masą śmietanową z wiśniami. Idealnie sprawdzi się na każdej uroczystości, a goście będą zachwyceni. Nie jest za słodki, więc przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi tortami. Polecam! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa(...)łyżki śmietany 30% i mieszamy. W misce ubijamy mikserem pozostałą ilość śmietany razem z cukrem pudrem, dodając powoli żelatynę wymieszaną ze śmietaną. Miksujemy do momentu, aż masa będzie sztywna. Tort: Wiśnie odsączamy z zalewy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy
Kuchnia MagdaLenytort jadłam podczas wesela Gwiazdeczki. Kiedy pojawił się na stole pełnym słodkości, od razu wzbudził wielkie zainteresowanie gości. Każdy chciał go spróbować, na wielu talerzykach pojawił się pokrojony na porcje, ale i tak wciąż znajdowali się chętni, by delektować się tym smakołykiem. Na szczęście dla weselników była przygotowana odpowiednia ilość kawałków tej przepysznej, chrupiącej bezy. Kiedy emocje weselne opadły, próbowałam(...)odtworzyć w warunkach domowych niektóre przepisy. Oczywiście zaczęłam od tortu bezowego. I udało się. Dziś, z okazji imienin mojej mamy, mogłam go zaserwować dla gości. Jeśli lubicie połączenie bezy z chrupkimi orzechami i karmelem oraz z daktylami, ten tort jest dla was. Przygotowuje się go naprawdę łatwo, ale nie można tego zrobić w ostatniej chwili. Beza nie tylko musi być
W mojej kuchniTort przygotowałam specjalnie dla męża na jego urodziny ;) :) Ps. zdjęcia to kompletny misz-masz aparatów oraz godzin o której były robione. Najpierw porobiłam zestaw cyfrówką, a za godzinę robiłam lustrzanką :D Takie rzeczy tylko u mnie :p Składniki na tortownicę 18 cm: Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kako 1/2 szkl cukru(...)Dolny blat smarujemy 1/3 kremu pomarańczowego. Nakładamy drugi blat, rozsmarowujemy krem grejpfrutowy. Przykrywamy trzecim blatem i całość smarujemy pozostałym kremem pomarańczowym. 12. Czekoladę ścieramy na wiórki, obsypujemy nimi boki tortu oraz małą część góry. Na wierzchu układamy wióry czekoladowe lub listki czekoladowe i pozostałe cząstki owoców. Tort przed podaniem schładzamy w lodówce
Gotowanie...to proste !proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g chałwy waniliowej dodatkowo około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu dżem porzeczkowy 1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty do ozdoby- opcjonalnie małe beziki Wykonanie biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)krążki. Układamy następująco: biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt cały tort smarujemy resztą kremu- boki i wierzch 100 g chałwy kruszymy i posypujemy po bokach – przyklejamy ręką, posypujemy wierzch. Ozdobiłam dodatkowo małymi bezikami. Artykuł Tort chałwowy pochodzi z serwisu
MojaQchnia.plTort mocno orzechowy i karmelowy z batonikami Snickers. Słodycz tortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy. Składniki na biszkopt czekoladowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 masło 2 łyżki kako ¼ szklaki wody 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Składniki na krem śmietanowy: 1 litr śmietanki 30% 500 g serka
Słodki Zakątekwarto czasem poszperać w starych gazetach przekonałam się ostatnio. Będąc u Mamy wzięłam sobie kilka egzemplarzy poradnika domowego sprzed 2000 roku. W jednej z nich był przepis na tort ptysiowy. Niby nic, ale jakoś sama nawet na to nie wpadłam, by z ciasta zaparzanego zrobić blaty do przełożenia.Troszkę zmodyfikowałam krem, dodatki i stworzyłam swój własny ;) Lekki, smaczny(...)strumieniem białą czekoladę. Krem dzielimy na 3 części, 2 większe, do której dodajemy odsączone i drobno pokrojone brzoskwinie i jedną mniejszą. Dwie większe dzielimy na pół i przekładamy blaty tortu. Wierzch tortu dekorujemy np. pozostałym kremem i pistacjami
Kuchnia w czekoladzieSwiss meringue buttercream, czyli krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej jest idealny do dekoracji tortów, czy babeczek cupcakes. Krem jest bardzo lekki i puszysty, a zarazem sztywny idealny do tworzenia ozdób, czy obłożenia tortu pod masę cukrową. Szukałam idealnego przepisu na swiss meringue buttercream i znalazłam go na blogu Modern Taste. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie wymaga szczególnych umiejętności
Rusty ForkTort z suszonych moreli powstał na bazie przepisu tort ze śliwek . Skoro mogą być śliwki, to dlaczego by nie morele.... 190 g moreli suszonych, 110 g płatków migdałowych, 3 zmielone torebki kardamonu, skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy, 200 ml białego wytrawnego wina, 50 ml cukru, 4 białka Morele posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny(...)wymieszać z zimną masą morelową. Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny. Tort polukrować lukrem pomarańczowym. Lukier pomarańczowy: 200 g cukru, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sok z pomarańczy Cukier przesiać do miski, dodać skórkę pomarańczową i ucierać dodając sok z pomarańczy
