truskawki - 19264 przepisów (strona:296/1285)

Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami 116

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami Składniki – naleśniki (8 sztuk): Jajko – 1 sztuka Mleko – 150ml Woda gazowana – 150ml Mąka pszenna razowa – 150g Mąka pszenna – 50g Kakao naturalne – 2-3 łyżki Olej rzepakowy – 10g Nadzienie: Ser twarogowy(...)półtłusty – 150g Ser ricotta – 50g Miód – 1 łyżka Mięta świeża – 1 garść + kilka do dekoracji Śmietana 30% tłuszczu – 50g Cukier puder – 2 łyżki + truskawki Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać do naczynia razem z kakao. Wymieszać dokładnie z wodą, mlekiem i jajkiem. Następnie dodać olej rzepakowy i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Wykonanie – nadzienie: Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem

Kuchnia Bon Appetit
Tosty francuskie 131

się z obu stron do zrumienienia i podaje z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Moje tosty przygotowałam z chałki i podałam z owocami i sosem ze zmiksowanych truskawek. Co powiecie na takie śniadanie? Składniki: chałka  (przepis) 3 jajka 100 ml mleka 1 łyżeczka cynamonu 80 g masła Dodatki: truskawki maliny mus ze zmiksowanych truskawek lub malin miód(...)misce mieszamy jajka, mleko i cynamon. Kromki chałki zanurzamy w przygotowanych jajkach i smażymy na maśle z każdej strony na złoty kolor. Tosty podajemy z owocami, sosem ze zmiksowanych truskawek, malin lub jagód. Można też polać je miodem lub posypać cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Drinki – Ogórek i Truskawka 184

Balsamu Kresowego lub Likieru Krupnik Kostki lodu Do wysokiej szklanki wrzucamy pomięte i porwane listki mięty i delikatnie wyduszonego ogórka. Dodajemy kostki lodu i zalewamy napojami i/lub alkoholem. Drink ,,Truskawka” 5-6 plastrów słodkich truskawek 1-2 plastry ogórka Ok 10 listków mięty Tonik W wersji alkoholowej 100 ml Ginu Lubuskiego Kostki lodu W do kieliszka wrzucamy na przemian truskawki(...)ogórek, mięte i lód – całość zalewamy alkoholem i/lub tonikiem. Podajemy z dobrze schłodzonymi owocami. Artykuł Drinki – Ogórek i Truskawka pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Owocowe ptasie mleczko 213

Zaintrygowało mnie kiedyś połączenia słodkiego, skondensowanego mleka z musem owocowym, więc postanowiłam je wypróbować póki jeszcze można kupić świeże owoce. Wykorzystałam jagody i truskawki, które po zmiksowaniu połączyłam ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Spód ciasta to biszkopt kokosowy, na którym znajduje się słodka warstwa truskawkowa, dalej warstwa z kwaśnej, lekko posłodzonej śmietany, a na górze warstwa jagodowa z dodatkiem całych(...)smacznie i słodko :) Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kokosowy: 4 jajka 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Warstwa truskawkowa: 300 g truskawek 1/2 puszki mleka skondensowanego 200 g kwaśnej śmietany 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa śmietanowa: 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 żelatyny (info poniżej) Warstwa jagodowa

Trzeci talerz
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 140

Lato to idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy(...)smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii  Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia

Wrzosowa Polana
Sorbet truskawkowy 138

Polecam przepis na sorbet truskawkowy. Jest tak prosty w przyrządzeniu, że nawet kulinarny laik wykona je wyśmienicie. Co najważniejsze sorbet przygotujemy również bez specjalnej maszyny do mrożenia. Składniki: 800g truskawek 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soku z cytryny Sposób przygotowania: Na początku przygotuj owoce. Umyj je dokładnie i odsącz z wody. Pourywaj szypułki i pokrój truskawki na ćwiartki. Pocięte truskawki(...)obsyp cukrem i blenderem zmiksuj do postaci puree. . Przecedź truskawki przez sitko do miski. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Masa powinna być zimna. Następnie do masy dodaj sok z cytryny. Składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. Tak przygotowany sorbet przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmij sorbet i ponownie zmiksuj

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Piankowa fantazja na zakńczenie lata 108

Mamy jesień. Trudno pogodzić się z tym, że lato już za nami. Na pożegnanie lata zrobiłam delikatny piankowy deser, który ozdobiłam truskawkami. Jeszcze udało mi się je kupic. Desery z pianką, musem czy galaretką u mnie w domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Często takie robię, bo właśnie są delikatne jak pianka i mam wrażenie(...)Składniki: galaretka o smaku truskawkowym 2 galaretki cytrynowe galaretka brzoskwiniowa 200 g biszkoptów 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 300 g truskawek   Ponadto do dekoracji: 250 ml kremówki (30%) truskawki       Wykonanie: Trzy różne galaretki (oprócz jednej cytrynowej) rozpuściłam w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu. Żelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości

