Sernik ze świeżych truskawek doskonały na lato: zimny i bez pieczenia. Delikatny mus truskawkowo – jogurtowy na spodzie z biszkoptów, sprawdzi się świetnie w upalne dni. To taki truskawkowy koktajl w formie deseru. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Zimny sernik z musu truskawkowego","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/truskawkowy-sernik-na-zimno.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/truskawkowy-sernik-na-zimno-500x500.jpg","https(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/truskawkowy-sernik-na-zimno-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/truskawkowy-sernik-na-zimno-480x270.jpg"],"description":"Musowy sernik ze \u015bwie\u017cymi truskawkami. Sernik truskawkowy na zimno bez pieczenia i bez sera, na spodzie z biszkopt\u00f3w lady fingers.","keywords":["biszkopt","jogurt","\u015bmietana","truskawki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-02T17:54:09+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT2H
ProstePesto.plSałatka ze szpinakiem i truskawkami to orzeźwiająca, lekka propozycja na szybka przekąskę. Trzeba przyznać, że w takim towarzystwie szpinak smakuje wyśmienicie i nawet osoby, które za nim nie przepadają nie wyczują jego smaku. Ze względu na dostępność składników, możemy to danie przygotować nie tylko w sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże truskawki, ale w każdej chwili kiedy mamy(...)ochotę. Sprawdź także: Herbata z witaminą C Składniki 2 garści szpinaku 200g truskawek 100 sera koziego garść orzechów włoskich 1 łyżka nasion chia ocet balsamiczny sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu kilka listków świeżej mięty Przeczytaj także: Witamina C – właściwości i zastosowanie Sałatka ze szpinakiem i truskawkami – przepis Na talerzu układamy szpinak. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nalewka z truskawek – to pomysł na zamknięcie lata w napoju wysokoprocentowym. Nalewka ta ma obłędnie piękny czerwony kolor i pyszny smak. Niecierpliwi mogą się nią zacząć delektować już po miesiącu, ale warto odczekać jednak 2-3 miesiące na uzyskanie pełni smaku tej nalewki truskawkowej . Koniecznie przetestuj nasz sprawdzony przepis na nalewkę truskawkową , a nie pożałujesz! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nalewka(...)truskawek – jak zrobić? Jakość i smak nalewki truskawkowej w dużej mierze zależą od jakości truskawek jakich się użyje do jej przygotowania. Najlepsze są oczywiście te słodkie i aromatyczne, najlepiej ze swojego ogródka, zbierane po suchych, słonecznych dniach (te zbierane po deszczowych dniach niestety są mniej apetyczne, gdyż są nasiąknięte wodą). Należy pamiętać również o tym by truskawki nie były
Kulinarne PrzebojeKoktajl truskawkowy – to pyszna propozycja na owocowy napój do obiadu i nie tylko. Do wykonania tego koktajlu możecie użyć truskawek świeżych lub mrożonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić koktajl truskawkowy? Obojętnie jakbyśmy go nie zrobili i tak będzie pysznie :) Oczywiście wszelkie proporcje koktajlu z truskawek zależą od naszych upodobań smakowych. Jedni wolą koktajle bardzo gęste, inni zaś rzadkie(...)idealne do picia. Na zdjęciach macie koktajl składający się z 500 gramów truskawek i 500 ml mleka. Jest on dość płynny, ale na taki właśnie miałam ochotę. Jeśli zaś mam ochotę na bardziej gęsty koktajl truskawkowy to zmniejszam ilość mleka do 250 ml lub mleko zastępuję maślanką, kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym. Często robiąc koktajl truskawkowy stosuję taką zasadę
Kulinarne PrzebojeSłodkie i pachnące słońcem truskawki u mnie wylądowały w cieście. Jak zrobić takie truskawkowe ciasto? Ciasto styropian z truskawkami i na kruchym cieście Truskawkowe ciasto , które przygotowałam z moich truskawek to ciasto na wzór ciasta styropian . Bazą ciasta jest kakaowy kruchy spód oraz pianka budyniowa czyli tzw. styropian, w którym zanurzone są świeże truskawki. Całość przykryta jest kolejną warstwą ciasta(...)cukier waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka (2 żółtka i 1 całe jajko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczka sody Owoce: 40 dkg truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Pianka: 5 białek (z dużych jajek) 4 dkg budyniu waniliowego w proszku 18 dkg cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe (75 gr każda
