razem tort z okazji obrony pracy magisterskiej. Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;) Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki biszkopt: * 3 jajka
Krakowskie smaki AniDziś pokarzę Wam Kochani tort, tzn bardziej pomysł na jego dekorację. Do środka dajemy to co lubimy, krem jaki nam tylko się podoba. Inspiracji możecie poszukać ( tu ). Pomysł bardzo się spodobał moim dzieciakom, jak również jubilatom. Podobno był pyszny i z dodatkową atrakcją dla bawiącej się rzeszy rozbrykanych bączków. Przechodząc do rzeczy. Tort jest na bazie bitej śmietany(...)mascarpone i musu brzoskwiniowego. Do dekoracji użyłam tylki 2D i ozdób wykonanych z masy cukrowej, które układamy na torcie dosłownie przed samym podaniem na stół (inaczej masa nam po prostu się rozpuści). Liczę, że się Wam spodoba
Malinowe Pocałunkikilka dni moje kuchenne królestwo, ale zostawiam dla Was nowe przepisy z tego tygodnia... Wczoraj byli goście, a wraz z nimi dietetyczne i nie tylko eksperymenty....Hit wieczoru - dietetyczny tort - przedstawię po powrocie....już wkrótce... Pozdrawiam
Humanistka w kuchnipara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Przepis przeleżał cały rok. W zeszłym roku robiłam na Wielkanoc ten tort i nie było okazji, żeby go opublikować.Zresztą nie wyszedł mi najlepiej, ale co tam ;-) Potrzebna będzie duża forma w ksztalcie zajączka. Składniki na biszkopt 250 g mąki pszennej(...)krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt
Na słodko lub wytrawnienasączony wykładamy 1/4 masy, przykrywamy jasnym blatem biszkoptowym. Znów nasączamy, wykładamy krem, dociskamy ciemym blatem, znow nasączamy, wykładamy krem, dociskamy z góry jasnym ostatnim blatem.Pozostałą masą, smarujemy wierzch tortu. Boki za pomocą szprycy ozdabiamy stawiając kleksiki.Na wierzch układamy opłatek Harry Potter, wykańczamy jego boki kleksami masy. Odstawiamy do stęzenie do lodówki. Opłatki są świetną dekoracją tortu dla naszych milusińskich(...)Każdy znajdzie w sklepie dekoracje dopasowane do potrzeb wiekowych swoich dzieci. W ofercie wiele ciekawych wzorów,zapraszam tutaj: http://jumazoma.pl/KREATYWNE-DEKORACJE-CUKIERNICZE_DEKORACYJNE-OPLATKI-NA-TORTY-I-CIASTA(2,246,).aspx?pageId=2 Do wykonania tortu użyłam smietany i serków firmy Mlekovita. Zaufałam tej firmie i ich produktom ponieważ zawsze moge liczyć na dobrą jakość która owocuje mi potem pysznymi wypiekami.Śmietana bardzo dobrze się ubija a serki maja ciekawy niepowtarzalny smak
Z Majeczką w kuchniWspaniały, mocno orzechowy tort bez mąki - upiekłam go wczoraj po raz pierwszy na 40-ste urodziny mojego Męża - ale już wiem, że na pewno do niego powrócę :) SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE CIASTO: 300g zmielonych orzechów włoskich + połówki orzechów do ozdobienia tortu 8 jajek 250g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjewszystkich, którym brakuje słodyczy na co dzień - słodki tort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Składniki: na bezy (możecie też kupić gotowe) 7 białek 350g cukru pudru(...)koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Na krem ubić kolejną porcję śmietany, dodać cukier, serek mascarpone i skórkę z cytryny. Wymieszać. Dolać sok z cytryny i wymieszać. Na koniec "składamy tort". Najpierw beza. Na nią 2/3 kremu z mascarpone. Druga beza, na nią 1/3 kremu mascarpone, a na krem sos truskawkowy (zostawić trochę do polania wierzchu). Trzecia beza. Na bezę
W kuchni wieczoremsłusznie czy nie :) Dziś mam dla Was przepis który przygotowałam dla Mamy mojego eM. Obchodziła w miniony weekend swoje urodzino-imieniny. Ja postanowiłam wręczyć jej ciasto i upiec TORT. Przygotowałam mój ulubiony, na ptysiowym spodzie, z jesiennymi dodatkami. Muszę przyznać, że wyszedł pyszny i bardzo urodziwy. Po twarzach zgromadzonych mogę wywnioskować, że byli tego samego zdania. Przed Wami Urodzinowy Tort(...)przełożyłam do malaksera) i miksujemy dodając 1 jajku. Ciasto przekładamy do szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy jednakowe małe koła, które posłużą nam za blaty do tortu. U mnie wyszły cztery blaty. Ostatni blat powinien być podwójny, ze wzorkami, aby był najładniejszy :) Ciasto ptysiowe pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez 20 minut - moje blaty
Słodkie Przyjemnościnadzieję, że nikt z Was nie zapomniał i wie co dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!" Składniki : 4 jajka szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao(...)swoją objętość dodajemy mleko i mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Sypkie składniki dosypujemy do masy jajeczne i miksujemy. Całość przelewamy do okrągłej - tortowej torty, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, w momencie, gdy wbity w ciasto patyczek
Słodkie PrzyjemnościTort bezowy to coś, co mogłabym jeść z każdej okazji! Jest słodki, ale dzięki granatom, również trochę kwaśny. Jest chrupiący, ale również puszysty w środku i na zewnątrz dzięki bitej śmietanie. Kolorowy i wielosmakowy tort bezowy przygotowałam ostatnio zainspirowana co miesięcznym spotkaniem Warszawskich Blogerów Kulinarnych. Na ostatnim spotkaniu wylądowaliśmy w Cafe TVN, gdzie dzięki uprzejmości Kekemeke, zostaliśmy poczęstowani znakomitymi słodkimi(...)bezowy torcik. I mimo, że nie poznałam dokładnie ich przepisu, postanowiłam zrobić coś podobnego. Wizualnie mi wyszło, a smakowo? Oj, smakowało! Dlatego bez skrupułów zapytam, kto ma ochotę na Tort bezowy?" Składnika : 8 białek (wielkość M) 300 g cukru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru mały granat 1 tabliczka
Słodkie PrzyjemnościGratulujemy wprawnej rączki do dekorowania. Naprawdę jesteśmy pod wrażeniem! Goście Pani Aurelii na pewno też byli. Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki 8 jajek 8 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki kakao 100g orzechów laskowych 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka syropu(...)karmelowego 1 łyżka syropu orzechowego 250ml śmietany 36% 0,5 szkl oleju 100g bezów szczypta soli 200g masła masa cukrowa barwniki listonic_name = "Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "8 jajek 8 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki
CoolinarniePLlodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej). Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia. Posmarować tort nieco kremem śmietanowym. Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki. Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis Tutaj Z masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej(...)dekoracje przygotować wcześniej. Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną. Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny
Mix smakuśrednicy 26cm, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam olejem kokosowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na masę zmiksowałam w blenderze. Po kolei układałam naleśniki i przekładałam masą serową. Na tort zużyłam 8 naleśników, ale można wiecej i zrobić wyższy. Na ostatni naleśnik nie dawałam już masy, tylko wiórki masła startego na tarce, płatki migdałowe oraz posypałam brązowym cukrem demerara. Tortownicę(...)wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C na 30 minut. Gotowy tort naleśnikowy oprószyłam cukrem pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy
mojewypiekiinietylkoNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)długiej przerwie:) SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem): 8 dużych białek 420 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 400 ml kremówki 36% 250 g serka
Słodko-Słony Świat Ilonyprzygotowane placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby masa zastygła. Teraz przygotowujemy polewę karmelową do posmarowania ostatniego płatka tortu. Przygotować rondel lub patelnię z grubym dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać(...)karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4) . Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu. Następnie wyjąć i udekorować nim wierzch tortu
Świat Ciasta