jednym z nowozelandzkich hoteli w Wellington w 1926 roku Annę Pavlovą częstowano bezą z owocami. W roku 1973 kucharz Sachse przyznał, że chciał zmodyfikować przepis na tort bezowy, nadesłany z Nowej Zelandii do Women’s Mirror Magazine z dn. 2 kwietnia 1935 roku. Beza Pavlova zyskała popularność niczym sama baletnica, imieniem której nazywano perfumy, czekoladki, ubrania. Jej sława sprawiła(...)później, w roku 1935. Beza Pavlova różni się od zwykłej bezy dodatkiem mąki kukurydzianej, dzięki czemu jest chrupiąca z wierzchu, a w środku zachowuje miękką puszystą piankę. Początkowo tort dekorowano owocami passiflory, kiwi i truskawkami, jednak z czasem zaczęto wykorzystywać inne owoce, orzechy, czekoladę, a do bezy dodaje się kakao, kawę. W lutym 1999 roku Muzeum Narodowe Nowej Zelandii
Obiad gotowyLekki tort z bitą śmietaną przede wszystkim nie jest bardzo słodki. Dzięki czerwonym porzeczkom jest trochę kwaskowy w smaku. Taki tort jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt, nasączyć go ponczem, a potem przełożyć ubitą śmietaną kremówką. Na koniec pozostaje dekoracja tortu, a to jest zawsze najprzyjemniejszy etap. Czerwone porzeczki, jeżyny i drobne owoce winorośli ułożone w formie pierścienia
Przepisy Kulinarneramach weekendowego relaksu mam dla was taki wspaniały torcik. Nieskromnie wyznam, że ten tort naprawdę mi się udał :D Smakuje rewelacyjnie i okazał się prawdziwym hitem! Zniknął dosłownie w momencie, a pochwał nie było końca. Z wyglądu ciężko uwierzyć, że nie zawiera on cukru oraz glutenu i robi się go błyskawicznie. Naprawdę przygotowanie go zajęło mi 1 godzinę(...)gdybym opanowała umiejętność przekrajania upieczonego biszkopta na pół, a nie piekła go na dwa razy to wyrobiłabym się w 30 minut :) Taki tort śmiało można podać gościom na każdej imprezie, albo przygotować na urodziny. Maliny pięknie dopełniają całość i idealnie łączą się z kokosowym kremem. Tort można przygotować też w wersji bez nabiału, bo serek mascarpone śmiało można zastąpić
Healthy food explorerciasto miodowe, znaleziony w zeszycie mojej babci. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, margarynę zastąpiłam masłem, a przyprawę do piernika, ulubionymi pierniczkami. Do tego dodałam krem i powstał intensywny w smaku tort dla miłośników prawdziwych specjałów :) Pachnące miodowo-piernikowe wilgotne ciasto, przełożone, słodkim do granic możliwości, kremem maślano-czekoladowym to wypiek, który idealnie nadaje się na specjalne okazje. Chociaż ciasto było pieczone(...)krążki. Czekolady na ozdoby rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy je na czystej folii bąbelkowej i przekładamy do lodówki. Po kilku minutach, gdy czekolada zastygnie, łamiemy ją na mniejsze kawałki. Tort ozdabiamy połamaną czekoladą, pierniczkami Serduszka Toruńskie lukrowane i opcjonalnie świeżymi kwiatami. Przed podaniem schładzamy co najmniej 2 godziny. Smacznego :) Artykuł Tort miodowo-piernikowy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogWitam wszystkich po krótkiej przerwie urlopowej. Dzisiaj tort grzybki, który może być dużym zaskoczeniem dla solenizantów urodzinowych. Blaty tortu robimy z dowolnego ciasta, u mnie był to tradycyjny biszkopt. Składniki Biszkopt 8 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej(typ 450) Krem do przełożenia 500g serka … Czytaj dalej Tort grzybki
gotuj ze mnąNumber cake to ostatni przebój amerykańskich kulinarnych stron i instagrama. Szukając pomysłu na tort dla córki trafiłam właśnie na zdjęcia number cake. Zachwyciły mnie. Córce pomysł się spodobał, nie pozostało nic innego jak zrobić tort. Skorzystałam z przepisu z bloga Mienty. Ciasto wyszło idealnie, trochę to było pracowite przy moim bolącym kręgosłupie, ale wszystko się udało, córka i goście zachwyceni(...)nową formą tortu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikW ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko parę minut (należy tylko wymieszać wszystkie składniki razem). Następnie ciasto należy upiec, a kiedy przestygnie, przełożyć dżemem jagodowym i bitą śmietaną. Ponieważ jest to szybki(...)tort, do zjedzenia od razu po przygotowaniu – używam chudszej śmietanki, czyli 30%. Jeśli wolicie sztywniejszy krem – użyjcie 36%. Polecam w prezencie dla waszych Mam! The post Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapolecam Wam wersję z kremem borówkowo-jagodowym (na bazie mascarpone). Krem idealnie współgra ze słodką bezą. Taki torcik możecie przygotować np. na zbliżający się Dzień Matki Polecam. Podstawę tortu stanowi dobry krem (nie może być za słodki) i… bezowe krążki. Polecam Wam krążki do tortów od MAKO. W ofercie MAKO znajdziecie również inne wyśmienite słodkości, jak dobrze znane(...)śmietanki kremówki (36%) – śmietana musi być zimna! 2 łyżki cukru pudru 150 g borówek około 2 łyżki sosu jagodowego* + do dekoracji listki świeżej mięty 2 krążki bezowe do tortów MAKO *wykorzystałam gęsty kupny sos Przygotowanie: Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy i na wolnych obrotach dalej miksujemy aż masy się połączą
Słodkie okruszkiIdealny krem maślany do dekorowania tortów i babeczek. Doskonale nadaje się również do posmarowania wierzchu tortu przed położeniem masy cukrowej. Do uzyskania odpowiedniego koloru lub smaku jak najbardziej można dodać kakao, barwniki spożywcze, soki owocowe, ekstrakt waniliowy lub olejki smakowe. Po przygotowaniu kremu i nadaniu mu odpowiedniej konsystencji można doskonale wyciskać wzory zarówno dużymi jak i małymi końcówkami szprycy(...)ucierać krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka. Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji podstawowej), lub dodanie barwnika
Zrób to smacznieWyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku. Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo go chwalili. To bardzo mnie cieszy gdyż niebawem powtórzę go na pewną wyjątkową okazję :) Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kawowy. Masa jajeczna: jajka ubić na parze z cukrem na jasną puszysta masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy. Tort układać warstwami: biszkopt kawowy, 1/2 masy jajecznej (2 łyżki zostawić na wierzch), biszkopt migdałowy, kajmak, biszkopt orzechowy, masa jajeczna, biszkopt kokosowy, masa i polewa. Tort można dowolnie udekorować. Ja posypałam
Smakołyki AsiŚwięta coraz bliżej, no i dawno nie było czegoś robiącego wrażenie. Tort Kinder właśnie taki jest - wystarczy spojrzeć, a ślinka sama cieknie. Smacznego! Na dobry początek pieczemy biszkopty: Składniki [BISZKOPT JASNY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 1 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy(...)gęsta, ale lejąca). Nasączenie biszkopta: gorzka herbata Dodatkowo: 1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku Do dekoracji: opakowanie kinderków, kinder bueno, jajko kinder niespodzianka, cukierki maltesers itp. Przełożenie tortu: Przestudzone biszkopty kroimy każdy na 2 części. Jasny blat układamy na spód, nasączamy herbatą, smarujemy go 1/3 masy, na niego układamy biszkopt orzechowy i robimy to samo - nasączamy, smarujemy masą
psgotujemyKolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny(...)Wszystko delikatnie mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno oraz białka, następnie całą masę kawową delikatnie mieszamy ze śmietaną oraz białkami. Zastygającą masą wypełniamy upieczony wcześniej spód. Gotowy tort odstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Tort dekorujemy bita śmietaną i czekoladowymi jajkami. Smacznego
Niezły Młynekmasą śmietanową z wiśniami. Idealnie sprawdzi się na każdej uroczystości, a goście będą zachwyceni. Nie jest za słodki, więc przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi tortami. Polecam! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa(...)łyżki śmietany 30% i mieszamy. W misce ubijamy mikserem pozostałą ilość śmietany razem z cukrem pudrem, dodając powoli żelatynę wymieszaną ze śmietaną. Miksujemy do momentu, aż masa będzie sztywna. Tort: Wiśnie odsączamy z zalewy. Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy
Kuchnia MagdaLenytort jadłam podczas wesela Gwiazdeczki. Kiedy pojawił się na stole pełnym słodkości, od razu wzbudził wielkie zainteresowanie gości. Każdy chciał go spróbować, na wielu talerzykach pojawił się pokrojony na porcje, ale i tak wciąż znajdowali się chętni, by delektować się tym smakołykiem. Na szczęście dla weselników była przygotowana odpowiednia ilość kawałków tej przepysznej, chrupiącej bezy. Kiedy emocje weselne opadły, próbowałam(...)odtworzyć w warunkach domowych niektóre przepisy. Oczywiście zaczęłam od tortu bezowego. I udało się. Dziś, z okazji imienin mojej mamy, mogłam go zaserwować dla gości. Jeśli lubicie połączenie bezy z chrupkimi orzechami i karmelem oraz z daktylami, ten tort jest dla was. Przygotowuje się go naprawdę łatwo, ale nie można tego zrobić w ostatniej chwili. Beza nie tylko musi być
W mojej kuchni