mecooksTruskawki to owoce sezonowe, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na słodki smak oraz aromatyczny zapach, ale także ich uniwersalność zastosowania. Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, kompotów, sałatek, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednak oprócz walorów smakowych posiadają liczne właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne. Korzyści(...)wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione. Sezon truskawkowy w pełni, warto więc wiedzieć jakie składniki odżywcze oraz właściwości zdrowotne zawierają te owoce, które tak kochamy 💗 Truskawki to źródło: witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, PP, B6 oraz kwasu foliowego witaminy A witaminy E potasu żelaza magnezu fosforu wapnia manganu błonnika - pektyny, które pobudzają pracę jelit bromeliny - enzymu, który
Kuchnia MagdaLenyTruskawki to owoce sezonowe, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na słodki smak oraz aromatyczny zapach, ale także ich uniwersalność zastosowania. Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, kompotów, sałatek, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednak oprócz walorów smakowych posiadają liczne właściwości zdrowotne, lecznicze oraz pielęgnacyjne. Korzyści(...)wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione. Sezon truskawkowy w pełni, warto więc wiedzieć jakie składniki odżywcze oraz właściwości zdrowotne zawierają te owoce, które tak kochamy 💗 Truskawki to źródło: witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, PP, B6 oraz kwasu foliowego witaminy A witaminy E potasu żelaza magnezu fosforu wapnia manganu błonnika - pektyny, które pobudzają pracę jelit bromeliny - enzymu, który
Kuchnia MagdaLenySezon truskawkowy na paapilotce uważam za otwarty! Degustowaliście już pierwsze truskawki? Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ekspresowe ciasto ucierane z truskawkami. Mniaaaaam! Ciasto ucierane z truskawkami Składniki: 30 dag margaryny, 30 dag cukru, 6 jajek, szczypta soli, 2 łyżki budyniu waniliowego, 45 dag mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 40 dag truskawek. Wykonanie: Margarynę(...)ucieramy na pianę z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy jajka, budyń, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, mleko. Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy ze szypułek i kroimy na pół wzdłuż. Blachę natłuszczamy. Na blachę wylewamy ciasto, układamy truskawki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów z wykorzystaniem truskawek
paapilotkaaSezon truskawkowy na paapilotce uważam za otwarty! Degustowaliście już pierwsze truskawki? Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ekspresowe ciasto ucierane z truskawkami. Mniaaaaam! Ciasto ucierane z truskawkami Składniki: 30 dag margaryny, 30 dag cukru, 6 jajek, szczypta soli, 2 łyżki budyniu waniliowego, 45 dag mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 40 dag truskawek. Wykonanie: Margarynę(...)ucieramy na pianę z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy jajka, budyń, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia, mleko. Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy ze szypułek i kroimy na pół wzdłuż. Blachę natłuszczamy. Na blachę wylewamy ciasto, układamy truskawki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów z wykorzystaniem truskawek
paapilotkaaCzerwiec i truskawki to idealna sezonowa para. W czerwcu mamy kilka uroczystości rodzinnych, na których zawsze pojawiają się ciasta bez pieczenia, głownie sernik z truskawkami, który każdego roku jest inny. Sernik na zimno z truskawkami to deser, który nigdy nam się nie nudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie(...)sernikową możecie dosłodzić. Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną niedogodnością jest pilnowanie aby galaretka przeznaczona do masy piankowej za szybko nie stężała. Do przygotowania Sernika z truskawkami i bezami wykorzystałam tortownicę o średnicy 20 cm, najlepsza będzie tortownica silikonowa ze szklanym spodem, z której sernik wyjmuje się bez problemu, do tego jej spód doskonale nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojprzepisna.pl | Truskawkowe Love Coś dla miłośników truskawek i serników na zimno, pyszny deserek naładowany truskawkami. Jeżeli nie macie truskawek świeżych możecie użyć tych z kompotu, tylko że trzeba je odsączyć na sitku. Jeżeli chcecie użyć truskawek mrożonych, najpierw trzeba je rozmrozić i położyć na papierowym ręczniku, aby odciekły. Przepis delikatnie zmodyfikowany pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownicę(...)truskawek najlepsze będą świeże ale mogą być mrożone (wcześniej rozmrożone) lub z kompotu 1 galaretka truskawkowa 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietanki 30% lub jogurtu greckiego 250 gr serka twarogowego lub serka mascarpone lub innego białego sera 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek) 1 opakowanie biszkoptów (około 120 gr opakowanie) Dekoracja: 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona
moj przepis naTorcik jogurtowy z truskawkami to bardzo proste ciasto, czy może deser Jogurtowiec wygląda pięknie, szczególnie za sprawą kolorystycznego, ciemnego kontrastu na bokach. A ciemne boki i spód to pokrojona w plastry rolada z musem jabłkowym i czekoladą , z której przygotowaniem też nie będzie problemu, nie przerażajcie się, gdyż przygotowuje się ją bardzo szybko. Gdy wstawiłam zdjęcie tego ciasta(...)zaraz pojawiły się e-mailowe prośby o przepis. Wszyscy piszący mówili, że tort jest piękny. Torcik z truskawkami jest naprawdę piękny, do tego smaczny, będzie ozdobą każdego stołu. Jeśli ktoś uważa, że ten torcik jogurtowy jest za mało słodki to może go dosłodzić, dla mnie jest ok. Równie smaczny i atrakcyjnie wyglądający był mój Jogurtowiec z galaretkami . Można tym sposobem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka truskawkowa: 2 śnieżki(...)zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe 300 ml wrzątku + truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g) + cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną
Kuchnia domowa Anibędzie idealny na letnie upały.składniki1 kg rabarbaru500 g truskaweklaska cynamonuparę ziarenek kardamonu1/2 limonkicukier do smakutrawa cytrynowa (opcjonalnie)1200 ml wodyprzygotowanierabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. truskawki umyć, odciąć szypułki, jeżeli owoce są duże przekroić na pół . Rabarbar włożyć do garnka, dodać cukier, kardamon, limonkę, cynamon i trawę cytrynową. Zalać wodą, zagotować. Kiedy rabarbar się zagotuje dodadać(...)truskawki i od tego momentu gotować ok 5 minut. Wyłączyć gaz, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Można dorzucić parę listków świeżej mięty. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać przecedzony lub z owocami - jak lubimy. Smacznego
Stare GaryDelikatna,chrupiaca beza i bita smietana z truskawkami to prawdziwie krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w wiekszym gronie.Bez wielkiego nakladu pracy wysilku mozecie naprawde mile zaskoczyc bliskich.Wystaczy wieczorem upiec bezy,a przed podaniem wypelnic je bita smietana i ozdobic truskawkami.Tym prostym,a jakze efektownym deserem koncze sezon truskawkowy na moim(...)blogu. Skladniki na 16 sztuk: 3 bialka szczypta soli 150 g cukru pudru 16 ladnych truskawek 200-250 ml smietany kremowki 2 cukry waniliowego Wykonanie: Bialka jaj ubic na sztywno ze szczypta soli.Dodawac po lyzce przesianego cukru pudru,caly czas ubijajac. Przygotowac blache wylozona papierem do pieczenia.Mala lyzeczka zrobic na papierze 16 kleksow z ubitego bialka i rozsmarowac,tworzac plaskie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Teraz,gdy importowane truskawki zastapily rodzime-pachnace i aromatyczne mozemy poszalec.Nie dosc,ze pyszne to i bardzo zdrowe.Wiecej przeczytasz tutaj:klik.Niestety nie mozna sie najesc nimi na zapas.Jest jednak sposob,by przemycic ich jak najwiecej w stosunkowo niewielkiej objetosciowo ilosci.To koktajl-tak popularny i lubiany chyba przez wszystkich.Wiem,ze to bardzo prosty przepis.Wystarczy jednak wzbogacic go smakowo dodatkiem kardamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ubic z lyzka cukru na gesty kogel-mogelodwazyc reszte skladnikow i wymieszac z ubitym jajkiem trzepaczka balonowa lub przy pomocy mikseragotowe ciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniemRozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienieniaupieczone odkladac na kratke podawac z cukrem pudrem,kawalkami truskawek i wiorkami kokosowymi.Pyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybka, pyszna propozycja na wieczorną kolację lub lekki lunch. Świeżą rukolę połączyłam ze słodkimi truskawkami i rozpływającą się w ustach kozią roladą. Możecie użyć tu rolady naturalnej, pleśniowej, jaką lubicie najbardziej i niekoniecznie musi być ona kozia. Ja za taką wprost przepadam, dlatego to połączenie wydało mi się doskonałe. Całość posypałam chrupiącymi pistacjami i polałam dressingiem z oliwy z oliwek(...)łyżeczki soku z limonki (można zastąpić cytryną)0,5 łyżeczki brązowego cukruświeżo zmielony pieprzsólWYKONANIE:Rukolę umyj pod znimą wodą, osusz delikatnie papierowym ręcznikiem. Rozłóż równo na dwa talerze. Umyte truskawki obierz z szypułek i przekrój na połówki lub ćwiartki. Poukładaj je na rukoli. Teraz posyp całość kawałkami rolady koziej ( ja rwałam ją palcami) i pistacjami. Wszystkie składniki dressingu połącz
Słodko-Słony Świat IlonyCake with strawberries Składniki. 2 szkl. mąki pszennej 25 dag masła 1/2 szkl. cukru 1 jajko 50 dag truskawek mrożonych 1/2 torebki kisielu truskawkowego 1 łyżka cukru Beza. 2 białka 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie. Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać cukier i jajko. Zagnieść ciasto i odstawić na 1h do lodówki Truskawki wsypać do rondla(...)delikatnie mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Odstawić. Ciastem wyłożyć dno formy i piec 20 minut w temp.200 stopni. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny . Na upieczony spód wyłożyć truskawki i ubitą pianę w dekoracyjny sposób. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Wyjąć i ostudzić
Kulinarny karnet Christopherasmaczne i orzeźwiające. Chcecie spróbować? Składniki deseru ze zdjęć: 2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao , 1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy), ok. 400 ml. maślanki , cukier do smaku, truskawki . Jedną niebieską galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i nalać do wysokich szklanek. Do galaretki włożyć truskawki. Szklanki ustawić pod kątem. Ja wykorzystałam formę(...)galaretkę z 1/2 litra wody, dolewamy potem 1/4 litra maślanki. (Możemy dosłodzić, jeśli lubimy słodsze desery.) Tak powstałą piankę cytrynową nakładamy na piankę niebieską. Na wierzch możemy ułożyć truskawki w dowolnej ilości - pokrojone lub całe. Deser schładzamy w lodówce przez przynajmniej godzinę. Jest to idealny deser na upalne popołudnie. Taki deser możemy przygotować w plastikowych kubeczkach
Codzienna kuchnia niecodziennastraganach powoli zaczynają się pojawiać truskawki i nie mogąc się im oprzeć postanowiłem wykorzystać je do sałatki. Połączenie słodkich mandarynek w syropie z młodymi liśćmi szpinaku i orzechami (w tej roli dzisiaj nerkowce) jest jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis(...)Jadłonomii . Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań. Składniki (na 2 porcje): 4 garści młodych liści szpinaku puszka mandarynek w syropie kilka truskawek garść orzechów nerkowca 1/2 puszki ciecierzycy Szpinak myjemy i osuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing. Dressing z tahini: 3 łyżki pasty tahini
Food SquarePyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu. Kruche ciasto: 130 g zimnego masła 175 g mąki 35 ml mleka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru Do misy wrzucić wszystkie składniki(...)napęcznieć. Następnie wymieszać ją w gorącym winie aż do rozpuszczenia. Dolać resztę wina, a następnie schłodzić w lodówce. * Galaretkę z białego wina można zastąpić zwykłą galaretką truskawkową. Dodatkowo: truskawki maliny Owoce umyć, a truskawki pozbawić szypułek. Układać je pionowo na stężałej śmietance. Następnie zalać galaretką z białego wina i schłodzić. Gotowe