Kuchnia u Krysi
Muślinowy sos owocowy do deserów wg Aleex 147

deser. Za każdym razem znakomicie podkreślą smak serwowanego dania. Dzisiaj proponuję Wam trochę inny dodatek – muślinowy sos owocowy. Przepis na niego znalazłam w kuchni u poli. Zrobiłam go z truskawek, ale można je zastąpić innymi owocami. Koniecznie wypróbujcie. Polecam. Składniki: • 250 g truskawek (lub innych owoców) • 2-3 łyżki cukru pudru • 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Truskawki umyć(...)szypułki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. 2. Umieścić je w rondlu i zasypać cukrem pudrem. 3. Kiedy owoce puszczą sok, podgrzewać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż truskawki się rozpadną. 4. Na samym końcu dodać masło. Gdy się rozpuści, zdjąć rondel z palnika i odstawić do wystygnięcia. 5. Sos zmiksować za pomocą blendera. Podczas stygnięcia sos będzie gęstniał

W mojej kuchni
Chia pudding, zdrowo i pysznie 117

dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc. Mozna dodać łyżkę roztopionego miodu zamiast syropu lub wogóle nie słodzić. Ja zawsze podaję różne możliwości. Na drugi dzień wyjąć z lodówki, truskawki zmiksować. Część truskawek zostawić i pokroić w kawałki, można sobie wybrać. Zmiksowane truskawki polać na masę chia, można lekko zamieszać. Na górę położyć truskawki w kawałkach. To jest naprawdę super

Kuchnia Pokoleń
Nalewka truskawkowa na miodzie 106

Postanowiliśmy połączyć dwie bardzo zdrowe rzeczy: miód i truskawki. Postanowiliśmy dodać do tego jeszcze jedną rzecz. Już może nie tak zdrową, ale za to nieźle się komponującą. Mianowicie alkohol. Stale poszerzamy nasze nalewkowe portfolio, zapraszamy do przeglądania kategorii o wdzięcznej nazwie "Destylarnia". W tym przepisie chcieliśmy minimalną ilością składników wydobyć maksimum smaku.       Zanim przejdziecie do dalszej części(...)polecamy zapoznać się z tym wpisem. 1,5 kg truskawek 1 litr czystej wódki (lub rozcieńczonego do 40% spirytusu) 360 g miodu Truskawki zalewamy wódką i zostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby pozbyć się truskawek, nie będą nam już potrzebne. Do nalewu dodajemy miód, przelewamy z powrotem do słoika, zakręcamy i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z truskawkami 208

Ciasto w smaku przypomina troszkę babkę piaskową i ma troszkę z biszkopta. Dzięki truskawkom nie jest suche i zapychające. Jest to porcja na tortownicę o średnicy 25 cm. Zakupy: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki drobnego cukru - 4 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 10 dag masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 35 dag truskawek Przygotowanie: Masło rozpuszczam(...)małym ogniu i studzę. Mąkę przesiewam przez sitko i mieszam z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek. Truskawki myje i przekrawam na połówki. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Białka ubijam ze szczypta soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dosypuję cukier i dalej ubijam. Później dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Dodaję cukier waniliowy. Teraz wlewam rozpuszczone

Tanio smacznie i prosto
Muffiny z truskawkami 92

ostatni dzwonek, żeby zdobyć świeże truskawki z polskich sadów. Nie jest tajemnicą, że jestem ich zagorzałą fanką! Dlatego dzisiaj przepis, którym połączę moich dwóch kuchennych faworytów: muffiny i truskawki! 40 min 12 szt. składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki jogurtu greckiego kilka kropel esencji(...)wanilii szczypta soli ok. 15 truskawek wykonanie: Suche składniki, a więc: mąkę, proszek, cukier oraz sól wymieszać. Jajka łączymy w osobnym naczyniu razem z olejem, jogurtem i olejkiem waniliowym. Czas połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Nakładamy ciasto do papilotek, do około 3/4 wysokości. W środek mocno wbijamy taką ilość truskawek, na jaką mamy ochotę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni

Ania i Marcin gotują
Zielony mech z truskawkami 135

łyżeczka proszku do pieczenia, - garść szpinaku (ok. 25 g), na nadzienie: - serek President (ok. 350 g), - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g), - ziarenka laski wanilii, - 2 szklanki truskawek (ok. 240 g). Sposób przygotowania: 1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. 2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Rozdrabniamy szpinak przy(...)Serek mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 6. Ciasto przekrawamy na dwie części. Jedną część smarujemy serkiem. Drugą część rozdrabiamy i nakładamy na serek. „Zielony mech” posypujemy truskawkami. Zielony mech z truskawkami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach