cieście. Wkładamy do lodówki, gdy zacznie tężeć możemy przy pomocy grzebienia cukierniczego utworzyć wzorek i ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. składniki na mus truskawkowy: ok. 750 g truskawek 50 g cukru pudru lub do smaku 25 g żelatyny ok. 80 ml wody wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie razem ze szklaneczką wkładamy do gorącej wody(...)mieszamy do rozpuszczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, odsączamy na nadmiaru wody. Dodajemy cukier i miksujemy np. blenderem na mus. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chwilkę miksujemy. Gotowy mus wylewamy na stężałą masę serową. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. świeżymi truskawkami, bitą śmietaną
Domowy Smak JedzeniaKorzystając z sezonu na truskawki, warto przyrządzić koktajl na ich bazie. Są to owoce, które skutecznie wspomagają spalanie tłuszczu, zawierają wiele witamin i doskonale wpływają na kondycję włosów. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga truskawek • Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • garść truskawek • imbir • 2 łyżki płatków owsianych • łyżka miodu • woda (według uznania) Przygotowanie : Płatki owsiane pozostaw(...)wodzie, tak aby dobrze nasiąkły. Zetrzyj imbir Umyj truskawki, pokrój na mniejsze części i wrzuć do blendera razem z imbirem, miodem i przygotowanymi płatkami owsianymi. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolej do całości trochę wody i ponownie zmiksuj
KUCHNIA POLSKAserka mascarpone 150 g jogurtu greckiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny Pianka truskawkowa 400 g truskawek 350 ml śmietany kremówki 80 g cukru pudru 1 ½ łyżki żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku(...)czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Mus truskawkowy Truskawki blendujemy. Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami gorącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i dodajemy do truskawek. Śmietanę ubijamy na sztywny, gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder
Wędrówki po kuchniWitam Kochani, jako że sezon truskawkowy w pełni, chcę Was dziś zaprosić na bardzo szybkie, łatwe i rewelacyjne w smaku ciasto na maślance z oryginalną kruszonką i truskawkami. Zapraszam i polecam gorąco SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -125ml oleju -250ml maślanki -3/4 szkl cukru -2 łyżeczki proszku(...)pieczenia -2 jajka KRUSZONKA -10 łyżek mąki -8 łyżek oleju -6 łyżek cukru -pół łyżki cukru waniliowego DODATKOWO -około 200g truskawek Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek. Ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMiałam przyjemność jeść pierwsze w tym roku truskawki. Z części owoców upiekłam proste ucierane ciasto. Zniknęło momentalnie... Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki waniliowego 2 duże łyżeczki proszku 5 jajek 250 g kwaśnej śmietany 150 ml oleju 1/2 kg małych truskawek Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Śmietanę(...)miski przesiać i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Wyłożyć do dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, na wierzchu ułożyć dość gęsto truskawki. Piec około 55 minut w temperaturze 180 o C do suchego patyczka
Czerwień i błękitwody gazowanej, 2 łyżki oleju migdałowego lub zwykłego, 2 łyżki cukru, 2 jajka, szczypta soli, mąka. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone, czubata łyżka cukru pudru, 30 dag truskawek. Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie(...)jajka, mieszam. Dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Mascarpone miksuję z cukrem pudrem przez około 1-2 minuty. Do masy dodaję pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, razem miksuję jeszcze przez chwilę. Naleśniki smaruję przygotowanym kremem, zwijam w rulony i układam na talerzu. Dekoruję połówkami truskawek i posypuję cukrem pudrem
JejKuchniaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Masa truskawkowa: 1000 g truskawek świeżych ¾ szklanki wody 1 szklanka cukru 2 galaretki truskawkowe 2 budynie śmietankowe bez cukru ¾ szklanki wody Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka(...)dodać cukier oraz ¾ szklanki wody. Zagotować i poddusić przez około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Przetarte truskawki ponownie zagotowujemy i dodajemy 2 galaretki, dokładnie połączyć. Budynie rozrabiamy w ¾ szklanki wody. Następnie dodajemy do gotujących się truskawek, ciągle mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Zimną masę wykładamy na biszkopt, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia
kulinarnyswiatdomiIdealne rozwiązanie na pożywne, energetyczne śniadanie, okraszone bogactwem witamin i poezji smaku świeżej truskawki. Zawarte w cieście wiórki kokosowe i cynamon nadają niepowtarzalny smak. Składniki na 2 porcje: 4 jajka 6 łyżek wiórek kokosowych 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu masło do smażenia 125g serka Philadelphia 250g świeżych truskawek 10 kostek deserowej czekolady 2 łyżki(...)wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. 3. Połowę przygotowanej masy wylać na wysmarowaną masłem patelnię. Omlet usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Z pozostałej masy usmażyć drugiego omleta. 4. Truskawki pokroić w kostkę. 5. Usmażone omlety posmarować serkiem Philadelphia, dodać truskawki i złożyć na pół. 6. Czekoladę rozpuścić w mleku, a następnie polać na wierzchu omlety
Szalona Kuchnia EwelinyKupiłam truskawki i od razu zrobiłam pyszne smotthie. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY: 20-30 dag truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego cukier do smaku WYKONANIE: Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i wrzucamy do dzbanka na koktajle. Dodajemy jogurt i miksujemy. Próbujemy, jeśli jest taka potrzeba słodzimy. Przelewamy do wysokiej szklanki, dekorujemy miętą i truskawkami. Smacznego
Pani na deserzybka w przygotowaniu, bogata w witaminy sezonowa sałatka, która jest doskonałym przykładem na połączenie mięsa z owocami. Filet z indyka podany ze świeżymi truskawkami tworzy idealne danie na upalne dni. Składniki: 300g świeżych truskawek 250g fileta z indyka 120g sera pleśniowego camembert 1 opakowanie mix sałat z roszponką zioła prowansalskie papryka ostra sól świeżo zmielony pieprz oliwa(...)łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny Wykonanie: 1. Indyka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami: ziołami, papryką, solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej oliwie. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. 3. Mix sałat umyć i osuszyć, a ser pleśniowy pokroić w kostkę. 4. Sos: Składniki sosu dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około
Szalona Kuchnia Ewelinycukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 10 truskawek 3 łyżki żelatyny 100 ml wody DEKORACJA: truskawki galaretka truskawkowa Przygotowujemy spod ciasta: Palmę firmy Bielmar rozpuścić i ostudzić.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach(...)sera i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej Wymieszać. Podzielić ciasto na 2 część. Do jednej części dodajemy cukier waniliowy. Do drugiej części zblendowane truskawki. Wymieszać delikatnie. Na sam środek ciasta wylać 2 łyżki masy serowej waniliowej. Następnie 2 łyżki masy truskawkowej. Potem znów 2 łyżki waniliowej i znów truskawkowej. Powtórzyć czynność aż do skończenia
Kuchnia w oparachwielkim ciastem i truskawkami, chwilo trwaj wiecznie.. Ogólnie bardzo tuczące, niezdrowe z białą mąką i z białym cukrem wstyd!!! A co tam, jakby człowiek sobie miał tak wszystkiego żałować przejmując się, że nie zdrowe to musiałby przestać oddychać. Przepis jest bardzo bardzo prosty i znany chyba wszystkim leniwym kuchareczkom. Proporcje na dużą tortownicę . Składniki: 3 szklanki mąki(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju rzepakowego szklanka cukru + do posypania cukier puder 6 jajek (L) 2 łyżki wiórek kokosowych 1 kg truskawek Sposób przyrządzenia: Jajka ubić na małych obrotach z cukrem do momentu aż się zrobią białe. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać po łyżce mąki
pieprzny smaczekKruche, pachnące aromatyczną wanilią tartaletki ze świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie(...)Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo dobry, pachnący świeżymi owocami alkoholowy trunek z dojrzewających w słońcu słodkich truskawek. Idealna na spotkanie z przyjaciółkami i babskie pogaduchy. Składniki: 2kg truskawek 500g cukru 1 litr czystej wódki 250ml spirytusu sok z 1 cytryny Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem na maksymalnie 48 godzin. 2. Gdy truskawki puszczą sok wlać alkohol
Szalona Kuchnia EwelinyPlacuszki ze świeżymi truskawkami posypane cukrem pudrem, szklanka zimnego mleka lub gorącego kakao to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i wakacji spędzanych na wsi u mojej babci. Składniki: 370ml jogurtu naturalnego 200g świeżych truskawek 3 jajka 3 łyżki masła 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypt soli klarowane masło cukier(...)puder Wykonanie: 1. Jogurt zmiksować z jajkami, solą i roztopionym masłem, dodać cukry i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w grubsze plastry. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła, nakładać łyżką porcję ciasta. Na uformowane placuszki układać plastry truskawek, a następnie odwrócić placuszki i usmażyć na drugiej stronie
Szalona Kuchnia Eweliny