wodą z cytryną i smarujemy 5 łyżkami dżemu. Na dżem nakładamy połowę śmietany.Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy. Smarujemy równo dżemem oraz resztą bitej śmietany. Dekorujemy truskawkami i chłodzimy tort w lodówce. Smacznego
Przepisy mojej mamypokrojony w drobną kostkę i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wszystko przypraw, ketchupem, majonezem, solą i pieprzem, wymieszaj. Z sałatki uformuj kształt plastra ananasa. Ja posłużyłam się obręczą do tortów, tworząc półokrąg ze spadem w dół. Lekko uklepać sałatkę, wyrównać i schłodzić w lodówce. Resztę natki posiekać i wymieszać ze startą skórką z ogórka. Paprykę zetrzeć na średnich oczkach tarki
Smaczne mojeWczoraj o rabarbarze myślałam i pisałam. Chcąc wyczerpać temat z tym warzywem związany, koniecznie muszę wspomnieć jeszcze o zastosowaniu tejże rośliny. Dwukrotnie. Jeśli nie widzicie potrzeby wkręcać rabarbaru w tort o którym pisałam, sprawdzi się również rzucony na puszyste, ucierane z kefirem ciacho. Gdy piekłam je pierwszy raz, zapisałam sobie, pod przepisem: - "można pomylić z drożdżowcem". Jest miękki, jak dobra
Kronika Piekarnikazaraz po upieczeniu, gdy ciepłe rozpływają się w ustach. Doskonale się przechowują również dwa, trzy dni w szczelnym ukryciu. W zasadzie wypiek spontaniczny, stworzony godzinę przed imprezą urodzinową córki. Tort wprawdzie czekał w lodówce, lecz co do reakcji mojej już od kilku chwil nastolatki (matko i córko.. to już?) na masę z musem truskawkowym nie byłam pewna. Może
Kronika Piekarnikawyszukanych form wypieków drożdżowych, załapując się na ostatnie podrygi upałów w Bułgarii. I uświadamiając sobie, że miejscowi cukiernicy są wybitni w tym zakresie. Chałki, rogale i drożdżowe ciasta, torty, tarty, baklawy i pszenny chleb. Delikatny jak puch. Znów znaczną część mej walizki wypełniłam plecionkami z rodzynkami i bochenkiem pszennego puchacza. Po chałkach zostało smaczne wspomnienie. Na mej dłoni został ślad
Kronika Piekarnikaefektu i z opinii, takich w słowa ubrane, oraz takich w formie nieokreślonej fonetycznie ..uhm.. mm.. mm :) Skoro ciasto to na urodziny zadedykowane było, czemu nie było tortem ? Jubilat jest wielbicielem prostoty w najbardziej klasycznym wydaniu - kruche z dżemem, sernik z polewą kakaową z twarogu mielonego trzy razy i szarlotka na ciepło. Zakopiańska. Dogodzenie wielbicielowi klasyki "lubimy
Kronika Piekarnikałyżką galaretki wiśniowej lub pomarańczowej. Blaty grubsze polecam nasączyć naparem słodkiej herbaty. Kończąc wpis, już wiem że wrócę do tego przepisu wcześniej, niż myślałam. Zdjęcia z kroniki piekarnikowej: Wersja tortu z trzech, grubych blatów Przełożenie z powideł i suszonych śliwek
Kronika Piekarnikawylot o czasie mając. Zdarzyło Wam się zasnąć 5 min przed lądowaniem? Nie polecam. Szurniecie o płytę lotniska w mym odczuciu było katastrofą w przestworzach. Nieprzyjemne. Ku przestrodze. Kolonijny tort śmietanowy. Nazwy w oryginale niemieckim nie odtworzę. Pani zza lady zapytana, czy możemy prosić o kawałek, uświadomiła nas, że "on nie jest na ozdobę" W oryginale po niemiecku, również tego
Kronika Piekarnikaminut. Dodajemy pokrojoną cytrynę i gotujemy do momentu zgęstnienia - około 10 minut. Studzimy powstały syrop, wybieramy z niego cząstki cytryny i wykładamy na ciasto. Zamiast wisienki na torcie - tu uwieńczeniem dzieła jest właśnie ta kandyzowana cytryna. Nie pomijajcie tego elementu, dodaje całości jeszcze wyraźniejszego cytrynowego akcentu. Ciasto polecam wielbicielom babek ucieranych cytrynowych, cytrynowych tart i wszelkich kwaskowatych wypieków. Jest bardzo
Kronika Piekarnikanerkowcom szansę. Teść i tak orzechów nie akceptuje w żadnym wydaniu, teściowa akceptuje wszystko. Tak oto debiutanckie ciasteczka trafiły na stół. Większość z nich zjadła córka, ignorując wykwintny babciny tort, ciesząc się natomiast z półbutów na obcasach, które babcia wręczyła jej nielegalnie, w chwili mej nieuwagi. Dziękuję mamo teściowo:) Składniki: 100 gram miękkiego masła 100 gram drobnego cukru 160 gram
Kronika Piekarnikapuszystość biszkopta, nie mającego nic wspólnego z suchością. Różowa, nie za obfita warstwa słodkiego rabarbaru w galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość i pastelowy przekrój są bardzo wdzięczną, wiosenną kompozycją i propozycją. Skorzystajcie z niej
Kronika Piekarnikapiknikowy koc. Jak wspominałam, ciasto nie czerstwieje, nawet gdy wiatr na nie wieje :) Skórki na wierzchu pozostają chrupiące, a wnętrze pod papilotką delikatne. Wykorzystałam je jako dopełnienie urodzinowego tortu konsumowanego w czasie imprezy pod chmurką - stąd zdjęcia na trawiastym łonie natury. Dla wielbicieli szarlotek i ciast sezonowych z owocami - część jabłkowa będzie atrakcyjniejsza. Niestety goście nie dzielą się równo
Kronika Piekarnikastopni, około 30 minut. Ciasto nie wyrasta wysokie, jest miękkie, wilgotne, ale nie gliniaste. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdźcie patyczkiem, czy jest gotowe. Wyciągamy i studzimy. Etap czwarty - składamy tort czyli wrzucamy agrest w kawę :) Z wystudzonego ciasta odkrajamy cieniutko, równiutko wierzch. Odkładamy do starcia na tarce. Ciasto wkładamy do formy, tortownicę zapinamy obręczą i smarujemy tężejącą masą agrestową - warstwa
Kronika Piekarnikasię w ustach , mówię Wam niebo w buzi. Ciasto robiłam już parę razy, za każdym razem zachwyca i rozchodzi się w tempie ekspresowym. Często piekę go w formie tortu na większe okazję. Tym razem dla mojego męża z okazji urodzin 😍 uwielbia wszystko co czekoladowe 💓💗😍🥰 Biszkopt kakaowy : 9 jajek 1 szklanka cukru 1 1 /2 szklanki mąki
Niespełnione zdolności kulinarneworeczka, odciąć brzeg i na pierniczkach zrobić paseczki, patrz FILM . Na koniec można posypać je kolorową posypką cukrową. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook
Mała Cukierenka