królestwo garówDziś troszkę inny tort, a właściwie o innym smaku. Bardzo smaczny wyszedł. Dekoracja dodała mu uroku :) Składniki na biszkopt: jaja 5 szt maka pszenna 7 łyżek cukier 3 łyżki Krem: masło 100 g cukier puder 1/2 szklanki ajerkoniak 500ml śmietanka 30% 500 ml słomka ptysiowa z cynamonem Brześć żelatyna 6 łyżeczek Dekoracja: śmietana 30% 350 ml cukier 1 łyżka(...)wstawiamy ja na 30 sekund do mikrofali, rozpuści nam się. Lekko ciepłą dodajemy do kremu miksując go. Smarujemy kremem biszkopt.Wierzch i boki smarujemy samą ubitą śmietaną i na około tortu dekorujemy go słomka ptysiową( dociskamy aby słomka "wkleiła się w tort", a wierzch rozetki ze śmietany i wiórka cytrynowe z czekolady.Tort wyszedł przepysznyyyyyy
Różowa kuchniaWielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, a jak Andrzejki to imieniny mojego Taty. W tamtym roku zrobiłam mu tort na bazie burbonu i był nim zachwycony, dlatego w tym roku podwajam tę przyjemność :) Dodatkowo jego ulubione ciasto zasiliłam podwójną czekoladą i czekoladową bezą. Jak myślicie skradnie to ciasto jego serce??? Zdecydowanie tak :) Składniki : biszkopt 7 jajek(...)składniki łączymy ze sobą w kąpieli wodnej, i mieszamy tak aby powstała gładka polewa. Biszkopt przecinamy na trzy równe placki, każdy z nich nasączamy syropem i dwa poziomy tortu przekładamy musem czekoladowym z burbonem. Tort polewamy czekoladowym ganache i dekorujemy pokruszoną bezą czekoladową. Smacznego
Niezły MłynekTort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową. var metaslider_8750 = function($) { $('#metaslider_8750').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText(...)masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować po górze ciasto i całość udekorować płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Tort najlepiej schować do lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Przygotować budyń i wystudzić 2. Przełożyć składniki na kruche ciasto do miski
KuchniaWeDwoje.plgwiazdki (Wilton 1 M). Wycisnąć rozetki, najlepiej zaczynając od 4, na przeciwko siebie, następnie kolejne 4 pomiędzy, następnie kolejne 4 pomiędzy, delikatnie oprószyć kakao. Ułożyć maliny na każdej rozetce. Tort schłodzić w lodówce. Przed podaniem zdjąć rant, kroić ostrym nożem zanurzonym na chwilkę we wrzątku. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną Torcik kakaowy
moj przepis naPyszny i bardzo efektowny tort biszkoptowy przełożony kremem kokosowym oraz dżemem truskawkowym . Delikatny, nie za słodki po prostu idealny. Dziś przepis z krótkim filmikiem. Polecam :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY: 8 dużych jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej NA KREM: 2 kostki masła (400 g) w temperaturze pokojowej puszka mleczka kokosowego(...)część kremu. Przykładamy drugim biszkoptem. Ponownie nasączamy, smarujemy pozostałym dżemem oraz kolejna 1/3 kremu, rozsmarowujemy i nakładamy 3 biszkopt. Wierzch biszkopta nasączamy. Pozostałym kremem równo smarujemy wierzch oraz boki tortu. Wstawiamy do lodówki. KREM DO DEKORACJI: Białka razem z cukrem umieszczamy w misce nad parą. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie za pomocą miksera białka ubijamy do momentu, aż będą
Pani na deserBiszkopt idealny – najlepszy przepis. Biszkopt rzucany – czyli najlepszy biszkopt do ciast i tortów! Nie opada, a smakuje wyśmienicie! W dodatku jest bez użycia proszku do pieczenia i innych ulepszaczy :) Przepis widniał na blogu już w 2013 roku, ale zdjęcie było masakryczne i opis też do końca nie kompletny – teraz wzbogaciłam go o cenne wskazówki ;) Wysokość biszkoptu możecie(...)Całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić boki biszkoptu nożykiem, odpiąć formę i ułożyć biszkopt do góry nogami, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt ten idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast i tortów. Biszkopt dzielimy na blaty dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A teraz kilka wskazówek co zrobić żeby biszkopt nie opadł i był idealny! Jajka powinny mieć temperaturę pokojową
Kulinarne Przebojeczasu do czasu lubię zrobić torcik dla moich znajomych. Mogę się wtedy mega odstresować i poszaleć z fantazyjnym ozdabianiem. Tym razem tort był na rocznicę ślubu i choć nie mam mega zdolności to mnie się podobał. Mam nadzieję że i smakował dobrze. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * litr śmietany kremówki * 200g serka mascarpone * 300g malin * dżem wiśniowy(...)Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Każdy spód nasączyć ponczem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Dodać przetarte przez sitko maliny. Krem wymieszać. Biszkopty przekładać dżemem i kremem. Wierzch tortu posmarować kremem i wyrównać. Obłożyć boki tortu rurkami. Udekorować według uznania
Magiczne Życie Marty