Food Squareurlopie, przyda się te parę godzin ekstra. W związku z tym, że do domu wróciłam raczej zmęczona, nie chciało mi się niczego piec. Ale że kupiłam ostatnie już chyba truskawki, doszłam do wniosku, że trzeba coś z nimi zrobić. Malutkie, dość kwaśne, same w sobie szału nie robią już, niestety. I wtedy pomyślałam o galaretkach - widziałam takie na kilku blogach(...)nadaje ciekawej nuty, ale myślę, że z wanilią będą równie pyszne. Albo zupełnie bez niczego. Mniamniuśne wyszły. Ostatni smak lata? Galaretki truskawkowe Składniki: (na 20-25 sztuk) 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z limonki 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody 50 ml gorącej wody dodatkowo: 70 g czekolady (49%) Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na gładką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkiego, idealnego na ciepły dzień, kiedy można w ogrodzie lub na balkonie przysiąść na chwilę i nie myśleć, wystawiając twarz do słońca. Przepis - nie przepis, doskonały na wykorzystanie ostatnich truskawek, które już nie zachwycają jędrnością i słodyczą. Dodatek melisy cytrynowej ożywia całość, nadaje delikatnego zapachu i ulotnego smaku który sprawia, że z niepokojem patrzymy na coraz lepiej widoczne dno szklanki(...)Koktajl truskawkowy z melisą cytrynową Składniki: (na 1 porcję) 170 g truskawek 120 ml mleka 1 gałązka melisy cytrynowej Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać schłodzone. Smacznego! Jeśli nie macie melisy cytrynowej, można dać zwykłą, albo na przykład miętę. Można też zielony dodatek całkowicie pominąć i cieszyć się smakiem truskawek w płynie. Jeśli całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspaniałe wspomnienia oraz minimum jeden dodatkowy kilogram ;) Przepisy na potrawy, jakie jedliśmy już niebawem na blogu :) Zaś dzisiaj w ramach odpoczynku dla żołądka zdecydowałam się na truskawki, które uwielbiam i mogę spożywać kilogramami w najprostszej postaci (same) lub z jogurtem, bez dodatku cukru. Spieszmy się nimi cieszyć, bo ich dni są policzone! :) Potrzebujemy: truskawki jogurt naturalny opcjonalnie: pestki słonecznika, siemie(...)lniane, owoce suszone, np. śliwki Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do miseczki. Dodajemy jogurt naturalny. Oraz dla zdrowia i urody :) pestki słonecznika, siemię lniane. i kilka suszonych owoców, ja użyłam śliwek. Smacznego
Taste Of My Dayzaczynamy! :) Składniki (teoretycznie na 2 porcje:)): 2 łyżki drobnej tapioki 250 ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo (opcjonalnie): 15 truskawek 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml wrzącej wody 1. Tapiokę wsypujemy do szklanki zalewamy mlekiem kokosowym (dobrze by było, żeby mleko kokosowe nie było wcześniej przechowywane w lodówce, ponieważ oddziela(...)tapioka zrobi się przezroczysta i mięciutka. Pamiętajmy, że trzeba ją często mieszać zwłaszcza pod koniec gotowania, żeby się nie przypaliła. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Truskawki myjemy, kroimy w ćwiartki, szypułki wyrzucamy. Delikatnie układamy na zastygniętym puddingu. 4. 1/2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie zimna
My Culinary Artplacuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku . Są w sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie. Możemy je przygotować dosłownie w w kilka chwil. Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 1 1/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka(...)truskawek pokrojonych w plasterki cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto
Kulinarne przygody Gatitysię proszę ! Kto uwielbiał to proste danie w przedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z początkiem latem... Makaron, ser, truskawki Składniki: 500 g truskawek 1 małe opakowanie śmietany 18% 4-5 łyżek cukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera razem
Kulinarne przygody Gatityszybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-). Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Składniki Na spód: 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych 2 łyżeczki kakao 60 g roztopionego masła Na masę serową 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 300 g białej czekolady ziarenka(...)laski wanilii 150 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżki żelatyny 500 g świeżych truskawek Wykonanie: Ciasteczka miksujemy razem masłem i kakao. Spód tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą, a na nią wysypujemy herbatniki i lekko dociskamy je do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Kulinarne przygody Gatityktórzy mieli okazję już go spróbować :) Przepis pochodzi z przepiśnika mojej mamusi. To właśnie ona mi i mojemu rodzeństwu robiła to pyszne ciasto - jesienią z jabłkami, a latem z truskawkami. Teraz ja robię je moim dzieciom :) a robię je z różnymi owocami... zależy na co mamy sezon albo ochotę :) Składniki: 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, ok. 80 dag truskawek (najlepiej małych), (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową) , Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i bułka tarta, cukier puder do posypania ciasta. Jajka z cukrem ubijamy na puch do białości. Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia
Delicious Titbitsmoja banalna, ale jakże smaczna propozycja dla zakochanych. Truskawki, czekolada i wino musujące... (potocznie szampan), to zestaw obowiązkowy :) Składniki(...)truskawek, tabliczka gorzkiej czekolady, długie wykałaczki, butelka wina musującego :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej nabite na patyk truskawki. Odstawiamy do zastygnięcia lub zjadamy od razu... zależy kto co lubi
Delicious Titbitsprostu. Bez barwników, ulepszaczy, bez cukru, z naszymi polskimi truskawkami. I oczywiście z jogurtem naturalnym z dobrym składem, który podprowadziłam My. Jak pewnie większość z Was wie, jestem szczęśliwą „posiadaczką” małej Toli. Dziewczynki, która ciągle odkrywa nowe smaki, uczy się nowych słów, poznaje. Staram się jej w tym za bardzo nie przeszkadzać, nawet niewielki alergie są nam niestraszne(...)cwaniaczę, bo są naprawdę niewielkie). Obecnie trwa sezon na truskawki, z którego korzystam głównie z myślą o Toli. Ja sama jakoś nie jestem fanką świeżych truskawek. Najbardziej lubię te już przetworzone – w formie dżemów. Moja córa jest jednak typowym dzieckiem, jeżeli chodzi o sympatię do truskawek. Zje surowe, te w kompocie, dżemie, w koktajlu, każde. Postanowiłam więc, że zrobię
Kardamonovydżemu dodałam również skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę imbiru, dżem wyszedł super. Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 1 kg truskawek 4 łyżki soku z cytryn skórka otarta z jednej cytryny 300 g cukru można dać trochę więcej 8 g pektyny 6 baldachów(...)mieszkają, mogły je opuścić. Kiedy będziemy mieć pewność, że nie ma tam już mieszkańców, nożyczkami odciąć tylko kwiaty od łodyżek. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę na małej tarce. Truskawki umyć i odszypułkować. Truskawki zmiksować w blenderze na gładki mus lub jeśli lubicie mieć w dżemie większe kawałki owoców, to wystarczy truskawki pokroić nożem na małe kawałki. Przygotowane truskawki przełożyć
SprawdzonaKuchnia.plSłońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje, chłodzi i orzeźwia. Poza tym sernik na zimno to nieskomplikowany deser, który przyrządza się szybko i łatwo. Musi jedynie odstać swoje w lodówce, ale dwie godziny da się wytrzymać. U nas w domu sernik(...)pieczenia jest właściwie na jedno posiedzenie. Ani się nie obejrzałam i już została ćwiartka deseru! Na szczęście sezon na truskawki wciąż trwa. Truskawki coraz tańsze, więc je kupuję już kilogramami, również z myślą o kolejnych przepisach z truskawkami. Mój małżonek uwielbia truskawki, zresztą cała rodzina, więc konkurencja o ostatnie truskawki z miseczki jest zaciekła…he, he…Mimo wszystko
codojedzeniaSMAKI DZIECIŃSTWA MAKARON Z TRUSKAWKAMI I TWAROGIEM Wiosna zawitała do Nas na dobre, mimo tego, że kapryśna, raz słońce raz deszcz. Ale to jej cały urok! Czasami musi spać deszcz abyśmy docenili promień słońca. Wszystko pomału zieleni się a my mamy co raz więcej energii i chęci do życia. Zaczynamy sięgać po owoce, szukamy tych letnich smaków. Ja dzisiaj zachęcam(...)przygotowania bardzo prostej potrawy, którą każdy z Nas dobrze zna, ale pewnie też każdy z Nas robi ją troszeczkę inaczej. Makaron z truskawkami to dla mnie smak dzieciństwa, pamiętam jak byłam dzieckiem i chodziłam na działkę, gdzie mieliśmy truskawki rwałam je prosto z krzaka, do koszulki. Heheheh ;-). Bluzkę, którą miałam na sobie podciągało się i pakowało się do niej tyle
SMYKWKUCHNIprzygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: – 1 owoc mango (obrany) – garść truskawek (może być więcej) – 200-300 ml mleka sojowego – opcjonalnie: liście mięty, sok z cytryny Mango i truskawki umyć. Truskawki odszypułkować a mango obrać ze skórki, tak aby został sam miąższ. Owoce oraz mleko zblendować na jednolitą masę do uzyskania jedwabistej konsystencji. Podawać schłodzone – można
