek · 1 ½ szk. mąki pszennej(...)śnieżka na mleko · 1 galaretka przezroczysta Dodatkowo: · ½ kg truskawek Sposób przygotowania: 1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez
Kulinarna ChwilaProste, bardzo wilgotne babeczki nadziane kakaowym tahini, czyli zdrową alternatywą dla kremów czekoladowych. Z truskawkami skomponowały się wyśmienicie. 150 g mąki owsianej 30 g mąki krupczatki kopiasta łyżka kakao 70 g cukru trzcinowego łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko 10 łyżeczek kakaowego tahini szklanka truskawek Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne(...)drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta. Na środek nakładamy po łyżeczce tahini i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Wilgotne babeczki z kakaowym tahini i truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTruskawki pod kruszonką to najprostszy deser na ziemi. Owoce mogą być dowolne, ale korzystam z sezonu na truskawki, więc to się u mnie znalazło na talerzu. Najlepiej podawać na ciepło z łyżką jogurtu naturalnego, lub jak kto woli z ulubionymi lodami. A jak nie ma pod ręką świeżych owoców to śmiało można dodać mrożone. ... Czytaj dalej Truskawki pod kokosową(...)kruszonką Artykuł Truskawki pod kokosową kruszonką pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeSezonowy lekki sernik z rabarbarem i truskawkami . Ciasto kruche : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, nadzienie rabarbarowe : 800 g rabarbaru, 2 – 3 łyżki cukru, 1 cytryna, masa serowa : 600 g twarogu półtłustego, 3 jajka, 3 łyżki (40 g) cukru pudru, 500 ml śmietany kremówki 30%, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g), galaretka(...)truskawek, galaretka truskawkowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ciasto kruche : m ąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar : rabarbar obrać i pokroić w kawałki o długości ok. 2 cm. Do garnka
królestwo garówniecodziennikparypl, tam znajdziecie nie tylko zdjęcia naszych potraw, ale również relacje z naszego życia. A wracając do bezy, to połączenie słodkiej i lekkiej Pavlovej z kwaśnym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami w pełni zaspokoiło nasze ukierunkowane na sukces kubki smakowe. Udostępnij Pavlova z karmelizowanym rabarbarem – składniki 500 g rabarbaru 4 łyżki cukru 200 g truskawek Beza Pavlova: 5 białek(...)sztywno, po czym wmieszać delikatnie 2 łyżki cukru. Wykonanie Na środek upieczonej bezy wyłożyć krem z mascarpone, na nim rozłożyć karmelizowany rabarbar oraz polać sosem. Całość udekorować kawałkami świeżych truskawek. Pavlovą z karmelizowanym rabarbarem przechowywać w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pavlova z karmelizowanym rabarbarem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparysztuk " foremek" z ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub upieczonych samodzielnie/ 15 małych łyżeczek frużeliny truskawkowej 1 białko 3 łyżki cukru 150 g truskawek listki mięty i kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Umyte, obrane truskawki połączyłem z cukrem i zmiksowalem na gładki mus (ok. 5-6 min., aż powstała gęsta, puszysta masa ). Ubiłem(...)minut do lodówki. We wgłębienia ciastek francuskich nałożyłem frużelinę truskawkową, a następnie wypełniłem schłodzonym musem truskawkowym. Gotowe vol-au-vent przełożyłem na paterę, ozdobiłem miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru. Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków zamrozić. Deser należy przygotować tuż przed podaniem
R'n'G KitchenBardzo słodkie, bezowe ciasto z orzeźwiającymi truskawkami, przełożone kremem śmietanowym smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Składniki: Beza: 4 białka 200g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Dodatkowo: 300g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100g świeżych truskawek 50g białej czekolady Wykonanie: 1. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)bezowe serce. 3. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i piec przez około 90-100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do wystudzenia. 4. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na połówki. 5. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 6. Bezowe serce posmarować rozpuszczoną czekoladą, poczekać
Szalona Kuchnia Eweliny