Przeglądałam ostatnio dużo książek kucharskich i szczególnie spodobał mi się piękny tort czekoladowy, przekładany jasnym kremem z mnóstwem świeżych owoców na wierzchu... Jako że w mojej rodzinie nie szykują się w najbliższym czasie żadne imprezy, postanowiłam sprawić sobie taki torcik... na śniadanie! :) Bardzo łatwo możemy kontrolować kaloryczność takiego posiłku - dobierając odpowiednią mąkę, serek, a także regulując ilość cukru wg własnych
Chocolate Muffin Blogadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem ten idealnie nadaje się do ciast i tortów. Krem budyniowy karpatkowy – Składniki: 500ml mleka 6 łyżek cukru 1 opakowanie budyniu 3 łyżki mąki tortowej 200 g masła Krem budyniowy karpatkowy – Wykonanie: Zagotować 350ml mleka. W pozostałych 150ml mleka roztrzepać budyń, mąkę i cukier, a następnie dodać całość do gotującego się mleka. Mieszać
Kulinarne Przebojejuż okrągły 100 wpis na blogu! To znaczy, że na blogu jest już 100 wspaniałych przepisów, z których możecie korzystać. Zwykle z takich okazji przygotowuje się tort... ale ja mam dla Was przepis na sushi ;) Lubicie sushi? Ja bardzo :) Jest zdrowe, pyszne, idealne na lunch, obiad czy kolacje, tylko te ceny... Tutaj z pomocą oczywiście przychodzi domowy warsztat kuchenny
DefinicjaSmakutaka konfitura smakuje wybornie. Jest idealna do świeżych bułeczek na śniadanie, do naleśników na obiad czy też do deserowych przysmaków. Świetnie nada się do przekładania ciast czy też domowych tortów. Konfitura truskawkowa z nutą wanilii SKŁADNIKI : 1,2 kg truskawek sok z 1/3 cytryny 350 g cukru 1/2 laski wanilii PRZYGOTOWANIE : Truskawki płuczemy, a następnie szypułkujemy. Przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwrzenia. Cały czas mieszamy. Następnie odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia. Kiedy mleko jest już zimne przecedzamy przez siteczko. Gotowym aromatyzowanym mlekiem wzbogacamy smak kremów np. do babeczek, muffinek, tortów. /inspiracja przepisu: Jamie Oliver’s FOOD Tube „Sezonowe Słodkości” Cupcake Jemma
Domowy Smak Jedzeniapierwsze, polskie truskawki. Od razu zjedliśmy go wraz z naleśnikami. Gdy truskawki staniały przygotowaliśmy zapasy na zimę. Taki dżem świetnie nadaje się do wypieków – np. przełożenia ciasteczek lub tortu. Warto go zjeść do naleśników , pankejków , placuszków lub chałki. Pamiętajmy tylko, że do dżemu nie nadają się każde owoce – trzeba wybrać te dojrzałe, słodkie i nieuszkodzone. Gdy wybierzemy truskawki
Poezja smakutruskawek powstał szybki deser warstwowy. Smaki w deserze są znane, ale w takim układzie smakują bardzo przyjemnie. Cudownie jest dotrzeć do ostatniej warstwy kawowej, która jest jak wisienka na torcie. Jej smak długo pozostaje w ustach i jedząc deser czeka się kiedy znów do niego się dotrze. Deser o umiarkowanej słodyczy. Składniki: (3 średnie porcje) 300 g truskawek 3 kiwi
Kuchcik gotujebardzo kwaśny, dlatego nigdy wcześniej nie zdecydowałam się na zrobienie konfitury z rabarbaru. W tym roku pomyślałam jednak, ze taka kwaśna konfitura będzie rewelacyjna do przełamania słodkich mas w tortach lub ciastach, jak również będzie idealna do puddingu z chleba. Składniki: 2 kg rabarbaru ok. 800 g cukru cynamon do smaku opcjonalnie kardamon Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki
Mama Gotujesmaku 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 1 opakowanie podłużnych biszkoptów truskawki do dekoracji listki mięty Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z biszkoptów ułożyć brzeg tortu. Warstwa truskawkowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Włożyć truskawki do garnka i zmiksować na gładko. Dodać cukier puder,sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć
O kuchni z uczuciemkogo: dla szukających przepisu, na którym można polegać dla lubiących tworzyć swoje własne smaki tortów dla mających ochotę na biszkopcik z owocami Składniki: 5 jajek szklanka mąki pszennej (im mniejszy typ tym lepiej np. 450, 400 a nawet 380) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodawać cukier partiami cały czas ubijając (zawsze
Mania WypiekaniaNaleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!należy włożyć ją do lodówki by stężała. Masa nadaje się zarówno do ciast (jako warstwa kremu np jak tu z malinami) jak i do dekoracji babeczek czy tortów
Mania Wypiekaniapudru Masło topimy w rondlu z cukrem pudrem, mieszamy i łączymy w jedno. Dodajemy mąkę, widelcem mieszamy do konsystencji kruszonki. Studzimy. Marcepan. Marcepan miałem swój, został mi po torcie jaki robiłem synkowi na piąte urodziny. Porcję robię z: -200 gram zmielonych migdałów -180 gramów cukru pudru -łyżeczki gorącej wody -łyżeczki whisky, koniaku, lub kilku kropel olejku migdałowego Wszystkie
BaRepas