Tort Szwarcwaldzki to mój słodki prezent dla przyjaciółki z okazji jej urodzin. Nie zamierzałam umieszczać przepisu, ponieważ od dawna na blogu
Słodki PomysłDzis obiecany przepis na tort.Jak juz pewnie niektorzy z Was wiedza miesiac maj jest w moim domu wyjatkowy. Swietujemy prawie od samego poczatku az po ostanie
Przysmaki KarolkiTort ten upiekłam na urodziny Mamy. Blaty ciasta orzechowego przełożyłam kremem kawowym, smak przełamał dżem z wiśni a do tego wszystkiego dodałam jeszcze beziki. Tort bogaty w smaku ale ani zbyt tłusty, ani nie przesłodzony. Wykończyłam go polewą a na wierzchu zrobiłam wzorek koszyka z kwiatami. Pierwszy raz robiłam splot koszykowy, średnio mi to wyszło, bo miałam złą tylkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatruskawkach. Studzimy. PONCZ: 3/4 szklanki wody, pół na pół z sokiem z cytryny. Można również dodać likieru cytrynowego. ZDOBIENIE: 330 ml śmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy(...)Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ubitą śmietaną ozdabiamy tort. Najpierw smarujemy boki, później górę tortu. Rękawem cukierniczym wykonujemy rozetki na całej górze tortu i wkładamy w nie kandyzowane wiśnie. Ponownie schładzamy kilka godzin w lodówce. Skomentuj
MamaOskarkataki smaczny jak drugi i trzeci. Ale od czegoś trzeba było zacząć. Już wiem mniej więcej w czym tkwi tajemnica i z pewnością będę powiększać umiejętności w dziedzinie tortów. Troszkę rozpieszczę tym moich bliskich. Z przepisu na biszkopt skorzystałam ponownie z bloga Moje wypieki. Składniki: Biszkopt: ( tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek(...)blatów biszkoptu jest. Pierwszy blat biszkoptu położyć na talerzu lub tacce, na której będzie stał tort. Dla ułatwienia można użyć obręczy od tortownicy, by tort wyszedł prosty. Blat biszkoptu nasączyć kompotem z wiśni i posmarować kremem cytrynowym. Na krem cytrynowy nałożyć krem śmietanowy. Położyć drugi blat biszkoptu, docisnąć do masy. Biszkopt nasączyć kompotem, posmarować kremem cytrynowym, poukładać kilkanaście wiśni drylowanych
W kuchni u Monikikolekcjonowanych przeze mnie ulotkach z Lidla a konkretnie spodobał mi się deser Wiśniowy Sad. Postanowiłam wykorzystać krem z tego przepisu i połączyć go z wiśniami tak jak w oryginale ale nadając deserowi formę tortu. Tort wyszedł pyszny! Krem jest wyśmienity - coś dla wielbicieli czekolady z nutką kawy! Mniam!Przepis:Biszkopt5 jaj3/4 szkl cukru3/4 szkl(...)szklanki kompotu, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Resztę kompotu zagotowujemy w rondelku. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozrobioną mąkę i mieszamy aż kompot zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i wiśnie. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dno małej tortownicy (średnica ok 23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy
happycreatiff.blogspot.comNajlepszy czekoladowy torcik z aksamitnym kremem o wyraźnie wyczuwalnej kokosowej nucie, nasączony nalewką z wiśni to prawdziwy rarytas tylko dla dorosłych, tort jest nieprzesłodzony , wilgotny , rozpływający się w ustach, potrafi na długi czas zaspokoić ochotę na słodkie. Śmietanka kokosowa dobrej jakości jest trudno dostępna, przeważnie należy jej szukać w dużych hipermarketach lub na stronie internetowej Kuchnie Świata , ta śmietanka
Wanilia i KardamonTakie wiśnie z pewnością wykorzystacie. Są idealne do tortu szwardzwaldzkiego, lodów, deserów oraz można zrobić pyszny sos wiśniowy na zimno i na ciepło. Warto poświęcić trochę czasu na ich zrobienie bo na sklepowych półkach są bardzo drogie. Składniki: 3 kg wiśni 250 ml wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka
Ala piecze i gotujeJest to wielokrotnie sprawdzony przepis, który kiedyś znalazłam w starych zapiskach. Zapewniam, że sprawdził się niejednokrotnie i za każdym razem robi furorę wśród znajomych i rodziny
Di gotujetężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w tortownicy/ rancie(...)kremu czekoladowego i przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Ten mocno nasączamy i smarujemy taką samą ilością masy. Na niej układamy wiśnie, które przykrywamy ostatnim blatem kakaowym. Powtarzamy nasączanie i smarowanie. Tort odstawiamy w chłodne miejsce. Przechodzimy do robienia polewy. Mleko ze śmietanką podgrzewamy i wsypujemy czekoladę. Całość miksujemy i rozlewamy na torcie. Wygładzamy jednym ruchem, metalową szpatułką. Niewykorzystaną część polewy
DominikaDolciLubię proste torty. Smaki dobierane były na życzenie solenizanta. Tort Improwizowany tak wszystkim posmakował, że wykorzystałam go przy komponowaniu tego tortu. Po degustacji tortu ocena smaku była wysoka. Nie sądziłam, że wiśnie, truskawki, karmel, kawa i wanilia tak smacznie się ze sobą skomponują:) Upiec 2 sztuki biszkopty z 2 jajek z tego przepisu. KREM z kawową(...)zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu) Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą
Blondynka Gotujeserka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również kilka wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka(...)resztą konfitury wiśniowej i wyłożyć 1/3 masy z wanilią. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić do resztą wiśniówki. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy. Boki tortu obłożyć dłonią tartą czekoladą. Wierzch udekorować masą, wiśniami i dekoracjami z czekolady. Wstawić do lodówki do czasu podania. Można od razu podawać po przełożeniu lub po 2-3 godzinach schładzania. * wórki mozna zetrzeć
Blondynka Gotujedodajemy wystudzony budyń, mieszamy do zupełnego połączenia składników. Masa czeko-wiśnia: - 2 słoiki dżemu wiśniowego ok 60 dag - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Połączyć dżem z kakao, dokładnie wymieszać. Dodatkowo do posypania wierzchu: - 30 dag solonych orzeszków ziemnych Poncz: - woda z cytryną lub limonką (opcjonalnie jeśli lubicie wilgotne torty) Wystudzone i przekrojone blaty można nasączyć wodą z cytryną lub esencją(...)mocnej herbaty. Masę należy podzielić na 4 części, czeko wiśnię na 3 części, orzeszki należy pokroić nożem na mniejsze kawałki. Przekładamy ciasto - czeko wiśnia - masa. Wierzch i boki smarujemy masą i obsypujemy orzeszkami. Gotowy tort przekładamy na kilka godzin do lodówki aby zastygł i ładnie się kroił
Apetyczna babeczkaTort unicorn jednorożec wiśniowo czekoladowy to już ostatni (trzeci) który zrobiłam na urodziny mojej córki. Chyba był najpiękniejszy :) A jak Wam podoba się ? W smaku jest
Ana Mari's worldTort unicorn jednorożec wiśniowo czekoladowy to już ostatni (trzeci) który zrobiłam na urodziny mojej córki. Chyba był najpiękniejszy :) A jak Wam podoba się ? W smaku jest
Ana Mari's worldCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smaku4 sierpnia 2015 obchodziliśmy z mężem 3 rocznicę ślubu. Z tej okazji zrobiłam torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym. Polecam! Czytaj więcej »
Ana Mari's world4 sierpnia 2015 obchodziliśmy z mężem 3 rocznicę ślubu. Z tej okazji zrobiłam torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym. Polecam! Czytaj więcej »
Ana Mari's world