Pomysł na pyszne śniadanie dla małych i dużych księżniczek.. i książąt oczywiście też ;)) Truskawki jedzone saute trochę się już przejadły moim dzieciom, ale ja się nie poddaję i staram się „faszerować” je nimi tak długo, jak tylko będzie to możliwe. Kiedy więc zrobiłam te placuszki, dzieci zachwyciły się tym nieco innym smakiem truskawek. Placuszki zostały wymiecione(...)Artykuł Placuszki owsiane z truskawkami i żurawiną pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaupalne dni należy dużo pić..taki schłodzony napój napewno zaspokoi pragnienie..można wykorzystać dowolne owoce..ja "pod ręką" miałam akurat cytrynę i truskawki. woda gazowana schłodzona truskawki cytryna cukier albo miód Truskawki umyć,usunąć szypułki i pokroić na kawałki.Cytrynę pokroić w plasterki. Do dzbanka przełożyć kawałki truskawek, plasterki cytryny i zalać wodą wymieszaną z miodem
Moje domowe kucharzenieLekki odżywczy koktajl na bazie jogurtu. Nasiona chia dodają wartości odżywczych, a truskawki smaku. Jeśli nie jesteście miłośnikami miodu to można zamienić go na cukier. Idealny chłodny koktajl na letnie upały. Warto wykorzystać ten przepis, kiedy możemy się cieszyć smakiem truskawek.Sezon jest na nie taki krótki. Składniki 3 łyżki nasion chia 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 2 szklanki(...)truskawek Wykonanie: Do naczynia wsypać nasiona chia i zalać jogurtem. Wymieszać i odstawić na całą noc. Po tym czasie do jogurtu z nasionami dodać miód i i dobrze wymieszać. Truskawki razem zmiksować na gładko. W pucharkach ułożyć warstwę mleczną , a na górze warstwę owocową . Pycha. delikatny koktajl z jogurtem i truskawkami
O kuchni z uczuciemtylko rano bądź do południa. Na blogu jest ogrom pomysłów na przeróżne śniadania, możecie sprawdzić je w zakładce- Śniadania. Dzisiaj to taki must have czerwca, czyli pancakesy z truskawkami i jogurtem naturalnym. Słodko- kwaskowate połączenie smaków. Ha! Czyli moje ulubione ;-))) A dzisiaj pokażę Wam jak przyrządzić pancakes z truskawkami. Przepis powstał na bazie amerykańskiego przepisu na pancakes według Gwyneth(...)klarowanego (w oryginale) ja użyłam oleju kokosowego - 6 jaj ekologicznych lub wiejskich - 240 ml mleka - do podania ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple (nie mam więc pominęłam, ale użyłam truskawek) Wykonanie: W dużej misce mieszamy suche składniki. W drugiej misce trzepaczką ubijamy jajka z jogurtem/maślanką. Mokre łączymy z suchymi składnikami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą
SMYKWKUCHNIstopniowo uwalniana. Idealnym rozwiązaniem jest jaglanka, ale nie byle jaka jaglanka, ta prezentowana dzisiaj, jest przygotowana na mleku kokosowym i z jedną łyżeczką oleju kokosowego -pamiętacie ma być energetycznie, truskawkami zerwanymi jeszcze w kapciach z ogrodu mamy, z dodatkiem syropu różanego i płatków migdałowych. Nie używam cukru, więc jaglankę dosłodziłam do smaku ksylitolem. Do jaglanki możecie też dodać nasiona chia(...)bądź daktyle jeśli nie macie w domu truskawek. Daktyle to wogóle jest extra sprawa dla biegaczy, zawierają bardzo dużo węglowodanów i dają kopa energetycznego, możecie zabrać kilka ze sobą na trening, kiedy opadniecie z sił, zażyjcie kilka daktyli a nie papkę w postaci żelu z tubki ;-))), przetestujcie a zobaczycie, że będziecie często po nie sięgać ;-) Tymczasem sprawdźcie na liście składników
SMYKWKUCHNIAleż dzisiaj piękny dzień! słońce... uwielbiam! Mam dla Was ciasto.... truskawki, biszkopt, galaretka... pycha! Spróbujcie sami! A inspiracja pochodzi z moich wypieków ;-) Składniki na biszkopt; 5 jajek 10 dag cukru 10 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej odrobina soli Przygotowanie; Żółtka oddzielić od białek a następnie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier(...)sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodawać partiami jogurt i delikatnie mieszać do połączenia. Dodatkowo; 1/4 szkl słodzonej herbaty ( poncz) 1 szkl. dżemu truskawkowego 2 galaretki truskawkowe 40 dag truskawek pokrojonych w plasterki Do foremki wkładamy biszkopt, ponczujemy herbatą, następnie smarujemy dżemem. Na dżemie równo rozprowadzamy mus jogurtowy i wkładamy do lodówki aż stężeje. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki
Radość kipiąca uśmiechem.truskawkowa surowa gryczanka z truskawkami i gorzką czekoladą RAW ~ Bardzo dawno nie jadłam gryczanki na surowo, a teraz pogoda jak najbardziej sprzyja śniadaniom na zimno więc postanowiłam przygotować ją dziś na śniadanie :) Przy okazji muszę Wam powiedzieć, że ta czekolada to mistrzostwo! Bardzo długo chciałam jej spróbować i dzięki sklepowi BioIndygo.pl miałam okazję. Wam również bardzo polecam, bo jej smak(...)jest w 100% warty tej ceny :) PRZEPIS /1 porcja/ ~70g kaszy gryczanej niepalonej BioIndygo.pl ~łyżeczka nasion chia ~woda ~150g truskawek + kilka do dekoracji ~łyżka syropu daktylowego/klonowego/inna substancja słodząca do smaku ~ czekolada gorzka klasyczna COCOA RAW do podania Poprzedniego dnia wieczorem kaszę i nasiona chia zalewamy wodą i pozostawiamy na min. 8h. Po upływie tego czasu odlewamy wodę i blendujemy kaszę
breakfast of dreamsPołączeniu kokosu, białej czekolady i truskawek – uwielbiam! I właśnie takim połączeniem dziś będziemy się zachwycać! Mam dla Was przepis na pyszne tartaletki wypełnione lekkim kokosowym kremem z dodatkiem białej czekolady i obłożone soczystymi truskawkami, na które już powoli będzie kończył się sezon. Takie tartaletki są świetnym pomysłem zarówno na imprezę , jak i słodkości do popołudniowej kawki. Koniecznie zróbcie! Gwarantuję(...)łyżka * żółtko – 1 szt KREM: * mascarpone – 125 g * śmietana 36% – 300 ml * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – 3-4 łyżki DODATKOWO: *truskawki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekamy, zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Schłodzone wałkujemy, wylepiamy foremki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 18-20 minut
Ostra na Słodkozachęcać ale ja dziś chcę Wam pokazać mój sposób na ich podanie. Nie są to klasyczne lody z owocami i bitą śmietaną ale podane na gorących przesmażonych z cukrem truskawkach. Oczywiście można użyć także innych owoców sezonowych- lody smakują też świetnie z wiśniami, bananami czy jagodami. Podając lody, zwłaszcza jeśli podajemy je gościom, warto zadbać o to aby serwować(...)linkiem: klik , dostępne są w czterech pięknych letnich kolorach. Mojej córeczce tak się spodobały, że jada w nich nawet zupę. Składniki na 2 porcje: 200 g truskawek łyżka cukru sok z połowy cytryny szczypta cynamonu 6 gałek lodów o dowolnym ulubionym smaku garść poziomek Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na drobne kawałki. Wrzucić je do rondelka, zasypać cukrem i cynamonem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaostatecznym rozrachunku ma go naprawdę bardzo dużo - porównywalnie do państwowej wódki. Taką nalewkę robię w słoiku o pojemności 2 litry i na taki słoik podaje proporcję: 1 kg truskawek 0,5 kg cukru 0,5 l spirytusu Wykonanie: Z truskawek usunąć szypułki. Delikatnie je umyć. Wkładać do słoika na przemian z cukrem, tak by powstało z nich około 5 warstw(...)sokiem. Po 24 godzinach do słoja dolać alkohol i pomieszać. Zamknąć go i wstawić do zaciemnionego i chłodnego miejsca na około 4 tygodnie. Po tym czasie odlać nalewkę od truskawek. To widać kiedy trzeba odlać truskawki, bo są dużo jaśniejsze niż początkowo. A po miesiącu już raczej nic się z nich nie wyciśnie. Nalewkę przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach
Poezja Smaków - blog kulinarnyMożna je łączyć z mlekiem, jogurtem, sokami oraz owocami. Można podawać je na śniadanie, albo na deser. Ja dzisiaj proponuje wersję na śniadanie. Będzie to wersja sezonowa: z truskawkami, jogurtem oraz prażonymi płatkami orkiszowymi i migdałowymi. ŚNIADANIOWA CHIA z JOGURTEM i TRUSKAWKAMI Składniki: 2 duże łyżki chia (szałwia hiszpańska) 300 ml mleka 1 jogurt truskawkowy(...)kilka truskawek 2 łyżki płatków orkiszowych (ew. owsianych) 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Chia mieszamy z zimnym mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę (najlepiej nastawić na noc) aby napęczniały. Zżelowane nasionka przekładamy do miseczki lub szklanki. Dodajemy pokrojone truskawki, a na wierzch jogurt truskawkowy. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami orkiszowymi (opcjonalnie owsianymi) oraz płatkami migdałowymi
Bon appetit mon amieUwielbiam pieczone, domowe drożdżówki. Tym razem upiekłam z serem i truskawkami. Wyszły mega smaczne. Troszkę wymagają pracy w przygotowaniu, ale warto. Bardzo szybko znikają z talerza. Na blogu znajdziecie również inne pyszne bułeczki z serem, ananasem, jagodzianki czy z czekoladą. Wszystkie te przepisy znajdziecie tutaj 250 ml mleka 100 g masła, roztopionego 1/2 szklanki cukru 2 jajka(...)drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej Nadzienie: 250 g twarogu zmielonego 1 żółtko cukier do smaku truskawki Wszystko razem ugnieść widelcem na gładko. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać łyżeczkę cukru oraz 3 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszać odstawić do wyrośnięcia na około 15 min. Do miski przesiać mąkę dodać cukier i jajka
O kuchni z uczuciemSezon na truskawki w pełni więc zajadamy się nimi do woli ;) Dziś przygotowałam pyszne, zdrowe mini serniczki, którymi możemy zajadać się do woli J Jeśli dalej nie znasz żadnej dobrej strony ze zdrową żywnością to polecam Sklep NaturalnieZdrowe , gdzie znajdziesz mnóstwo zdrowych produktów, dzięki którym przygotujesz FIT posiłki J Składniki na 12 muffinków Babeczki: 250 gram maślanych herbatników 1 szklanka(...)zmiksuj wszystkie składniki na babeczki. Następnie wyłóż blaszkę na muf finki papilotkami i uformuj babeczki z gotowego ciast. Schłódź w lodówce 1-2 godziny. Truskawkowe serniczki: 400 gram świeżych truskawek 250 gram chudego twarożku 1 łyżka ksylitolu 1 łyżki żelatyny + 30 ml wrzątku Przygotowanie: Truskawki zmiksuj z twarożkiem i ksylitolem na gładki mus. Żelatynę rozpuść we wrzątku, ostudź. Następnie wlej
Kulinarna (nie)codziennośćdużej części naszą piwniczkę i nigdy nie udało się aby dotrwały do wiosny. Jesteśmy kompociarzami i wolę ten smak dużo bardziej od soków do rozpuszczania. Dla mnie kompozycja truskawek i agrestu to idealny duet.... Składniki: - truskawki - agrest - cukier Ważne jest aby słoje były wyparzone, a zakrętki nowe. Zawsze gotowuję wodę przed zalaniem owoców. 1. Truskawki i agrest dokładnie płuczemy(...)zimną bieżącą wodą, obieramy z szypułek i ogonków. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości ze zdecydowaną przewagą truskawek. Wsypujemy cukier, u mnie 1 kg cukru wystarcza na 9-10 litrowych słoików, zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. Życzę pysznych zapasów na zimę
Apetyczna babeczkasproszkowanym młodym jęczmieniem. Z dodawaną ilością jęczmienia nie przesadzać, gdyż ma on bardzo intensywny smak i w nadmiarze zdominuje pozostałe smaki koktajlu. W tym koktajlu bardzo fajnie podkreśla smak truskawek, ale tylko wtedy gdy zachowane są proporcje. Składniki: (na 2 porcje) 200 - 250 g dojrzałych truskawek 1 dojrzały banan 200 ml maślanki 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnego Przygotowanie: Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć na sitku i rozdrobnić blenderem. Banana obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do truskawek i rozdrobnić. Następnie dodać miód, sok z cytryny, jęczmień, maślankę i wszystko starannie wymieszać. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony. Zobacz również: Koktajl owocowy z młodym jęczmieniem
Kuchcik gotuje