truskawka - 16421 przepisów (strona:14/1095)

Tort migdałowy z truskawkami 152

Tort migdałowy z truskawkami Tort migdałowy z truskawkami Pyszny, dostojny tort migdałowy- zrobiony na migdałowym biszkopcie, przełożony delikatnym migdałowym kremem i truskawkami, ozdobiony bitą śmietaną, truskawkami i płatkami migdałowymi. Dominujący migdałowy smak, jest delikatnie przełamany świeżością truskawek. Tort wychodzi naprawdę pyszny- każdy jego kęs rozpływa się w ustach, a jego wyjątkowy smak doceniają nie tylko dorośli, ale bardzo smakuje(...)cukru pudru cukier waniliowy 100 g. miękkiego masła 150 g. zmielonych na proszek migdałów 300 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka zapachu migdałowego DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 500 g. truskawek 200 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MIGDAŁOWY : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę

Domowe Torty
Knedle serowe z truskawkami 152

takie delikatne w smaku :) Składniki: Ciasto: 25 dag sera białego 15 dag masła 2 jajka 10-15 dag mąki (lub więcej, jeżeli ciasto jest klejące) sól do smaku   + truskawki Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z serem, jajami, solą. Dodać tyle mąki, aby ciasto było miękkie. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać ręcznie, podsypując mąką, by ciasto(...)było klejące. Gotowe ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut. 2. Ciasto rozpłaszczyć lub rozwałkować na stolnicy, wycinać kółka, nałożyć truskawkę i dokładnie zlepić brzegi, uformować kulę. 3. Knedle gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę. 4. Podawać wedle uznania, my najczęściej jadamy z roztopionym masłem i delikatnie posypane cukrem. Z podanej porcji wyszło

Kuchnia domowa Ani
Koktajl z arbuza, truskawek i mięty 170

Powracają upały więc zapraszam na pysznie owocowy i orzeźwiający koktajl z miętą! Składniki: 1/4 niedużego arbuza ok 500 g truskawek garść listków mięty ewentualnie cukier do posłodzenia Sposób wykonania: 1. Miąższ arbuza kroimy w kostkę (jeśli ktoś nie lubi pestek, to można je usunąć). Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy. 2. Owoce wrzucamy do naczynia, dodajemy liście mięty i ewentualnie cukier

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z truskawkami 274

Ciasto maślankowe to ostatnio moje ulubione - szybkie, proste i zawsze wychodzi. Zapraszam na ciasto z truskawkami! Szkoda, że sezon na te owoce powoli się kończy...Kiedyś robiłam podobne ciasto z mrożonymi porzeczkami. Przepis podaję jeszcze raz dla tych, co nie lubią poszukiwać :)Składniki:4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto z serem, truskawkami i rabarbarem 178

opakowania cukru waniliowego Ser: 500 g sera białego gotowego do serników 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego olejek waniliowy Dodatki: 1 duża łodyga rabarbaru 1 szklanka truskawek Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Zagniatamy ciasto kruche. Wykładamy nim tortownicę (26cm) podwijając brzegi do góry. 2. Składniki na masę serową mieszamy(...)gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto. 3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser. 4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto. 5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki

Kuchnia domowa Ani
Najlepsze knedle z truskawkami 127

Knedle z truskawkami? Czemu nie? Tym bardziej ,ze na te klasyczne ze sliwkami trzeba tak dlugo jeszcze czekac.Przyznam ze z jablkami juz jadlam ,ale truskawkowe robilam pierwszy raz.Sa na pewno duza konkurencja dla pierogow z truskawkami.Sa po prostu duzo latwiejsze do przygotowania.Nie wiem czy nawet nie smaczniejsze? Bardzo nam smakowaly.Polecam i zapraszam do przepisu!Skladniki na 4 porcje(...)truskawek (nie za duzych)                                  cukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z serem i truskawkami 174

kesa je pokocha.Zapraszam zatem do przepisu. Skladniki na 2-3 porcje: makaron rurki (lub kazdy inny sie nada) - 400g twarog poltlusty- 250g 3 lyzki masla 2-3 lyzki cukru truskawki opcjonalnie mieta-opcjonalnie Wykonanie: ugotowac makaron wg wskazowek na opakowaniu.Po przepisowym czasie gotowania wylaczyc ogien,wlac do garnka kubeczek zimnej wody i pozostawic makaron w wodzie jeszcze okolo 5 minut.Odcedzic(...)makaron.Dodac do makaronu twarog,rozdrabniajac go palcami na drobne okruszki.Wsypac 3 lyzki cukru.Dokladnie calosc wymieszac, tak zeby makaron dokladnie obtoczyc w masle,cukrze i twarogu natychmiast podawac dodatkowo podalam truskawki i posiekana mieta (mozna calkowicie pominac)                                           ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 189

