nabrać odpowiednich ram. W tym wypadku ważne jest by scenariusz dostosować do wieku uczestników imprezy. Jeżeli wybieramy temat przewodni, to warto do niego dostosować wszelkie elementy takie jak: przekąski, tort, dekoracje i zaproszenia. Możesz np. zaprosić dzieci na imprezę w stylu ulubionej bajki, lub bal przebierańców. Może rodzice też zgodzą się na odrobinę zabawy i sami się przebiorą? Takie aspekty(...)osoba zajmie się najmłodszymi, podczas, gdy ty będziesz w stanie skupić się na gotowaniu lub zwyczajnie pobyć z rodziną i dorosłymi gośćmi. Doskonale sprawdzającą się atrakcją jest wspólne tworzenie tortu dla solenizanta. Wystarczy, aby przygotować podstawowe składniki np. upieczony biszkopt a najlepiej dwa, bitą śmietanę, polewę, dżem, nutellę i owoce. Z tych produktów dzieci będą mogły stworzyć swój własny tort
Codogaradomu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła się(...)użyłam ekstraktu pomarańczowego z wodą). Na pierwszym blacie rozsmarować część kremu, przykryć drugą częścią biszkoptową. Na niej rozsmarować konfiurę, a następnie kolejną porcję masy. Przykryć ostatnim blatem i cały tort pokryć pozostałym kremem, wygładzić wierzch i boki ciasta. Boki obsypać kaszą jaglaną. Fruppa podzielić na mniejsze kawałki i zmielić w blenderze na drobny pył. Używając małego sitka, przesiać malinowy pyłek
FitKotDzień Mamy zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowałam dla Ciebie świetny prezent w postaci tortu kokosowego z rumem. Oczywiście nie jest powiedziane, że tylko na Dzień Mamy możesz go przygotować, z pewnością ucieszy każdego :) Przygotuj tortownicę o średnicy ok 22 cm Składniki: biszkopt 7 jaj ( oddziel białka od żółtek) 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki(...)części. Placek biszkoptowy przełożyć pierwszą warstwą kremu, następnie położyć drugi placek, nasączyć go połową ponczu i przykryć równomiernie drugą warstwą kremu, położyć trzeci place, nasączyć pozostałym ponczem i cały tort (włącznie z bokami) równomiernie posmarować trzecią warstwą kremu. Tort posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi i dekorujemy kandyzowanymi wiśniami. Smacznego
Niezły MłynekTort zrobiłam na wtorkowe urodziny jednej z córeczek mojej koleżanki. Miał być z księżniczką.Więc jest z niebieską księżniczką tort z dwóch biszkoptów. Składniki : * 2 biszkopty z tego przepisu * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny * dżem brzoskwiniowy * 2 litry śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 serki mascarpone * niebieski barwnik spożywczy * opłatek dekoracyjny Przygotowanie : Każdy biszkopt(...)posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden na drugim, smarujemy je dżemem i kremem z kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin
Magiczne Życie Martyszklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao Masa do uzupełnienia tortu 300 ml śmietany 30% 2 opakowania serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże(...)niego obręcz foremki. Ciasto dzielimy na trzy części. Masa Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany, cukier puder i serki mascarpone-łączymy. Dekoracja tortu Na paterze układamy ciemny biszkopt, nasączamy, rozprowadzamy warstwę masy śmietanowej , na to układamy plastry brzoskwini z puszki. Ciasta układamy na przemian lub kolorem obok siebie , jak nam pasuje. Do każdej warstwy
W kuchennym oknie Ewyprzyjęło i było dobrze. Ostatnio zauroczyła mnie gdzieś na zdjęciu właśnie w takiej postaci i choć przepis jak się niespodziewanie pojawił, tak i zniknął, to bazując na moich innych tortach bezowych, powstało takie oto cudo... Co tu dużo mówić... wygląda imponująco, smakuje również, chyba nawet bardziej niż poprzednie wersje. Zachęcam do przetestowania przepisu, u nas torty bezowe cieszą się niesłabnącym(...)miksera umieszczamy kremówkę i mascarpone (ilości kremówki i mascarpone dowolne, łącznie powinno być 600g), dodajemy puder i ubijamy. Ubitą masę wykładamy na spód bezowy, rozsmarowujemy, wykładamy ulubione owoce. Gotowy tort umieszczamy w lodówce i schładzamy przed podaniem. Najlepiej smakuje przygotowany tego samego dnia, choć i na drugi dzień również jest zjadliwy, choć to już nie to... (u nas rzadko zostaje
