Idealne jako coś słodkiego na ząb, nawet bez okazji. Bardzo fajnie prezentują się również w formie urodzinowego "tortu". Muffinki są pyszne, mięciutkie i puszyste w środku. Długo zachowują świeżość. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znikają. Ja w weekend robiłam je na zaległe urodziny;) Co prawda krem nie jest nałożony idealnie ale niestety ja i szpryca
Krakowskie smaki Aniłyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka mąki CIASTO: 40g masła roślinnego lub margaryny 1 łyżka domowego cukru waniliowego 340 g mąki pszennej - u mnie akurat sielska do ciast i tortów typ 650 3 żółtka - małe jajka 1/4 łyżeczki soli MASA TWAROGOWA: 500g twarogu - u mnie już zmielony, prosto z wiaderka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka pasty waniliowej
Grunt to przepis!Mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączenia, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy - takie właśnie jest to ciasto tortowe. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto nie wymaga od nas dużo czasu. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka
Kuchcik gotujeDeser ten jest idealny na lato, kiedy mamy pod ręką świeże owoce. Spód stanowi grubsza beza. Na wierzch smarujemy bitą śmietanę lub dowolny krem do tortów. Na samą górę układamy truskawki, borówki, maliny lub cokolwiek co mamy pod ręką. Całość przyozdabiamy listkami świeżej mięty
KuukBuukzaraz napiszę :) O 9:00 pewnie zacznę renowację swojej facjaty, aby nie straszyć w pracy, którą zaczynam o 10:00. Po pracy zapewne o 19:00 zacznę zabawę z tortem, który przygotowuję dla koleżanki. A o 22:00 planuję grzecznie leżeć w łóżku. No i to mój plan na dziś, Wam również życzę miłego dnia ;) SKŁADNIKI: 2 małe banany
Kuchnia w opałachcukrem, wtedy dodajemy stopniowo serek mascarpone i dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Wykonanie: Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty i odwracamy (górny blat będzie naszym dolnym w torcie). Nakładamy połowę dżemu śliwkowego, na dżem rozkładamy 1/3 kremu śmietanowego. Przykładamy środkowym blatem, powtarzamy czynności. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki torcika (można zrobić wzorek specjalną deseczką z ząbkami
Kolorowy Przepisownikpostanowiłam znaleźć ich zdrowszą odmianę. Po wypróbowaniu wiem, że było warto. Plastry z cukinii obtaczam w jajku i panieruję w startym parmezanie a następnie piekę w piekarniku. Wisienką na torcie są orzeszki pinii. Smacznie i zdrowo
Milion Smakówzwiązanej z zagniataniem ciasta. Masa serowa taka jak lubię najbardziej - delikatna i kremowa, dzięki połączeniu twarogu z serem mascarpone. Koniecznie bez rodzynek, których nie znoszę. A jako wisienka na torcie - pyszny, gęsty mus z mrożonych truskawek. Sernikowi co prawda trzeba poświęcić nieco uwagi ale nakład pracy jest niewspółmiernie niski w stosunku do perfekcyjnego efektu końcowego
Milion Smakówananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta. A kandyzowany imbir jest już tylko wisienką na torcie
Milion SmakówWaszych ulubionych słodkości również należą truskawki, czekolada i bita śmietana? Jeśli tak to przedstawiam Wam tort Waszych marzeń :) Trzeba co prawda zainwestować w niego nieco czasu ale efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony trud. Zaczynając od spodu - mocno czekoladowe, wilgotne brownie otulone delikatnym, puchowym wręcz kremem na bazie śmietany. I na koniec najważniejsze - świeże, soczyste truskawki zalane truskawkową galaretką. Naprawdę polecam
Milion SmakówMarcepan to słodka masa ze zmielonych migdałów, olejku migdałowego z małym dodatkiem amaretto lub rumu. Jest jednym ze składników przekładanych pierników, ciast, ciasteczek czy tortów. Sprawdza się też dobrze oblana czekoladą jako popularny marcepan, który można kupić w sklepie
Milion Smakówbardzo polecam taki właśnie sposób osobom, które po prostu nie dysponują mniejszą formą. Osobiście takiej nie posiadam, najmniejsza ma 18 cm. Potrzebowałam upiec mały biszkopt, który był podstawą tortu na rodzinną uroczystość. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki :) Składniki na duży biszkopt 26 cm: (z tego odłożyłam ilość do małej foremki) 5 jajek 2/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 50 startej
Chocolate Muffin Blogokazji przygotowałam dla Was konkurs urodzinowy. Zasady konkursu: Przynieś danie na przyjęcie, czyli przygotuj danie, które sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, może to być danie główne, tort, ciasto, sałatka czy przekąska. Konkurs trwa od dzisiaj (19.05.2015) do niedzieli (31.05.2015) Przepisy wraz ze zdjęciem, proszę przesyłać na mój adres mailowy marta@mgotuje.pl z dopiskiem
Marta Gotujeswojej ofercie w ramach tygodnia greckiego. Dla ułatwienia większość produktów wypisałam wyżej, można również spojrzeć na aktualną gazetkę . Mogą to być na przykład pierogi ruskie z fetą, krem do tortu na bazie chałwy itp. Czekam na Wasze pomysły! Czas trwania konkursu: 18 – 22 maja 2015 r. Ogłoszenie wyników: 25 maja 2015 r. (poniedziałek) Warunki niezbędne: pozostaw komentarz w poście
bistro mama