Polecam przepis na sorbet truskawkowy. Jest tak prosty w przyrządzeniu, że nawet kulinarny laik wykona je wyśmienicie. Co najważniejsze sorbet przygotujemy również bez specjalnej maszyny do mrożenia. Składniki: 800g truskawek 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soku z cytryny Sposób przygotowania: Na początku przygotuj owoce. Umyj je dokładnie i odsącz z wody. Pourywaj szypułki i pokrój truskawki na ćwiartki. Pocięte truskawki(...)obsyp cukrem i blenderem zmiksuj do postaci puree. . Przecedź truskawki przez sitko do miski. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Masa powinna być zimna. Następnie do masy dodaj sok z cytryny. Składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. Tak przygotowany sorbet przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie wyjmij sorbet i ponownie zmiksuj
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMamy jesień. Trudno pogodzić się z tym, że lato już za nami. Na pożegnanie lata zrobiłam delikatny piankowy deser, który ozdobiłam truskawkami. Jeszcze udało mi się je kupic. Desery z pianką, musem czy galaretką u mnie w domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Często takie robię, bo właśnie są delikatne jak pianka i mam wrażenie(...)Składniki: galaretka o smaku truskawkowym 2 galaretki cytrynowe galaretka brzoskwiniowa 200 g biszkoptów 500 g niesłodzonego mleka skondensowanego 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 300 g truskawek Ponadto do dekoracji: 250 ml kremówki (30%) truskawki Wykonanie: Trzy różne galaretki (oprócz jednej cytrynowej) rozpuściłam w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu. Żelatynę rozpuściłam w niewielkiej ilości
Kuchnia u Krysideser. Za każdym razem znakomicie podkreślą smak serwowanego dania. Dzisiaj proponuję Wam trochę inny dodatek – muślinowy sos owocowy. Przepis na niego znalazłam w kuchni u poli. Zrobiłam go z truskawek, ale można je zastąpić innymi owocami. Koniecznie wypróbujcie. Polecam. Składniki: • 250 g truskawek (lub innych owoców) • 2-3 łyżki cukru pudru • 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Truskawki umyć(...)szypułki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. 2. Umieścić je w rondlu i zasypać cukrem pudrem. 3. Kiedy owoce puszczą sok, podgrzewać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż truskawki się rozpadną. 4. Na samym końcu dodać masło. Gdy się rozpuści, zdjąć rondel z palnika i odstawić do wystygnięcia. 5. Sos zmiksować za pomocą blendera. Podczas stygnięcia sos będzie gęstniał
W mojej kuchnidokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc. Mozna dodać łyżkę roztopionego miodu zamiast syropu lub wogóle nie słodzić. Ja zawsze podaję różne możliwości. Na drugi dzień wyjąć z lodówki, truskawki zmiksować. Część truskawek zostawić i pokroić w kawałki, można sobie wybrać. Zmiksowane truskawki polać na masę chia, można lekko zamieszać. Na górę położyć truskawki w kawałkach. To jest naprawdę super
Kuchnia PokoleńPostanowiliśmy połączyć dwie bardzo zdrowe rzeczy: miód i truskawki. Postanowiliśmy dodać do tego jeszcze jedną rzecz. Już może nie tak zdrową, ale za to nieźle się komponującą. Mianowicie alkohol. Stale poszerzamy nasze nalewkowe portfolio, zapraszamy do przeglądania kategorii o wdzięcznej nazwie "Destylarnia". W tym przepisie chcieliśmy minimalną ilością składników wydobyć maksimum smaku. Zanim przejdziecie do dalszej części(...)polecamy zapoznać się z tym wpisem. 1,5 kg truskawek 1 litr czystej wódki (lub rozcieńczonego do 40% spirytusu) 360 g miodu Truskawki zalewamy wódką i zostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 6 tygodni. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby pozbyć się truskawek, nie będą nam już potrzebne. Do nalewu dodajemy miód, przelewamy z powrotem do słoika, zakręcamy i odstawiamy
Marder&Marder ManufactureCiasto w smaku przypomina troszkę babkę piaskową i ma troszkę z biszkopta. Dzięki truskawkom nie jest suche i zapychające. Jest to porcja na tortownicę o średnicy 25 cm. Zakupy: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki drobnego cukru - 4 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 10 dag masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 35 dag truskawek Przygotowanie: Masło rozpuszczam(...)małym ogniu i studzę. Mąkę przesiewam przez sitko i mieszam z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek. Truskawki myje i przekrawam na połówki. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Białka ubijam ze szczypta soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dosypuję cukier i dalej ubijam. Później dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam. Dodaję cukier waniliowy. Teraz wlewam rozpuszczone
Tanio smacznie i prostoostatni dzwonek, żeby zdobyć świeże truskawki z polskich sadów. Nie jest tajemnicą, że jestem ich zagorzałą fanką! Dlatego dzisiaj przepis, którym połączę moich dwóch kuchennych faworytów: muffiny i truskawki! 40 min 12 szt. składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki jogurtu greckiego kilka kropel esencji(...)wanilii szczypta soli ok. 15 truskawek wykonanie: Suche składniki, a więc: mąkę, proszek, cukier oraz sól wymieszać. Jajka łączymy w osobnym naczyniu razem z olejem, jogurtem i olejkiem waniliowym. Czas połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Nakładamy ciasto do papilotek, do około 3/4 wysokości. W środek mocno wbijamy taką ilość truskawek, na jaką mamy ochotę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni
Ania i Marcin gotująłyżeczka proszku do pieczenia, - garść szpinaku (ok. 25 g), na nadzienie: - serek President (ok. 350 g), - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g), - ziarenka laski wanilii, - 2 szklanki truskawek (ok. 240 g). Sposób przygotowania: 1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. 2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Rozdrabniamy szpinak przy(...)Serek mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii. 6. Ciasto przekrawamy na dwie części. Jedną część smarujemy serkiem. Drugą część rozdrabiamy i nakładamy na serek. „Zielony mech” posypujemy truskawkami. Zielony mech z truskawkami jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. - witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSezon na truskawki "chyba" powoli się kończy, trzeba więc to wykorzystać i zrobić pyszną nalewkę na zimę. Dziś coś z cyklu "na chłodne, zimowe wieczory" Przepis zaczerpnięty z tej strony. Polecam :) Nalewka z truskawek Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 1/2 l spirytusu 1/2 l wódki 45% 1/2 kg cukru 1 szkl. wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego(...)Sposób wykonania: Truskawki umyć i obrać. Wsypać do szerokiego dużego słoja. Zalać je wódką i spirytusem. Postawić w słonecznym miejscu na 24 godziny. Wszystko zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić. Przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. Przygotować syrop z cukru i wody. Zagotować. Wyszumować. Nalewkę wolno wlać do gorącego syropu ciągle mieszając. Dodać kwasek cytrynowy, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić
Smaki NataliiDzisiaj będzie prawdziwy rarytas dla fanów domowych przetworów i słodyczy. Połączenie będzie idealne: truskawki i czekolada, czyli coś, co lubi prawie każdy. Jeżeli jesteście zwolennikiem dżemów to jest to pozycja obowiązkowa. Na kanapki, do naleśników, omletów na słodko, czy po prostu jako dodatek do wszelakich deserów, ciast, ciasteczek. Czyli albo samodzielny dżem, albo baza do dalszej obróbki. Jednym słowem: warto(...)mieć pod ręką. Tym bardziej, ze jest naprawdę smaczne. 1 kg truskawek cukier żelujący (dawkowanie według zaleceń producenta) sok z 1 cytryny 100 g mlecznej czekolady Lista składników krótka i przygotowanie banalne: truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka razem z cukrem żelującym i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu
Marder&Marder Manufacturesycące i dodają kopa na cały poranek. Zamiast cukru używam do nich dojrzałego banana. Cała reszta to sezonowe owoce i dodatki, które mam akurat pod ręką. Dziś padło na truskawki i szpinak z orzechami włoskimi. Taki koktajl jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Szpinak dla niewtajemniczonych jest właściwie niewyczuwalny. Orzechy dobrze smakują z bananem i dodają charakteru jego(...)połączeniu z truskawką. Składniki na 1 porcję: garść szpinaku dojrzały banan 2 łyżki otrąb owsianych woda do rozcieńczenia 100g truskawek parę orzechów włoskich Szpinak, banana,otręby blendujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą. Wlewamy do szklanki lub kubka. Truskawki blendujemy z orzechami i wlewamy na warstwę zieloną. Naturalne i zdrowe produkty znajdziecie na stronie http://naturalniezdrowe.com.pl
Wrzosowa Polanapożałuje :) 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego bio 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki cukru trzcinowego bio 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego extra virgin ( to właśnie dodatek pachnącego oleju kokosowego dodaje(...)dzielimy na około 10 części. Formujemy kuleczki a środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki. Odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i nakładamy na niego truskawki. Składniki na kruszonkę mieszamy i posypujemy drożdżówki. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Kokosowe drożdżówki z truskawkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPrzepyszne lody z pieczonych truskawek, z dodatkiem octu balsamicznego, którego w ogóle nie czuć, podkreśla tylko smak owoców. To jedne ze smaczniejszych lodów truskawkowych jakie miałam okazję jeść. Można je nawet nazwać luksusowymi, podobnie jak produkty dostępne na stronie http://ardeko24.pl/ . Firma zajmująca się aranżacją wnętrz. Doskonały wybór zapewnia bogaty asortyment sklepu, znajdziecie tam elementy dekoracyjne na okna, ściany, podłogi(...)zapewnia także pomoc w aranżacji wnętrz . Ja jestem zachwycona ich wnętrzami, chętnie wykorzystam kilka pomysłów u siebie, gdy wreszcie będę mogła urządzać swoje pięterko :) Bardzo polecam! :) Składniki: 750 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki cukru 550 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki przekroić na pół, większe na ćwiartki. W dużym naczyniu żaroodpornym wyłożyć truskawki, wymieszać
Domowa cukiernia Ewy