obojętnie. Do grona moich ulubionych, obok tych z ciuszkami, butami, torebkami dołączyły wystawy kawiarenek, pełne wspaniałych słodkości, ciast, ciasteczek, tortów, czekoladek… Ahhh serce zaczyna bić szybciej Tym razem urzekły mnie kawiarniane kruche tartaletki, z kremem cytrynowym, przykryte piękną bezową chmurką. A, że mi się spieszyło i nie mogłam wejść i rozkoszować się ich smakiem, to postanowiłam je odtworzyć
Made By Mom And Sonsmaki mojego dzieciństwa. Choć koneserem kawy nigdy nie byłam, to ten tort był moim zdecydowanym faworytem. I choć taka beza, to bomba kaloryczna, to niekiedy można i warto zaszaleć. Wszak nie samym powietrzem człowiek żyje, drobne przyjemności są jak najbardziej wskazane. Od jakiegoś czasu do przygotowywania blatów bezowych używam samego nierafinowanego cukru trzcinowego (kiedyś używałam białego z niewielką ilością demerary(...)kawowe, całość mieszamy. Na jednym z blatów bezowych rozprowadzamy większą część kremu kawowego (trochę zostawiamy na wierzch), przykrywamy drugim blatem, smarujemy delikatnie pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami, schładzamy. Ja przygotowałam krem z 250ml kremówki i 250g mascarpone + 2 łyżki pudru, ale mogłoby być go trochę więcej... Następnym razem użyję po 300. Tort przygotowujemy maksymalnie kilka godzin przed podaniem. Smacznego
Smaczne ZdroweJakiś czas temu spędziliśmy kolejną twórczą sobotę w naszym cukierniczym gronie tzn. razem z Madzią i Eweliną z bloga „Mój Słodki Świat” –
Kuchenne Wariacjebardziej odświętna wersja klasycznego włoskiego deseru Tiramisu w formie tortu . Smakuje równie pysznie jak nie lepiej :) mój piekłam na urodziny Mamy :) do masy idą same żółtka dlatego zwykle na drugi dzień robię coś bezowego . Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia(...)masę jajeczną ,delikatnie mieszając łączymy składniki , ubijamy kremówkę i ubitą dodajemy do masy jajeczno- serowej , mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników . Kawę mieszamy z alkoholem. Składamy tort: Kładziemy dolny blat tortu i nasączany dość mocno alkoholową kawą , wykładamy część masy i kładziemy drugi blat , również mocno nasączamy i wykładamy masę serową ,przykrywamy ostatnim blatem ,delikatnie dociskamy i nasączamy
Wypieki RenePavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników. Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w
Codziennik Kuchennypozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie na ich widok(...)colą, babeczek czekoladowych z malinami, rożków francuskich i pierniczków aż do snickersa czy bezowych serduszek. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na tirami su z białą czekoladą i malinami albo brownie truskawkowe z bezą. A może marzy wam się pyszny tort? Co powiecie na biały tort kokosowy z czekoladą, a może po prostu wuzetka? W „Wypiekach
Tetiisheritemp. 140-150 stopni z termoobiegiem. Należy je wkładać do nagrzanego piekarnika najpierw do 180 stopni (góra-dół), a po 10 minutach temperaturę zmniejszyć i włączyć termoobieg. Bezowe blaty można spokojnie upiec kilka dni wcześniej. Nic im się nie stanie. Ważne, by przekładać je masą tuż przed podaniem, aby zachować ich chrupkość. Galaretkę malinową też warto przygotować sobie zawczasu(...)wierzch mniejszą, celem dekoracji. Pozostawione w zamrażalce lub lodówce maliny zużywamy do dekoracji. Część wkładamy w śmietankę, by przełamywały jej strukturę. Kilka kładziemy na wierzchu. Kombinacja dowolna. Tort podajemy od razu po złożeniu. Najlepiej zjeść go jak najszybciej. Dwa, trzy dni w lodówce, to niestety jego maksimum. Z racji tego, że jest to beza, to nie kroi się zbyt łatwo