Smaczne Zdrowespecjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)kakao. Jako ostatnia do masy trafia nalewka w małych porcjach, miksować na małych obrotach miksera. 2. Gotową masą przekładamy orzechowe blaty, dekoracje i dodatki wg. uznania. Po udekorowaniu tort na kilka godzin powinien trafić w chłodne miejsce. Dobrej jakości kakao naturalne znajdziecie na www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam być. Z racji tego, że tort był niespodzianką już "pourodzinową" postanowiłam, że nie będzie zbyt duży i tradycyjny a postawiłam na lekką i niecodzienną formę torciku bezowego. Wypiek jest o tyle fajny, że jego(...)części malin. Przykrywam drugim blatem i nakładam kolejną część kremu oraz pozostałe podzielone na mniejsze części maliny. Przykrywam torcik ostatnim blatem bezowym, nakładam pozostałą część kremu i dekoruję tort pozostałymi malinami i świeżymi kwiatami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamoje urodziny postanowiłam zrobić tort w moich ulubionych smakach: orzechowy biszkopt, krem kawowy, wierzch ozdobiony liśćmi czekoladowymi, a całość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!! SKŁADNIKI Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 1 szkl. mleka(...)gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przełożenie tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki
słodki bratekTakie torty to ja lubię, lekkie, delikatnie nasączone alkoholem i nie za słodkie. Ten torcik będzie gościł u mnie częściej ;) Na tortownicę o śr. 24 cm Biszkopt kakaowy rzucany: 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl cukru 3 i 1/2 czubate łyżki ciemnego kakao 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik(...)wyjmujemy nasz biszkopt. Jeśli biszkopt wyrósł nam z górką możemy przekręcić go górą do dołu, wtedy zrówna nam się :) Wpis ze zdjęciami na biszkopt rzucany Tutaj :) Przełożenie tortu i dekoracja: 800 ml śmietany kremówki 30-36 % schłodzonej 4 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej
Gotowanie...to proste !się w codzienności, w pośpiechu spraw nieistotnych. Młody będzie wkraczał w dorosłość z nami u boku, abyśmy wspierali go, gdy będzie tego potrzebował. A doniosłość dzisiejszego dnia podkreśli wyjątkowy tort z tego przepisu . Pyszny, mocno czekoladowy, z orzechami i nutellą. Idealny, by podkreślić niezwykłe wydarzenia. Składniki: Biszkopt orzechowo - czekoladowy: • 8 jajek • 180 g drobnego cukru do wypieków • 120 g mąki(...)dekoracji) i wyrównać. 19. Krem przykryć drugim blatem biszkoptowym, który nasączyć resztą ponczu. 20. Na górę wyłożyć resztę kremu Rocher, rozsmarować na całej jego powierzchni oraz po bokach tortu. 21. Ozdobić wierzch według własnego pomysłu: u mnie są to rozetki z masy śmietanowej, złote cukrowe perełki i literki – stosowne do okazji. 22. Tort schłodzić. 23. Podawać z kawą, przechowywać
W mojej kuchnialkohol, mieszamy do połączenia składników. Krem śmietankowy: Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier wymieszany z usztywniaczem. 1/3 kremu odkładamy, dodajemy barwnik w sprayu aby uzyskać różowy kolor. Przełożenie tortu: Biszkopty kroimy w poprzek na 2 blaty, każdy biszkopt nasączamy gorzką herbatą. Kakaowy biszkopt smarujemy kremem, jasny biszkopt smarujemy dżemem truskawkowym, układamy na wartstwą dżemu na kremie, wierzch biszkopta smarujemy drugą(...)warstwą kremu, następnie układamy kakaowy biszkopt, smarujemy kremem, układamy ostatni biszkopt posmarowany warstwą dżemu, tak aby dżem stykał się z kremem. Cały tort lekko dociskamy. Boki i wierzch smarujemy kremem śmietanowym. Boki posypujemy wiórkami truskawkowymi, natomiast górę ozdabiamy różyczkami z masy śmietanowej zabarwionej na różowo. Na każdej różyczce układamy perełkę cukrową. Do dekoracji tortu użyłam produktów od CUKIETERIA , które
słodki bratekkońcu móc przechytrzyć liczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać. Torcik bez jajek, mąki pszennej jest prawdziwym pysznym tortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru
Humanistka w kuchniPierwszy raz robiłam tort dekorowany masą cukrową, wyszedł jak dziecku w przedszkolu, ale się spodobał :) Za wszelkie rady dziękuję Marcie R-K, bezsprzecznej mistrzyni dekoracji tortów :) Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 … Czytaj dalej Tort Minionek
czarrna od kuchniwystudzić. 3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać. 4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem, nasączyć, wyłożyć krem. Osobno posmarować(...)cienką warstwą drugi różowy blat i posmarowaną stroną przyłożyć na krem. Nasączyć biszkopt. Tort posmarować resztą białego kremu, a różowym kremem zrobić dowolne dekoracje. 5. Tort schłodzić kilka godzin przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani