tortilli 12 plastrów szynki 12 plastrów sera żółtego 8 liści sałaty serek kanapkowy (typu Almette) może być śmietankowy albo ziołowy, co kto lubi ;) kilka pasków papryki czerwonej Wykonanie:Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku wzdłuż każdego placka układamy sałatę, szynkę i ser. Na brzegu układamy pasek papryki i zwijamy dosyć ciasno. W innym przypadku roladki będą się rozpadały.Zawijamy
Czerwona Porzeczkasosem czosnkowo- szczypiorkowym. Zrobiłam wegański: 100 g tofu trochę mleka roślinnego dwa ząbki czosnku szczypta soli szczypiorek. Wszystko poza szczypiorkiem dokładnie zblendować- ot cała filozofia. Smacznego! ps. przepis na tortille na około 6 szt: 2 szklanki mąki pszennej około 120 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy szczypta soli Wyrabiamy ciasta, pozwalamy mu odpocząć jakieś 15 minut, dzielimy na ilość porcji(...)naleśników) około minutę z każdej strony, przewracamy i dosmażamy jeszcze kilka sekund obie strony. Mój patent na to aby nie były chrup.kie, tylko dało się w nie coś zawijać, to ułożyć na talerzy w stos, po czym szczelnie zakryć folią aluminiową
greenscarfSkładniki: tortilla (4 szt.) czerwona fasolka z puszki (1 puszka) pomidor (2 szt.) rzodkiewka (4 szt.) papryka czerwona (1/2 szt.) papryka żółta (1/2 szt.) czarne oliwki (12 szt.) czosnek (1 ząbek) sól pieprz czarnuszka (1 łyżeczka) papryka ostra Czas przygotowania: 20 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Pasta: Odcedzoną fasolkę blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku, czarnuszką i pozostałymi przyprawami. Polecam dać(...)dużo ostrej papryki. Można ją też zastąpić chili. Placek smarujemy na środku przygotowaną pastą. Układamy na niej pokrojone warzywa i zawijamy. Podgrzewamy w opiekaczu z opcją grilla. Możemy też usmażyć na patelni lub zjeść na zimno
Weganka gotujeDzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na imprezę karnawałową. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej zręczności w porównaniu do kolorowej tortilli z piekarnika, ale gwarantuję Wam, że jest warta włożonego w nią wysiłku. Te smakowite ślimaczki pyszniące się na zdjęciu to nic innego jak roladki przygotowane z pasków czerwonej papryki (usmażonej z efektem zwęglenia się skórki, która(...)świeżym oregano. Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie! Takie roladki to wspaniała lekka przekąska do wina "na jeden gryz". Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów. Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem pomęczyć, aby olśnić swoich gości:) Przy okazji przekażę Wam małą radę techniczną - koniecznie
Chilli Czosnek i OliwaPotrzebujemy: gotowe placki pszenne do tortilli podwójną pierś z kurczaka 1 pomidora pół zielonego ogórka 1 małą cebule 1/4 puszki kukurydzy pół papryki sos czosnkowy przyprawa gyros Do dzieła! Kurczaka kroimy na wąskie paski i w misce mieszamy z przyprawą do gyrosa. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy. Warzywa kroimy w plastry, ja dla ułatwienia układam je sobie(...)miseczkach. Placki podgrzewamy na patelni, minutkę każdej strony. Smarujemy wewnętrzną stronę placka sosem cz. i wykładamy wszystkie składniki według uznania :) Całość jeszcze raz polewamy sosem. I zawijamy! Oczywiście wybór składników jest dowolny, każdy może dodać to co lubi :) Smacznego! Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być na bieżąco
Kolejny blog o gotowaniuSzybka w wykonaniu i ulubiona przystawka mojego lubego. Roladki idealnie nadadzą się również jako II śniadanie do pracy. Składniki 2 placki tortilli 150 g serka śmietanowego z ziołami albo ze szczypiorkiem (np turek) 1/2 pęczka koperku 200 g łososia wędzonego w plastrach (2 tacki) kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Każdy z placków smarujemy cały dokładnie serkiem(...)posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Ja układam sałatę i łososia gdzieś do 3/4 wysokości placka, Resztę zostawiam posmarowaną tylko serkiem, dzięki temu roladki się nie będą rozwijać. Całość ściśle zawijamy w roladę. Powstałe roladki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w grube plastry. Jeśli jednak nam się będą rozwijać możemy spwykałaczkami, jednak jak dobrze się posmaruje
Piekielna Kuchnia Patinaleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Im więcej placków zrobimy, tym krócej trzeba smażyć kolejne. Wychodzą elastyczne tortille, które ładnie dają się formować. Przed nakładaniem farszu podgrzać tortille ponownie na patelni. Jeśli leżały dłużej i się przesuszyły, można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Farsze mogą być przeróżne ;) U mnie ten rodzaj kanapki serwuję, gdy oczyszczam lodówkę z różnych resztek(...)fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila ! Nasze zawijane kanapki - burrito gotowe
Weekendy w domu i ogrodziefood'a, przynajmniej mnie napada czasem taka ochota. Ale żeby nie dać się światu, ostatnio zrobiłam domowy przysmak Warszawskich ulic - tortille. Dziś pokażę Wam przepis na placki pszenne na tortillę. Przepis prosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! "Składniki:600 g mąki pszennej300 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki soli2 łyżki smalcuSposób przygotowania:Mąkę pszenną przesiewamy(...)placków jaką chcecie uzyskać ( wychodzi 8 średnich placków ). Każdą część rozwałkowuje cienko na blacie oprószonym mąką. Smażymy na rozgrzanej patelni około 2 minut z każdej strony. Gotowe placki zawijam w ściereczkę aby się nie zeschły.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsałatką i do tego sos czosnkowy. Smakowały wszystkim, robi się je szybko, do środka można dać to co się lubi :-) Miłego dnia :-) Składniki na 6 sztuk: 6 gotowych placków tortilli 2 - 3 filety z kurczaka papryka czerwona jakaś sałatka lub rukola 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Sos: 150 g jogurtu typu greckiego 3 łyżki majonezu(...)miseczki dajemy jogurt, majonez, przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy. 3. Na plackach układamy do połowy sałatkę, kurczaka, paprykę i całość polewamy sosem. Zawijamy
kruche babeczkiGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież nie przyszłam do amerykańskiej knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu. W zestawie są też sosy i warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam(...)całkiem dobre, ale jeszcze lepsza jest podawana na ciepło salsa serowa. Musiałam też koniecznie spróbować czegoś z sezonowego, letniego menu. W ruch poszły grillowane krewetki marynowane w pomarańczach i zawijane w boczku z pikantną salsą mango. Po krewetkach zarówno tych z fajity jak i pomarańczowych widać, że w Blue Cactusie grilluje się na prawdziwym amerykańskim grillu na dużym ogniu
Ugotowane pozamiatanewreszcie na nasze coraz bardziej histeryczne (i paranoiczne, bo przecież pies się chyba nie teleportował) wołania. Okazało się, że wlazł do szafki z mąkami i kaszami – robiliśmy wtedy tortille, albo pierogi – i tam poszedł w kimę:) Lulek jest przekonany, że wszystko co jemy jest najlepsze. Nawet jego chrupki podawane z ręki podczas śniadania są o niebo lepsze niż(...)mało mnie interesuje, ale na wszelki wypadek będę blisko… Czy ja lubię jeżyny…? Nie wiem… Sprawdzę… Czego to ludzie nie wymyślą… Po co to zawijać kurczaka w placek? Może zjemy tego hamburgera zamiast robić mu zdjęcia? Dobra, po prostu obudź mnie jak skończysz… Co tu dużo gadać, bez Lulcia nie byłoby tego bloga:))))) Artykuł
Niedzielny kucharzQuesadilla* z jajecznicą i serem; pomidorki koktajlowe i sałata* domowa, pełnoziarnista Nie wiem jak wy, ale ja odkąd odkryłam, że zrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne, nie wyobrażam sobie bez niej życia. Przepis:(1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej15 mąki pszennejszczypta soli+/- 30ml ciepłej wodykapka oliwy z oliwekMąkę z solą przesiewamy do miski robimy(...)placek(na blacie oprószonym mąką) i przekładamy go na patelnię, zmniejszamy odrobinę ogień i po jakiś 2min?( aż, się zarumieni spód) przekręcamy i "smażymy" jeszcze coś ok.1min. Zdejmujemy i zawijamy w ścierkę
More food, love and dreams