Smacznie i zdrowo – co warto włączyć do swojej kuchni? 75należy poddawać go obróbce termicznej. Najlepiej dodawać go do już gotowych potraw lub sałatek – świetnie smakuje np. jako dodatek do pieczonych warzyw, mięs, a nawet jako “wisienka na torcie” zup krem. Pasty orzechowe – doceń ich smak i właściwości prozdrowotne Czym są pasty orzechowe ? Możesz znaleźć je również pod inną potoczną nazwą – masła orzechowe. To po prostu zmielone
Via Gusto
Mus czekoladowy z nerkowców 57tylko bardzo smaczne, ale też dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych. Taki mus czekoladowy można podawać samodzielnie lub ze świeżymi owocami. Po schłodzeniu świetnie sprawdzi się też do przełożenia ciast, tortów. Do jego posłodzenia zamiast syropu z agawy można użyć np. syropu klonowego, miodu lub przygotować go bez dodatku cukru. Mus czekoladowy z nerkowców Mus czekoladowy z nerkowców Składniki
Oryginalny smak
Sernik kajmakowy z jogurtem greckim 56sernik kajmakowy z jogurtem greckim to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników kremowych serników. Prosty, szybki i doskonały, a chrupiący krokant na górze dopełnia smaku i jest prawdziwą „wisienką na torcie” Uwaga: tortownica 20 cm Składniki na spód: 70 g masła 200 g ciasteczek petite beurre Przygotowanie: Masło rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję. Dodaję zmielone ciasteczka do masła i mieszam. Następnie
Słodki sentyment
Biszkopt który zawsze wychodzi 62Idealny biszkopt do ciast i tortów. Puszysty i miękki, nie kruszy się przy krojeniu. Składniki 7 jajek 3/4 szklanki cukru czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier po trochu i ubijamy, aż będzie błyszczące. Potem żółtka i na koniec mąka z proszkiem przesianą. Delikatnie łączymy szpatułką. Pieczemy
Wasze Przepisy
Biszkopt który zawsze wychodzi 58Idealny biszkopt do ciast i tortów. Puszysty i miękki, nie kruszy się przy krojeniu. Składniki 7 jajek 3/4 szklanki cukru czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier po trochu i ubijamy, aż będzie błyszczące. Potem żółtka i na koniec mąka z proszkiem przesianą. Delikatnie łączymy szpatułką. Pieczemy
Wasze Przepisy
Torcik brownie lekko kawowy. 55Brownie to ciacho, które trudno nie kochać. Wilgotne, mocne w smaku od czekolady. Ja zamieniłam je w pyszny torcik! Co nam trzeba? użyłam małej tortownicy –
Latosiowydom
Ciasto Tęczowy Mech – przepyszny, wiosenny deser 78kilka godzin. Ciasto Tęczowy Mech – przepyszny, wiosenny deser Zobacz inne przepisy na wiosenne ciasta: Prosty placek z rabarbarem – pyszne domowe ciasto Ciasto Szajbusek – pyszne, lekkie i kolorowe Tort Pastelowy – leciutki, piankowy i bajeczny Kruche ciasto z rabarbarem i jogurtową pianką – sprawdzony przepis Artykuł Ciasto Tęczowy Mech – przepyszny, wiosenny deser pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne
Zdrowe gotowanie: przepisy, produkty i techniki dla lepszego odżywiania 47tych smakołyków jest nie tylko proste, ale także szybkie. Dodatkowo, ich składniki zazwyczaj są niskokaloryczne. Wśród propozycji zdrowych deserów warto wyróżnić: dietetyczny jabłecznik , pełnoziarnistą tartę z malinami , czekoladowy fit tort , pierniczki , brownie z cukinii . Te pyszności korzystają z naturalnych produktów, takich jak owoce, które dostarczają niezbędnych witamin i błonnika. Koktajle to świetna metoda na wzbogacenie diety w dodatkowe substancje odżywcze
Marcepanowa kuchnia
Do czego najlepiej używać cukru kokosowego w kuchni? 81duet to przepis na kulinarny sukces – nie ma innej możliwości. Kokosowy cukier będzie także znakomicie współgrał z orzechami. Charakterystyczne smaki tych składników mogą zostać wykorzystane np. w tworzeniu tortów, czy też różnego rodzaju ciast z kremowym nadzieniem. Na tym jednak kulinarny potencjał cukru kokosowego w kwestii wypieków się nie kończy. Zawsze można próbować wymieszać go z różnymi składnikami
Słodkie okruszki
22 przepisy na obiady z piekarnika 77ZOBACZ PRZEPIS Pieczone pulpety z ciecierzycy Kiedy mam do dyspozycji ciecierzycę, najczęściej przygotowuję z niej kotlety. Tym razem z cieciorki zrobiłam pulpety pieczone w piekarniku. Za… ZOBACZ PRZEPIS Tort z tortilli a’la krokiety z kapustą i pieczarkami – szybsza wersja krokietów Uwielbiam smak krokietów, jednak ich przygotowanie jest czasochłonne, dlatego rzadko je robię. Postanowiłam lekko poeksperymentować
Via Gusto
Co upiec na Wielkanoc? 5 konkretnych propozycji 67zyskuje ono niepowtarzalny, orzechowy posmak i wspaniałą teksturę. A na to wszystko trafia aksamitna masa kajmakowa, przygotowana na bazie cukierków krówek, która dosłownie rozpływa się w ustach. Wisienką na torcie (a właściwie na mazurku!) są dekoracyjne rozetki z ciasta herbatnikowego oraz wykończenie z białej i deserowej czekolady. Te elementy nie tylko pięknie się prezentują, ale też dodają całości charakteru
Ugotowane pozamiatane
Ciasto Czarny Las – klasyczny deser z nutą elegancji 67Pochodzące z Niemiec ciasto łączy w sobie głęboką czekoladową bazę z lekką śmietaną i soczystymi wiśniami, tworząc kompozycję smaków, która zachwyca podniebienia od pokoleń. Najczęściej jest przygotowywany w formie tortu, ja jednak zrobiłam go w prostokątnej blaszce, dzięki czemu łatwiej jest go podzielić na równe porcje. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam pod własne preferencje, dzięki czemu ciasto jest prostsze i szybsze
e-PrzepisyKulinarne
Zrób sobie przyjemność – jeden kęs i zakochasz się w tym cieście! 76Najczęściej piekę jednak bananowe ciasto z kawałkami czekolady i chrupiącymi orzechami, które doskonale komponują się ze słodyczą dojrzałych bananów. Zdarzyło mi się nawet wykorzystać ciasto bananowe jako spód do tortu – i to też był świetny pomysł! Głęboki smak czekolady i słodycz bananów – ciasto doskonałe! Ciasto bananowe można przygotować na niezliczone sposoby, a wersja czekoladowo-bananowa na pewno zagości w mojej
codojedzenia
Smażona brukselka w sosie musztardowym 68swoją zalałem sosem i wygląda jak większość moich dań :) Z brukselką to pamiętam jeszcze anegdotę, jak został nią obrzucany Leszek Balcerowicz, gdyż okazało się, że są znacznie poręczniejsze niż tort, którym oberwał wcześniej. Składniki: - brukselki - mąka - musztarda Wykonanie: Brukselkę smażymy na patelni, aż się dobrze zarumieni. Zasypujemy mąką i mieszamy. Dolewamy trochę wody i mieszamy. Czynność powtarzamy do czasu
Kryzysowa Książka Kucharska