Zwany inaczej tortem Mozarta tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami zrobiłem na urodziny mojemu kumplowi. Zachwalał! Zachwalali też goście. A Gruby Wałek rósł w oczach od wszystkich tych pochwał… Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki(...)pewnie już nieźle pracuje… Pozostałą śmietanę znowu ubijacie, dodajecie łyżkę lub dwie łyżki cukru, trzeci serek mascarpone (znowu łyżka po łyżce) i robicie biały krem do obsmarowania tortu dookoła i od wierzchu. Na koniec obsypujecie wszystko resztą pistacji oraz borówkami. Wstawiacie do lodówki na kilka godzin, aby wszystko zastygło, żeby nie powiedzieć – zesztywniało… Smacznego! Click to view
GRUBY WAŁEKTORT DLA WIELBICIELI KOKOSU,NAWET BISZKOP T JEST Z WIÓRKAMI PIERWSZY RAZ TAKI ROBIŁAM I WYSZEDŁ NAPRAWDĘ PYSZNY ,TORT JEST LECIUTKI JAK CHMURKA-A DZIĘKI CYTRYNOWEJ NUCIE NIE JEST MDŁY-PYCHOTKA SKŁADNIKI: Składniki na biszkopt 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g wiórek kokosowych 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka(...)Później posmarować 1/3 masy i posypać 1/3 wiórek kokosowych. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować porcją masy i posypać wiórkami i przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch lekko nasączyć i posmarować cały tort pozostałą masą i posypać wiórkami
Swojskie jedzonkoTakie cudeńko przygotowywałam mojej siostrzyczce na szaloną 18. Chyba jej smakowało bo zjadła wszystko hihi. Tort nie jest słodki więc mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Składniki: biszkopt czekoladowy 9 jajek 1,5 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)cały się rozpuścił i wystudzić. Połączyć z cukrem waniliowym, masłem i mlekiem w proszku. Masę dobrze wymieszać przy użyciu robota kuchennego. Masę dzielimy na trzy równe części. Tort łączymy kolejno: placek czekoladowy->masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek czekoladowy -> masa mleczna -> masa mleczna ->placek malinowy ->masa owocowa -> placek
Niezły Młynekzbytnio rumieni- przykrywamy go folią aluminiową. Upieczony biszkopt delikatnie wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy do przestudzenia, a następnie przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy ponczem już po nałożeniu na tort. 2. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serki mascarpone oraz zmiksowane jagody, Wszystko dodajemy stopniowo, uważając by nie ścięło nam masy. Na końcu wlewamy zimną, tężejącą galaretkę jagodową(...)masy jagodowej- odsączone kawałki ananasa- tężejąca galaretka cytrynowa (schładzamy całkowicie w lodówce)- następnie 1/4 masy jagodowej- kolejny biszkopt- 1/3 masy jagodowej- biszkopt- resztą masy smarujemy cieniutko wierzch oraz boki tortu, pozostawiając część na napis i dekorację- ganache z białej czekolady. Ganache: Śmietankę mocno podgrzewamy cały czas mieszając by się nie przypaliła. Zestawiamy z ognia i dosypujemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy
Kuchnia w czekoladzieTort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się w ustach. Smak, który uzależnia, zrobi furorę wśród Waszych gości ;) Najlepiej smakuje, podany z piwem stout - pełnia smaku. Polecam, bardzo! :) Składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej 85 g kakao 1 i 1/2 łyżeczki(...)posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem tort posypać resztą soli i polać tężejącym karmelem*. Smacznego :) * Karmel - wodę zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż płyn zrobi się szklisty i bursztynowy, zdjąć z ognia
Domowa cukiernia EwyTort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony(...)wierzchu rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę malin, polać konfiturą malinową i rozsmarować kolejną część kremu. Położyć ostatni krążek, pozostałym musem posmarować boki i wierzch tortu. Boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami, wierzch udekorować malinami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPuszka ananasa i spora ilość mięty i galaretki jabłkowo - miętowe i co z nimi zrobić? No oczywiście że tort, przecież każdy to wie, mały i duży i chłopiec i dziewczynka a pani czy pan też to wie? No dobra pożartowaliśmy a teraz zabieramy się do pieczenia i kręcenia kremu. Tort jest pyszny, miękki, aromatyczny i wilgotny, zachęcam do wypróbowania przepisu(...)Tort ananasowo - jabłkowo - miętowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesporą niespodzianką, zważywszy na fakt niewielkiej ostatnio aktywności i dość krótki staż bloga. Za wszystkie odwiedziny serdecznie dziękuję :). Aby uczcić to wszystko, co się ostatnio działo dziś szczególny wpis - Tort Szwarcwaldzki, inaczej zwany Czarnym Lasem - u mnie wystąpiła wersja bezalkoholowa. Smacznego! :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia (żelatyna musi być cały czas w postaci płynnej). Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie miksujemy z ostudzoną, wciąż płynną żelatyną. Złożenie tortu: Biszkopt kroimy 2 razy, aby powstały 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy 1/3 szkl. soku z wiśni, smarujemy konfiturą wiśniową, na to układamy wiśnie, smarujemy bitą śmietaną
