torty bezowe - 329 przepisów (strona:12/22)

Rocher - czyli tort obłędnie czekoladowy z orzechami 182

Temu tortowi nie można się po prostu oprzeć. Kruche orzechowe blaty i krem czekoladowy, chciałoby się powiedzieć duet idealny. Słodki, czekoladowy po prostu pyszny, idealny na wyjątkowe okazje. Bomba kaloryczna to jest z pewnością, ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście spróbujcie koniecznie, będziecie zachwyceni. Blaty: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu. Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewa nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka

Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowy z cytrusami 141

deszczowo i tak jakoś jesiennie. Za zimą nigdy nie przepadaliśmy, ale święta bez śniegu to nie święta, prawda? W naszym domu bardzo często na święta był tort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami! My niestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych

Plate of Joy
Pavlova z owocami 159

Tort Pavlova to nie lada gratka  dla osób kochających bezowe desery.  Niejeden koneser zachwyca się ich smakiem i boskim wyglądem.  W tych tortach u mnie słodycz bezy przełamują  czarne porzeczki w syropie, lub truskawki.  Bita śmietana z serem mascarpone uzupełnia całość, owoce to już prawdziwa kropka nad i.  Składniki: 7 białek 350 g drobnego

Malinowe Pocałunki
Torcik bezowy czekoladowo-kawowy 123

szkl. posiekanych orzechów włoskich Warstwa czekoladowa: 70 g czekolady deserowej (60% kakao) 2 duże łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% Oraz: 1 łyżka orzechów i stopiona czekolada do dekoracji Blaty bezowe: Nastawić piekarnik na 180°C . Przygotować dwie okrągłe tortownice o średnicy 20 cm , wysmarować je cienko olejem, a dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną(...)włoskie i wymieszać łyżką. Zostawić na blacie, w temp. pokojowej. Warstwa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać łyżką. Składanie tortu: Na talerzu położyć kakaowy blat bezowy. Posmarować go czekoladą wymieszaną z kwaśną śmietaną. Włożyć do lodówki na 5 minut. Następnie na warstwie czekoladowej rozłożyć masę kawową i przykryć jasnym blatem bezowym. Udekorować stopioną

Posadzone i zjedzone
ferrero rocher - torcik bezowy 352

minut. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić papier. Śmietanę ubić na sztywno. Wafelki zetrzeć na tarce. Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym, dodać śmietanę i wafelki, wymieszać. Kremem przełożyć bezowe krążki, udekorować wierzch i boki tortu. Górę posypać kakao i udekorować orzechami

6niebo
Beza. Wszystko co najważniejsze 264

Beza francuska, klasyczna, jest świetnym, delikatnym i bardzo wdzięcznym ciastem. Jeśli tylko opanujecie podstawy jej wykonania, będziecie w stanie zrobić wiele ciast, ciasteczek a także pyszne torty ze świeżymi owocami. A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE. Podstawową proporcją tego ciasta jest 50g cukru na jedno białko (białko jaja rozmiaru M ma ok.32-34g). Czyli – bierzemy 3 białka + 150g cukru, 4 białka + 200g cukru(...)koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami.   Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie. I wierzę, że do tego czasu będziecie już mistrzami bazowych bez. SKŁADNIKI 3 białka jajek M 150g drobnego cukru do wypieków szczypta soli

Karo in the Kitchen
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 245

roku świętujemy kolejną, wspólną rocznicę. By podkreślić jej wyjątkowość, zrobiłam tort. Tym razem mój wybór padł na przepis Dorotus . Do oryginału wprowadziłam kilka modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru

W mojej kuchni
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 151

20cm. Na jednej blaszce powinny zmieścić się dwa.  Z białej bezy tworzymy na papierze dwa okręgi, z kakaowej również. Łyżką wyrównujemy wierzch. Na białym bezowym blacie rysujemy widelcem wzorki - ten blat będzie wierzchem tortu.  Obie blaszki wkładamy do piekarnika (bezpośrednio pod sobą) i od razu zmniejszamy temperaturę z 180*C na 150*C. Pieczemy bezy 60 minut(...)bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie łyżki kremu czekoladowego lub dżemu i przykrywamy blatem kakaowym. Trzecią warstwą jest ponownie kremówka i starta czekolada, którą przykrywamy blatem jasnym - tym ozdobnym. Odłożone kostki czekolady kruszymy na kawałki i ozdabiamy nimi wierzch tortu

Gotowanie i blogowanie
Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami 264

łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Masą bezową wypełnić narysowane na papierze okręgi, wygładzając brzegi łyżką lub nożem. W trakcie ubijania bezy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 130 i piec przez(...)smakmojegodomu.blogspot.com/…/migdaowe-muffinki… Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Ciasto-cytrynowe-z… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/06/truskawkowiec/… Ewa Żuraw http://ewusiowesmaki.blogspot.com/…/torcik-truskawkowy… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: mascarpone , truskawki

https:KKuchniaMniam
Dacquoise 216

zajmuje aż tak wiele czasu. Przyznam się, że poszedłem na łatwiznę i użyłem gotowych bez. Następną wersję jednak przygotuję z własnoręcznie zrobionych rantów bezowych. W tym przypadku niestety gonił mnie czas, gdyż tort był prezentem urodzinowym, a pieczenie, suszenie a następnie studzenie bezy zajęłyby mi zbyt wiele czasu. Składniki (tortownica o średnicy 27cm): 25dag bezów (ok. 25 sztuk) 250g serka

Jacob Tastes
Tort rocher 166

publicznym. Zastanawiałam sie jakim wypiekiem Was poczęstować na poczatek mojej i Waszej przygody z kubkami smaku otóż Tort to jest coś co jest godne tak wzniosłej chwili jak ta. Tort Rocher oczywiście z przepisu Dorotki z Moich Wypieków mojej inspiracji i kulinarnego Kunsztu. Pyszny słodki sycący. Z moimi modyfikacjami. Zapraszam... Stopień trudności : prosty.  Orzechy laskowe najlepiej obrać poprzez podgrzanie(...)Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy blat bezowy. Posmarować warstwą kremu. Przykryć kolejnym blatem bezowym itd. do wykończenia blatów. Boki i wierzch tortu posmarować tym samym kremem. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony tort oblać czekoladowym ganache (przepis poniżej). Schłodzić. Schłodzić, najlepiej przez całą noc. Przechowywać w lodówce

Kubki smaku
Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 162

Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym

W mojej kuchni
tort bezowo-cytrynowy 132

jajka, mąkę ziemniaczaną i olej, Gotować powoli, mieszając aż zgęstnieje, ostudzić. Zmiksować krem cytrynowy z mascarpone, a następnie dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Krążki bezowe przekładać kremem a na wierzchu położyć borówki.Tort można także udekorować plasterkami cytryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kremowy torcik bezowy z ganache czekoladowym - idealny do kawy. 181

Kiedyś ktoś mnie zapytał: "Jakie ciasto podałabyś do pysznego Espresso?". Nie musiałam się długo zastanawiać nad odpowiedzią. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu! Ale nie byle jaki tort. To musi być tort z domowej bezy, z takiej która tylko na zewnątrz jest chrupiąca a w środku białko pozostaje w formie lekko ciągnącej. Do tego pyszne ganache czekoladowe(...)zaprojektowane zamykanie, kawa zachowuje bardzo długo świeżość. Za każdym razem pachnie tak, jakby była dopiero co palona i zmielona.  Kawę Illy kupisz w sklepie www.konesso.pl Składniki na blaty bezowe: 4 białka 200 g drobnego cukru płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka octu spożywczego 10% szczypta soli Na papierze do pieczenia narysować 3 koła o średnicy 15 cm każdy. Można

Poezja Smaków - blog kulinarny