Tort Makowy z Wiśniami i Likierem – Zapraszam na nowy tort świąteczny z makiem, konfiturą wiśniową i likierem. Tort jest wilgotny, bardzo aromatyczny, pyszny. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny, krem zrobiłam na fix-sie, aby nie używać żelatyny, bo wiem że sporo osób nie lubi jej używać. Tort ozdobiłam makiem i gniazdkami czekoladowymi, wygląda więc ładnie i świątecznie, polecam(...)Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Makowy z Wiśniami i Likierem Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 190g cukru 5 jajek – osobno żółtka i białka 350g suchego maku 80g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkich
Mała CukierenkaWōm6 ôstało7 😉 Joł ôstatnio lubia eksperymyntować (nic nowego) i niyrołzki8 wyłajżōm9 z tego take maszkyty10, że aże sie sōm11 dziwia. Tu chciołech mieć pośrodku torty syrnik […] Artykuł Wiśnia w szokoladzie (Tort wiśniowo-czekoladowy) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniwyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto kroimy na 3 warstwy. Kompot wiśniowy przecedzamy przez sito i odkładamy na bok tyle sztuk wiśni, ile chcemy mieć kawałków tortu. Z tej porcji śmiało wyjdzie 15 sporych kawałków. * Śmietan-fixy ubić z śmietaną wg przepisu na opakowaniu. **Wersja z żelatyną: Żelatynę zalewamy w szklance około 4 łyżkami(...)śmietany do dekoracji. Tort ozdabiamy łamaną**** lub tartą czekoladą, zostawiając na wierzchniej warstwie, wokół tortu pas, około 2cm grubości, na którym zrobimy szprycą śmietankowe gwiazdki. Na koniec układamy wiśnie i studzimy tort w lodówce, co najmniej godzinę przed podaniem. Do dekoracji użyłam świeżej róży, którą włożyłam do kawałka plastikowej słomki do napojów, przed podaniem tortu. **** Ja łamaną czekoladę robię sama
Smakowy Rajpaterze układamy pierwszy blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy. Wykładamy część masy i układamy wiśnie. Na to układamy kolejną część biszkoptu, nasączamy, smarujemy masą i układamy wiśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i cały tort dekorujemy pozostałą masą. Ja wykorzystałam tylkę D2 i powstały piękne róże. Dodatkowo wcześniej z roztopionej czekolady zrobiłam delikatne motyle, które przepięknie komponują się na torcie
Malinowe PocałunkiMój syn na trzecie urodziny zażyczył sobie tort traktor. Zrobiłam więc tort w kształcie traktora z tradycyjnego biszkoptu i masy maślanej, który stał na niskim torcie czekoladowym z masą chałwową i wiśniami. Niestety gdy robiłam traktor temperatura otoczenia dochodziła do 35 stopni, dlatego czekolada plastyczna się rozpływała zanim zdążyłam coś ulepić, a i masa cukrowa niezbyt chętnie współpracowała. Aby wykroić(...)łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody wiśnie w zalewie słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) - do nasączenia: mocna kawa 1 kieliszek wódki Wykonanie: Tort traktor: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę do pieczenia wysmarować masłem. Białka
Mama GotujeMoja kolejna propozycja przyozdobienia tortu. Tym razem tort na czekoladowych biszkoptach z mocno czekoladowym kremem z dodatkiem mocno alkoholowych wiśni. Składniki: 5 jajek 187 ml drobnego cukru do wypieków 166 ml mąki pszennej 83 ml kakao Wykonanie: Z białek ubić pianę, pod koniec dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do mieszaniny(...)Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholu wiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników. Spirytus z wiśni można wykorzystać do naponczowania tortu. Przepis na tortownice
Krakowskie smaki Anialkoholem, szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin. Polewa czekoladowa: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy na kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Tort czekoladowy z wiśniami: Biszkopt przekrawamy na 3 blaty: najlepiej długim nożem z ząbkami, lub za pomocą nitki. Wiśnie odcedzamy z alkoholu i osuszamy na papierowym ręczniku. Pozostałym alkoholem nasączamy blaty tortu. Pierwszy(...)blat smarujemy kremem czekoladowym. Na krem układamy odsączone wiśnie, przykrywamy drugim blatem. Znów smarujemy blat kremem, układamy wiśnie i przykrywamy trzecim blatem. Smarujemy wierzch i boki tortu kremem czekoladowym i odstawiamy na chwilę do lodówki, aby krem nieco stężał. Następnie oblewamy wierzch tortu ostudzoną polewą czekoladową, a boki obsypujemy zmielonymi migdałami lub orzechami. Jeśli zostało Wam masy czekoladowej można nią
W kuchni Katiemogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem z masła czy bitej śmietany, popadłam w czarną rozpacz. Metodą prób i błędów, szukania różnych inspiracji udało się stworzyć mi bezglutenowy ideał. Tort, który swoim smakiem przypomina prawdziwy, no może nawet i jest lepszy. Koncepcję na biszkopt zaczerpnęłam od Weroniki Madejskiej, reszta to moje próby i błędy. ;-) Biszkopt czekoladowy: 20 jajek przepiórczych(...)oczywiście, jeżeli dla kogoś jest mało słodkie proszę dodać odrobinę cukru pudru. Biszkopt przekroić na dwie części. Obie obficie nasączyć nalewką wiśniową. Przełożyć kremem. Wiśnie wcisnąć w krem czekoladowy. Wierzch i boki tortu przystroić kremem. Przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin
Humanistka w kuchniłyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru ok. 50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej i przestudzonej 250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej dodatkowo: odsączone wiśnie z likieru lub nalewki wykonanie: Ok. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budyń oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy(...)budyń, masło oraz czekolada muszą mieć taka samą temperaturę. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń a następnie czekoladę i miksujemy na gładką masą. wykonanie tortu: Pierwszy blat nasączamy. Wykładamy cienką warstwę masy na której układamy odsączone wiśnie i smarujemy je cienką warstwą masy. Układamy drugi blat, nasączamy go i wykładamy warstwę masy z wiśniami. Nakładamy trzeci blat nasączamy. Całość pokrywamy pozostałym
Domowy Smak Jedzeniaoraz oczywiście na smak całości. Ja pozwoliłam sobie przygotować własną wersję, która okazała się rewelacyjna i wielce zachwalana przez moich znajomych. Tort świetnie łączy w sobie kakaowy biszkopt, dwusmakową masę z bitej śmietany i serka mascarpone, kwaskowate wiśnie oraz posmak kuszącej czekolady. Z pewnością jeszcze nie raz pojawi się na liście moich wypieków. I to bez modyfikacji! Polecam! (Tortownica(...)krem. Odłożonym kremem kakaowym wysmarować boki, a całość posypać uprzednio posiekaną czekoladą. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - krem z kakao -wiśnie - biszkopt - nasączenie - krem z kakao - wiśnie - biszkopt nasączenie - biały krem - czekolada.) Gotowy tort można dodatkowo udekorować według uznania. (*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć
Di gotujeBardzo smaczny i efektowny tort dla dorosłych z masą śmietanową, wiśniami z alkoholu. Przygotowałam go na 3 urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool . Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1,5 litra śmietany 30% 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek cukru pudru(...)masy śmietanowej, czekoladę ścieramy na tarce, obsypujemy boki i środek tortu. Pozostałą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy boki i środek, wyciskając niewielkie rozety. Na każdej rozecie układamy wiśnie kandyzowane. Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz organizatorom Marco Ghiaoraz Emiliano Castana z okazji urodzin życzę kolejnych wspaniałych lat pracy, niekończącej
Bajeczna KuchniaWykonałam go na 40 rocznicę ślubu rodziców.Polecam ten przepis z czystym sumieniem.Wychodzi wysoki,bardzo smaczny,nieprzesłodzony. Udekorowałam go żywymi różami w białku i cukrze - wszyscy byli zachwyceni a tort miał nawet swoją sesję fotograficzną. Ciasto jasne: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ubić pianę z białek.dalej(...)równe i jedna część większa na posmarowanie góry i boków tortu. Do jednej części masy dodać pokrojone brzoskwinie,do drugiej ananasy,do trzeciej części tężejącą galaretkę oraz odsączone wiśnie. Przełożenie tortu: Ciasto jasne + krem z brzoskwiniami + ciasto orzechowe + krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne Wierzch i boki tortu posmarować białym kremem
Niespełnione zdolności kulinarneczekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o śr 20 cm 3 jajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie(...)dodajemy do gotującego mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyń a na końcu kakao. Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort
słodki bratekTort przygotowywałam na 9 osób, ale wychodzi bardzo duży, więc wystarczy nawet na 20 osób. Jest przepyszny, więc koniecznie musicie spróbować :-) Gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Warstwa wiśniowa i nasączenie: 800 g mrożonych wiśni(...)galaretkę i dobrze zmiksować do powstania jednolitego kremu wiśniowego. Do mniejszej ilości kremu dodać gęstniejącą białą czekoladę i również zmiksować do powstania jednolitego białego kremu. Składanie tortu: Na dolnym placku rozsmarować równomiernie wiśnie. Następnie ułożyć warstwę kremu wiśniowego i następny placek biszkoptu. Ponownie rozsmarować pozostały krem wiśniowy i nałożyć górny placek biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować kremem z białą
Passions hobbies lifekażdym zmieniając rodzaj kremu i z tym czekoladowym najbardziej nam przypadł do gustu. Tort jest chrupiący, intensywnie orzechowy, a dzięki dodatkowi kwaśnych porzeczek i wiśni nie za słodki. Polecam! Składniki na tort grylażowy Masę do przełożenia blatów należy przygotować dzień przed składaniem tortu. MASA CZEKOLADOWA: 500 ml śmietany 30% 340 g czekolady (najlepiej gorzkiej) Śmietankę podgrzewamy
Rozpustne gotowanie