Nadzienie 1: ok. 400ml mleka 2 łyżki cukru 2 żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia garść rodzynek Nadzienie 2: 2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki cukru łyżka masła Budyń waniliowy: Odlewamy 1/2 szkl. mleka, resztę zagotowujemy. Do odłożonej części dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, żółtka – wymieszać dokładnie. Jak tylko mleko się zagotuje wlewamy pozostałe składniki i dokładnie(...)składamy na pół. Pozostało jeszcze zrobić truskawkowy dżemik na wierzch ciastka – będzie nieco kwaskowy dzięki czemu ciasto z budyniem nie będzie mdłe. Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta , Ciasto francuskie , Desery

kuchcikownia
Domowa lemoniada z pomarańczy i truskawek 243

tyle syfu........ SKŁADNIKI :    z tej porcji otrzymałam 1 dzbanek ok 1,5 l woda lekko gazowana (można użyć niegazowanej ) ok 1,5 l pomarańcze 2 szt  truskawki 2 garście  listki mięty wedle uznania  2 łyżki miodu  kostki lodu   - pomarańcze parzymy gorącą wodą z jednej wyciskamy sok a drugą tniemy na kawałki(...)dzbanka wlewamy wodę dodajemy miód i dobrze do wymieszamy - dodajemy do tego sok z wyciśniętej pomarańczy, plastry pomarańczy, umyte truskawki oraz listki mięty - jeżeli lubimy mocno schłodzone podajemy z kostkami lodu - Gotowe tak proste a tak dobre i bez CHEMII I SZTUCZNYCH KONSERWANTÓW  Polecam smaki dzieciństwa

Basia w kuchni
Kompot rabarbar, truskawka z lekką nutą wanili. 120

Coś co zawsze kojarzyło mi się z czymś mega kwaśnym, cierpkim  i całkowicie niejadalnym, zmieniło swój obraz po tym właśnie kompocie. Składniki: ok 1 kg rabarbaru 200 g truskawek (u mnie mrożone) cukier z wanilią Kamis cukier Wykonanie: Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą(...)Dodajemy truskawki, wsypujemy cukier waniliowy  i ok pół szklanki cukru. Doprowadzamy do wrzenia. Chwilkę tak gotujemy dosłownie ok 2 min. Dosładzamy do smaku i czekamy aż ostygnie. Rześki, smaczny, aromatyczny z odrobiną waniliowej magii

Malinowe Pocałunki
Desery truskawka i gruszka. 174

Frużelina truskawkowa z lodami. Składniki. 500g truskawek 1/2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lody Wykonanie. W rondlu podgrzewamy owoce z wodą i cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z łyżką wody i wlewamy do truskawek. Gotujemy, na małym ogniu, aż utworzy się klarowna galaretka. Frużelina powinna być półpłynna ,a owoce całe. W zależności od tego ,czy  owoce

Kulinarny karnet Christophera
Kruche migdałowe z truskawkami w piance. 336

migdałów 100 g cukru 1 łyżeczka proszku 2 jajka 125 g masła 1 laska wanilii Pianka bezowa. 3 białka 150 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 350 g truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki migdałów ,wiórki Wykonanie. Składniki ciasta szybko zagnieść. 1/4 włożyć do zamrażalnika ,resztę do lodówki na 30minut. Tortownicę,24 cm,wyłożyć(...)rozwałkowanym ciastem. Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i sok z cytryny. Ubijać do rozpuszczenia cukru. Oczyszczone truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać z pianą i wyłożyć na ciasto. Posypać startym ciastem ,tym z zamrażalnika, i posypać wiórkami migdałowymi. Piec 40 minut w temp.175 stop. Bardzo dobrze smakuje trochę ciepłe

Kulinarny karnet Christophera
Deser z mascarpone i truskawkami 313

Jest to jeden z moich ulubionych deserów...  krem z mascarpone i kremówki, przekładany sosem truskawkowym i płatkami kukurydzianymi... Składniki: ok. 200 g truskawek, 250 g serka mascarpone, 50 ml kremówki, 2 łyżka cukru pudru, płatki kukurydziane corn flakes. PRZYGOTOWANIE:   Truskawki miksujemy blenderem z jedną łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do rozdrobnionego serka mascarpone

Aga w kuchni
Smoothie: truskawka, banan 151

pory robiłam  koktajle owocowe tylko na mleku. W smoothie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Ma niepowtarzalną konsystencję ! Koniecznie sami spróbujcie :-) Smoothie: truskawka,banan Składniki: 400 g gęstego jogurtu naturalnego ( u mnie Zott) 2 duże banany 400 g truskawek *4 łyżki cukru Wykonanie: Owoce obieramy i wszystkie składniki miksujemy przez 5 minut w blenderze. Smoothie podajemy dobrze schłodzone. * Oczywiście ilość

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny deser lub śniadanie z truskawkami i domową granolą :) 125

granolą, czyli to, co tygryski uwielbiają najbardziej" :) Przepis jest tak prosty, że nie podam dokładnych proporcji, bo każdy zrobi go według swego uznania  :) Granola Jogurt naturalny Miód  Truskawki Jogurt mieszamy z odrobiną miodu, a truskawki kroimy na drobne kawałki, posypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę,  żeby puściły sok.  Wszystko układamy warstwowo tak, jak lubicie

Delicious Titbits