Rolad a bi szkoptowa, to coś co bardzo lubię, choć nie robię jej też zbyt często Mama powtarza, że smak tortu byłby taki sam, a ryzyko, że się nie uda jest jak 70-30. Tak, Mama ma w sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam
Gosia gotujeŚwiatecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody Masa makowa: 500 g suchego maku 150 g cukru
Gosia gotujeMalakoff to słynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest mnóstwo! Krem może być waniliowy , rumowy, bądź też migdałowy , a austriackie gospodynie używają do jego przyrządzenia bardzo mocnego ( bo 80%! )rumu Stroh. Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym
Ostra na Słodkoksylitolu wcale nie były proporcjonalne a obydwa biszkopty wyszły idealne. Tak po prostu odmierzyłam i tak dałam. Te biszkopty nigdy nie są suche, choć oczywiście możemy je nasączać (przygotowując tort) gdy chcemy, ale nie jest to konieczne. Składniki wyższego biszkoptu: - 10 dużych jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 10 łyżek ksylitolu lub cukru (u mnie 240g) - 7 łyżek mąki orkiszowej
Smaczne Zdroweokazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku
Czerwień i błękitPołączenie tortu z jabłecznikiem. Fajny słodko-kwaśny smak masy jabłkowej a zarazem fajnie się prezentuje. Składniki: 6 jajek 122 g mąki 122 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 30gr proszku budyniowego szczypta
Amatorka kuchennafunction(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('b56bbdfa72632ba2dc0aefed5c261cb2').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: jedzenie na przyjęcie sernik na boże narodzenie masa na tort dla rocznego dziecka serniki na boże narodzenie sernik na bożenarodzenie ślimaczki drożdżowe z serem ciasta swiateczne na boze narodzenie puszysty snikers przekąski na święta bożego narodzenia utwardzanie mascarpone The post Puszysty
dom-agi.plsię gładki i błyszczący. przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smarujemy jeden biszkoptowy blat kremem i przykrywamy drugim. Ostrożnie rozprowadzamy pozostały krem na ściankach i na szczycie tortu. Jeżeli chcemy uzyskać gładkie wykończenie, krem rozsmarowujemy szpatułką- nożem umoczonym w gorącej wodzie. Inaczej uzyskamy artystyczne zawijasy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie całkowicie rozpuszczona polewamy nią
Pudełko rozmaitościprzyznaję bez bicia, że poszłam na łatwiznę. Nie chciało mi się bawić w pieczenie biszkoptów dlatego użyłam gotowych. Składniki na masę tortową: 500 g mascarpone 1 opakowanie kremu do tortów o smaku czekoladowym (chyba z delecty miałam) 1 szklanka mleka 1 banan 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystko razem ze sobą dokładnie miksujemy. Składniki na resztę :) biszkopt - może być gotowiec
ClauditteMissCookingCzekoladowo- malinowy tort na urodziny mojego Narzeczonego. Nam bardzo smakował wiec serdecznie polecam;) Składniki*: 8 jajek 312 ml mleka 266 ml oleju 586 ml cukru łyżka ekstraktu waniliowego własnego lub 8 ml kupnego 313 gram mąki pszennej 125 gram kakao 4 ml sody 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia * przepis na tortownicę o średnicy 25 cm Wykonanie biszkoptu: Jajka lekko roztrzepać
Krakowskie smaki Anikrótkiej przerwie spowodowanej chorobą. Niestety grypa żołądkowa zawitała i do nas, na szczęście już o niej zapomnieliśmy ;) A teraz do rzeczy;) Przez weekend miałam przyjemność przygotować tort dla 6 letniej Julki. Solenizantka zażyczyła sobie aby były to czekoladowe biszkopty przełożone bitą śmietaną, motyw Kraina Lodu:) O to co mi wyszło;) Składniki: 1 litr śmietanki kremówki
Krakowskie smaki Aniśmietany 1/2 łyżeczki sody Składniki na masę: 1 l śmietany 36% 400 g śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: starta czekolada na wierzch tortu Zaczynamy od przygotowania placków. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części i po kolei każdy z nich cieniutko rozwałkować do średnicy 24 cm. Żeby krawędzie były
Świat Ciastaroku na rok nasz licznik się zwiększa... mój parę dni temu też się zwiększył :P Zrobiłam kameralną domówkę i postanowiłam spróbować swoich sił w krzywym torcie. Efekty zamieszczam poniżej :) Jak wam się podoba
Pudełko rozmaitościchałwę jadł pierwszy raz w życiu, i był lekko zdystansowany . Jeśli jednak ten sezamowy smak nie jest Wam obojętny, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Ciacho może robić za tort - jest wysokie i ślicznie wyglądają te wszystkie warstwy. Jest też dość słodkie, więc mimo, że niewielkie, to podzielne. Polecam, nie tylko na urodziny. Ciasto z kremem chałwowym i wiśniami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeistoty przemijania. Odeszli już dawno, zostawiając miłość i wspomnienia, które muszą mi wystarczyć aż do końca. Dla wszystkich Dziadków i Babć, którzy nadal są z Wami przygotujcie ten pyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia... Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów
Zapiski Młodej Żony