jest wiele ale ja mam sprawdzony według którego zawsze ten biszkopt się uda. Przepis dostałam od siostrzenicy, lekko zmodyfikowałam go po swojemu i mam taką super bazę do różnych tortów. Bo przecież dobry biszkopt to nie tylko taki tradycyjny, możemy pokombinować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś zachęcam Was do zrobienia domowego dżemu Nutella ze śliwek.Taki dżem świetnie się nadaje do przekładania tortów ,ciasteczek i kanapek. 2.5 kg.śliwek węgierek 1 kg.cukru 2 op.cukru waniliowego 20 dag.kakao *************************************** Śliwki płuczemy i drylujemy z pestki.Mielimy w maszynce i przekładamy do garnka . Dodajemy cukry i mieszamy .Smażymy 2 godziny na małym ogniu mieszając.Dodajemy kakao ,wymieszać i smażyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBardzo smaczny i aromatyczny torcik na niejedną okazję. Dodatek owoców nadaje mu soczystości a trawa cytrynowa zawarta w herbacie ciekawego smaku. Składniki Ciasto ( tortownica 21 cm
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyoraz resztą. Przekładamy do wysmarowanego naczynka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok. 40min. trochę niewyraźne, porozmazywane, ale I) ciemno II) nie o to chodziło, by zdjęcia tortu robić
More food, love and dreamsproszku do pieczenia, puszysty, mięciutki. Po wyjęciu z piekarnika należy upuścić go na podłogę (oczywiście w blaszce), wtedy nie opadnie i jest idealnie równy. Można go wykorzystać do tortów, spokojnie da się podzielić na 3 blaty, ja skorzystałam z niego piekąc Kopiec Kreta. 5 jajek niepełna szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao Białka ubić na sztywną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegalaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrem jest tak uzależniający, że nadludzką siłą udało mi się nie wyjeść go całego z miski przed udekorowaniem babeczek :) Można z nim wyczarować boskie słodkości jak np. ten tort :) Babeczki są także moją propozycją prezentu na jutrzejszy "Dzień Chłopaka" :) Dlatego jeśli nie macie pomysłu na prezent dla Waszych "Chłopaków" to koniecznie je upieczcie, gwarantuję Wam, że Panowie będą
Słodko-Słony Świat IlonyTort lub babeczka udekorowana różami z marcepanu zawsze wygląda bardzo szykownie i elegancko. Ot mały element a efekt naprawdę duży, tylko skąd wziąć te róże...? Zrobić samemu! To wcale nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poradnikowi uwierzycie, że każdy jest w stanie szybko stworzyć taką dekorację samemu w domu. Dacie radę! Składniki
maniapieczeniaWspaniały pomysł na wykorzystanie okrawków biszkoptu, połamanych herbatników itp. Podczas robienia tortów, szczególnie tych „rzeźbionych”, pozostaje mnóstwo okrawków z biszkoptów. Zawsze szkoda mi je wyrzucać. Czasami syn ukradkiem podjada, ale … Czytaj dalej Fantazyjne bajaderki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyUwielbiam dekorować torty masą cukrową. Można z niej wyczarować dosłownie wszystko. Świetnie łączy się z barwnikami i jest bardzo plastyczna. Przygotowanie jej w domowych warunkach nie jest trudne, wystarczy trzymać … Czytaj dalej Domowa masa cukrowa ( lukier plastyczny
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyniedzielę powinien być tradycyjny, bardziej wykwintny obiad, ale uwierzcie mi, że nie miałam dzisiaj ani siły , ani czasu na gotowanie. Musiałam upiec na jutro dla mojego starszego syna tort z okazji urodzin, ale o tym jutro Wam napiszę. Wykombinowałam czekoladowe naleśniki z serem i zupę. Jeśli nie lubicie naleśników na słodko to polecam naleśniki z serem i szynką (przepis) Ciasto
O kuchni z uczuciemprezenty, bo nie one się liczyły, to naprawdę trafione, nawet te drobne.. bo naprawdę, udało się im :) no i nie zapomnimy o kochanym D i jego wspaniałym torcie, bo kto powiedział, że nie mogę mieć dwóch? bo zawsze chciałam mieć ten tęczowy.. i miałam, tak robił go w całości sam .. "taki głupi, taki zakochany" zdjęć dużo
More food, love and dreamsnajcudowniejszy afrodyzjak! Wersja oficjalna miejsca narodzin tiramisu to Siena, wiek XVII, kiedy to włoscy cukiernicy, w oczekiwaniu na przybycie wielkiego księcia Toskanii Cosimo de Medici, zdecydowali się na tort by uczcić jego dostojność. Postanowili, że ciasto powinno odzwierciedlać osobowość Wielkiego Księcia – kolosalnie ważne było to, że samo ciasto miało być bardzo słodkie ale jednocześnie pyszne, żeby było przygotowane z prostych
Z Kuchni Do Kuchni