Karczma HonoriettyMyśląc coraz częściej o emigracji, żartujemy z moim Mężczyzną że „dzień bez antypodów jest dniem straconym.” Nie będzie straconego dnia, będzie Pavlova. Pyszny bezowy deser ze świeżymi malinami, mimo że z nazwy rosyjski, pochodzi właśnie z drugiej półkuli. Australijczycy i Nowozelandczycy mieli już prawie sto lat, żeby określić kto pierwszy zrobił ten znany i uwielbiany na świecie deser – tymczasem(...)prasie, a jednym z najczęściej powtarzających się komentarzy było „Ona nie tańczy, ona unosi się jak na skrzydłach.” Keith Money, biograf Pavlovej, napisał w wydanej w 1982 książce że tort powstał w hotelu w Wellington, w Nowej Zelandii, podczas pierwszej wizyty baleriny. Szefa kuchni hotelowej zainspirował strój do tańca, w którym Anna występowała – krucha i delikatna beza miała nawiązywać
Karo in the Kitchenhttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do
Moja DelicjaDelikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: torcik bezowy poleca się na podwieczorek :) Ja udekorowałam mój torcik malinami i jagodami. Składniki: 3 duże
Ciastkozercypowodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy jest to rodzaj torcika bezowego , udekorowanego najczęściej bitą śmietaną i świeżymi owocami … a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej , dla której to pierwszy raz został przygotowany.Ja mam dla Was wersję z owocami
Ostra na SłodkoJako że zostało mi trochę piany z przygotowań serduszek bezowych , postanowiłam 'dobić' jeszcze jedno białko i przygotować taki oto bezowy torcik :) Jako nadzienia użyłam ubitej
My Culinary Artzapalonymi miłośnikami wszystkiego co ‚bezowe’. Praktycznie przy każdym bezowym wpisie to podkreślam Dzisiaj skromnie, bo nie bezowo – torcikowo a bardziej na spokojnie, prościej, mniej słodko ale ciągle pysznie i uroczo. Mini bezy waniliowe, lekko pastelowe powstały bardzo spontanicznie. Myślą przewodnią była chęć wykorzystania ich do przyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście(...)Kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero wtedy, kiedy wcześniej dodany cukier już się rozpuścił. Na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii i barwnik spożywczy. Ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy beziki, w lekkich odstępach od siebie. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut
Made By Mom And Sonpierwszy publikowany oryginalny przepis na tort z kaszy manny – przysmak? Marszałka Piłsudskiego 3 pełne łyżki kaszy manny, 500 ml mleka, 250 g miękkiego masła, 200 ml cukru pudru, 4-5 łyżeczek kakao, 1 łyżka brandy, sok z 1/2 cytryny, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, galaretka owocowa, biszkopty (około 20), do nasączenia: 50 ml naparu z herbaty, 1-2 łyżki brandy(...)Piłsudskiego, pomysłodawczynię "gościńca z podróży". Sucharki są właśnie takim gościńcem. Degustowaliśmy również bezowe róże marszałkowej (interpretacja Cukierni „Babeczki”) - białe, bo taki kolor lubiła pani Marszałkowa, - przypominające kwiat róży – pani Marszałkowa lubiła róże. Podczas rozmowy, pani Beata Nessel-Łukasik z Muzeum Józefa Piłsudskiego udostępniła mi przepis na tort z kaszy manny, który przygotowywała pani Zofia Śliwińska, przyjaciółka i sąsiadka Piłsudskich. Ponieważ
królestwo garówbłyszcząca. Blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie masę bezową. Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła.By uzyskać małe beziki najlepiej nałożyć masę do woreczka z wyciętym narożnikiem i przełożoną przez niego końcówką do dekoracji tortów.Z takiej "szprycki" tworzyć małe kleksiki. Blaszki pieczemy w piekarniku (na dwóch poziomach równocześnie) nagrzanym
Smaczne Zdrowe