masę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy , wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam. Składniki: • 20 dkg cukru • 4 żółtka • 1 kopiata łyżka mąki pszennej • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 40 dkg masła • 2 łyżki spirytusu Sposób przygotowania: 1. Żółtka zmiksować
W mojej kuchnijeden (dla brata ciotecznego) ale w natłoku zapomniałam zrobić jakiekolwiek zdjęcie :) tort, blaty brownie z buraka przełożone kremem z nutelli trochę nietradycyjnie, a efekt końcowy zachwycił tort bezowy przełożony kremem z mascarpone i dżemem tak tradycyjnie dla mamy, która uwielbia bezę
More food, love and dreamsNorma Jeane Mortenson kochała diamenty i luksus. To ona stoi na czele hasła, że diamenty to najlepsi przyjaciele kobiety. Dodałabym do tego jeszcze czekoladę, tort bezowy, dobrą kawę, wygodny fotel i kilka płyt jazzowych. A skoro już o diamentach mowa, to przedstawiam Wam jeden z nich - Kawa Diamond od Cafe Ina. " Ważne jest żeby uzmysłowić potencjalnym klientom że świeżą kawę
Gotowanie i blogowaniezostanie dodana kolejna łyżka cukru piana powinna być gładka, a cukier w niej rozpuszczony. Czynność ta trwa około 15 minut. Bezę francuską można wykorzystać do małych bezików , Pavlovej czy bezowych tortów . Bezę francuską piecze się w piekarniku na 120ºC przez 90 minut. Właściwie beza suszy się. Po upieczeniu bezy można ją zostawić w zamkniętym piekarniku na noc. Beza francuska jest
codojedzeniasię już od dobrych dwóch lat, ale dziś nastąpił przełom i oto w całej w swej krasie znalazła się na moim stole , a to dzięki Izie K.Tak pięknie jej Tort bezowy wyglądał , że musiałam ją zrobić :)Skończyło się na jej pożarciu w 5 minut przeze mnie i znajomą,oraz wylizaniu do czysta talerzy.A szkoda ,że nieslyszeliscie tych westchnień
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiokazja czy impreza Beti robi torta :). W związku z tym, że białek cały czas mi przybywa z przeróżnych wypieków, a zamrażarka wypełnia się słoikami z białkami przyszedł czas na tort bezowy. Torcik jest pyszniutki, słodziutki i naprawdę łatwo się go robi. Blaty bezowe są lekko ciągnące w środku. Posmak cynamonu wyczuwalny delikatnie więc lepiej z niego nie zrezygnować, a jedynie
Kubki smakubezy !... pyszne i chrupiące. Przedstawiam Wam je dziś w trzech smakach. Kokosowym Kawowym Waniliowym Zapraszam również do zrobienia TORTU BEZOWEGO Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI Składniki: 4 białka pół szklanki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka rozpuszczalnej kawy 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru waniliowego aromat waniliowy Ubiłam białka dosypując stopniowo cukier puder. Dodałam
potrawyregionalnesię syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny
potrawyregionalneTort bezowy to wypiek, który zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka a o ostatni kawałek zawsze jest walka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie małe, duże, średnie czy nawet torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam z Likieru Chocotella Dalkovski . Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe. Składniki: Bezy: 150 ml białek(zimnych) szczypta soli
Ala piecze i gotujetylko zabawa. Tak więc po zmaganiach z obiadowymi daniami czas na coś słodkiego, lekkiego i przepysznego. Mianowicie Królowa bez znana jako Biała Pavlova, nazwa straszy, ale wykonanie tego przepysznego tortu bezowego jest możliwe nawet dla kulinarnego laika. Sztuką przy robieniu pavlovej jest ubicie białek, cała reszta to zabawa w nianie i machanie klapą piekarnika. Jako, że sklepy pozamykane moja Pavlova
Kuba Gotujeracji 5 rocznicy ślubu postanowiłam zaskoczyć męża jakimś nowym, pysznym torcikiem. Upiekłam wiec tort bezowy. Przepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis jest zlepkiem z tego co znalazłam w internecie. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 ml śmietany 36 % likier czekoladowy czekolada mleczna ulubione owoce
Wielki apetytLekka jak chmurka z wierzchu chrupiąca w środku delikatnie wilgotna-idealna! Po raz kolejny mogę śmiało stwierdzić, że uwielbiam bezy. Odkąd zrobiłam swój pierwszy tort bezowy i okazało się, że jest to naprawdę łatwe, Pavlova bywa na moim stole naprawdę często. Tym razem odeszłam od klasyki- zobaczcie co pysznego z tego wyszło. Dodam, że to idealny deser na każdą imprezę
Wielki apetytwszystkim truskawkowe konfitury.... Jeszcze kilka dni poczekam na powrót mojego komputera - mam nadzieję, że po gruntownej hospitalizacji, powróci do mnie w pełni sił! A tymczasem obok bukietu bzów kładę tort. Bezowy , oczywiście, bo bez i bezy tak wiele mają wspólnego ... Przepis i zdjęcia wkrótce, choć nie obiecuję, że szybko - sami wiecie, jak działa urok wiosny! Dobrego tygodnia
KUCHARNIApodniecającego. I nie jest to kolejna szarlotka na ciepło z lodami ani tym bardziej porcja tortu, która pod fikuśnym makijażem kryje wszystkie niedoskonałości mało pociągającego wnętrza. Chcę tort bezowy. Chcę patrzeć na jego nieregularne, czasem ostre rysy. Wyobrażać sobie, że w środku ta kusząca kruchość topnieje i zamienia się w słodką, zniewalająco ciągnącą miękkość, która muśnięta
KUCHARNIA