Dziś święto pewnego młodzieńca... już pełnoletniego. A na tę okazję tradycyjnie tort... tym razem konsola dj-ska Ale jak to się dowiedziałam już po czasie ,,, niestety konsola w starym stylu ;) No cóż cukiernik zacofany ;) :) Najważniejsze ,że efekt końcowy zadowolił Szanownego Jubilata a całokształt smakował gościom :) Ps. mam nadzieję ,że Jubilat nie pogniewa się za udostępnienie jego wizerunku
Malinowa KawiarenkaTaki oto tort na dziś ... urodzinowy prezent ... a skoro prezent w okresie przedświątecznym , to i skojarzenie z gwiazdką :) Sto lat dla Jubilata !!! Polecam
Malinowa KawiarenkaPost Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewzdycham zrozpaczona. Nic słodkiego? Niemożliwe! Przecież tu były ciastka, tam jakaś kupna babka... Nie ma! Otworzyłam ostatnią szafkę, w której pokładałam największą nadzieję. I... Jestem uratowana! EKSPRESOWY TORT KRÓWKOWY. (przepis autorski;) 2 gotowe spody tortowe 1 puszka masy krówkowej (400g) 2 kremówki (2 x 375ml) 6 łyżek żelatyny chrupki czekoladowe na wierzch Jeden spód włożyłam do tortownicy, przykryłam
W kuchni Karmel-itkisamym, był to pretekst, by w końcu się przełamać i upiec czerwoną królową. No, a do tego świeże truskawki, które solenizantka uwielbia. Nie zabrakło też przygód! Taszczyłam owy tort do miejscowości 45 km dalej, pociągiem, gdzie temperatura sięgała chyba ze czterdzieści stopni! Jechałam cała zestrachana, by dostarczyć do w całości. Szybka reanimacja w lodówce po dotarciu do celu(...)spód wykładam jeden blat, nakładam krem i przyciskam drugim Zostawiam na jakiś czas, aby masa zaczęła delikatnie gęstnieć, a spody się połączyły. Następnie wyjmuję z tortownicy. Pokrywam kremem tort dookoła, a resztę, grubą warstwą, rozsmarowuję na szczycie. Boki, dodatkowo, okładam cienkimi plasterkami świeżych truskawek, dociskając je delikatnie, by się przykleiły. Na górze układam połówki truskawek oraz małe
W kuchni Karmel-itkibyły zadowolone! Testowałam ciasto na trójce dzieci i smakowało :) Mój wybredny syn powiedział, że w życiu nie jadł tak pysznego kremu i poprosił, żebym z tym kremem zrobiła mu tort na urodziny:) Wczoraj u mnie był Dzień Czekoladocholików i ten torcik idealnie pasował na tą okazję. Jeśli chodzi o trudność tego torcika, to jak dla mnie proste. Bałam się kremu(...)może mi nie wyjść, bo nigdy nie robiłam tego typu kremów - niespodzianka! Banalnie proste! Zachęcam Was do zrobienia tego tortu! Ps. Uwaga to ciasto nie pójdzie w cycki, hehe! To bomba kaloryczna, ale co tam! Coś nam się od życia należy :) Składniki na ciasto czekoladowe ciemne: 50 g gorzkiej czekolady posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże
Blondynka Gotujeupiec ciasto z kremem, ale bez większych wyrzutów sumienia. :) Oczywiście nie da się całkowicie zrezygnować z niektórych kalorycznych składników, ale zawsze można próbować ograniczyć ich ilość do minimum. Bazą tortu jest ciasto marchewkowe, które upiekłam na mące pełnoziarnistej. Bez sody (bo jest dla mnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już(...)prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową to tym razem z niej zrezygnowałam. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel
coolinarnastrefa.blogspot.comodstawić, nie pić i nie jeść niczego z jej dodatkiem, ale co tam - kawa jest jedną z niewielu moich przyjemności i mam w nosie zalecenia pani doktorki :D Wilgotny tort z kremem z bitej śmietany, z dodatkiem kawy, leciutki i cudowny - aż ciężko nie sięgnąć od razu po drugi kawałek . . . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaoraz likierem kawowym. Na blat ciasta nakładamy krem, na to układamy plasterki banana i znów krem, przykrywamy blatem ciasta. Ponownie nakładamy krem, plasterki banana, krem i przykrywamy blatem. Boki tortu smarujemy resztą kremu i schładzamy w lodówce
Zainspirowana w kuchnimasę podgrzać na parze ciągle mieszając. Następnie ponownie schłodzić przez 12 godzin i po upływie tego czasu spróbować znowu ubić. Powstałą masą przekładamy ciasto ciemne i jasne. Wierzch tortu i boki również smarujemy kremem i przyklejamy czekoladowe kuleczki. Wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził. Tak wygląda po udekorowaniu :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Czerwona Porzeczka0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} W zeszłym tygodniu obchodziłam urodziny, więc musiał być tort :) Ten był naprawdę przepyszny i szybki, a efekt... przerósł moje oczekiwania. Cała rodzinka się nim zajadała, a najbardziej smakował mojej córci, która skomentowała krótko: „pyśny jest ten tort mamusiu” Biszkopt(...)śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1 filiżanka mocnego naparu z kawy, 3 łyżki likieru amaretto, kakao do posypania, biszkopty podłużne ( Biscotto savoiardo, Ladyfinger (biscuits) do obłożenia boków tortu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie dobrze ubita, dodajemy serki mascarpone i delikatnie na najniższych obrotach miksujemy do połączenia składników. Do ostudzonej kawy wlewamy amaretto i nasączamy pokrojone biszkopty
Delicious TitbitsTort ten upiekłam na trzecie urodziny naszej córki. Długo zastanowiłam się, o jakim smaku w ogóle ma być, aż w końcu truskawki pomogły mi podjąć decyzję :) No i tort truskawkowy okazał się hitem... wszyscy zjedli z dokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju(...)Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. To naprawdę się udaje :) Biszkopt wyrasta pięknie - ja zawsze ścinam czapę :) Posłużyła jako kruszonka na boki tortu. Biszkopt nasączamy. Warstwa truskawkowego musu: 80 dag truskawek, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 galaretki truskawkowe, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody, + 30 dag truskawek do przełożenia
Delicious TitbitsWszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą, a całość smakuje obłędnie :D Krem z batonikami Pawełek to jest SZTOS! Myślę o tym, by wykorzystać go kiedyś do jakiegoś tortu :) Wspaniale uzupełnia się z kwaskowym musem wiśniowym, ale nie tylko wiśniowy mus tu pasuje - z malinowym też będzie super! Moim domownikom oraz gościom to ciasto smakowało tak bardzo, że nikt
Opowieści z piekarnikanawet początkującym, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada. To podstawa wielu moich wypieków - gdy chcę przygotować ciasto piernikowe na dużą blaszkę lub upiec tort piernikowy, po prostu zwiększam ilość składników o 2 - 3 razy w zależności jak duży blat biszkoptu potrzebuję. Czym nasączyć biszkopt piernikowy? Ja nasączam mój biszkopt wodą z sokiem
Lekcje w kuchniPrzepis na super puszysty i nie suchy biszkopt z 7 jaj który idealnie będzie się nadawał do zrobienia tortu lub jako spód do ciasta. Piekłam w formie o średnicy 22 cm w 180 stopniach. U mnie biszkopt siedział około 35 minut w piekarniku ale tak jak zawsze proszę nie sugeruj się moim czasem najlepiej sprawdzać biszkopt metodą tzw suchego patyczka
Pychotkaaa