Szybko Tanio SmacznieWitam serdecznie Chciałabym zaproponować pyszny sernik na zimno z truskawkami i z domową galaretką z truskawek. Sernik jest bardzo pyszny, nie za słodki, prosty i szybki w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego sernika to polecam wypróbować przepis szczególnie że mamy sezon na truskawki. Do przygotowania sernika na zimno będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy(...)cukru pudru 600 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym (dobrze schłodzonego) 1/2 szklanki gorącego mleka (125 ml) 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego na warstwę truskawkową: 300 g truskawek 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 50 ml gorącej wody 1 łyżka żelatyny oraz truskawki do dekoracji czas przygotowania składników – około 40 minut czas schładzania
Uwaga Babcia Gotujekolejną rybkę, mamy dziś przecież środę, chciałam zaprezentować Wam mój najnowszy przetwór. Choć powstały tylko 3 słoiczki wiem, ze zrobię więcej tej pysznej, słodko kwaśnej konfitury. W końcu połączenie truskawek, rabarbaru i wanilii to jedno z najlepszych letnich smaków. Konfitura z rabarbaru i truskawek po 300 g truskawek bez szypułek i obranego, pokrojonego w kawałki
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: kilka dużych truskawek kulka mozzarelli kilka listków bazylii sos balsamiczny Truskawki i ser kroimy w plasterki. Układamy na talerzu na przemian: truskawka, ser, bazylia itd. Polewamy sosem balsamicznym. Caprese truskawkowe
Bon Appetit Małgorzatybiałego, zmielonego sera 4 jajka 3 szklanki mąki 8 łyżek stopionego masła 1 kg truskawek cukier do smaku 250 ml śmietany 18% cynamon sól Nazwa knedle - wywodzi się od niemieckiego Knödl. Na szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną(...)cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem. Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie
Świat Domowej Kuchnimascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3). Wstawić do lodówki.Truskawki umyć. Usunąć szypułki i pociąć na plasterki. Posypać cukrem i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. Po tym czasie wyjąć tartę i ułożyć na wierzchu, dosyć ściśle, plasterki truskawek (fot.4
Świat Ciastasezonie ciacho z truskawkami musi być a że polubiłam tarty więc padło na nią...pysznie Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 3/4 kostki margaryny 2 łyżki cukru masa: 3 budynie waniliowe 3 szklanki mleka pól kostki margaryny dodatkowo: pół kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną, jajko, i cukier. zagniatamy> ciasto. Wkładamy(...)czasie zabieramy papier z> grochem i zapiekamy jeszcze 15 minut.Studzimy. Gotujemy budynie z mlekiem. Studzimy, miksujemy na gładko z margaryną.> Wykładamy na spód od tarty. Truskawki kroimy wplastry, wykładamy na> masę budyniową, na wierzch wylewamy przygotowaną wg przepisu na> opakowaniu galaretkę
Z Majeczką w kuchniszklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 litra śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniki(...)części. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody. Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową. Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościTruskawki w środku zimy? Wy też miewacie takie zachcianki? Przy odrobinie szczęścia można je znaleźć w Tesco (ważne jednak, żeby dobrze sprawdzić czy nie są zepsute), malutkie opakowanie starcza akurat, żeby udekorować kilkanaście sztuk babeczek (plus trochę do podjadania). Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao(...)jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka świeże truskawki Nutella lub inny krem czekoladowy Składniki na krem z twarożku: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką
CiastkozercyTruskawki 100g czekolady kawowej z kardamonem 1łyżka masła 50 ml śmietana kremówka 36% W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, dodać śmietankę, dobrze wymieszać rózgą. W rozpuszczonej czekoladzie maczać truskawki. Nabić na wykałaczki i jabłko. Odstawić do zastygnięcia. Można również maczać truskawki w gorącej czekoladzie i popijać szampanem. Są również specjalne urządzenia tz. fontanny fondue do zanurzania