psgotujemycałą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć czynności. Cały tort obłożyć kremem. Za pomocą szprycy(...)dekorować dowolnie tort. Dekorować również wisienkami i cukrowymi ozdobami. Schłodzić porządnie w lodówce
Cakes By KejtSłodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)krążek wyłożyć porcję kremu robiąc na brzegach wzorki. Na środku rozsmarować niewielką warstwę kremu, ułożyć połówki małych truskawek i zakryć kremem. Podobnie postępować przy kolejnych bezach. Na końcu obłożyć tort połówkami truskawek. Podawać schłodzone. Smacznego :) RADA: Na jednej blaszce suszyłam dwie mniejsze bezy, a na drugiej jedną największą. Bezy najlepiej wysuszyć wieczorem i pozostawić na całą noc w lekko uchylonym
https:KKuchniaMniamDelikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone. Przepleciony frużeliną jagodową , to niezwykle smaczny i przede wszystkim, lekki tort. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM: 200g śmietanki 36% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 3-4 łyżki frużeliny jagodowej 1/2 szklanki jagód Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić(...)obłożenia. Na każdy krążek wyłożyć odrobinę kremu, a na nim ok 1 łyżki frużeliny jagodowej. Na wierzchu wyłożyć większą część kremu i rozsmarować również na bokach. Wyłożyć świeże jagody. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Torty Tagged: frużelina , jagody , kremówka , mascarpone
https:KKuchniaMniamWykonanie: Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy kremem. Na krem układamy wiśnie i galaretkę. Nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy startą czekoladą bądź kakao. Wierzch tortu udekorowałam pozostałą galaretką oraz czekoladowymi kulkami. Sam środek tortu dekoruje samochód zrobiony z kakao. Inspiracja: biszkopt , krem
Moja Galeria SmakuTort zrobiłam na urodziny mamy. Obłędnie czekoladowy, orzechowy i Toffikowy ;) Użyłam do niego również kremu Toffifee . Polecam szczególnie fanom tych czekoladek! Poezja :D Składniki: Ciasto: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 4 jajka 80 g masła 80 g cukru 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Krem Toffifee: 100 g czekoladek Toffifee(...)krążki. Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować 1/2 kremu Toffifee, a następnie połowę bitej śmietany. Przykryć II blatem ciasta. Boki wysmarować bitą śmietaną i obsypać startą, gorzką czekoladą. Na górze tortu rozprowadzić resztę kremu Toffifee i udekorować czekoladkami oraz kruchymi ciasteczkami. Tort schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. Smacznego! Inspiracja: Domowe Wypieki
Nastoletnie WypiekanieDzisiaj zapraszam wszystkich na tort, nie byle jaki, tylko urodzinowy i to w dodatku mój ;-) Od pewnego czasu wyczekuję urodzin mniej entuzjastycznie, toteż na tę szczególna okazje postanowiłam przygotować sobie na pocieszenie czekoladowy torcik z serem i truskawkami, a wszystko to dopieszczone rabarbarowym musem. Wyszedł genialny! Smaki idealnie się dopełniają tworząc spójną całość. Jeśli ktoś ma ochotę na kawałek(...)jest to konieczne) dosładzamy do smaku, wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy. Gdy nieco przestygnie wykładamy na wierzch ciasta i znowu wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach tort dekorujemy truskawkami. Możemy również wyjąć tort na paterę i udekorować boki ciasta np. bitą śmietaną, truskawkami i karmelizowanym rabarbarem. Ciasto najlepiej chłodzić przez noc, ale już po 2 godzinach nadaje się
Rozpustne gotowaniemojej rodzinie każdy może sobie wybrać jaki tort chciałby mieć na swoim przyjęciu urodzinowym bądź imieninowym. W przypadku dzieci jest to zazwyczaj ciągle ten sam tort, ale za to my z mężem za każdym razem odkrywamy nowe smaki i kompozycje. Jednym z takich ulubionych jest połączenie kawy i maku. Dawno już nie piekłam nic takiego, toteż te właśnie smaki wybrałam(...)tort imieninowe dla męża. Czytaj więcej
Wiem co jem