Większość czasu poświęcam pracy i rodzinie. W wolnych chwilach piekę pyszne ciasta. TORT WIŚNIOWY SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE jajko -1 szt mąka pszenna - 1 szkl margaryna -0,5 kost cukier puder -7 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT jajka -7 szt kakao -2 łyżki mąka ziemniaczana -3 łyżki mąka pszenna(...)ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę. KREM Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę
Kuchnia DanusiPiekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu. W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem(...)rzeczywistym. Tort wyszedł gdzieś dwa razy większy niż zamierzałam, (no trudno lepiej w tę niż w druga stronę). Biszkopt orzechowy wyszedł mi tak duży, ze uzyskałam z niego 6 całkiem sporych krążków. Do tego zrobiłam kawową masę i przełożyłam nią poszczególne krążki, a resztę masy wyłożyła wierzch i brzegi tortu. Wszystko było gotowe, nie zajęło mi to dużo czasu
ciastkarnia na kruchym spodzieczasu, kiedy udało mi się upiec swój pierwszy tort już nigdy nie kupiłam gotowego z cukierni. Być może tamte są ładniejsze, efektowniejsze, zapewne niejednokrotnie smaczniejsze, ale są „obce”. Nie są naszymi tortami przygotowanymi we własnej kuchni z dbałością i czułością. Tort jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić(...)swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego przepisu. Niestety nie możemy się pochwalić, że jesteśmy jego autorkami. Zaczerpnęłyśmy go z tej strony . Dla laika jest idealny: łatwy w wykonaniu, dość szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny :) Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru
Kolizje Smakówtort natknęłam się na kilku zagranicznych blogach i bardzo mnie zaciekawił, szczególnie ze względu na oryginalny pomysł na ciasto. Tropikalne smaki również należą do moich ulubionych, więc postanowiłam wypróbować. Przeszukując sieć znalazłam wiele ciekawostek na temat ciasta. Sama nazwa budzi wiele kontrowersji i teorii na temat jej znaczenia. Podobno tort wywodzi się z Jamajki, a jej ptakiem narodowym(...)jest właśnie Koliber ( Hummingbird) . Tort należy do deserów bardzo popularnych w Ameryce. Masa użyta to jego przełożenia nawiązuje w dużym stopniu do ciasta marchewkowego, które jest również przysmakiem amerykańskim. Ciasto jest naprawdę wyjątkowe, nie jadłam lepszego tortu. Choć jest bardzo sycące, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przechowywane w lodówce pozostaje świeże przed kilka dni. Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie
Mania GotowaniaNazwa tortu pochodzi, o dziwo, od nazwy moskiewskiej restauracji, której szef kuchni był jego autorem. Tort jest od wielu lat niezwykle popularny zarówno w Rosji, jak i na całym świecie. Czekoladowe ciasto, przełożone pysznym kremem czekoladowym na bazie mleka skondensowanego, polane czekoladową polewą. Do tego glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec. Tort nie jest(...)trudny do wykonania, a prezentuje się naprawdę świetnie. Jeśli użylibyśmy zamiast dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie taki sam jak tort Sachera. Polecam. Tort Praga Składniki: Biszkopt: 6 jajek 120 g cukru trzcinowego 120 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła Krem: 1 żółtko 1 łyżka wody 130 ml mleka skondensowanego słodzonego
Mania GotowaniaKochani, od dziś na kolorowo-torcikowo rusza nowy cykl postów zatytułowanych "Torcikowa szkoła" W ramach "Torcikowej szkoły" przekazywać Wam będę istotne wskazówki dotyczące dekorowania tortów. Pokażę krok po kroku, jak powstają dekoracje. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten cykl. Dziś zaczynamy :) LEKCJA 1 - rysunek na torcie Często dzieci na torcie, pragną mieć ulubionego bohatera kreskówki.Wymalowanie postaci wcale(...)jest trudne. Do jej stworzenia potrzebujemy: * dowolnie przełożony i gładko posmarowany z wierzchu tort * bitą śmietanę i barwniki w odpowiednich kolorach * obrazek * worki i tylki cukiernicze Wierzch tortu musi być równy i w miarę gładki. Ja do dekoracji używam roślinnej śmietany Decor Up . Produkt ten po ubiciu nie zmienia swojej struktury, dzięki czemu obrazek jest trwały, nie ma obaw
kolorowotorcikowoCzęsto napotykałam się w internecie na tą technikę dekorowania tortu. Nie miałam takiej tylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy a ja musiałam dostać chęci żeby go zrobić. W końcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce(...)serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką (nie miksować). Biszkopt przekroić wzdłuż. Placek posmarować dżemem i krem, położyć blat kokosowy, posmarować kremem, posypać płatkami migdałów, położyć biszkopt. Cały tort posmarować cienko kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą
Ala piecze i gotujeDzisiaj kolejny tort. Też zrobiony na imprezę urodzinową córki. Tym razem tort schwarcwaldzki z wiśniami nasączony wiśniówką i z bitą śmietaną. Tort w smaku rewelacyjny wiśnie nadają lekko kwaśnego smaku a wiśniówka aromatu. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kisiel wiśniowy kompot z wiśni ( u mnie(...)kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Żelatynę zalać niewielką ilością wody do napęcznienia, podgrzać i letnią wlać do ubitej śmietany miksując na wolnych obrotach. Warstwy tortu biszkopt nasączony wiśniówką połowa letniego kisielu wiśniowego bita śmietana biszkopt nasączony wiśniówką druga połowa letniego kisielu wiśniowego bita śmietana biszkopt dekoracja z bitej śmietany Po złożeniu tortu schładzamy około
Ala piecze i gotujeDziesiejszy wpis bedzie o kulinarnych wpadkach i niepowodzeniach, ktore mozna obrocic w sukces. Co jakis czas rodzina niby to od niechcenia rzuca tekst "moze upieczesz jakis dobry tort?" Przewaznie udaje mi sie czyms wykrecic, szczegolnie teraz gdy moj piekarnik nie zawsze chce za mna wspolpracowac. Czasem, szczegolnie przy jakiejs okazji na nic zdaja sie wykrety. Sama dochodze do wniosku(...)niziutkie, bardzo niziutkie. Jak zatem mialam przeciac je na dwa krazki i przelozyc przygotowanym kremem? Prawdziwa porazka! Potrzebowalam kola ratunkowego, a raczej kolejnego krazka ciasta, ktore stanowiloby wierzch mojego tortu. Coz moglam zrobic? Upieklam wiec drugie ciasto z polowy porcji uzyskujac dosc cienki blat stanowiacy gorna czesc tortu. Krem to maly eksperyment, ktory okazal sie calkiem smaczny i mocno czekoladowy
Przysmaki KarolkiTegoroczny "Czekoladowy weekend" zbiegł się w czasie z imieninami mojej Mamy. Z tej właśnie okazji tort, który przygotowałam dla Mamy był mocno czekoladowy. Mimo postanowienia, że ograniczę słodycze jakoś nie mogłam mu się oprzeć. Może to po prostu wina czekolady, którą kocham, a może najzwyczajniej w świecie ja nie potrafię żyć bez słodyczy ;-) Z czystym sercem polecam więc ten tort(...)wszystkim łasuchom. Czekoladowy tort z wiśniami biszkopt tradycyjnie z tego przepisu składniki na masę mały słoik wiśni 500 g mascarpone 2 śmietany kremówki po 250 ml każda 200 g gorzkiej czekolady cukier puder 30 g masła do dekoracji wiśnie (16 sztuk) wiórki czekoladowe wykonanie: Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki. Górny krążek kładziemy na talerzu
Przysmaki KarolkiPrzedstawiam wam myślę, że jeden z bardziej efektownych tortów, jaki udało mi się zrobić. Tort na grudniowe urodziny siostry. Wykorzystam pomysł na letni tort , który już robiłam, a wykorzystując fakt, że ten tort smakował wyśmienicie tym razem dodałam owoce, jakie zimą są dostępne, dzięki czemu udało mi się zrobić tort iście królewski. Wczoraj identyczny tort zrobiłysmy dla koleżanki córki
Bernika - moj kulinarny pamietnikNajwyższy czas, aby w końcu pojawił się przepis mojego urodzinowego tortu. Wszystko szło nie tak. Truskawki w ciągu nocy jakimś cudem spleśniały, nie mogłam kupić nowych, bo święto, wszystkie sklepy pozamykane. Całą wizję szlag trafił. W domu tylko pomarańcze i kolorowe cukierki ech. Jakoś wybrnęłam i powstał taki oto awaryjny tort i do tego bardzo dobry:) Biszkopt: 6 jajek(...)cukru pudru ziarenka z dwóch lasek wanilii Masa: Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch i boki tortu. GANACHE: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g gorzkiej czekolady połamanej 50 g masła 3 łyżki cukru pudru Ganache: Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku. Powstałą masę wylewamy na wierzch
Blondynka GotujeLubię proste torty. Smaki dobierane były na życzenie solenizanta. Tort Improwizowany tak wszystkim posmakował, że wykorzystałam go przy komponowaniu tego tortu. Po degustacji tortu ocena smaku była wysoka. Nie sądziłam, że wiśnie, truskawki, karmel, kawa i wanilia tak smacznie się ze sobą skomponują:) Upiec 2 sztuki biszkopty z 2 jajek z tego przepisu. KREM z kawową(...)całymi owocami 90 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki kilka truskawek listki świeżej mięty garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu) Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki
Blondynka Gotujemaczny tort z pysznym musem czekoladowym (2-składnikowym). W taki sposób nie robiłam jeszcze musu czekoladowego. Do czekolady świetnie pasują wiśnie, których nie należy tutaj żałować. Czekoladowa uczta, na którą można sobie pozwolić od czasu do czasu. Ten tort był przygotowany z okazji urodzin mojej mamy. Polecam. :) Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami PRZEPIS Temperatura piekarnika(...)kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki rumu (lub innego ulubionego trunku np. wiśniówki) parę kropel cytryny cukier do smaku Dodatkowo dżem porzeczkowy (opcjonalnie) odsączone wiśnie z zalewy lub kompotu Przygotowanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć (dość obficie) przygotowanym ponczem, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć połowę kremu czekoladowego. Położyć drugi blat. Ponownie nasączyć, wyłożyć resztę kremu oraz połówki wiśni
coolinarnastrefa.blogspot.comUwielbiam spełniać tortowe marzenia! Mogę uczestniczyć w tworzeniu wyjątkowych chwil i dodać odrobinę magii do uroczystości. Tort to nie tylko deser – to magia chwili, która zostaje z nami na zawsze. Przyciąga wzrok, budzi emocje i tworzy wspomnienia. Każdy tort jest dla mnie nowym wyzwaniem, […] Artykuł Tort jubileuszowy pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni