dzielę życiem w smaku zamkniętym ;) Bez zbędnych ceregieli przechodzimy dalej. Dzisiaj do zaoferowania mam danie klasyczne, hiszpańskie, w sam raz zarówno na śniadanie, lunch, obiad, jak i kolację. TORTILLA DE PATATAS Ja swoją wzbogaciłam o oliwki, jednak w klasycznej wersji ich nie ma. Prawda jest taka, że przepis na tortille powinniśmy traktować jako podstawę do wariacji - wrzucić można tutaj wszystko(...)ziemniaki nam się nie rozpadły (jak się rozpadną to znaczy, że były zbyt długo podsmażane). Wylewamy wszystko na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Co jakiś czas ruszamy patelnią, aby tortilla nie przywarła do dna. Najtrudniejszy etap przygotowywania tortilli to chwila jej przewrócenia na drugą stronę. W Hiszpanii posiadają do tego specjalne patelnie - nam wystarczy talerz o średnicy nieco większej
Życie zamknięte w smakucoś nazywam ekspresowym, tzn że jednego ze składników najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu zrobić i go kupiłam :) I tak jest i w tym wypadku - tortilla nie jest owocem mojej pracy a Carrefoura - ale dbając o wspólne dobro wybrałam tą zdrowszą - czyli wieloziarnistą ( kogo ja chce oszukać ? ;) ) Dlatego skupmy się na wszystkim innym ale nie na "gotowcu" w postaci tortilli(...)Tortille polecam wszystkim, którzy w szybki i łatwy sposób chcą coś przekąsić - "farsz" do tortilli zrobić można na wiele sposób - zgodnie ze swoimi upodobaniami. Ja dzisiaj proponuję Wam tortille z mięsem drobiowym opiekanym z papryką wędzoną, jagodami Goji oraz z kokosem. Nie wiem czy próbowaliście owoców Goji na ciepło - ale są wspaniałe ! i każdemu je polecam ! Po podsmażeniu mają słodki
dlaSmaQSkładniki / Ingredients: 1 ogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot 1 rzodkiewka / 1 radish mix sałat / mix lettuces 1 pomidor / 1 tomato 4 tortille / 4 tortillas starty parmezan / grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce wykałaczki / toothpicks Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie(...)ścieramy na tarce na podłużne paski. Rzodkiewkę po umyciu ścieramy na tarce na cienkie plastry. Pomidora kroimy na drobne kawałki. Ser parmezan ścieramy na tarce. Potem lekko podsmażamy tortille na patelni. Najpierw na tortilli układamy sałatę, potem kilka plastrów pomidorów i rzodkiewki. Następnie kładziemy ogórka i marchewkę. Wszystko polewamy sosem i serem, zawijamy tortillę i spinamy ją wykałaczkami. Podobnie postępujemy
Projekty ze smakiemNareszcie upragniony piątek i weekend :) A jak weekend to obowiązkowo musi być imprezowa przekąska. Doskonała do piwa ;) Przepis na 10 sztuk placków tortilli, ja robiłam z połowy porcji. Farsz podany również na 5 sztuk placków. Składniki: Tortilla: 3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 4 łyżki oleju 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego(...)zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać. Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu
Czerwona PorzeczkaTortilla to rodzaj cienkiego placka, który może być stosowany jako baza do innych potraw. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne tortille z dodatkiem łososia i warzyw. Połączenie łososia i szpinaku - na pewno Was nie zawiedzie. Przepis dodaje do akcji Czas na szpinak 4! Składniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży(...)garście świeżego szpinaku sos czosnkowy (1/2 szklanki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku) 4 sztuki tortilli sól, pieprz przyprawa do sałatek sok z 1/2 cytryny olej do smażenia Łososia umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem, przyprawą do sałatek i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć łososia. Gdy mięso się zetnie - przygotowanego łososia
UgotowaćTortilla z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybkie danie obiadowe. Udka możecie zastąpić piersiami z kurczaka, ale według mnie udka są bardzo soczyste i idealnie pasują do nafaszerowania tortilli. Przygotowanie danie najlepiej smakuje, gdy jest podane z sosem czosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata(...)opakowanie tortilli sól, pieprz przyprawa do kebabu olej do smażenia mięsa na sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu ewentualnie sól, pieprz 1. Na samym początku mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kebabu. Do mięsa wlać 2 łyżki oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Odstawić
UgotowaćHola ! Czyli "cześć" po hiszpańsku : ) Dzisiaj przy ostatnich ciepłych powiewach lata postanowiliśmy zaproponować Wam danie z gorącego Meksyku. Tortilla to najbardziej znane meksykańskie danie. Nasz przepis nie jest szczególnie odkrywczy, ale chcemy Wam go polecić, ponieważ jest niezwykle smaczny i szybko się go robi, co jest ważne dla zapracowanych ludzi, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przesiadywanie w "garach(...)hihi Tak więc, aby nie zajmować Wam zbyt dużo czasu na czytanie, bierzemy się do pracy i robimy dzisiaj: Tortilla con verduras Tortilla con verduras. (tortilla z warzywami) - 4 osoby Składniki: 8 placków tortilla 3 duże papryki czerwone 8 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 kostka żółtego sera 1 papryczka chili oliwki pierz, tymianek oliwa z oliwek Paprykę kroimy
vegetanieSzybka do przygotowania, nie mniej jednak pyszna przekąska. Tortillę lubią w moim domu wszyscy, wykorzystałam więc to do przygotowania karnawałowego dania Składniki: 3 placki tortilli 1 głowka sałaty masłowej 2 papryki 10 kabanosów 2 czerwone papryki 15 plastrów szynki 15 plastrów żóltego sera sos czosnkowy Wykonanie: Tortille rozkładamy. Smarujemy każdą cienko sosem czosnkowym. Układamy liście sałaty, na to plastry(...)szynki i żółtego sera.Paprykę kroimy w słupki.Na tortillę układamy słupek papryki obok kabanosa, nastepnie słupek papryki. Zwijamy tortillę, odcinamy nożem w momencie skończenia zwinięcia. Powtarzamy tak dalej z resztą zwiniętej tortilli. Zwiniete tortille spinamy wykałaczkami w odstepach kilku cm, za wykałaczką kroimy w plastry. Powstanie nam dużo roladek. Podajemy z sosem czosnkowym
Z Majeczką w kuchniKoszyczki z tortilli z jajkiem, serem i wędliną Dziś mam dla Was pomysł na pyszne, niespieszne śniadanie. Takie koszyczki z tortilli śmiało też możecie podać na różnych domowych imprezach. Są pyszne, proste w przygotowaniu i efektowne. Czyż nie wyglądają uroczo? Składniki: 1 placek tortilli 3 jajka 1 plasterek ulubionej wędliny 2 plasterki ulubionego sera – u mnie kozio-owczy około(...)łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku (u mnie przyprawa do pizzy i zapiekanek) Przygotowanie: Z tortilli wycinamy 3 większe kółka (średnica większa o około 1 cm od wgłębienia w formie na muffinki). Wgłębienia w formie na muffinki spryskujemy oliwą. Wkładamy w nie nasze kółka z tortilli. Wypełniamy porwanym w rękach serem, wędliną, posypujemy szczypiorkiem i wbijamy
Słodkie okruszkiImprezowe roladki z tortilli w dwóch wersjach – z pieczarkami i serkiem, z żółtym serem i ogóreczkami Dziś mam dla Was pomysł na pyszne imprezowe roladki. Możecie je śmiało podać na spotkaniach ze znajomymi lub imprezie sylwestrowej. Oczywiście ilość tortilli i innych składników dostosujcie do własnych potrzeb. Przygotowanie: 2 placki tortilli 150 g kremowego serka kanapkowego 3 większe brązowe pieczarki(...)smażymy na maśle, pod koniec doprawiając solą i pieprzem. Serek kanapkowy przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki i pokrojone w plasterki ogóreczki. Wszystko mieszamy. Naszym „farszem” smarujemy placek tortilli. Zawijamy w rulon. Schładzamy chwilę w lodówce i kroimy na roladki. W drugiej wersji wystarczy posmarować placek tortilli majonezem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku. Całość posypujemy małą garścią
Słodkie okruszkiTortilla z kurczakiem gyros Od zawsze powtarzam, że w prostocie siła. Dziś szybkie tortille z kurczakiem gyros. Ja uwielbiam takie jedzonko, a Wy? Proste w przygotowaniu, pyszne. Idealne na śniadanie, kolację. Można je też śmiało zabrać np. do pracy. Składniki: 2 tortille 4 domowe a la nuggetsy gyros (jak zrobiłam poniżej) garść porwanych listków sałaty 1 ogórek kiszony 2 łyżki(...)miski przekładamy sałatę, ser i pokrojonego w kostkę ogórka. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy. Układamy na plackach tortilli. Zawijamy całość w rulon. Każdą tortillę kroimy na pół i grillujemy na patelni z obu stron. Jak zrobić kurczaka? Ja miałam domowe a la nuggetsy z obiadu. Pierś kurczaka pokroiłam
Słodkie okruszkiwidelcem. Inną zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej, a nawet zamrozić po ugotowaniu. Ja właśnie rozmroziłam carnitas i wykorzystałam na burritos. Burritos przyrządzam z największej tortilla jaką można kupić w sklepie. Czasami piekę tortilla , ale dzisiaj poszłam na łatwiznę i zadowoliłam się kupną. Tortilla smakuje lepiej i daje się łatwiej formować, jeśli ją nieco podgrzejemy. Bardzo(...)carnitas 5-6 godzin. Ugotowano mięso powinno się łatwo dzielić za pomocą widelca. Przystąpić do montowania burrito. Warzywa pokroić w kostkę, sałatę drobno poszatkować. Majonez wymieszać z sosem chili. Tortilla podgrzać. Następnie ułożyć porcję sałaty, warzyw, mięsa, sosu, sera na tortilla. Polać dressingiemZwinąć w paczkę, zawijając brzegi do środku. Przekroić na pół, jeśli tortilla jest duża. Jeść na ciepło. Smacznego
codojedzeniatysiące lat wstecz… Początek niemalże jak w Gwiezdnych Wojnach. Istotnie historia burrito sięga 10 000 lat p.n.e., kiedy to powszechne było, zawijanie żywności w placki z kukurydzy, czyli Tortille. Było to powszechną praktyką wśród kultur Mezoameryki żyjących w regionie znanym dziś oczywiście jako Meksyk. Historycy uważają, że dania te, było prekursorem dań, które dziś znamy jako tacos i oczywiście(...)burrito. Niejaki Pan Félixa Ramosa y Duarte opisał w swojej książce – Diccionario de Mejicanismos – z 1895 roku opisał danie, że zrolowanej tortilli, wypełnionej mięsem i innymi składnikami, choć do dziś znawcy nie są pewni czy opisał tacos, czy burrito. Burrito Burrito, jakie znamy dziś, mogło powstać dopiero na początku ubiegłego wieku. Ciekawą historią jest skąd pochodzi nazwa
RafalCooktysiące lat wstecz… Początek niemalże jak w Gwiezdnych Wojnach. Istotnie historia buritto sięga 10 000 lat p.n.e., kiedy to powszechne było, zawijanie żywności w placki z kukurydzy, czyli Tortille. Było to powszechną praktyką wśród kultur Mezoameryki żyjących w regionie znanym dziś oczywiście jako Meksyk. Historycy uważają, że dania te, było prekursorem dań, które dziś znamy jako tacos i oczywiście(...)buritto. Niejaki Pan Félixa Ramosa y Duarte opisał w swojej książce – Diccionario de Mejicanismos – z 1895 roku opisał danie, że zrolowanej tortilli, wypełnionej mięsem i innymi składnikami, choć do dziś znawcy nie są pewni czy opisał tacos, czy buritto. Buritto Buritto, jakie znamy dziś, mogło powstać dopiero na początku ubiegłego wieku. Ciekawą historią jest skąd pochodzi nazwa
RafalCookserek na pieczywo. Na serku układamy -według uznania – szynkę, rzodkiewki pokrojone w plasterki, kawałki papryki, albo ogórka konserwowego. Całość dekorujemy natką pietruszki. Przekąski na Andrzejki – Roladki z tortilli Bardzo szybka i prosta przekąska w przygotowaniu. Można przyrządzić ją w dwóch wersjach. Ja najczęściej wybieram wersję wegetariańską z łososiem, oraz wariant z szynką. Roladki z tortilli składniki Roladki(...)tortilli przepis Serek śniadaniowy przekładamy do miseczki. Z papryki wycinany gniazdo nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórka obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i również kroimy w drobna kostkę. Bardzo ważne jest, aby warzywa były drobno pokrojone, łatwiej będzie nam zwijać tortillę. Ogórka i paprykę dodajemy do serka, do tego odrobina soli i pieprzu. Całość mieszamy. Każdy placek tortilli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!