Kulinarny karnet Christopherawiem jak to się stało, że przeoczyłam ten sernik. Piekłam go na święta wielkanocne, więc wstyd - przyznaję się :) Jest to sernik z truskawkami, na który przepis już od dawna jest na blogu, tylko, że w troszkę innej odsłonie, zamiast bitej śmietany wylałam mleczną czekoladę. Truskawki na wierzchu były świeże, te w środku były mrożone :) Jeden z moich ulubionych serników(...)znajdziecie przepis na ten Sernik z Truskawkami <----klik. Przypominam, że każdy czerwony wyraz w moich postach to jest link, który przekierowuje Was do odpowiedniej strony, wystarczy kliknąć. Ale pewnie o tym pamiętacie :) Na koniec serdecznie Was zapraszam na fan page bloga Blondynka Gotuje <--- klik, tam zobaczycie więcej zdjęć i wszystko na bieżąco. ZAPRASZAM
Blondynka GotujePyszna, lekka, orzeźwiająca sałatka z spłaszczonymi brzoskwiniami i truskawkami, którą uwielbiają wszystkie dzieci, także i dorośli. W upał nigdy się nie chce ,,ciężkich" sałatek z majonezem lub dużą ilością tłustych składników, a więc pomysł na lekką, letnią, z sezonowych produktów sałatkę jest przed wami. Zapraszam! Składniki: 10 liści sałaty 2 spłaszczone brzoskwinie 15 truskawek Duży pomidor Dressing: 2 łyżki(...)oliwy 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki sproszkowanych ziaren kolendry sól, pieprz Przygotowanie: Liście sałaty myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniczku. Truskawki kroimy na połowę ( ja nie usuwałem szypułek ), a brzoskwinie w kostkę. Pomidora też kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie składniki dressingu. Do misy rwiemy sałatkę, na górę układamy wszystkie pozostałe składniki i polewamy
Kuchnia ŁukaszaPuszyste ciasto wanilinowe z truskawkami, to chyba jeden z licznych deserów, który całkowicie nie potrzebuje opisu, bo i tak wiadomo, że to jest boskie połączenie smaków. Zapraszam! Składniki: 200 g miękkiego masła szklanka cukru 2 jajka 250 ml mleka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 30-50 truskawek łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Masło lekko ubijamy(...)dodajemy wszystkie mleko, ponownie mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, mieszamy do powstania gęstego ciasta. Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do pieczenia, na górze układamy truskawki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszapogoda niestety nie jest tak piękna jak w Polsce. Często pada deszcz, a wieczory są już chłodne. By wrócić wspomnieniami do ciepłego lata Ada postanowiła upiec tartaletki z truskawkami . W internecie jest pełno różnego rodzaju przepisów na kruche ciasto my polecamy wam przepis Piotrka z Kocham Gotować (wyszło idealne ) Na upieczone tartaletki nałożyliśmy truskawki. My użyliśmy truskawek z puszki
cookplsytość, dostarczając przy tym niezbędnej nam energii na cały dzień. Polecam :) Zaczynamy : Składniki na jedną porcję: 50 gr ulubionej granoli- ja użyłam granoli z truskawkami 250 ml jogurtu naturalnego truskawki Wykonanie: Do miseczki lub pucharka dajemy troche jogurtu, na to połowę granoli, jogurt , resztę granoli I przykrywamy resztą jogurtu- górę dekoroujemy truskawkami. Smacznego
Smaki EdytyTruskawkowy sezon w pełni więc trzeba korzystać ile się da. Polecam truskawki w sałatce na szpinaku z dodatkiem fety i prażonej dyni. Pycha:) składniki: 2 garście młodego szpinaku 6-7 dużych truskawek 100 g fety lub innego serka sałatkowego 2 garście pestek dyni 2 łyżki sosu balsamicznego 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Składniki na dwie porcje(...)Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i również ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z olejem i miodem, skropić sałatkę. Całość posypać uprażonymi ziarnami dyni i podawać
Monia miesza i gotujedostawałam na samą jego myśl ślinotoku. Trudno, będzie kiedy indziej, jak dorwę szparagi! Tymczasem prezentuję Wam pyszny kompocik z sezonowych owoców. Najlepiej smakuje schłodzony! Wykorzystałam do niego mrożone truskawki, ale równie dobrze możecie dać świeże. Po prostu chciałam wykorzystać ostatnie zapasy przed pojawiającym się sezonem. Ps. od czerwca ruszamy też z akcją gotowanie za głosowanie. Tym razem motywem przewodnim będą(...)owoce – w końcu sezon rozpoczął się na całego. Składniki: 60 dag rabarbaru 20-25 mrożonych lub świeżych truskawek 2 litry wody 3-5 łyżek cukru Przygotowanie: Rabarbar umyć, pokroić na drobniejsze kawałki. Przełożyć do garnka wraz z truskawkami. Zalać zimną wodą, gdy będzie wrzeć – zagotować 5 minut bez przykrycia. Posłodzić do smaku. Przelać przez sitko do dzbanka. Schłodzić. Smacznego
Fabryka pomysłów