Czekolada to nieodłączny składnik kulinarnego świata, w szczególności jest sercem i duszą każdego czekoladowego tortu. Jej wyjątkowy charakter przekształca każdy deser w prawdziwe dzieło sztuki. Wielu by pomyśleć, że do zrobienia czekoladowego tortu wystarczy po prostu dodać czekoladę do dowolnego przepisu na ciasto. Niemniej jednak, jak z każdym skomplikowanym procesem, wymaga to pełnego zrozumienia charakteru
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na wiosenny tort z truskawkami oraz musem z rabarbaru. Bardzo łatwy do przygotowania, nie wymaga pieczenia, świetnie się prezentuje, więc w sam raz pasuje na przykład na jakąś weekendową imprezę. Tort jest lekki, rabarbar w połączeniu z galaretka i truskawami ma fajny słodko-kwaśny i orzeźwiający smak. Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów 500 ml śmietanki(...)delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany spód z biszkoptów i wyrównać. Gdy mus z rabarbaru przestygnie i zacznie tężeć, wrzucić pozostałe truskawki i wylać na krem. Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą
Healthy food explorerTort Mleczna kanapka powstał na bazie przepisu na ciasto wuzetkę. Niby ciasto i krem śmietanowy ten sam ale wykonanie w okrągłej formie i odpowiednie wykończenie daje zupełnie inny efekt. W mojej rodzinie jest to najbardziej popularne ciasto, szczególnie wśród młodzieży. Michał od razu bierze dwie porcje i jeszcze niejedną dokładkę. Ciasto jest mokre, nie wymaga nasączania, a śmietana doskonale uzupełnia(...)śmiatany, trzeci blat i na wierzch wylać resztę śmietany. Należy to robić dość szybko, aby śmietana od razu nie stężała. Śmietana ma zapłynąć na boki tortownicy, aby tort po wyjęciu był cały biały. ? Wstawić tortownicę do lodówki. ? Rozpuścić składniki polewy na wolnym ogniu i ozdobnie polać gotowy tort. Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami
To co kochamTort bezowy jest ponadsezonowy. Nieważne czy to lato czy zima, smakuje tak samo dobrze. Zimą najlepszy jest z kremem lemon curd, a latem z owocami. Beza smakuje ze wszystkimi owocami, ale dobrze, jak są kwaskowe, bo neutralizują jej słodycz. Beza Pavlova to jeden blat bezowy z bitą śmietaną i owocami, a tort to już 2-3 blaty bezowe z cięższym(...)kremem, np. na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy mi nie przeszkadza, a nawet w jakiś magiczny sposób uzależnia, bo zawsze sięgam po dokładkę. W końcu cukier działa na nasz mózg
To co kochamSzukałem dość długo dobrego przepisu na biszkopt, takiego aby rósł równomiernie, był puchaty i nie za słodki, a przede wszystkim aby dało się z niego zrobić idealny tort dla dzieci. Biszkopt ten łatwo jest pokroić i dzięki dodatkowi w postaci oleju długo pozostaje świeży. Dodatkowo bardzo łatwo jest go barwić barwnikami spożywczymi, co pozwala na tworzenie np. tortów tęczy. Print(...)Biszkopt na tort Course Deser Ingredients Składnniki na tortownicę o średnicy 26 cm 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniacznej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju słonecznikowego szczypta soli Instructions Białka starannie oddzielam od żółtek i miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek
PanGotujePyszny urodzinowy keto tort, w którym przemycone zostało warzywo. Brzmi intrygująco...? Zapewniam, że keto tort z cukinią jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny! W pełni zatwierdzony nie tylko przez ketoholików, ale również cukroholików, co tym bardziej przemawia na jego korzyść... Wypróbujcie koniecznie! :) Artykuł Keto tort z cukinią i borówkami (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta Keto, Paleo
Modern Cave GirlZapraszam po przepis na tort bezowy. Lubicie? Beza jest bardzo fajną bazą do tortów. Wprawdzie jest bardzo słodka, ale krem można zrobić bez cukru, lub tak jak ja, dodać tylko jedną łyżkę cukru. Duża ilość owoców, będzie idealnie z tą słodkością współgrać. Wbrew pozorom, blaty bezowe nie są trudne w przygotowaniu. Starałam się dokładnie wszystko(...)Jeden blat ułożyć czekoladą do góry. Wyłożyć 3/4 kremu. Następnie przykryć drugim blatem, czekoladą do kremu. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i udekorować owocami. Tort przechowywać w lodówce
Agusiowe smakołykiodstawić do całkowitego ostudzenia. 2. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać 400g masy krówkowej (pozostałą masą udekorujemy wierzch tortu), po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Następnie do kremu dodać 3/4 uprażonego słonecznika, krótko wymieszać mikserem. Krem śmietanowo – kokosowy: 4. Do śmietanki dodać serek(...)ostatnią warstwę herbatników, nasączyć je i wyłożyć pozostały kokosowy krem, wyrównać. 8. Odłożony krem 230g przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 6B), patrz FILM i na torcie zrobić ozdobne rozetki. 9. Pozostałą masę krówkową rozmieszać energicznie łyżeczką, aby stała się gładka i ozdobić nią wierzch ciasta, robiąc esy – floresy. Można przy pomocy łyżeczki
Mała CukierenkaJakiś czas temu poproszono mnie o wykonanie szybkiego ( na ten sam dzień) tortu dla mężczyzny, który nie przepada za bardzo słodkimi kremami, za to jest kawoszem. Spoiler: misja została zakończona sukcesem ; ) Kawowa masa w lekko rumowym biszkopcie, przełamana powidłami była strzałem w 10. Deserowego charakteru dopelniła polewa z gorzkiej czekolady. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki
Domowe ciasta